OPINIONS

Ντέρμπι αποδείξεων

Ντέρμπι αποδείξεων

Ο Ηλίας Ευταξίας γράφει για την σημασία του αιώνιου ντέρμπι σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα. Το στοίχημα του Καραϊσκάκης, η νίκη που επιβάλλεται αμφότεροι να κατακτήσουν και οι προσωπικές απαντήσεις που θέλουν να δώσουν οι Φορτούνης, Ζέκα, Σίλβα και Στραματσόνι.

Μικρή έως καμία σημασία δεν έχει η διαφορά Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στον βαθμολογικό πίνακα (+22 οι ερυθρόλευκοι) για το αιώνιο ντέρμπι που έρχεται. Άλλωστε έχουμε συνηθίσει να διεξάγεται το μεγαλύτερο μας παιχνίδι υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι ένα ακόμα ματς, ένα ακόμα 90λεπτο. Το αντίθετο μάλιστα.

Στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια ψάχνουμε να βρούμε αφορμές και αιτίες για να τους δώσουμε την αίγλη των παλιότερων ετών, όταν οι πράσινοι ήταν ανταγωνιστικοί και πάλευαν για το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος.

Δυστυχώς, με την αποδυνάμωση του τριφυλλιού τα αιώνια ντέρμπι διεξάγονται συνήθως με φόντο και βραβείο, απλά την αίγλη που δίνει μία τέτοια νίκη, αλλά το παιχνίδι της Κυριακής κρίνονται πολλά παραπάνω, δίνει περισσότερους πόντους και ο χαμένος θα απολέσει πολλά περισσότερα από τους τρεις βαθμούς.

Από τις εξετάσεις που θα δώσει το Καραϊσκάκης ως το πιο σύγχρονο γήπεδο της χώρας, στην ανάγκη που έχουν οι δύο ομάδες για νίκη αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, στους Ζέκα, Φορτούνη που θέλουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις μέχρι τους προπονητές που αναζητούν ένα μεγάλο αποτέλεσμα για την προσωπική τους συλλογή.

Το στοίχημα του "Γεώργιος Καραϊσκάκης"

Ντέρμπι αποδείξεων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σημαντικότερο για το ντέρμπι είναι να γίνει και να ολοκληρωθεί (εκεί φτάσαμε)!

Το Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν είναι "εκκλησία", αλλά είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ελλάδα που έχει καταφέρει φέτος να φιλοξενήσει και να ολοκληρώσει ένα ντέρμπι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Σε σύγκριση με τα "ντου", τις διακοπές και το κυνηγητό σε παίκτες που βλέπουμε τελευταία, το Φαληρικό γήπεδο φαντάζει ως πολιτισμένο. Το μεγάλο στοίχημα του Ολυμπιακού ως οργανισμού και των οπαδών του είναι να αποδείξουν πως μπορούν να διοργανώσουν ένα ακόμα ντέρμπι χωρίς έκτροπα, έναν αγώνα που θα ξεκινήσει στην ώρα του (δεκτή η 5λεπτη καθυστέρηση για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα) και θα ολοκληρωθεί με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και όχι με τον πρώτο που θα φωνάξει: "Ντουυυυυ". Ένα ντέρμπι χωρίς επεισόδια το χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, το χρειάζεται ο Έλληνας φίλαθλος που σε λίγο θα του γίνει συνήθεια να μην ολοκληρώνονται τα παιχνίδια στο 90ο λεπτό και στην τελική το χρειάζεται και ο Ολυμπιακός που το φιλοξενεί. Η νίκη του ΠΑΟΚ με 2-1 και του Παναθηναϊκού με 3-0 μέσα στο Καραϊσκάκη χωρίς να γίνουν αίσχη (μικρές ομορφιές είχαμε), είναι ένας καλός οιωνός, αλλά θα είναι ακόμα καλύτερο, αυτή τη φορά, να μην συμβεί το παραμικρό. Καπνογόνα θα έχουμε (δεν είναι κακό όσο μένουν στην εξέδρα), υβριστικά συνθήματα θα έχουμε (μην τρελαθούμε, δεν θα γίνουμε NBA ξαφνικά), πάθος και μίσος θα υπάρχει στην κερκίδα, αλλά να μείνουμε σε αυτά. Άντε να δούμε ένα παιχνίδι και να μπορέσουμε να το σχολιάσουμε για τα ποδοσφαιρικά του ζητήματα και όχι για το αστυνομικό του ρεπορτάζ. Κουράστηκα να διαβάζω τον ΚΑΠ σε κάθε ντέρμπι για να δούμε ποιες είναι οι ποινές που προβλέπει αυτός ο απαρχαιωμένος, κακοφτιαγμένος, κανονισμός αγώνων ποδοσφαίρου.

Ολυμπιακός: Από την στατιστική στο χορτάρι

Η νίκη που έχει ΑΝΑΓΚΗ ο Ολυμπιακός, για να το σηκώσει με άλλη διάθεση

Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει και μαθηματικά το 43ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, αλλά αν δεν καταφέρει να κερδίσει τον Παναθηναϊκό δεν θα το χαρεί το ίδιο. Η ανωτερότητα των ερυθρολεύκων είναι δεδομένη και φαίνεται τόσο στον βαθμολογικό πίνακα, όσο και στα στατιστικά των δύο ομάδων, είτε αυτά είναι ομαδικά, είτε είναι ατομικά για κάθε παίκτη. Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι μπάσκετ. Η στατιστική και ο καλύτερος δεν έχουν καμία σημασία όταν δύο ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο. Τα χρόνια της ανωτερότητας του Ολυμπιακού επί Βαγγέλη Μαρινάκη στους ερυθρόλευκους λείπει μία μεγάλη νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου. Μία που να δείχνει αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης, πως οι κόκκινοι είναι ανώτεροι σε επίθεση, άμυνα, δημιουργία και αποτελεσματικότητα. Οι πρωταθλητές έχουν 60 γκολ σε 24 αναμετρήσεις με μέσο όσο 2,5 γκολ ανά αγώνα και 347 τελικές προσπάθειες στο σύνολο, δηλαδή 14,5 μέσο όρο σε κάθε παιχνίδια. Αυτό που θα ψάξει ο Μάρκο Σίλβα και οι ποδοσφαιριστές του στο παιχνίδι της Κυριακής είναι να βρουν αυτά τα 2 γκολ και τις +10 τελικές για να ικανοποιήσουν αρχικά τον εαυτό τους και στη συνέχεια τους οπαδούς τους. Σε περίπτωση μη νίκης, το πρωτάθλημα θα έχει πικρή γεύση, αφού δεν θα υπάρχει η νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται μόνο τους 3 βαθμούς, αλλά και μία εμφάνιση ανάλογη του βαθμολογικού πίνακα και της δεδομένης ανωτερότητας του ρόστερ έναντι του Παναθηναϊκού. Είναι κάτι που θέλουν καιρό στον Πειραιά, αλλά για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν το έχουν καταφέρει ακόμα.

Παναθηναϊκός: Νίκη φάρμακο για να σώσει ό,τι σώζεται

Ντέρμπι αποδείξεων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η πρώτη επιτυχία σε ντέρμπι δεν γιατρεύει αλλά σταματάει το αλάτι στις πληγές

Η φετινή σεζόν για τον Παναθηναϊκό είναι αποτυχημένη. Θα είναι επίσης αποτυχημένη ακόμα και αν έρθει ένα πανηγυρικό διπλό όπως το 0-3 του 2014. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη πριν ξεκινήσει καλά-καλά η σεζόν, το γεγονός πως δεν κατάφερε να μείνει κοντά στον Ολυμπιακό, το ντέρμπι στην Λεωφόρο που δεν έγινε και η "σφαλιάρα" από τον Ατρόμητο στο Κύπελλο, έχουν στιγματίσει και χαρακτηρίσει ήδη τη χρονιά. Μία νίκη επί του "κακού" Ολυμπιακού που χρεώνεται από το πράσινο στρατόπεδο ως η αιτία της κατηφόρας του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ίδιας της ομάδας θα δώσει λίγη χαρά και έναν τόνο αισιοδοξίας. Οι βαθμοί δεν έχουν καμία σημασία για τον Παναθηναϊκό, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά στο επικοινωνιακό κομμάτι και στις σχέσεις ομάδας-οπαδών, η νίκη θα αποφέρει αρκετά κέρδη. Όπως είναι φυσικό, σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει γκρίνια και αντιδράσεις που θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού χρειάζεται μία νίκη σε ντέρμπι. Την πρώτη για φέτος, αφού στα υπόλοιπα παιχνίδια η ομάδα του τριφυλλιού έκανε εμφανίσεις ασορτί με την χρονιά.

Κώστας Φορτούνης: Το ματς που πρέπει να (επαν)εμφανιστεί

Ντέρμπι αποδείξεων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν και ο Ολυμπιακός εμφάνιζε καλύτερη εικόνα στο χορτάρι, ο Κώστας Φορτούνης ήταν το καλύτερο προϊόν του συλλόγου. Νεαρός, Έλληνας, μεσοεπιθετικός με πλούσιο ταλέντο, τρομερή πρώτη επαφή και κίνηση με τη μπάλα και έφεση στο σκοράρισμα. Μαζί με τον 23χρονο άσο, οι ερυθρόλευκοι παρουσίαζαν ένα καλύτερο πρόσωπο στο γήπεδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Εντός των τειχών που είναι και το θέμα μας, ο Κώστας Φορτούνης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ντέρμπι του πρώτου γύρου. Στην άνετη επικράτηση επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα είχε δύο ασίστ και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, πέτυχε τα δύο από τα τέσσερα τέρματα του Ολυμπιακού αν και αγωνίστηκε μόλις 14 λεπτά! Το 2016 όμως ο Κώστας Φορτούνης δεν είναι ο ίδιος παίκτης κάτι που έχει επηρεάσει και τον Ολυμπιακό. Ο Έλληνας μέσος δεν έχει κάνει τη διαφορά στα παιχνίδι που τον είχε ανάγκη η ομάδα του και με τον Παναθηναϊκό θέλει και πρέπει να φωνάζει ένα βροντερό παρών. Στα παιχνίδι με την Άντερλεχτ δεν βοήθησε όσο όλοι περίμεναν, ενώ στα ελληνικά ντέρμπι είχε μόνο την ασίστ στο ένα ματς με τον ΠΑΟΚ, χωρίς όμως να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κανένα από τα τρία παιχνίδια με τους Δικεφάλους. Αν ο Φορτούνης θέλει να πάρει τη θέση του Τσόρι θα πρέπει να το κάνει βάζοντας το όνομά του ως κύρια μεταβλητή των μεγάλων παιχνιδιών του Ολυμπιακού. Ακόμα είναι αρχή αλλά μέχρι στιγμής η ζυγαριά δεν γέρνει υπέρ ή κατά. Το ντέρμπι όμως είναι ικανό να την γυρίσει υπέρ του.

Κάρλος Ζέκα: Ο αρχηγός που το θέλει περισσότερο

Ντέρμπι αποδείξεων
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ως αρχηγός της ομάδας τον βαραίνει και λίγο περισσότερο η αποτυχημένη χρονιά του συλλόγου, ακόμα και αν ο ίδιος συνήθως παίζει και τρέχει περισσότερο από όσο του αναλογεί. Με αυτό δεν έχει πρόβλημα ο Πορτογάλος, όπως επίσης δεν έχει πρόβλημα και με τις συνεχόμενες αλλαγές του Στραματσόνι στην μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας. Αυτό που έχει τρελάνει τον Ζέκα είναι οι δύο συνεχόμενες αποβολές του καθώς ο Πορτογάλος έχασε τον έλεγχο και τώρα θα πρέπει να προσπαθήσει να τον βρει. Το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη θα είναι ένα δυνατό τεστ για τον άνθρωπο που στα τελευταία ματς βλέπει διαιτητή και αλλάζει δρόμο για να μην παρασυρθεί. Το ντέρμπι στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", για τον "παλιό" Ζέκα είναι ο τόπος για μερική εξιλέωση, τόσο προσωπική όσο και ομαδική. Θα είναι πιθανότατα ο πιο παθιασμένος από τους παίκτες του τριφυλλιού και αυτό ή θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό ή θα του δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Το χρειάζονται περισσότερο από τις ομάδες τους

Ντέρμπι αποδείξεων

Για τις ομάδες δεν υπάρχει κανένα βαθμολογικό όφελος, αλλά για τους δύο προπονητές το αιώνιο ντέρμπι της Κυριακής είναι κάτι περισσότερο από τρεις βαθμοί. Ο Μάρκο Σίλβα έχει ανάγκη από μία μεγάλη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκης επί του μεγάλου αντιπάλου για να σκεπάσει όσο μπορεί τον αποκλεισμό από την Άντερλεχτ. Με νίκη επί του Παναθηναϊκού ο Πορτογάλος θα καταφέρει να αφήσει γλυκιά γεύση στο τέλος της χρονιάς και αυτό έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα που κρίνει άδικα και αυστηρά τους προπονητές της. Το μέλλον του Σίλβα δεν είναι εξασφαλισμένο καθώς οι δύο πλευρές θα καθίσουν κάποια στιγμή στο τραπέζι (δεν υπάρχει λόγος βιασύνης) και το αποτέλεσμα του ντέρμπι θα παίξει το ρόλο του.

Στην απέναντι πλευρά ο Αντρέα Στραματσόνι δεν κατάφερε να σώσει το Κύπελλο και η χρονιά του Παναθηναϊκού κρίνεται αποτυχημένη με τον ίδιο να μην χρεώνεται την απουσία κινήτρου στο πρωτάθλημα, αλλά να έχει μερίδιο ευθύνης για τον αποκλεισμό από το Κύπελλο. Αν ο Ιταλός φύγει με το διπλό από το Φάληρο θα επιστρέψει στο Κορωπί, "καβάλα στο άλογο". Θα εδραιώσει τη θέση του, κυρίως στα μάτια του Αλαφούζου, ενώ θα κερδίσει χρόνο από την εξέδρα που σε αντίθεση με την διοίκηση ήταν, είναι και παραμένει διστακτική.

Μακάρι να δούμε ένα κανονικό ντέρμπι, χωρίς έκτροπα, χωρίς να ασχοληθούμε με τον διαιτητή και να το ευχαριστηθούμε. Ας κάνει ο κάθε ένας από την πλευρά του αυτό που πρέπει και θα δούμε που θα μας βγάλει, γιατί το κακόμοιρο το ποδόσφαιρο δεν φταίει σε τίποτα να τραβάει όλα αυτά που περνάει το τελευταίο διάστημα. Καλό ντέρμπι σε όλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ