OPINIONS

Πού ήταν η ΑΕΚ, πού πάει ο Παναθηναϊκός

Πού ήταν η ΑΕΚ, πού πάει ο Παναθηναϊκός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας θυμάται που βρίσκονταν οι δύο ομάδες πριν από πέντε χρόνια και συγκρίνει την κατάληξη τους, λίγες ώρες πριν από το αθηναϊκό ντέρμπι, που έχει ξεκάθαρα φαβορί και αουτσάιντερ.

Λίγες ώρες πριν από το σημερινό (01/04) αθηναϊκό ντέρμπι, η σκέψη κατευθύνεται οπουδήποτε αλλού εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι. Άλλωστε, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του ζευγαριού υπάρχει τόσο ξεκάθαρο φαβορί και τόσο ακλόνητο αουτσάιντερ. Η ΑΕΚ υπερέχει σε όλους τους τομείς και ο Παναθηναϊκός μοιάζει καταδικασμένος να ηττηθεί.

Ακόμα και στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", το Τριφύλλι είχε λίγες πιθανότητες, που βασίζονταν στην κακή κατάσταση του Ολυμπιακού. Τελικά, τις διεκδίκησε και πήρε την ισοπαλία 1-1, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να νικήσει, αν δεν μεσολαβούσε η αποβολή του Οικονόμου. Ωστόσο, στο "Σπύρος Λούης" τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί η Ένωση δεν έχει κάποιο σοβαρό ψεγάδι που να αφήνει περιθώρια...

Εννοείται πως η ΑΕΚ δεν είναι υπερδύναμη... Το αντίθετο, έχει αδυναμίες. Όμως, είναι με διαφορά η πιο σοβαρή ομάδα στο πρωτάθλημα και με λίγες εξαιρέσεις, καμουφλάρει τα μειονεκτήματα της. Οι παίκτες της έχουν δυνάμεις, έχουν αποκτήσει ομοιογένεια εξαιτίας του χτισίματος ενός "κορμού" την τελευταία τριετία, ο προπονητής εργάζεται από την προηγούμενη σεζόν και κατά γενική ομολογία, η Ένωση θα κατακτήσει δίκαια τον φετινό τίτλο, τον πρώτο της μετά από 24 χρόνια.

Όσο για τον Παναθηναϊκό, ο τρόπος που προετοιμάστηκε στη διάρκεια της εβδομάδας, δείχνει την κατάσταση του... Οι παίκτες διάβαζαν και άκουγαν από την προηγούμενη Δευτέρα ότι η ΠΑΕ δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ο υποβιβασμός μοιάζει αναπόφευκτος. Κανένας από τη διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο να τους καθησυχάσει και χρειάστηκε να φτάσει η Παρασκευή, για να τους επισκεφτεί ο πρόεδρος, Βασίλης Κωνσταντίνου. Ο οποίος, για να λέμε του στραβού το δίκιο, δεν προλαβαίνει να κάνει τα πάντα.

Αυτό που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον Κωνσταντίνου, είναι η επιμονή του να διατηρήσει την προεδρία. Αν προτιμούσε να παραιτηθεί, θα απέφευγε μεγάλη φθορά για το όνομα του και την προσφορά του ως ποδοσφαιριστής. Ωστόσο, έμεινε και πλέον, είτε θα συνδεθεί με το στίγμα της πτώσης από τη Superleague, είτε θα πιστωθεί ότι συνέβαλλε στην παραμονή. Δυστυχώς, εκεί κατάντησε τον Παναθηναϊκό ο Αλαφούζος...

Η ΑΕΚ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ

Μοιραία, το αποψινό παιχνίδι προκαλεί συγκρίσεις. Σε ποιο σημείο βρίσκονταν οι δύο αντίπαλοι πριν λίγα χρόνια και που κατέληξαν. Πως αντιστράφηκαν οι προϋποθέσεις. Το καλοκαίρι του 2013, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε συνειδητά στη Γ' Εθνική, προκειμένου τα χρέη της να διαγραφούν με τη διάλυση της ΠΑΕ και να επανέρθει καθαρή μετά από μία τριετία.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας και δημιούργησε ένα νοικοκυρεμένο "μαγαζί". Χωρίς οικονομικές υπερβάσεις, με προτεραιότητα στους νεαρούς Έλληνες, με το βάρος στην κατασκευή του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και με τη γνώση που είχε για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην πορεία έγιναν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, αλλά η ΑΕΚ μεγάλωνε ξανά αργά, μα σταθερά.

Προβιβάστηκε στη Superleague, έκλεισε πολλές συμφωνίες με χορηγούς και αύξησε ελεγχόμενα το μπάτζετ της, ξαναπήρε τίτλο με την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2015, κάλυψε τη διαφορά της απέναντι στον Ολυμπιακό με αποκορύφωμα τα φετινά αποτελέσματα που του πήρε τον αέρα, χτίζει την "Αγιά Σοφιά" και έχει επιρροή στο παρασκήνιο. Φέτος, θα πάρει ξανά το πρωτάθλημα και το μέλλον της προδιαγράφεται ευοίωνο.

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσιζε μία "τομή" στον Παναθηναϊκό. Εμπιστεύτηκε το άπειρο αλλά διψασμένο και με ξένες καταβολές δίδυμο των Νταμπίζα - Αναστασίου, τους θωράκισε με τον Σαραβάκο, "πετσόκοψε" το μπάτζετ και συγκροτήθηκε ένα ρόστερ από λίγους έμπειρους παίκτες εγνωσμένης αξίας (όπως οι Μπεργκ, Πράνιτς, Μέντες, Σίλντενφελντ, Φιγκερόα κ.α.) και τους ταλαντούχους της πρωταθλήτριας Κ20 και επανέφερε την ομάδα στο "Απόστολος Νικολαΐδης", μέχρι να βρει μόνιμη λύση στο γηπεδικό.

Η λήξη της σεζόν φάνηκε να δικαιώνει το πλάνο του. Ένας εντυπωσιακός δεύτερος γύρος με αποκορύφωμα το 0-3 στο "Καραϊσκάκης", η κατάκτηση του Κυπέλλου με το επιβλητικό 4-1 επί του ΠΑΟΚ, μία ομάδα που έσφυζε από υγεία και ένας κόσμος που είχε αποκτήσει μία δυνατή σχέση μαζί της. Επιπλέον, η προαναγγελθείσα ανακαίνιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα...

Μόνο που η πορεία αποδείχτηκε αντίστροφή. Ο Αλαφούζος εγκατέλειψε το σχέδιο που έφερε αποτελέσματα (παρά τα λάθη) και θα οδηγούσε στον τίτλο του πρωταθλητή του 2015, αν δεν δρούσε το παρασκήνιο. Ο εφοπλιστής λειτούργησε παρορμητικά και εμπιστεύτηκε τους λάθος ανθρώπους, με αποτέλεσμα να ξοδέψει πολλά χρήματα χωρίς αντίκρισμα, να κουραστεί και να ψάχνει την έξοδο, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις που τον ώθησαν σε άλλη κατεύθυνση.

Πέντε χρόνια πριν, αν κάποιος έκανε την πρόβλεψη για τη σημερινή κατάληξη, θα τον λέγαμε τρελό. Όμως, το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του νόμους και όποιος τους αγνοεί, το πληρώνει. Ο Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό κατάργησε τη λογική (αν είχε δόλο θα το μάθουμε με σιγουριά μετά από μερικά χρόνια) και το πληρώνει με τον χειρότερο τρόπο. Αντίθετα, η ΑΕΚ του Μελισσανίδη σεβάστηκε τις αρχές του αθλήματος, αναπτύχθηκε με λογική και τώρα δρέπει τους καρπούς των κόπων της...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ