ΜΠΑΣΚΕΤ

H FIBA καταδικάζει την EuroLeague

H FIBA καταδικάζει την EuroLeague

Η FIBA συναντήθηκε με 9 κορυφαίες ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα και καταδικάζει την άρνηση της EuroLeague να αλλάξει τις ημερομηνίες της, για να διευκολύνει τις Εθνικές ομάδες.

Η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο House of Basketball, στην οποία συμμετείχαν 9 Ομοσπονδίες. Ο λόγος για εκείνες από Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Ρωσία, Σερβία, Ισπανία και Τουρκία. Κύριο θέμα συζήτησης τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο για το 2019.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, οι Εθνικές Ομοσπονδίες εξέδωσαν την εξής κοινή ανακοίνωση:

"1. Η οικογένεια του μπάσκετ έχει ανάγκη την ενότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη για την επίτευξη του κοινού στόχου: Την διάδοση του μπάσκετ!

2. Οι συλλογικές διοργανώσεις με αυτές των εθνικών ομάδων μπορούν να συνυπάρξουν καθόλη τη διάρκεια της σεζόν, όπως συνέβαινε μέχρι το 2003 στο μπάσκετ και συμβαίνει ήδη σε άλλα ομαδικά σπορ

3. Καταδικάζουμε την άρνηση της Euroleague Commercial Assets (ECA) να αλλάξει δύο αγωνιστικές, ως μία εμπορικά κατευθυνόμενη επίθεση προς τις Εθνικές ομάδες, που βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους και θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες πρόκρισής τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Εθνικές ομάδες παραμένουν οι κινητήριες μηχανές του μπάσκετ παγκοσμίως.

4. Αναγνωρίζουμε την γραπτή επιβεβαίωση της ECA στην Κομισιόν που αναφέρει ότι: “Μια ομάδα, ασφαλώς και δε θα παραβιάσει τους κανονισμούς της Ευρωλίγκας αν δεν έχει στη διάθεσή της κάποιους παίκτες, επειδή αυτοί συμμετέχουν στις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων τους, εκπληρώνοντας το καθήκον τους όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της FIBA ή των εθνικών ομοσπονδιών” και παροτρύνει την ECA να σεβαστεί την δική της διαβεβαίωση από το Νοέμβριο του 2016 καινα τροποποιήσει το καλεντάρι της Ευρωλίγκας που δημιουργεί εμφανή εμπόδια στην αποδέσμευση των παικτών.

5. Υπενθυμίζουμε ότι οι ομάδες που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματάμας, έχουν δικαιώματα, όσο και υποχρεώσεις. Καταδικάζουμε τις ευθείες ήέμμεσες πιέσεις από τις ομάδες προς τους παίκτες.

6. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους διεθνείς παίκτες. Παρούσα στο House of Basketball, η Ομοσπονδία της Γαλλίας, υποστηρίζει απόλυτα την αλληλεγγύη που εκφράζει η πιο πάνω ανακοίνωση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ