OPINIONS

Η ΑΕΚ πρέπει να το τελειώσει στην Τούμπα

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ευκαιρία και τη ρεαλιστική δυνατότητα που παρουσιάζεται στην ΑΕΚ να "τελειώσει" το πρωτάθλημα στην Τούμπα και να μην φορτωθεί με άγχος εναντίον του Παναθηναϊκού και των "μικρών".

Μια ματιά στο πρόγραμμα της ΑΕΚ αρκεί. Ούσα στο +5 πλέον από τον ΠΑΟΚ, τον αντιμετωπίζει στην Τούμπα πιθανότατα κεκλεισμένων των θυρών, εν συνεχεία υποδέχεται τον "επικίνδυνο" Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και τελειώνει τη σεζόν με τρία εκτός έδρας και ένα εντός έδρας ματς εναντίον "μικρών".

Η Ένωση παίζει κατά σειρά με τον σχεδόν υποβιβασμένο Πλατανιά στα Χανιά, τον Λεβαδειακό στο Ολυμπιακό Στάδιο, την Κέρκυρα στο νησί και τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη (ή και στο ΟΑΚΑ για φιέστα αν έχει πάρει το πρωτάθλημα και ταυτόχρονα έχει «σωθεί» ο συντοπίτης στην τελευταία αγωνιστική, κάτι που δεν φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι και απίθανο…).

ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΠΛΟ

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αν η Ένωση νικήσει στην Τούμπα, όλα τελειώνουν. Και αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος της με καθαρό μυαλό! Με οπαδούς ή δίχως οπαδούς. Με +5 ή +2. Με Τσιγκρίνσκι ή χωρίς Τσιγκρίνσκι. Νικάει και το σηκώνει μετά από 24 χρόνια! Νικάει και αποβάλει το άγχος και την πίεση της "πρωτάρας" σε διαδικασία πρωταθλητισμού, η οποία μαθαίνει για την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Αστέρα, κρατάει τον ελλιπή Πανιώνιο σε μια (!) τελική προσπάθεια, αλλά παλεύει να μην πνιγεί σε μια γουλιά νερό. Σε τέτοιου είδους αγώνες η ΑΕΚ είναι… ικανή να "γκελάρει".

Δεν της έχεις εμπιστοσύνη. Αλλά στα ντέρμπι έχει αποδείξει πολλάκις ότι τα καταφέρνει μια χαρά. Με δόση τύχης και συγκυρίας; Ναι, στο 93’ με τον Λιβάγια στη Λεωφόρο, στο 93’ με τον Γιακουμάκη στο Φάληρο. Την κυνήγησε αυτή την τύχη! Όπως και με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ από 0-2 και με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ παίζοντας με δέκα παίκτες από το 8’ λόγω της αποβολής του Αραούχο, μισή ώρα πριν από την αποβολή του Κάρλος Σαμπράνο…

ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΒΟΡΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Δεν ήταν χειρότερη από τον αντίπαλό της σε κανένα ντέρμπι! Σε κανένα. Εντός και εκτός! Δεν ήταν και σαφώς ανώτερη από τους αντιπάλους της: σωστό! Όμως ο "Μανόλο" τα ξέρει πια αυτά τα παιχνίδια. Το απέδειξε η ΑΕΚ περίτρανα και με τη Μίλαν και με την Ντινάμο Κιέβου. Εντός και εκτός. Θα προέρχεται από την πρώτη "ξεκούραστη" εβδομάδα χωρίς ματς Κυπέλλου ή Ευρώπης, επέστρεψε ο Λόπες, γύρισε και ο Κονέ που τόσο πολύ της έλειψε ως προσωπικότητα και ως ένας μέσος που την βοηθά αφάνταστα με την πείρα του, την ηρεμία του, τη θετική του ενέργεια, το passing game και κυρίως με το ισχυρότατο αισθητήριο της ροής και της μορφής του αγώνα σε κάθε χρονικό σημείο του και ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Η ΑΕΚ έπαιξε σε γεμάτο "Γ. Καραϊσκάκης" και σε σχεδόν κατάμεστη Λεωφόρο. Έπαιξε στο "Σαν Σίρο" και σε συνθήκες… Βόρειου Πόλου στο Κίεβο. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ακόμη και σε γεμάτη Τούμπα, ακόμη και στο "+2" στην περίπτωση που γίνει δεκτή η έφεση του ΠΑΟΚ (δύσκολο βάσει όσων είχαν συμβεί πέρυσι στην περίπτωση του Βλάνταν Ίβιτς, το είχαμε επισημάνει εξ αρχής ότι η υπόθεση της "μπύρας" είναι πολύ "φρέσκια" και επρόκειτο να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την υπόθεση του ΠΑΟΚ με τον Όσκαρ Γκαρθία).

Δεν θα είναι φαβορί. Ο ΠΑΟΚ ακόμη και σε κεκλεισμένων των θυρών αγώνα έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης. Δεν ήταν φαβορί πουθενά η ΑΕΚ. Ούτε στο Φάληρο, ούτε στη Λεωφόρο. Όμως δεύτερες σκέψεις δεν πρέπει να έχει. Ούτε για τον βαθμολογικό πίνακα, ούτε για τις δυνατότητές της, ούτε για τον αντίπαλό της. Έχει χτίσει μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ταυτότητα που βασίζεται στην ομοιογένεια, το τρέξιμο, το pressing, τις σωστές κινήσεις χωρίς τη μπάλα. Όποιοι κι αν παίζουν! Κι αν την καταθέσει στον αγωνιστικό χώρο θα έχει πολλές πιθανότητες εναντίον ενός πιεσμένου συνόλου που θα παίζει μόνο για τη νίκη.

Είναι σκληρό για τον ΠΑΟΚ, αλλά η τιμωρία από το ρολό ταμειακής μηχανής ήταν αναπόφευκτη. "Πλήρωσε" κατά κάποιον τρόπο τα περυσινά με τον Βλάνταν Ίβιτς, πλήρωσε την αυστηροποίηση του νόμου, έκανε πάμπολλα επικοινωνιακά φάουλ για κόκκινες κάρτες, έχασε και τη συγκέντρωσή του και την ποδοσφαιρική «ταπεινότητά» του στην Τρίπολη. Είχαμε σημειώσει πως το νικηφόρο σερί του έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει παίξει ούτε ένα πολύ δύσκολο ματς στον β΄γύρο! Στο πρώτο δύσκολο, τα θαλάσσωσε. Και τώρα είναι… grande αουτσάιντερ! Δίκαιη η ποινή.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο "ΧΑΛΙΦΗΣ" ΟΕΟ;

Μόνο μια επισήμανση, επειδή η μνήμη είναι κοντή. Αν ο Ιβάν ήταν "χαλίφης", να είστε σίγουροι πως ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών. Μην… ανησυχείτε, θα βρισκόταν το "παραθυράκι", το νομικό τερτίπι. Αν ο Ιβάν ήταν «χαλίφης», ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε ηττηθεί στην Τρίπολη. Μην ανησυχείτε, πάλι θα είχε βρεθεί ο τρόπος. Κι ας μην είχε παίξει καλά. Όταν υπήρχε όντως "χαλίφης" στο ελληνικό πρωτάθλημα, αυτά τα θέματα "καθαρίζονταν" εύκολα. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να επιμένουν, "καθεστώς" στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υφίσταται πια.

Μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον; Βεβαίως, από οποιαδήποτε πλευρά. Έχουν αλλάξει οι ισορροπίες; Βεβαίως, αναντίρρητα ο Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζεται όπως παλαιότερα από τη διαιτησία. Όμως ένας απόλυτος κυρίαρχος, ένας «δικτάτορας», ένας που ελέγχει και κυβερνά τους πάντες και τα πάντα, δεν υπάρχει! Κι ας παπαγαλίζουν τα παπαγαλάκια κάθε χρώματος περί του αντιθέτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ