OPINIONS

Τελικά δεν ήρθε η Συντέλεια του κόσμου

Los Angeles Lakers forward Thomas Robinson in action during the first half of an NBA basketball game against the Toronto Raptors in Los Angeles, Sunday, Jan. 1, 2017. (AP Photo/Kelvin Kuo)
Los Angeles Lakers forward Thomas Robinson in action during the first half of an NBA basketball game against the Toronto Raptors in Los Angeles, Sunday, Jan. 1, 2017. (AP Photo/Kelvin Kuo) AP

Μπορεί εδώ και δυο χρόνια το ευρωπαϊκό μπάσκετ να χάνει τα σημαντικότερα ταλέντα του, όμως φέτος ήρθαν στα μέρη μας αρκετές εξαιρετικές περιπτώσεις. Και έμειναν ακόμη περισσότερες. Ο Χάρης Σταύρου εξηγεί.

Είναι γεγονός -που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- πως το ΝΒΑ "ρούφηξε" τα τελευταία δυο καλοκαίρια πολλούς από τους σημαντικότερους παίκτες της Ευρώπης. Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει. Milos Teodosic, Malcolm Delaney, Mike James, Alex Abrines, Bogdan Bogdanovic, Cedi Osman, Mindaugas Kuzminskas, Dario Saric, Darius Miller, Ekpe Udoh, Daniel Theis, Ante Zizic, Khem Birch, Γιώργος Παπαγιάννης, Brandon Paul, Davis Bertans, Dragan Bender, Willy και Juancho Hernangomez μετακόμισαν στις ΗΠΑ, την ώρα που άλλοι σημαντικοί παίκτες επέλεξαν την Κίνα. Από τον Μπουρούση και τον Aaron Jackson, μέχρι τον Darius Adams, τον Edwin Jackson, τον Keith Langford και τον Miroslav Raduljica.

Την ώρα, λοιπόν, που όσοι ασχολούνται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ ξεκίνησαν να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται για την ευκολία με την οποία οι μπασκετμπολίστες το αποχαιρετούν, κάποιοι έλεγαν πως δεν χρειάζονται υστερίες, αλλά υπομονή, ψυχραιμία και σύνεση. Και πλάνο. Κυρίως αυτό.

Τελικά δεν ήρθε η Συντέλεια του κόσμου

Κάποιοι έβλεπαν ότι οι οι διαθέσιμες θέσεις στο ΝΒΑ ήταν λίγες και οι ποιοτικοί μπασκετμπολίστες πολλαπλάσιοι . Υπήρξαν ομάδες που βιάστηκαν να κλείσουν τα roster τους, υπήρχαν άλλες που βρήκαν καλές περιπτώσεις τον Αύγουστο, υπάρχει και η Χίμκι που στα τέλη Σεπτέμβρη, τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της regular season της EuroLeague, συμφώνησε με τον Thomas Robinson, έναν εκρηκτικό ψηλό που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και να την βοηθήσει να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του δεν σταμάτησαν να κοιτάζουν την αγορά και παρά το γεγονός ότι έλεγαν πως οι θέσεις στη front-line είχαν κλείσει, περίμεναν τον χρόνο να λειτουργήσει υπέρ τους. Ο Robinson περίμενε μια ευκαιρία στο ΝΒΑ, ήλπιζε πως θα την πάρει από τους Boston Celtics, αυτή δεν ήρθε κι έτσι αποδέχθηκε την προοπτική της μιας σεζόν στην Ευρώπη.

Σύμφωνοι, η Χίμκι έκανε υπομονή και περίμενε τις κατάλληλες συνθήκες, είχε φυσικά και το ανάλογο ποσό να διαθέσει. Η ουσία είναι πως δεν βιάστηκε και δεν φοβήθηκε να επενδύσει σε έναν 26χρονο Αμερικανό που δεν έχει εμπειρία από την Ευρώπη, όμως μπορεί να εξελιχθεί σε περίπτωση Udoh. Να κάνει δηλαδή τη διαφορά στη ρακέτα με την τρομακτική του έφεση στο ριμπάουντ και το επόμενο καλοκαίρι να διεκδικήσει την επιστροφή του στο ΝΒΑ.

Philadelphia 76ers rookie forward Hollis Thompson heads to bench while facing the Denver Nuggets in the first quarter of an NBA basketball game in Denver on Wednesday, Jan. 1, 2014. (AP Photo/David Zalubowski)
Philadelphia 76ers rookie forward Hollis Thompson heads to bench while facing the Denver Nuggets in the first quarter of an NBA basketball game in Denver on Wednesday, Jan. 1, 2014. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Η περίπτωση του Thomas Robinson ήταν η αφορμή για να βρούμε καλές περιπτώσεις που ήρθαν φέτος στην Ευρώπη από το ΝΒΑ. Δείτε και θα καταλάβετε.

  • Ο Marcelinho Huertas επέστρεψε στην Ευρώπη για να δώσει εμπειρία στη Baskonia, στην οποία κατέληξαν ο σκόρερ Jordan McRae, αλλά και ο περιφερειακός Patricio Garino.
  • O Sergio Rodriguez αντικατέστησε τον Milos Teodosic στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έκανε δηλαδή το αντίστροφο δρομολόγιο από εκείνο του Σέρβου που μετακόμισε στους Los Angeles Clippers.
  • Ο Kevin Seraphin γέμισε τη front-line της Μπαρτσελόνα, η οποία έβαλε στον άσο της τον Phil Pressey, point guard με τριετή θητεία στους Celtics, τους Sixers και τους Suns.
  • O Πρωταθλητής με τους Miami Heat Norris Cole πήγε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία κράτησε από τους Philadelphia 76ers τον Jonah Bolden και πήρε τον σούπερ σκόρερ Pierre Jackson.
  • Ο Ολυμπιακός έφερε πίσω στην Ευρώπη τον σοβαρό Brian Roberts και κέρδισε την υπογραφή του Hollis Thompson των γεμάτων σεζόν με τη φανέλα των Philadelphia 76ers.
  • H Χίμκι πήρε τον Malcolm Thomas και έπεισε τον Tyler Honeycutt να αφήσει το ΝΒΑ για το επόμενο καλοκαίρι. Και κράτησε και τον Alexey Shved που κοιτούσε φέτος προς τις ΗΠΑ.
  • Η Ουνικάχα Μάλαγα πήρε τον point guard Ray McCallum, παίκτη που είχαν επιλέξει οι San Antonio Spurs στο νούμερο 36 του Draft τον Ιούνιο του 2013.
  • Η Φενέρμπαχτσε έχασε τον Ekpe Udoh, αλλά τον αντικατέστησε με τον Jason Thompson που ήδη εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στα φιλικά προετοιμασίας.

Ο Gary Neal πήγε στη Σαραγόσα, ο Ryan Kelly στη Ρεάλ Μπέτις, ο Boris Diaw στη Παρί Λεβαλουά, ο Chris Johnson στην Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ, ο Jared Cunningham στη Μπάγερν Μονάχου, ο Rakeem Christmas στη Γαλατασαράι, ο Henry Sims στην Βανόλι Κρεμόνα. Σίγουρα θα ξεχνάμε κάποιες ακόμη περιπτώσεις, δείτε όμως πόσοι που είτε δεν χωρούσαν στο ΝΒΑ, είτε δεν έβρισκαν τον ρόλο και τα χρήματα που ζητούσαν, αποφάσισαν να έρθουν στα μέρη μας για τουλάχιστον μία σεζόν.

BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Προσθέστε σε όλους αυτούς και παίκτες όπως οι Derrick Brown, Andrew Goudelock, Errick McCollum, Rodrique Beaubois, Jason Granger, Erick Green, Tornike Shengelia, Will Clyburn, Nando DeColo, Nikola Milutinov, Chris Singleton, Anthony Randolph, Νικ Καλάθης, Gustavo Ayon, Alexey Shved, James Anderson, Nicolo Melli, Brad Wannamaker, Scottie Wilbekin, Gigi Datome, Austin Daye που έμειναν στα μέρη μας και θα συνειδητοποιήσετε πως τελικά δεν ήρθε η Συντέλεια του Κόσμου, την οποία παρεμπιπτόντως κάποιοι περίμεναν χθες βράδυ.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Πως όσα χρήματα κι αν δίνουν οι ομάδες του ΝΒΑ και τις Κίνας, πάντα θα υπάρχουν καλοί παίκτες. Απλώς θα χρειάζεται "μάτι" για να τους ξεχωρίσει από τον σωρό και... άντερα για να επενδύσει κανείς σε αυτούς.

Για παράδειγμα, ο Teodosic έφυγε κι ο Rodriguez ήρθε. Ο Udoh έφυγε κι ο Jason Thompson (των 8.9 πόντων και των 6.6 ριμπάουντ στην καριέρα του στο ΝΒΑ) τον αντικατέστησε. Ο Green έφυγε κι ο Hollis Thompson πήρε -κατά κάποιον τρόπο- τη θέση του στον Ολυμπιακό. McRae-Huertas κάλυψαν το κενό του Shane Larkin στη Μπασκόνια. Ο Seraphin θα δώσει ποιότητα στη front line της Μπαρτσελόνα κι ο Norris Cole εμπειρία στη Μακάμπι.

Τον Ιούλιο, ο Robinson δεν ήθελε να έρθει στην Ευρώπη και έκανε πίσω όταν έφτασε μια ανάσα από τη συμφωνία με τη Φενέρμπαχτσε. Δυο μήνες μετά, έδωσε τα χέρια με την Χίμκι.

Indiana Pacers' Kevin Seraphin in action during the second half of an NBA basketball game against the Chicago Bulls, Saturday, Nov. 5, 2016, in Indianapolis. Indiana won 111-94. (AP Photo/Darron Cummings)
Indiana Pacers' Kevin Seraphin in action during the second half of an NBA basketball game against the Chicago Bulls, Saturday, Nov. 5, 2016, in Indianapolis. Indiana won 111-94. (AP Photo/Darron Cummings) AP

Για κάθε Larkin που θα λέει "όχι" στη Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό, θα υπάρχουν ένας Roberts κι ένας Pressey που θα πουν το "ναι". Αρκεί οι παράγοντες και οι προπονητές να γνωρίζουν την αγορά, να γνωρίζουν τους αθλητές, να μη φοβούνται να πάρουν το ρίσκο και να μην ανακυκλώνουν συνεχώς τους ίδιους παίκτες.

Είναι θεμιτό ένας προπονητής να λέει πως θέλει να βρει παίκτη με ευρωπαϊκή εμπειρία και απόλυτα σεβαστό να προσπαθεί να μειώσει το ρίσκο. Δεν είναι όμως θεμιτό να λέει πως " δεν υπάρχουν παίκτες". Παίκτες πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αρκεί να έχει κανείς υπομονή και ταλέντο για να ξεχωρίσει αυτόν που θα "κουμπώσει" στην ομάδα του.

Κι αν έχει και χρήματα και όρεξη να επενδύσει, τότε μπορεί να πάρει πραγματικά καλούς αθλητές όπως ο McRae, o Robinson, o Jason κι ο Hollis Thompson, o Cole και ο Seraphin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ