OPINIONS

Οι κάφροι κέρδισαν τη μάχη

Οι κάφροι κέρδισαν τη μάχη

Μέσα σε λίγες ημέρες, οι κάφροι που εδώ και χρόνια έχουν βρει ως χώρο δράσης το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτοί που δεν έχουν χρώμα φανέλας αλλά είναι οι γνωστοί (καθόλου άγνωστοι) μπαχαλάκηδες, κέρδισαν τη μάχη της βίας. Το βραβείο έδωσαν οι πρόεδροι των ομάδων και ο Υφυπουργός. Πιο επίσημο δεν γίνεται

Τα επεισόδια στην Τούμπα δεν είναι κάτι νέο. Δεν είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, ειδικά για το συγκεκριμένο γήπεδο. Έτσι κι αλλιώς η πόρτα στην Θύρα 4 δεν έχει λουκέτο όπως αυτή της Λεωφόρου. Μικρή σημασία έχει βέβαια ποιες πόρτες είναι κλειστές αφού ανοίγουν εύκολα, όμως το θέμα μας πλέον δε νομίζω πως πρέπει να είναι οι κάφροι. Αυτοί δίνουν τη δική τους μάχη εδώ και χρόνια και αυτή την εβδομάδα κατάφεραν να κερδίσουν με Υπουργική απόφαση και να πάρουν δημόσια τα εύσημα από προέδρους μεγάλων ομάδων. Τους μόνιμα χαμένους, αυτούς που όλοι έβριζαν μετά από τα επεισόδια, καταφέραμε να τους κάνουμε ήρωες και να τους δικαιολογήσουμε!

Είναι αδύνατον να κερδίσεις τη μάχη με τη βία, όταν δεν έχεις στο πλευρό σου τις διοικήσεις των ομάδων. Ο Κοντονής νομίζει πως θα καταφέρει να διώξει τους κάφρους από τα γήπεδα με την διακοπή του Κυπέλλου ή την διακοπή του πρωταθλήματος (όπως έκανε πέρσι), αλλά αποδεδειγμένα αυτή η λύση είναι κίνηση πανικού και χωρίς όφελος. Αν είναι έτσι, ας κλείσει ο Υπουργός συγκοινωνιών την Εθνική Οδό πριν την έξοδο του Πάσχα για να αποφύγουμε τα τροχαία. Να κλείσουμε και τα μαγαζιά τη νύχτα για να μην οδηγούμε μεθυσμένοι. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Θα έμπαινε και ο Αλαφούζος για ντου!

Σωστή είναι η αύξηση των ποινών αλλά μόνο έτσι δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της βίας. Χρειάζεται βοήθεια και ΘΕΛΗΣΗ από τις διοικήσεις των ομάδων. Κατανοώ την ανάγκη των διοικήσεων για καλές σχέσεις με τους οπαδούς αλλά μέχρι ένα σημείο. Για τα επεισόδια στην Λεωφόρο υπήρξε βαριά καμπάνα προς τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος επέλεξε να πει δημοσίως: "Θα έμπαινα κι εγώ μέσα". Ουσιαστικά ο πρόεδρος των πρασίνων δικαιολογεί το σπάσιμο του γηπέδου, το ντου στον αγωνιστικό χώρο και την επίθεση σε όποιον θέλει ο κάθε ένας, με την δικαιολογία πως είναι αδικημένος. Δώστε κι άλλα άλλοθι στους ανεγκέφαλους. Πολύ ωραία πράγματα... Θα ήταν επίσης ωραίο να έβρισκε κάποιον από τους μπαχαλάκηδες η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα ή "πονάνε". Όπως πόνεσαν για παράδειγμα τον Νικολαΐδη οι συγκεκριμένες τακτικές, όταν αποφάσισε να "δώσει" οπαδούς της ομάδας του. Διότι σημασία δεν έχει να θέλεις να καθαρίσει το ποδόσφαιρο και να το αγαπάς στα λόγια, αλλά να το δείχνεις.

Το αντρικό φτύσιμο και το καλό σημάδι στην Τούμπα

Στον ίδιο δρόμο αλλά σε σαφώς πιο ανώμαλο, ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος δεν φαίνεται να "το έχει" με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις του. Ο άνθρωπος που έβαλε 70.000.000 ευρώ στο ελληνικό ποδόσφαιρο αδικεί τον εαυτό του. Χρειαζόμαστε επιχειρηματίες που δεν είναι στον χώρο μόνο για το φαίνεσθαι και επενδύουν εκατομμύρια, αλλά θέλουμε επίσης ανθρώπους που θα πολεμήσουν τους χούλιγκαν, θα τους διώξουν από τα γήπεδα και θα φέρουν τον κόσμο πάλι πίσω. Δηλώσεις που χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο και συγχαρητήρια σε παίκτες που έφτυσαν διαιτητή δεν δικαιολογούνται ούτε ως επικοινωνιακό τέχνασμα επειδή ο κόσμος του ΠΑΟΚ τα έβαλε με παίκτες, προπονητή και διοίκηση πολύ πρόσφατα. Χωρίς να έχω συναντήσει ποτέ τον πρόεδρο του Διεκφάλου, είχα την αίσθηση πως ήρθε για να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πως ήρθε για να κάνει πράγματα που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα. Αντίθετα ο Ιβάν Σαββίδης επιλέγει να μην τιμωρήσει τους οπαδούς που χτυπούν τον Λαζαρίδη και ουσιαστικά οπλίζει και το χέρι που έστειλε το ποτήρι στον Σίλβα, διότι αν είχε βρει και τιμωρήσει αυτόν που προσπάθησε να ανοίξει το κεφάλι του αμυντικού του Ατρόμητου θα είχε κόψει την φόρα και στους επόμενους. Αντίθετα, τους λέει πως δεν είναι πολύ άσχημο αυτό που έκαναν και μπορούν να το επαναλάβουν αν αισθανθούν αδικημένοι! Αν φτύσουν κιόλας, θα είναι περισσότερο άντρες!

Η ιστορία με τις διοικήσεις και τις πλάτες που κάνουν στους οπαδούς τους, δεν έχει σχέση μόνο με τους οργανωμένους οι οποίοι αρκετές φορές στοχοποιούνται άδικα και μαζικά. Καμία διοίκηση από τους μεγάλους δεν έχει βρει και τιμωρήσει οπαδό της. Ακόμα περιμένω από τον Αλαφούζο να βρει ΕΝΑΝ από τους δεκάδες που μετέτρεψαν την Λεωφόρο σε πεδίο μάχης. Αντιθέτως, τους άλλαξε τα εισιτήρια από την 13-14 σε 7-8 και όλα καλά. Ο Σαββίδης γιατί δεν έχει βρει ακόμα τον ανεγκέφαλο που πέταξε από τα επίσημα (!) αναπτήρα στο κεφάλι του Λαζαρίδη ή το ποτήρι στον Σίλβα; Αντίθετα οι διοικήσεις του Παναιτωλικού, της Καλλονής και του ΠΑΣ Γιάννενα εντόπισαν και απέβαλαν αυτούς που του δημιούργησαν πρόβλημα. Ίσως γιατί σε αυτές τις ομάδες είναι απαραίτητο να έρθουν έσοδα από τα εισιτήρια, ενώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν χάθηκε και ο κόσμος. Άλλωστε ο Σαββίδης το είπε στο περιβάλλον του: "Δεν έχω πρόβλημα να πληρώσω τις ποινές".

Διδάσκουν ήθος οι διοικήσεις και η βία συνεχίζεται

Το συγκεκριμένο θέμα όμως, δεν είναι για αναλύσεις επί αναλύσεων και τα πράγματα είναι απλά. Όσοι θέλουν να σταματήσουν τα επεισόδια στα γήπεδα τους, θα το κάνουν. Η απόδειξη πως μπορούν να ελεγχθούν οι συγκεκριμένοι, υπάρχει. Στο Καραϊσκάκη όπου παλιότερα έχουν βγει αεροβόλα, έχουν εκτοξευθεί καφέδες, έχουν γίνει ντου σε ποδοσφαιριστές και γενικότερα έχει "διδαχθεί ήθος" αρκετές φορές, πλέον δεν συμβαίνει τίποτα (αυτά που γίνονται εκτός γηπέδου δεν με απασχολούν για την ώρα). Στα παιχνίδια με την ΑΕΚ και σε αυτά με τον ΠΑΟΚ όλα κύλησαν ομαλά και απομένει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για να δούμε αν ισχύει πως στο Φάληρο τα τελευταία δύο χρόνια το γήπεδο είναι ποδοσφαιρικό και όχι αρένα. Δεν λέω πως οι Ολυμπιακοί είναι τα καλύτερα παιδιά, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν, αλλά τουλάχιστον στο Καραϊσκάκη προσπαθούν να φέρονται καλύτερα ακόμα και όταν χάνουν από τον ΠΑΟΚ εντός έδρας. Τους έχει τρίξει τα δόντια ο Μαρινάκης; Τους το ζήτησε και το έκαναν; Συμβαίνει επειδή είναι πρώτοι και δεν καίγονται; Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που ξέρω, είναι πως οι διοικήσεις ΑΝ θέλουν μπορούν να βάλουν μία τάξη. Τουλάχιστον να μην κινδυνεύουν κεφάλια και ζωές σε ώρα αγώνα.

Όποιος θέλει σταματάει τα επεισόδια

Όσοι θέλουν να βρουν τους ανεγκέφαλους, θα το κάνουν. Χωρίς αστυνομίες, χωρίς δικαιολογίες και χωρίς γκρίνιες "γιατί δεν έκλεισες το γήπεδο του άλλου και έκλεισες το δικό μου". Για να μην κλείσει ποτέ το γήπεδό σου, απλά πέταξε έξω αυτούς που δεν θες. Όπως θα έκανες στην επιχείρησή σου. Ίσως ορισμένοι έχουν μπερδέψει τον όρο "κλειστό κύκλωμα" και δεν λένε να το ανοίξουν για να βρουν αυτούς που σκοτώνουν το προϊόν τους. Τόσες φωτογραφίες υπάρχουν, πόσο δύσκολη είναι η ταυτοποίηση εν έτει 2016; Κάποιοι απλά δεν θέλουν να πάνε κόντρα στα "παιδιά" που "στηρίζουν" την ομάδα και σκοπίμως δεν χρησιμοποιώ τον όρο οργανωμένοι, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι.

Εν κατακλείδι, όσο γίνονται επεισόδια, γίνονται με την ανοχή των διοικήσεων. Μόνο αυτές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν φαίνεται να το θέλουν και το χειρότερο πλέον είναι πως τις "επικροτούν"! Η μόνη διαφορά σε αυτά που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, είναι πως οι κάφροι κέρδισαν τη μάχη. Τα έσπασαν, έβρισαν, κυνήγησαν όποιον ήθελαν και στο τέλος τους είπαν εμμέσως "μπράβο" και άλλοθι για να τα ξανακάνουν. Η διακοπή του Κυπέλλου είναι γι' αυτούς ακόμα μία μεγάλη νίκη. Αν διακοπεί και το πρωτάθλημα, με ένα ακόμα ντου σε κάποιο γήπεδο, τότε θα έχουν κερδίσει ακόμα περισσότερα. Αν πιστεύει κανείς πως έτσι θα έρθει η κάθαρση που έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο, συγγνώμη αλλά είναι γελασμένος. Οι κάφροι θέλουν στοχοποίηση από τις δικές τους ΠΑΕ, θέλουν βαριές ποινές από την δικαιοσύνη και κανένα παραθυράκι ώστε να μένουν ελεύθεροι. Θέλετε να τους διώξετε; Κάντε το!

Υ.Γ. Δεν στέκει ως δικαιολογία πως οι οπαδοί έχουν συσσωρευμένη οργή από την αδικία που δέχεται η ομάδα τους. Ακόμα και να έχει αδικηθεί αποδεδειγμένα ο σύλλογος, το ξύλο και το ντου δεν είναι λύση. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ που δεν συμβαδίζω με Αλαφούζο, Σαββίδη σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι.

Υ.Γ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στα δικαστήρια και αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν κατηγορούμενοι και θα απολογηθούν στο εδώλιο και αυτό επίσης δεν αλλάζει ενώ δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό για να το βάζουμε στην κουβέντα όποτε έχουμε επεισόδια.

Υ.Γ. Ευθύνη για τα επεισόδια δεν έχει ούτε η αστυνομία. Οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρίες και πρέπει να προστατεύουν μόνες τους την επιχείρησή τους. Έχουμε βρει άλλοθι στην ελληνική αστυνομία που δεν μπορεί να κάνει τα προφανή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ