OPINIONS

Την ηρεμία της να έχει η ΑΕΚ

ΛΑΡΙΣΑ - ΑΕΚ / ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
ΛΑΡΙΣΑ - ΑΕΚ / ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την αποφυγή της παγίδας να παίζει με νεύρα και την αποστομωτική απάντηση των αριθμών στο θέμα της κόπωσης.

Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, η ΑΕΚ κρατούσε με επιτυχία τρία καρπούζια κάτω από τη μασχάλη της. Της ξεγλίστρησε στο Κίεβο, καθαρά από τη δική της αστοχία, αυτό της ευρωπαϊκής συνέχειας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, κουνήθηκε στο Περιστέρι γερά, αυτό του πρωταθλήματος και πλέον η ομάδα περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις για να έχει εικόνα του τι ακριβώς θα κυνηγά στο ματς της Τούμπας. Και ακολούθως, το βράδυ της Πέμπτης, έκανε ένα μικρό βηματάκι για να αποκολληθεί και το καρπούζι του Κυπέλλου. Μικρό μεν, όμως έγινε...

Μπροστά στις νέες συνθήκες, εν καιρώ συσσωρευμένης κόπωσης (και αυτό εξηγείται με αριθμούς) εν συγκρίσει με τον ΠΑΟΚ που τις τελευταίες εβδομάδες και λόγω των όσων έχουν συμβεί, παρουσιάζεται ως ο βασικός διεκδικητής του τίτλου, ο χειρότερος εχθρός για την Ένωση θα είναι ο εκνευρισμός. Τώρα είναι που η ΑΕΚ πρέπει να δείξει ζηλευτή ψυχραιμία για τους επτά τελικούς του πρωταθλήματος που έπονται και τη ρεβάνς του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΛ.

Ουδείς θα της χαριστεί, αυτό είναι το βέβαιο! Και αυτό πρέπει να ισχύει σε μια διαδικασία ποδοσφαιρικής κανονικότητας και ισονομίας μετά από πολλά χρόνια. Καταφτάνει ο Πανιώνιος στο ΟΑΚΑ την Κυριακή και σύμφωνα με δηλώσεις των ανθρώπων της ομάδας, είναι έτοιμος για μεγάλες μάχες προκειμένου να κατακτήσει την πέμπτη θέση. Δικαίωμά του! Κάθε λεπτό, κάθε αναμέτρησης, είναι σημαντικό πλέον. Επτά τελικοί... Η ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και το καθαρό μυαλό, συνθέτουν τον οδηγό για την αποφυγή κάθε παγίδας.

Όταν κουβαλάς τέτοια κόπωση, είναι λογικό να εμφανίζεσαι πιο ευάλωτος στη διαχείριση της ψυχολογίας. Σκαλίζω τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα της σεζόν και διαπιστώνω ότι ο Μπακάκης μετράει ήδη 3.131 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις! Τα περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Περίπου 500 παραπάνω από τον πιο «επιβαρημένο» παίκτη του ΠΑΟΚ που είναι ο Μάτος. Περίπου 6 ματς περισσότερα, αν το τοποθετήσουμε συνολικά.

ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Το επισημαίνω επειδή κυκλοφορούν ανακρίβειες σύμφωνα με τις οποίες η ΑΕΚ δεν δικαιούται να επικαλείται την κόπωση, επειδή είχε δύο περισσότερα ματς μέσα στο Φλεβάρη. Η κούραση κύριοι μετριέται στο σύνολό της, στα ματς που γράφει κάθε κοντέρ ξεχωριστά. Ο Χριστοδουλόπουλος την ερχόμενη Κυριακή, απέναντι στον Πανιώνιο, φτάνει τους 40 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, όσους δεν είχε παίξει ποτέ στο παρελθόν σε μία σεζόν! Πέρυσι είχε «γράψει» 34 και για να βρεις την προηγούμενη χρονιά που είχε +30, πρέπει να ανατρέξεις στο μακρινό πλέον 2010-11, όταν ως παίκτης του ΠΑΟ ήταν 24 ετών.

Ο Γκάλο, στο ματς της Κυριακής, θα γίνει ο δεύτερος παίκτης της ΑΕΚ που θα έχει συμπληρώσει 3.000 αγωνιστικά λεπτά. Δεν υπάρχει ούτε ένας σε ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ με περισσότερα από τα 2.666 του Μάτος και τα 2.618 του Αλεξέι Ρομαό! Είναι 8 συνολικά στις διεκδικήτριες δύο ομάδες, οι ποδοσφαιριστές που έχουν «γράψει» παραπάνω από 2.000 λεπτά, όταν η ΑΕΚ έχει 10 από μόνη της! Όταν εκείνη μετρά 7 παίκτες με +30 ματς, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός μετρούν μαζί δύο λιγότερους. Αν πιάσουμε εκείνους που έχουν +25 στις τρεις ομάδες, θα χαθεί η μπάλα! Από όποια αριθμητική αλήθεια κι αν το προσεγγίσεις, η εικόνα της επιπλέον καταπόνησης, είναι ξεκάθαρη. Βασικά είναι αποστομωτική..

Προσθέτοντας στην εξίσωση τις τρομακτικές απώλειες που λόγω τραυματισμών είχε η ομάδα στη διάρκεια της σεζόν (οι ολοκληρωτικές των Μάνταλο, Γιόχανσον και Τσόσιτς, οι δυνατές των Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Κονέ, Γιακουμάκη, Σιμόες και ένα σωρό άλλες από αγώνα σε αγώνα), μπορεί να αντιληφθεί και το μέγεθος της δυσκολίες να κρατηθεί εκεί που είναι σήμερα. Παρά και τα δικά της λάθη, τις ευκαιρίες που χάθηκαν, πράγματα που επισημαίνω ξανά, είναι φυσιολογικό σε ένα ποδόσφαιρο κανονικότητας. Απένειμαν 7+2 τελικοί, αν περάσει την ΑΕΛ στη ρεβάνς. Η ΑΕΚ έφαγε το γάιδαρο, με ψυχραιμία και εσωτερική ενότητα, θα φάει και την ουρά, κερδίζοντας κάτι στο τέλος. Το τι θα εξαρτηθεί από πολλά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ