OPINIONS

Άνιση μάχη με τον χρόνο

Άνιση μάχη με τον χρόνο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ηλίας Ευταξίας γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρόουκα, η οποία όμως δεν είναι ικανή να φέρει χαμόγελα, καθώς τα προβλήματα και οι τρύπες στο ρόστερ βγάζουν... μάτι και ο χρόνος δεν είναι αρκετός.

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Αροούκα με 1-0 στην Πορτογαλία και απέκτησε σαφές προβάδισμα πρόκρισης στους ομίλους του Europa League. Αυτό. Μόνο αυτό. Άντε και μία σχετική ηρεμία. Οι ερυθρόλευκοι δεν κέρδισαν τίποτα παραπάνω από το συγκεκριμένο παιχνίδι και δεν έγιναν σοφότεροι για τα προβλήματα που έχει το ρόστερ. Τα δύσκολα για τους Πρωταθλητές είναι μπροστά και δεν έχουν να κάνουν με το παιχνίδι απέναντι στους Πορτογάλους στο Καραϊσκάκη, αλλά με το γεγονός πως ο Μπέντο έχει να διορθώσει πάρα πολλά πράγματα σε μόλις δέκα ημέρες. Χρονικό διάστημα όπου ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει το λιγότερο 2 μεταγραφές ενδεκάδας, ενώ αν θέλει να είναι σωστός θα πρέπει να προσθέσει 4 ποδοσφαιριστές στο αρχικό του σχήμα. Αυτά όμως δεν γίνονται σε δέκα ημέρες, γι' αυτό η μάχη που δίνει με τον χρόνο και τον κάκιστο προγραμματισμό που προηγήθηκε είναι άνιση.

Η εμφάνιση με την Αροούκα δεν αποτελεί μήνυμα ελπίδας. Οι Πορτογάλοι είναι μία ομάδα χαμηλής δυναμικότητας και το γεγονός πως από το "θέλω να βγάλω τα μάτια μου και να τα πετάξω στους κροκόδειλους" που είδαμε με την Μπερ Σέβα, περάσαμε σε ένα υποφερτό καλό διάστημα με την Αρόουκα όπου έγιναν 2-3 βασικά πράγματα, δεν μπορεί να είναι ικανό να φέρει χαμόγελα στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά οι ερυθρόλευκοι πήγαν από το απόλυτο μηδέν των Ισραηλινών, στο +4 με τους Πορτογάλους. Ποια είναι αυτά τα 4 πράγματα που βοήθησαν ώστε να νικήσει ο Πρωταθλητής Ελλάδας με 1-0;

  • Το καλό διάστημα (15'-60') όπου οι παίκτες του Μπέντο είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης και κατάφεραν να σκοράρουν. Οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στο μικρό γήπεδο αλλά και να "ξεχάσουν" την τελευταία φορά που μπήκαν σε αγωνιστικό χώρο για επίσημο αγώνα. Άντεξαν μέχρι το 60' καθώς μετά οι δυνάμεις έδειξαν να τους εγκαταλείπουν και κυρίως τον Καμπιάσο που έκανε τη διαφορά στον άξονα.
  • Έναν ποδοσφαιριστή που έκανε τα βασικά. Ο Σεμπά ήταν... Σεμπά και αυτό έφτανε για το επίπεδο της Αρόουκα. Ο Βραζιλιάνος σφράγισε την καλή του παρουσία με ένα γκολ, αλλά αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει είναι πως μετά από 3 παιχνίδια αυτός φαίνεται (αλλά δεν είναι) να είναι ο ποιοτικότερος παίκτης του Ολυμπιακού. Ο Σεμπά δηλαδή ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει ο Πρωταθλητής. Το ξαναγράφω για να καταλάβουμε και να αντιληφθούμε τι σημαίνει για μία ομάδα αυτού του επιπέδου να έχει ΜVP έναν παίκτη περιορισμένων δυνατοτήτων. Ένα στοιχείο που δείχνει τα προβλήματα του ρόστερ.
  • Ο Εστεμπάν Καμπιάσο έχει την εμπειρία και την ποιότητα να καθαρίσει τέτοια παιχνίδια απλά με την παρουσία του στο γήπεδο. Δεν έκανε τρελά πράγματα ο Αργεντίνος. Ούτε καν αυτά που μπορεί να κάνει αν χρησιμοποιηθεί σωστά και όχι όπως πέρσι (βασικός στον πάγκο) ή όπως το καλοκαίρι (φύγε για να έρθεις πάλι πίσω). Ο "κούτσου" έδινε ηρεμία, κράταγε τον ρυθμό, έδινε βοήθειες και άνοιξε τον δρόμο για το 1-0. Αν είχε κάνει γκολ την ασίστ του Σεμπά θα είχε βάλει το κερασάκι στην τούρτα.
  • Ο μοναδικός που διασώθηκε από το ναυάγιο των προκριματικών του Champions League ήταν ο Στέφανος Καπίνο, ο οποίος έδειξε πάλι τις ικανότητές του και μάλιστα το έκανε σε διαφορετικές περιστάσεις. Ο άνθρωπος που κλήθηκε να φορέσει τα γάντια του Ρομπέρτο τα έχει πάει πάρα πολύ καλά στο ξεκίνημα της σεζόν και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έφυγε με το διπλό αποφεύγοντας ακόμα ένα μεγάλο κάζο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τερματοφύλακά του.

Πολλές εκκρεμότητες, λίγες ημέρες

Η πρόκριση είναι δύσκολο να μην έρθει για τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Οι ερυθρόλευκοι έχουν χτυπητά προβλήματα στο ρόστερ τους, προβλήματα που γνώριζαν άπαντες από τον περασμένο Μάιο (ίσως και πιο νωρίς) αλλά δέκα ημέρες πριν το τέλος της μεταγραφική περιόδου τα ζητήματα παραμένουν ενώ έχει χαθεί ήδη η προετοιμασία με 3 διαφορετικούς προπονητές να αναλαμβάνουν τις τύχες της ομάδας. Ουσιαστικά ο Πρωταθλητής όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί και δεν έχει κάνει σωστή προετοιμασία αλλά έχει αποδυναμώσει το ρόστερ του (Ρομπέρτο ->Καπίνο, Κασάμι->Μαρτίνς, Μαζουακού->Ντε λα Μπέγια), έχει χάσει την όποια αγωνιστική εικόνα διέθετε και ξεκινάει από το μηδέν.

Οι ερυθρόλευκοι για να μπορέσουν να παρουσιάσουν κάτι καλό θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα εξτρέμ και έναν κεντρικό αμυντικό. Αυτό είναι το minimum που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός στις δέκα ημέρες που απομένουν. Ιδανικά θα ήθελε δύο εξτρέμ, έναν αμυντικό, ένα ακραίο μπακ και έναν επιθετικό αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται 19 Αυγούστου καθώς για να συμβούν τα προαναφερθέντα θα πρέπει να υπάρξουν και αποχωρήσεις γιατί η κουβέντα στο λιμάνι δεν γίνονται για απλή ενίσχυση του ρόστερ αλλά για δημιουργία ενδεκάδας.

Μέσα σε όλα αυτά και τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν, ο Μπέντο θα πρέπει να στρώσει και την ομάδα του, η οποία έχει περάσει ήδη από τα χέρια δύο προπονητών σε μία περίοδο προετοιμασίας και αυτός θα πρέπει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο του Πορτογάλου προπονητή, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με πράγματα που γνώριζε πριν αναλάβει. Το θετικό για τον ίδιο είναι πως θα μπορέσει να δουλέψει σε αυτούς τους τομείς, χωρίς να έχει μεγάλο άγχος για την πρόκριση.

Η χρονιά φυσικά δεν είναι χαμένη για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν ακόμα το ρόστερ (πλην Ρομπέρτο, Μαζουακού, Κασάμι, Σαλίνο) που πήρε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα με 30 βαθμούς διαφορά και όπως όλα δείχνουν θα αγωνιστούν στην Ευρώπη, σε μία διοργάνωση όπου ταιριάζει καλύτερα στις ελληνικές ομάδες. Ο χρόνος που χάθηκε δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και μόνο το μέλλον θα δείξει αν η διοίκηση των Πειραιτών έμαθε από τα λάθη του φετινού καλοκαιριού.

Πλέον οι άνθρωποι που επέλεξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να τρέξουν τον Ολυμπιακό έχουν έναν γολγοθά μπροστά τους και το τελευταίο δεκαήμερο θα είναι καθοριστικό για τη σεζόν. Με σωστές κινήσεις η ομάδα του Μπέντο θα αλλάξει εικόνα, αλλά η μάχη με τον χρόνο είναι άνιση. Όχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις σε δέκα ημέρες μία δουλειά δύο μηνών, κάνοντας μεταγραφές και παράλληλα δημιουργώντας μία ομάδα που δεν έχει κάνει σωστή προετοιμασία με έναν προπονητή. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο αν όλα γίνουν σωστά και γρήγορα. Τα προβλήματα άλλωστε γνωστά σε όλους. Πρόβλημα στην άμυνα, πρόβλημα στο γκολ και απουσία ποιοτικών εξτρέμ.

Υ.Γ. Αυτό που γίνεται με το πρωτάθλημα και την αναβολή που αποφάσισε ο Κοντονής με τις πλάτες τις αστυνομίας, είναι ακόμα μία μαχαιριά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα χτυπήματα αντέχει ακόμα καθώς είναι δεδομένο πως έχει δεχθεί πολλά και κανείς δεν κρατάει στηθοσκόπιο στα χέρια για να το σώσει, αλλά όπλα για να το αποτελειώσει. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αφού δεδομένα στο μυαλό τους δεν είναι το καλό του ποδοσφαίρου, είναι πως κάποια στιγμή, ένα χτύπημα θα φέρει το τέλος και τότε ο δράστης θα μείνει στην ιστορία, φταίει δεν φταίει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ