OPINIONS

Υπολογισμοί που (δεν) κάνουν

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τους υπολογισμούς που (δεν) κάνουν οι αιώνιοι, δυο αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας. Τα σενάρια και οι επιλογές.

H κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας ολοκληρώνεται σε δυο εβδομάδες. Πρώτα στο Καθολικό και ύστερα στο Ορθόδοξο Πάσχα, οι δυο αγωνιστικές που απομένουν θα μας φέρουν επί τάπητος και τις μονομαχίες των πλέι-οφ. Όπως συνέβη και πέρσι, πολλά μπορούν να κριθούν ακόμη και στο τελευταίο παιχνίδι.

Μπορεί το παράδοξο της μη διεξαγωγής των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής στην ίδια μέρα να συνεχίζεται, είναι αλήθεια ωστόσο ότι τα περισσότερα κλαμπ, ακόμη κι εκείνα που δεν έχουν ελπίδες πρόκρισης, τιμούν τη διοργάνωση και την αποστολή τους, μέχρις εσχάτων. Το να "μαγειρευτούν" αποτελέσματα φαντάζει έξω από τη λογική των ομάδων που παίρνουν μέρος στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ευρώπης, από την άλλη, όμως, η γυναίκα του Καίσαρα είναι γνωστό ότι δεν πρέπει μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια.

Τα δεδομένα των δυο ελληνικών ομάδων, έχουν ως εξής:

- Ο Ολυμπιακός με 19 νίκες έχει εξασφαλίσει το αβαντάζ έδρας και ισοφάρισε την περσινή του επίδοση, ενώ ακόμη η κανονική περίοδος δεν έχει τελειώσει, άρα στα ματς που του απομένουν (Μάλαγα εκτός, Ζαλγκίρις εντός) μπορεί και να το ξεπεράσει...

- Ο Παναθηναϊκός έχει 17 νίκες, δυο λιγότερες απ' όσες έκανε πέρσι, θα προσπαθήσει ως το τέλος να διεκδικήσει την 4η θέση δεν είναι όμως και στο χέρι του. Ειδικά όταν η Ρεάλ εξακολουθεί να νικάει. Ο στόχος, πάντως, του Τσάβι Πασκουάλ στους δυο αγώνες που απομένουν είναι οι νίκες και η εξάντληση των πιθανοτήτων (λίγες είναι, αλλά υπάρχουν) για την κατάκτηση της 4ης θέσης.

Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν για την τελική κατάταξη:

- Οι "ερυθρόλευκοι" βγαίνουν σε τρία σενάρια τρίτοι, σε δυο παίρνουν την 2η θέση και σε ένα τερματίζουν 4οι.

- Οι αντίστοιχοι σεναρικοί κύκλοι για τους "πράσινους" είναι: 3ος σε δυο ενδεχόμενα, 4ος σε τρία 5ος σε έξι και 6ος σε δυο.

Η πιθανότητα να τους δούμε σε πλέι-οφ είναι μεν υπαρκτή, όχι όμως και η επικρατέστερη. Για να έχουμε έναν "εμφύλιο" στους "8" ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι 3ος που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, αλλά και ο Παναθηναϊκός στην 6η θέση. Οι "πράσινοι" βγαίνουν έκτοι σε περίπτωση που κάνουν μία στις δυο νίκες και ταυτόχρονα 2/2 της Ρεάλ (Αστέρα έξω, Μπάμπεργκ μέσα), 0/2 Χίμκι (Φενέρ μέσα, Μπαρτσελόνα έξω), 2/2 Ζαλγκίρις (με ΤΣΣΚΑ μέσα, Ολυμπιακό έξω), 1/2 'ή 2/2 η Μπασκόνια (Μακάμπι, Εφές, μέσα). Επίσης βγαίνουν έκτοι με 0/2 κι ακόμη 1/2 Χίμκι, 1/2 Ζαλγκίρις και 2/2 Μπασκόνια.

Μη ψάχνετε. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός θα κάτσουν να ... ασχοληθούν επισταμένως με τη βαθμολογία. Όχι ότι δεν πρόκειται να κάνουν. Υπολογισμοί γίνονται. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν θα σκεφτούν όσα ... λέμε εμείς μεταξύ μας. Και δεν πρόκειται να κυνηγήσουν τα αποτελέσματα που θα φέρουν, ή δεν θα φέρουν (ανάλογα με τις επιδιώξεις του καθενός) για να παίξουν ή να μην παίξουν στα πλέι-οφ.

Δεν είναι ακριβώς εκεί το μυαλό τους. Ο στόχος και των δυο ομάδων είναι η πρόκριση στο φάιναλ-φορ, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Δεν λέμε ότι οι ομάδες δεν μπαίνουν στον πειρασμό να "διαλέξουν", ή να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που τους συμφέρει. Όταν όμως δεν εξαρτώνται απόλυτα από τα δικά τους αποτελέσματα, προτιμούν να κοιτάξουν τον εαυτό τους, το πως θα βελτιωθούν και πως θα εμφανιστούν στα πλέι-οφ βελτιωμένοι και έτοιμοι για το φάιναλ-φορ.

Λίγο πολύ, άλλωστε, οι ομάδες της κορυφής αυτό κάνουν στην συγκεκριμένη εποχή. Η ΤΣΣΚΑ για παράδειγμα που έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση προσπαθεί, όσο μπορεί, να ενσωματώσει τον μεγάλο άτυχο Λέο Βέστερμαν στο ροτέισον. Δεν είναι εύκολο, καθώς ο Γάλλος έχασε 14 ματς κανονικής περιόδου και ψάχνει να βρει πατήματα και φυσική κατάσταση. Ο Ιτούδης θα του δώσει χρόνο, αλλά αν δει ότι δεν προλαβαίνει, θα τον ρίξει πίσω γιατί ως γνωστόν τώρα ... παίζουν απλά οι καλύτεροι.

Δείτε και τη Φενέρ, που επίσης φορμάρεται για την τελική ευθεία. Ο Ομπράντοβιτς προσπαθεί να εντάξει στην εξίσωση και τον Ντίξον που από τους 11.4π που έβαζε πέρσι, έχει πέσει στους 6.5, αλλά σιγά-σιγά μοιάζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό του.

ΤΙ (ΜΑΛΛΟΝ) ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Που καταλήγουμε λοιπόν; Στο κλισέ "ας νικάμε εμείς και δεν έχει σημασία" που λένε όλες οι ομάδες; Κάπως έτσι, αν και μια ... ματιά στο μέλλον, μπορούμε να τη ρίξουμε.

Ο Ολυμπιακός που ψάχνει την ενεργοποίηση των παικτών του πάγκου για να ακολουθήσουν το διαβολικό φορμάρισμα του Σπανούλη, θα ξέρει αν μπορούν να τερματίσουν στη 2η θέση, αυτή την εβδομάδα. Η Φενέρ έχει επικίνδυνη έξοδο στα περίχωρα της Μόσχας με την Χίμκι. Αν δεν ηττηθεί, πολύ δύσκολα θα το πράξει στην τελευταία εβδομάδα όποιυ στην Κωνσταντινούπολη υποδέχεται την Μάλαγα.

Αν ο Ολυμπιακός πάει από τη 2η θέση στα πλέι-οφ, αποφεύγει σίγουρα τον ΠΑΟ καθώς δεν υπάρχει ... σενάριο για τους "πράσινους" να βγουν 7οι. Σε αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός πάει πάνω σε μία από τις Κίμκι, Ζαλγκίρις και Μπασκόνια. Οι Βάσκοι με δυο ματς στο γήπεδό τους αλλά και μια ήττα περισσότερη (από Κίμκι-Ζαλγκίρις) πάνε λέει "φουλ" για την έκτη θέση. Δεν είναι τόσο σίγουρο.

Όσο για τον ΠΑΟ. Έχει λιγοστές ελπίδες για 4ος, η Ρεάλ παίζει με τον Ερ.Αστέρα στο Βελιγράδι, οι Σέρβοι έχουν αποκλειστεί, αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει. Αν οι Μαδριλένιοι περάσουν από την πόλη του φάιναλ-φορ, δύσκολα θα χάσουν το πλεονέκτημα και πιθανότατα θια παίξουν με τον ΠΑΟ το εισιτήριο που οδηγεί στο μεγάλο ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ