OPINIONS

Εκκίνηση με τρεις στόπερ για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός

ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά για πρώτη φορά την προετοιμασία του με πλάνο για διάταξη 3-4-2-1 σε ματς ελληνικού πρωταθλήματος και ο Γιάννης Σερέτης αναλύει το σχέδιο που δοκιμάζει ο Δώνης μια ημέρα πριν από το πρώτο φιλικό ματς της σεζόν.

Το είχε κάνει πρώτος απ’ όλους ο Άγγελος Αναστασιάδης το 2000. Στα ματς του Champions League. Το είχαν εφαρμόσει και ο Σέρχιο Μαρκαριάν και ο Γιάννης Κυράστας, επίσης σε παιχνίδια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Με Χένρικσεν - Γκούμα - Κυργιάκο ή και Βόκολο ενίοτε. Kαι ασφαλώς Γιούρκα (Σάριτς)/Φύσσα στις δυο πλευρές.

Το είχε δοκιμάσει ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι με Μόρις - Μπίσκαν - Κώτσιο και Βύντρα - Σέριτς στις πτέρυγες ως full back. To εφάρμοσε - πιο πρόσφατα απ’ όλους - και ο Αντρέα Στραματσόνι με Μολέδο - Κουτρουμπή - Σαμπά (Ιβανόφ) στο Europa League. Kαι Κουλιμπαλί/Μέστο - Χουλτ/Λουντ στις δύο πτέρυγες.

Όμως ουδείς προπονητής του Παναθηναϊκού αξιοποίησε σταθερά και αταλάντευτα ως βασικό αγωνιστικό σχέδιο για τα ματς της Super League διάταξη με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, όπως επιχειρεί αυτή την περίοδο ο Γιώργος Δώνης, θεωρώντας ότι είναι το πιο "λειτουργικό" γι’αυτόν τον Παναθηναϊκό. Κάποιοι πρώην προπονητές του "τριφυλλιού" δούλευαν παράλληλα σε σχηματισμό και με άμυνα τεσσάρων και στο 3-5-2 κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Όμως τη διάταξη με τρεις στόπερ ελάχιστα την είχαν εφαρμόσει στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, στα οποία θα… περιοριστεί εφέτος ο Παναθηναϊκός, ο οποίος όχι μόνο δεν εξασφάλισε βάσει βαθμολογίας μια θέση στην Ευρώπη, αλλά είναι και τιμωρημένος για μια σεζόν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (θα «ξεχρεώσει» του χρόνου αν καταφέρει να μπει εφέτος στην πρωτη πεντάδα, ειδάλλως από τη… μεθεπόμενη σεζόν και βλέπουμε…).

COME ON ENGLAND!

Τσέλσι - Τότεναμ ήταν το ματς από το οποίο έδειξε εκτεταμένα μονταρισμένα στιγμιότυπα ο Γιώργος Δώνης στους παίκτες του Παναθηναϊκού μία ημέρα προτού αναχωρήσουν για την Ολλανδία. «Εγώ δεν είμαι με την Τσέλσι στην Αγγλία, αλλά αυτή τη διάταξη την υποστηρίζει σωστά» ήταν μια από τις αρχικές ατάκες του κόουτς, ο οποίος (όπως και ο Νταμπίζας) έχει ουκ ολίγες αγγλικές επιρροές και αναφορές.

Τελείως συμπτωματικά, δε, η εθνική Αγγλίας ήταν η μοναδική από τις «μεγάλες» που σταθερά από την αρχή έως το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όχι περιστασιακά σε κάποιο ματς ή σε διαστήματα κάποιου αγώνα αγωνίστηκε με τρεις στόπερ. Σε 3-5-2 (με Κέιν – Στέρλινγκ) και όχι σε 3-4-2-1, όπως θέλει ο Δώνης. Μικρές οι διαφορές...

Αν έχει τους παίκτες για να θεμελιώσει το σχέδιό του; Στην εκκίνηση του λείπει ο βασικός φορ, ο τραυματίας αρχηγός του Δημήτρης Κουρμπέλης και ο (μακροχρόνια) τραυματίας Όμρι Άλτμαν. Αυτοί οι τρεις από τους «βασικούς». Θέλει επίσης ως έξτρα λύσεις έναν στόπερ, έναν αριστερό μπακ, ίσως πάρει και τερματοφύλακα, ενώ ήδη οι νεαροί επιθετικοί Ρεγκάκος και Σιφναίος έχουν προστεθεί στο ρόστερ. Ας επιχειρήσουμε τη σύνοψη, μια ημέρα πριν από το πρώτο φιλικό του Παναθηναϊκού εναντίον της τρίτης στο περυσινό ολλανδικό πρωτάθλημα Άλκμααρ, σε ματς το οποίο ακόμη δεν έχε βρει τηλεοπτική στέγη και πιθανότατα δεν θα μεταδοθεί στην Ελλάδα.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Το αρχικό πλάνο έχει ως εξής…

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Ο Σωκράτης Διούδης ξεκινά ως βασικός, με αναπληρωματικό τον Κώστα Κότσαρη. Ας μην αποκλείσουμε την πιθανότητα απόκτησης Έλληνα κάτω των 23 ετών.

ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟΠΕΡ: Στα πρώτα οκτάλεπτα - δεκάλεπτα "διπλάκια" στο Κορωπί ο Δώνης χρησιμοποιούσε την τριάδα των Κουρμπέλη - Κολοβέτσιου - Οικονόμου. Μετά τον τραυματισμό του Κουρμπέλη, πήρε ο Γιόχανσον μια θέση στην τριάδα (ως δεξιός στόπερ), μαζί με τους άλλους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Όταν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού επιστρέψει στην ενεργό δράση θα πάρει πάλι τη θέση του στο κέντρο της άμυνας. Δεν είχε διαφανεί πρόθεση του Δώνη να τον αξιοποιήσει στη μεσαία γραμμή, αλλά ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να συμβεί και αυτό. Σίγουρα θα αποκτηθεί τουλάχιστον ένας επιπλέον στόπερ (Βούρος;), ενώ ως κεντρικός αμυντικός μπορεί να αγωνιστεί και ο Κουλιμπαλί.

ΠΤΕΡΥΓΕΣ: Σχεδόν "κλειδωμένες" οι θέσεις τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν από τον Κουλιμπαλί και τον Ινσούα, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Δώνης και Νταμπίζας θέλουν έναν επιπλέον αριστερό μπακ διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πλην του Οικονόμου. Για τη δεξιά πτέρυγα εναλλακτική θα είναι πιθανότατα μόνο ο Γιόχανσον.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΧΑΦ: Σίγουρη μια θέση στον Έργκους Κάτσε, ο οποίος παρέμεινε ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ. Προβάδισμα αρχικά ως παρτενέρ του έχει ο Χρήστος Δώνης, θα διεκδικήσει τη θέση και ο Φάνης Τζανδάρης. Καλή εκκίνηση έχει κάνει ο Πασχάλης Στάικος, ο οποίος λογίζεται ως εναλλακτική επιλογή, ενώ και ο Γιάννης Μπουζούκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "οκτάρι".

ΔΥΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡ: Ξεκινά σίγουρα ως βασικός στη σεζόν ο Μουνιέ και αναζητείται ο δεύτερος. Προβάδισμα αρχικά έχει ο Τάσος Χατζηγιοβάνης, τον οποίο Δώνης και Νταμπίζας θέλουν πιο κοντά στην περιοχή και όχι τόσο πολύ στη γραμμή της πτέρυγας. ως κλασικό εξτρέμ. Ο Άλτμαν αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του Δώνη μετά τις 15 Αυγούστου, ακόμη δεν έχει αρχίσει προπονήσεις μετά τη ρήξη χιαστού στο περυσινό 1-1 εναντίον του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Οι νεαροί Ρεγκάκος και Καμπετσής (αν αποκτηθεί τελικά) μπορεί να διεκδικήσουν τη θέση αν... αποδείξουν ότι την αξίζουν.

ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ: Ξεκινά ο Σωτήρης Πίσπας στην προετοιμασία, θα δοκιμαστεί και ο νεαρός Μαρκ Σιφναίος. Βασικός, βεβαίως θα είναι ο… άγνωστος που θα αποκτηθεί, με στόχο τα 12-15 γκολ στη σεζόν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ