OPINIONS

Οκτώ και σήμερα

Οκτώ και σήμερα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Επιστολή ο ένας, ανακοίνωση ο άλλος, δήλωση ο τρίτος, κύκλους ο τέταρτος και για την ουσία δεν μιλάει κανείς παρά τους πολλαπλούς τρόπους επικοινωνίας που έχουν βρει. Ο Ηλίας Ευταξίας διαβάζει το τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ "GREXIT" και αναρωτιέται ποιος είναι ο σκοπός και αν ξέρουμε τι κάνουμε την επόμενη ημέρα.

Θα περίμενε κανείς πως αυτές τις κρίσιμες ώρες, οι κινήσεις των παικτών θα είναι ουσιαστικές, αφού η παρτίδα οδεύει δεδομένα προς την ολοκλήρωσή της. Αντ' αυτού βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με ανακοινώσεις/δηλώσεις/κύκλους απλά να γεμίζουν τα ρεπορτάζ χωρίς να τοποθετούνται επί του θέματος και οι ευθύνες να γίνονται μπαλάκι στα χέρια των επικοινωνιολόγων.

Το ίδιο σκηνικό θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της προθεσμίας από την FIFA, με την διαφορά πως το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα έχει σχεδόν τελειώσει (θα παίξει μεγάλο ρόλο η επ' αόριστον ή η συγκεκριμένη χρονική ποινή αποκλεισμού, με το πρώτο σενάριο να είναι το καλύτερο) και ο Κοντονής θα καταλάβει πως δεν πέτυχε τίποτα, αφού η ΕΠΟ θα είναι ακόμα στη θέση της.

Αν το θέμα της Κυβέρνησης είναι να δείξει πως η ΕΠΟ κατέστρεψε το ποδόσφαιρο, να μας το πει να το ξέρουμε για να της πούμε μπράβο, γιατί αυτός ο στόχος θα έχει επιτευχθεί. Αν ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να φτιάξει το ποδόσφαιρο, τότε θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει πως ο δρόμος που ακολουθεί δεν βγάζει προς τα εκεί.

Διαβάζοντας την τελευταία δήλωση του Σταύρου Κοντονή δεν γίναμε σοφότεροι. Σύμφωνα με αυτή, φταίει ο Δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, ο Γκιρτζίκης, ο οποίος δεν ονοματίζεται αλλά φωτογραφίζεται και η ΕΠΟ.

Στη συνέχεια ακολουθεί το "Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης έχει ήδη εκφραστεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό" (αυτό μένει ασχολίαστο) και αμέσως μετά υπενθυμίζεται πόσες ημέρες απομένουν για το τέλος. Για κλείσιμο, δίνεται ο τίτλος για τα ρεπορτάζ και καθίσταται σαφές από τον Σταύρο Κοντονή πως υπεύθυνη για ό,τι γίνει θα είναι η ΕΠΟ.

Ωραία όλα αυτά, αλλά μάλλον καμία πλευρά δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το θέμα μας. Δεν ψάχνουμε να βρούμε τους ενόχους για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε. Στόχος είναι η λύση του προβλήματος και μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί κανείς επί του θέματος. Γιατί άντε και βγήκαμε από την Ευρώπη.

Τι θα έχει πετύχει ο Κοντονής; Απολύτως τίποτα. Η ΕΠΟ θα είναι στη θέση της και ο Υφυπουργός θα κλείνει άδεια γήπεδα χωρίς να ασχολείται κανείς. Δυστυχώς για την Κυβέρνηση ακόμα και τώρα να παραιτηθεί ο Γκιρτζίκης δεν θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό όφελος. Αν περιμένει ο Κοντονής από την ΕΠΟ να σώσει το ποδόσφαιρο από το GREXIT, τότε μάλλον αναφέρεται σε άλλη Ομοσπονδία και όχι στην ελληνική.

Η όποια επικοινωνιακή ήττα μπορεί να σκέφτεται η Κυβέρνηση ωχριά μπροστά στον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να επιβλέπει την κάθαρση του ποδοσφαίρου. Τονίζω τον ρόλο του παρατηρητή, γιατί η εξουσία δεν πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτικών.

Ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο Κοντονής είναι ένα κράμα Γιόχαν Κρόιφ - Ούλι Χένες και φτιάχνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί για το επόμενο Υπουργό; Είναι επικίνδυνο παιχνίδι αυτό, με τους πολιτικούς που έχουμε.

Από τη στιγμή που μία μεγάλη δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με σημαντικά πρόσωπα να είναι υποψήφιοι κατηγορούμενοι και με δεδομένη τη διάθεση Υπουργού και Πρωθυπουργού να βοηθήσουν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παίζεται το συγκεκριμένο παιχνίδι και δεν κοιτάμε πως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να πάμε στην επόμενη ημέρα.

Γιατί η επόμενη ημέρα θέλει προσοχή και πλάνο είτε με GREXIT είτε χωρίς. Αν αλλάξουμε πρόσωπα και όχι την ουσία θα έχουμε πετύχει μία τρύπα στο νερό. Από την ΕΠΟ δεν περιμένω πλάνο για την επόμενη ημέρα. Ο Κοντονής έχει; Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (Superleague) έχουν;

Οι μάχες καλό είναι να δίνονται αλλά πάντα με κάποιο στόχο και στη συγκεκριμένη μονομαχία δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας. Έτσι είναι στον πόλεμο. Μετράς κέρδη και απώλειες για να προγραμματίσεις το επόμενο βήμα σου.

Το άσχημο για τους ρομαντικούς που θέλουν μέσα από όλη αυτή την ιστορία να δουν έστω μικρές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό είναι πως κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Αν τους ενδιέφερε άλλωστε δεν θα είχαμε φτάσει να μετράμε αντίστροφα για το τέλος, αλλά θα συζητάγαμε αν οι προτάσεις των πλευρών είναι καλές ή όχι.

Αναμένω την απάντηση της ΕΠΟ που θα αναφέρει πως φταίει ο Κοντονής και μία πιθανή τοποθέτηση του Δικηγορικού συλλόγου. Για την ουσία δεν θα αλλάξει κάτι, απλά θα κάνουμε το "9 και σήμερα", "8 και σήμερα" κ.ο.κ. Καλό θα είναι να αφήσετε τα επικοινωνιακά, να ολοκληρώσετε τη σεζόν με κάποιο τρόπο και να συνεχίσετε να δουλεύετε για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Αυτός είναι ο στόχος και τα δικαστήρια περιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους. Εσείς κάντε τη δική σας, η οποία δεν είναι να βυθίσετε το ποδόσφαιρο ακόμα περισσότερο και αναφέρομαι σε όλες τις πλευρές.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ