EUROLEAGUE

Ο Φελντέιν βρήκε αυτό που έψαχνε

Ο Φελντέιν βρήκε αυτό που έψαχνε

Η επιστροφή του Τζέιμς Φελντέιν στο ΟΑΚΑ επαναφέρει τη συζήτηση περί σύγκρισης όσων έκανε στον Παναθηναϊκό με αυτά που παρουσιάζει φέτος στον Ερυθρό Αστέρα. Το Sport24.gr γράφει για τον 30χρονο γκαρντ.

Ο αγώνας του Παναθηναϊκού Superfoods με τον Ερυθρό Αστέρα θα έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Τζέιμς Φελντέιν. Ο 30χρονος γκαρντ πέρασε μια διετία της καριέρας του στο ΟΑΚΑ, ως προσωπική επιλογή του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Οι πρώτες του εμφανίσεις με την πράσινη φανέλα ήταν τόσο καλές, που του έφεραν ένα νέο συμβόλαιο, το οποίο όμως δεν έμελλε να ολοκληρώσει.

Ο Τσάβι Πασκουάλ εισηγήθηκε την αποχώρησή του ένα χρόνο νωρίτερα απ ότι προέβλεπε η συμφωνία του με το "τριφύλλι", με τον ίδιο να μετακομίζει στην Aleksandar Nikolic Hall. Ο Ερυθρός Αστέρας, που είχε ήδη ξεφορτώσει το μισό ρόστερ του αναζητώντας πόρους για να "κλείσει τρύπες", έσπευσε να τον εντάξει στο δυναμικό του. Η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά σε διετή συνεργασία, η οποία ευελπιστεί να παραμείνει σε πλήρη ισχύ, με τη φιλοδοξία της παρουσίας στην EuroLeague για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο -μέσω της κατάκτησης του τίτλου στην Aba Liga.

Από την στιγμή που αποχώρησε, κατόπιν εισήγησης του 45χρονου τεχνικού των "πρασίνων", ξεκίνησε η συζήτηση περί της δεύτερης ευκαιρίας που θα μπορούσε να του δοθεί. Δικαίως ή όχι, η ουσία είναι ότι είπε "αντίο" στον Παναθηναϊκό Superfoods, μια εξέλιξη που είχε αρχίσει να διαφαίνεται ως ενδεχόμενο ήδη από την τελική ευθεία της περσινής αγωνιστικής περιόδου, όταν σταδιακά ο χρόνος συμμετοχής του άρχισε να μειώνεται.

Αφενός γιατί ο Νίκος Παππάς είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, αφετέρου γιατί σε διαδοχικές περιπτώσεις ο Τζέιμς Φελντέιν αποδεικνυόταν ο αδύναμος κρίκος της άμυνας των "πρασίνων".

ΒΡΗΚΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ

Στο Βελιγράδι, ο 30χρονος γκαρντ βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο και, παράλληλα, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

"Φώναζε" άλλωστε ότι ήθελε να πάει σε μια ομάδα που θα του δώσει τον χώρο, αλλά και τη δυνατότητα, να αναλάβει ευθύνες, να σουτάρει δίχως να υπάρχουν πολλά "πρέπει" γύρω από την περίπτωσή του, αλλά και το αντίστοιχο βάρος. Έψαχνε μια ευκαιρία να λειτουργήσει ως ηγέτης, ως βασική επιθετική επιλογή. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να κάνει στον Παναθηναϊκό Superfoods.

Το περιβάλλον που του προσέφερε ο Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς ήταν ιδανικό, δεδομένου ότι μαζί με τον Τέιλορ Ρότσεστι αποτελούν τις μοναδικές περιπτώσεις περιφερειακών παικτών που έχουν το... δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν -δίχως αυτό να συνεπάγεται την ασυδοσία.

Ο νεαρός τεχνικός του Ερυθρού Αστέρα είναι αρκετά αυστηρός σε θέματα πειθαρχίας και αγωνιστικών κατευθύνσεων, από την άλλη έχει παρουσιάσει φέτος μια ομάδα που είναι πολύ πιο επιθετική από αυτές που είδαμε την τελευταία τριετία από τον Ντέγιαν Ράντονιτς. Ήρθε κι έδεσε λοιπόν.

ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ

Η μετακόμισή του στην Aleksandar Nikolic Hall συνοδεύτηκε λοιπόν από περισσότερες εντός παιδιάς προσπάθειες, αλλά και μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Από τα 6.2 σουτ που έκανε κατά μέσο όρο πέρσι, ανέβηκε στα 10.5 σουτ φέτος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα ποσοστά του είναι καλύτερα, το αντίθετο. Από το 44% στα δίποντα και το 37.8% στα τρίποντα που είχε πέρσι, έχει πέσει στο 41.2% στα δίποντα και το 35% στα τρίποντα.

Το επιθετικό βάρος που κουβαλάει, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκτελεί έχουν επηρεάσει αρκετά την αποτελεσματικότητά του.

Τι σημαίνει αυτό; Με 0.91 πόντους ανά σουτ (δίποντο, τρίποντο, βολή) φέτος είναι από τους λιγότερο... συνεπείς παίκτες του Ερυθρού Αστέρα, τουλάχιστον μεταξύ αυτών που έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συγκεκριμένα, βρίσκεται αρκετά πίσω από τους Τέιλορ Ρότσεστι (1.17) και Ματίας Λεσόρ (1.1), ενώ υπολείπεται επίσης του Μίλκο Μπιέλιτσα (0.92). Αντίστοιχα, στον Παναθηναϊκό Superfoods είχε 0.89 πόντους ανά σουτ το 2015-'16 και 0.98 πόντους το 2016-'17.

Ο Φελντέιν βρήκε αυτό που έψαχνε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Παρεμπιπτόντως, αυτό που παραμένει ίδιο σε ό,τι αφορά στον ίδιο είναι οι... συνήθειές του εντός παρκέ. Του αρέσει να παίζει με την μπάλα στα χέρια, εκτελεί σχεδόν αποκλειστικά μετά από ντρίμπλα, ενώ εκτελεί κατά βάση από την αριστερή πλευρά του παρκέ, από τις 45ο. Σύμφωνα με το Overbasket, από εκείνο το σημείο του γηπέδου κάνει το 46.8% των σουτ του, ποσοστό που είναι αρκετά μεγάλο και καταδεικνύει την στόχευση που υπάρχει στον τρόπο αξιοποίησής του από τον Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς.

Από την άλλη, η αδυναμία του στο παιχνίδι από μέση απόσταση εξακολουθεί να υφίσταται, επιλέγοντας μετά από σκριν είτε να εκτελέσει για τρεις είτε να πάει μέχρι μέσα, για να τελειώσει τη φάση με λέι απ.

Με 24.2% ποσοστό ευστοχίας στα σουτ που κάνει από τα 4μ00 έως τα 6μ75 είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του σε αυτόν τον τομέα.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΜΟΝ

Οι βασικές διαφορές του σε σχέση με τον Μάρκους Ντένμον, ο οποίος τον αντικατέστησε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού Superfoods, είναι δύο. Η πρώτη έχει να κάνει με την προσπάθεια στο πίσω μέρος του παρκέ, εκεί όπου αποτελούσε... μόνιμο πρόβλημα για το "τριφύλλι".

Η δεύτερη με το γεγονός πως ουδέποτε αποτέλεσε αξιόπιστο σουτέρ θέσης. Προτιμούσε να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα, κι όχι περιμένοντας τη δημιουργία των άλλων για εκείνον, ούτε δουλεύοντας για το δικό του σουτ μετά από διαδοχικά σκριν -κάτι που κάνει αρκετά καλά ο Μάρκους Ντένμον.

TAGS EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ