OPINIONS

Η δικαιοσύνη και το "καφενείο"

Η δικαιοσύνη και το "καφενείο"
INTIME SPORTS

Ο αρχισυντάκτης του Sport24.gr, Ηλίας Ευταξίας, γράφει για την αναμενόμενη απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τονίζει πως ακόμα δεν κέρδισε κανείς, γιατί πολύ απλά δεν έχει ξεκινήσει ο μεγάλος αγώνας για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μέχρι να γίνει η σέντρα, υπομονή και πίστη στην δικαιοσύνη για να γίνει το άσσο ημίχρονο, άσσο τελικό.

Τα σχόλια αυτή τη στιγμή είναι λίγο δύσκολα και "επικίνδυνα", γιατί όλοι εμείς υπάρχουμε κυρίως για να ασχολούμαστε με τη μπαλίτσα, είτε αυτή είναι ασπρόμαυρη είτε πορτοκαλί, είτε μπαλάκι του τένις και όχι με τις δικαστικές αίθουσες. Για αυτές είναι υπεύθυνοι οι ειδικοί ανακριτές και οι εισαγγελείς. Σε αυτούς αφήνουμε και πρέπει να αφήσουμε το γήπεδο άδειο για να δράσουν αν επιθυμούμε πραγματικά να πάνε τα πράγματα καλύτερα.

Όσα συνέβησαν από την Πέμπτη το μεσημέρι και έπειτα δεν είναι ούτε καν η αρχή. Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, βρισκόμαστε στο ζέσταμα πριν τη σέντρα, διότι την έναρξη του μεγάλου αγώνα για καθαρό ποδόσφαιρο θα την σφυρίξει το δικαστικό συμβούλιο με τις όποιες παραπομπές κατηγορουμένων σε δίκη, αποφασίσει αυτό. Μέχρι στιγμής μόνο θετικά μηνύματα παίρνουμε από το δικαστικό μέτωπο, με τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς να έχει ανοιχτή την ατζέντα του και να μην σβήνει κανένα όνομα από αυτή, καθώς τους τελευταίους μήνες πέρασαν την πόρτα του γραφείου του, όλοι όσοι είχαν σχέση με την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης". Μηδενός εξαιρουμένου, ασχέτως ιδιότητας, οικονομικής ή κοινωνικής δύναμης. Αυτό, εντέλει, θα είναι καλό για να μην υπάρχουν αμφιβολίες στην κοινή γνώμη. Και για όσους καταδικαστούν και για όσους απαλλαγούν.

Ακόμα δε νίκησε κανείς

Η κλήση του Βαγγέλη Μαρινάκη, η απολογία του, και οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν από ανακριτή και εισαγγελέα μπορεί να αποτέλεσαν είδηση με μεγάλο ενδιαφέρον για το φίλαθλο κοινό και τους δημοσιογράφους. "Τεχνικά" δεν έχουμε κάτι οριστικό σε όλη αυτή την υπόθεση. Εκτός από τη γενικότερη αίσθηση πως αυτή η μαραθώνια προσπάθεια των δικαστών θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί προσφέροντας κάτι καλό στο ποδόσφαιρο. Οι τρεις περιοριστικοί όροι στον πρόεδρο του Ολυμπιακού ήταν κάτι που συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες να συμβεί, καθώς ανάλογες αποφάσεις υπήρξαν και για άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν κατηγορούμενοι, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας (μένει η απολογία του Σα Πίντο), δείχνει πως η δικαιοσύνη δείχνει και είναι αποφασισμένη με την ανακριτική διαδικασία να φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι εκεί που δεν έχει φτάσει ποτέ κανείς.

Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο

Οι επικοινωνιολόγοι όλων των πλευρών προσπαθούν να δώσουν έναν τόνο νίκης, ανακούφισης και ότι άλλο τους βολεύει στα όσα συνέβησαν την Πέμπτη, αλλά η μεγάλη αλήθεια, εκτός από την μεγαλύτερη αλήθεια όλων που είναι αυτοί που λένε επίσημα οι δικαστικές αρχές, είναι πως ακόμα δε νίκησε, ούτε έχασε κανείς. Απλά το ζέσταμα για το μεγάλο παιχνίδι που λέγαμε νωρίτερα πηγαίνει πάρα πολύ καλά, χωρίς να υπάρχουν πραγματικές απώλειες. Η νίκη, όταν αυτή έρθει, δεν θα έχει κόκκινο, πράσινο, κίτρινο ή μαύρο χρώμα. Θα έχει το ασπρόμαυρο της παλιάς ποδοσφαιρικής μπάλας, αυτής που όλοι μεγαλώσαμε. Όταν το δικαστικό συμβούλιο ορίσει τους κατηγορούμενους που θα οδηγηθούν σε δίκη και στη συνέχεια κριθούν αθώοι ή ένοχοι, τότε θα έχουμε κερδίσει ή χάσει. Όλοι μας, όχι ο κάθε ένας ξεχωριστά.

Οι δικαστές είναι άλλοι όχι εμείς

Όλοι υποστηρίζουν πως υπάρχει κάτι σάπιο στο ποδόσφαιρο και το μεγάλο ενδιαφέρον είναι να δούμε αν οι κατηγορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπορούν να στηριχτούν και στις δικαστικές αίθουσες, έτσι ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε σάπιο υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διότι αν δεν φτάσουμε εκεί, θα έχουν πάει τσάμπα όλα τα πανηγύρια των μεν και τα δάκρυα των δε. Μπορούμε να "δικάσουμε" όσες φορές θέλει ο κάθε ένας τον Μαρινάκη, τον Σαρρή και όλους του προηγούμενους, αλλά αν δεν το κάνει αυτή που έχει τα γένια και τα χτένια (η δικαιοσύνη δηλαδή), τότε δεν θα έχουμε πετύχει τίποτα.

Οι διάλογοι Μαρινάκη με τον ανακριτή

Στο Sport24.gr είναι συνειδητή επιλογή μας να παρακολουθούμε το ρεπορτάζ και τις κινήσεις της δικαιοσύνης. Δεν θέλουμε και ούτε είναι ο ρόλος μας να προπορευόμαστε αυτής. Μπορούμε να σχολιάζουμε μεταγραφές, να υποθέτουμε αν θα πιάσει ο τάδε προπονητής, να προσπαθούμε να προλάβουμε τις ομάδες πριν ανακοινώσουν κάποιον ποδοσφαιριστή, αλλά όταν πρόκειται για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, τότε η δικαιοσύνη θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς όλους εμάς να λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας. Το δίκαιο, το σωστό και το νόμιμο δεν μπορεί να σχολιαστεί, πριν αποφασίσουν γι' αυτό τα δικαστήρια. Στα καφενεία μπορεί να δημιουργήθηκαν αρχικά πολλές ομάδες και σε αυτά να οριστικοποιήθηκαν αρκετές μεταγραφές, αλλά η κάθαρση του ποδοσφαίρου δεν θα γίνει σε αυτά.

Υπομονή μέχρι να επιβληθούν οι νόμοι

Κανένα επικοινωνιακό τρικ, κανένα Μέσο, κανένας δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όπως και κανένας δεν μπορεί να της υποδείξει πως θα την κάνει. Αν σταματήσουμε να πιστεύουμε στους θεσμούς και τους νόμους, τότε δεν έχουμε καμία ελπίδα ως άνθρωποι και ως χώρα, όχι μόνο σαν ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσα άσχημα και αν έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια η δικαιοσύνη δείχνει και είναι ικανή να φτάσει αυτή την υπόθεση μέχρι το τέλος. Μέχρι τότε και αφού οι ανακριτές και εισαγγελείς δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν τη δουλειά τους, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε. Αυτό, που θα φέρει το τέλος σε όποια εγκληματική οργάνωση υπάρχει και σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν θα έχει χώρο για τη δημιουργία μίας νέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ