OPINIONS

Ο Ρόμπερτς, ο Ντένμον και η "χρυσή εποχή" του ΝΒΑ

Ο Ρόμπερτς, ο Ντένμον και η "χρυσή εποχή" του ΝΒΑ

Αν και η περίοδος δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, ο Χάρης Σταύρου εξηγεί τι τον ενθουσίασε από τα φιλικά Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και παραδέχεται πως έχει ξεκινήσει... προετοιμασία για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ.

Από τη μία, κοιτάζεις το ημερολόγιο και βλέπεις να λέει " 29 Σεπτεμβρίου". Από την άλλη, συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι μία εβδομάδα από την πρεμιέρα της Stoiximan.gr Basket League και την πρεμιέρα που περιλαμβάνει το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη σεζόν.

Όχι, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορείς να βγάλεις στις 29 Σεπτεμβρίου και ειδικά σε σεζόν που ακολουθεί διοργάνωση εθνικών ομάδων. Με το EuroBasket να έχει ολοκληρωθεί πριν από μόλις δυο εβδομάδες και τους διεθνείς να μπαίνουν σιγά σιγά στο rotation, Ολυμπιακός (κυρίως) και Παναθηναϊκός βρίσκονται πολύ μακριά από το επίπεδο που θέλουν να φτάσουν στο τέλος της περιόδου, ακόμη κι από το επίπεδο στο οποίο θα βρίσκονται τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Κι αυτό είναι φυσιολογικό, αν και η έναρξη της φετινής σεζόν δεν είναι απλά ζόρικη, αλλά υπερβολικά απαιτητική. Βλέπετε, το (κεκλεισμένων των θυρών) ντέρμπι του ΣΕΦ δεν θα κρίνει κάτι, μπορεί όμως ο νικητής να "κουβαλήσει" το αποτέλεσμα για καιρό. Και ψυχολογικά, αλλά και μαθηματικά, εκτός κι αν κάποιος εκ των ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ "κλέψει" μια νίκη από τις δυο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας και μπλέξει την κατάσταση προς όφελος του "προϊόντος" και του μέσου μπασκετόφιλου.

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ασφαλή συμπεράσματα, όπως είπαμε, δεν μπορούν ακόμη να βγουν. Ο Παναθηναϊκός δείχνει κάπως μπερδεμένος, όμως είναι δεδομένο ότι θα βρει ρυθμό από τη στιγμή που ο Καλάθης παραμένει στο ρόλο του "Στρατηγού". Ο Νικ προετοιμάζεται για μεγάλη σεζόν, όμως αυτός που έχει εντυπωσιάσει είναι ο Μάρκους Ντένμον . Σουτάρει καλά, σκοράρει χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες, έχει το τρίποντο ακόμη κι αν πρέπει να φτιάξει αυτός την προσπάθειά του, ψάχνει τη δημιουργία και γενικά δείχνει να έχει ένα πολύ ποιοτικό πακέτο, ανώτερο από εκείνο του Τζέιμς Φελντέιν και πιο ισορροπημένο από εκείνο του Μάικ Τζέιμς.

Παρένθεση: Ο Μάρκους Ντένμον ήταν " τεράστιο παλτό", ήταν " παίκτης από το πανέρι" για τους φίλους του Παναθηναϊκού όταν αποκτήθηκε, λίγες μέρες μετά την προτίμηση του Κιθ Λάνγκφορντ να μετακομίσει στην Κίνα από το να φορέσει την πράσινη φανέλα. Μπορεί στο τέλος της χρονιάς να αποχωρήσει ως αποτυχημένος, ως άλλος Εϊ Τζέι Σλότερ, μπορεί όμως και να αφήσει εποχή. Ο Μάρκους Ντένμον είναι ακόμη ένα παράδειγμα που δείχνει ότι ως λαός είμαστε υπερβολικά επιρρεπείς στο να φοράμε ταμπέλες σε αθλητές που δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας. Κι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει ή έστω να περιοριστεί.

Όσο καλός δείχνει ο Μάρκους Ντένμον στον Παναθηναϊκό, άλλο τόσο καλός δείχνει κι ο Μπράιαν Ρόμπερτς στον Ολυμπιακό . Προσωπικά δεν μου προκαλεί εντύπωση η ψυχραιμία, η ηρεμία και η τρομερή συγκέντρωσή του στο παρκέ. Αυτόν θα έπαιρνα αν ήμουν στη θέση του Σφαιρόπουλου, ακόμη κι αν οι Aaron Jackson, Errick McCollum, Dwight Buycks, Jeremy Pargo, Tyrese Rice, Shane Larkin, Ricky Hickman που ακούστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού παρακαλούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. Πολύ ήρεμος, καλός εκτελεστής από μέση και μακρινή απόσταση, "άχαστος" από τη γραμμή των βολών (όπου έχει ποσοστό καριέρας που αγγίζει το 91%), έμπειρος και γνώστης της EuroLeague. Και δεν παίζει ούτε στο 50-60% αυτή την περίοδο. Ο κόσμος θα τον αγαπήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ / ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ / ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι Πειραιώτες έπαιξαν στο Ηράκλειο χωρίς τον Σπανούλη, πήγαν στην Κωνσταντινούπολη χωρίς τον αρχηγό τους και το γεγονός ότι προετοιμάζονται χωρίς αυτόν λίγες μέρες πριν τα επίσημα παιχνίδια, είναι ένα ζήτημα.

Μόνο που στα δικά μου μάτια ΔΕΝ είναι και τόσο σοβαρό.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον "Kill Bill" και ίσως η απουσία του από αυτά τα φιλικά ματς να λειτουργήσει ευεργετικά σε βάθος χρόνου. Ο Ρόμπερτς είναι all-around και όχι απλά ένας καλός σκόρερ, ένας μονοδιάστατος "κοντός" όπως ο αξιόλογος κατά τα άλλα Έρικ Γκριν. Ο Στρέλνιεκς είναι ένας εξαιρετικός combo guard που μπορεί να παίξει είτε στον άσο χωρίς τον Σπανούλη, είτε στο δύο στο πλευρό του, ενώ πάντα υπάρχει ο αξιόπιστος Βαγγέλης Μάντζαρης. Ας πάρει λοιπόν ανάσες ο 35χρονος Λαρισαίος, ώστε να βρουν οι υπόλοιποι κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους. Ούτως ή άλλως θα υπάρξουν αμέτρητα αγωνιστικά λεπτά στη διάρκεια της σεζόν που ο Σπανούλης θα είναι είτε στον πάγκο, είτε εκτός αποστολής για να φρεσκάρει τα πόδια του.

Η έναρξη της Stoiximan.gr Basket League πλησιάζει, η EuroLeague θα ακολουθήσει, όμως η ημερομηνία που πρέπει να κρατήσετε είναι μία.

Ο Ρόμπερτς, ο Ντένμον και η "χρυσή εποχή" του ΝΒΑ
2014 NBAE

17 Οκτωβρίου. Στις 17 Οκτωβρίου, κυρίες και κύριοι, ξεκινά το ΝΒΑ. Τέσσερις μήνες αναμονής ήταν πολλοί!

Αν διαβάσατε τα Power Rankings του NBA Greece , θα έχετε ήδη μπει στο κλίμα. Οι καλές ομάδες έγιναν καλύτερες, ο ανταγωνισμός για το τρόπαιο έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη λίγκα εδώ και δυο δεκαετίες και ήδη δυο ζευγάρια τριγυρίζουν στο μυαλό μας ως ιδανικά για τους Τελικούς Ανατολικής και Δυτικής Περιφέρειας.

Cavaliers vs Celtics

και

Warriors vs Thunder

Αν υπάρχει μπασκετικός Θεός, θα μας δώσει τον Μάιο αυτά τα ζευγάρια. Εντάξει, πήγαμε μακριά. Ας μείνουμε στο τώρα. Οι Warriors παραμένουν στη θεωρία η " team-to-beat" όχι μόνο στη Δύση, αλλά σε όλο το ΝΒΑ. Οι Thunder κράτησαν τον MVP της περσινής σεζόν, πήραν τον κορυφαίο των Pacers (Paul George) και τον κορυφαίο των Knicks (Carmelo Anthony), ενώ οι Rockets διατήρησαν τον κορμό τους και έβαλαν στο roster τον πιο κοντρολαρισμένο play maker της λίγκας, τον Chris Paul γεμίζοντας ταυτόχρονα και τον πάγκο τους. Οι Cavs έχασαν τον Kyrie Irving, αλλά πήραν τους Isaiah Thomas, Derrick Rose, Jose Calderon, Dwyane Wade, Jae Crowder, Jeff Green, Ante Zizic!

Αν δεν έχετε ξεκινήσει προετοιμασία για τα ξενύχτια, καλό θα είναι να το κάνετε άμεσα. Ζούμε μια νέα " χρυσή εποχή" του ΝΒΑ, οι superstars είναι υπερβολικά πολλοί κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έχει φέτος τρομερό ανταγωνισμό ακόμη και στο ελληνικό κοινό. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της λίγκας είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερος κόσμος που παραδοσιακά προτιμά τη EuroLeague ασχολείται σε καθημερινή βάση, ενώ ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχετε κάποιον φίλο που... βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια και έγινε ξαφνικά fan του ΝΒΑ. Εχουμε κι εμείς τέτοιους φίλους.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΤΣΗ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΤΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Είτε σου αρέσει η EuroLeague, είτε προτιμάς τα γήπεδα της ΕΣΚΑ (για τον Αντώνη Φώτση, τον Αβραάμ Καλλινικίδη, τον Σπόρτιγκ, τον Ηλυσιακό, για τον ρομαντισμό και τις ατμόσφαιρες κάθε γειτονιάς...) και της ΕΣΚΑΝΑ, είτε έχεις ξεχάσει τι σημαίνει ύπνος λόγω του ΝΒΑ, το ίδιο πάθος μοιραζόμαστε. Το πάθος για το μπάσκετ. Καλή χρονιά σε όλους, δημιουργική χρονιά, μακριά από ακρότητες, υπερβολές κι ανοησίες. Με ψυχραιμία και με σύνεση που τόσο έχουν λείψει τελευταία.

Υ. Γ.: Αν το απόγευμα του Σαββάτου (30/9 στις 17:00) δεν έχεις κανονίσει κάτι, πήγαινε μια βόλτα μέχρι το κλειστό του Πλάτωνα. Ο Ιωνικός Νικαίας της Β' Εθνικής κι Φάρος Λάρισας της Α1 θα δώσουν μεγάλη μάχη για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας (όπου περιμένει ο Ολυμπιακός) και το ματς θα έχει πολλά μικρά ενδιαφέροντα "πράγματα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ