OPINIONS

Όποιος μιλά για Β' εθνική…

Όποιος μιλά για Β' εθνική…
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την πρόταση της ΑΕΚ και εξηγεί γιατί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εύκολα λένε την λέξη "υποβιβασμός".

Η αλήθεια είναι πως το ρεσιτάλ παραλόγου που ζούμε τις τελευταίες δυο εβδομάδες, θα έκανε τον Ιονέσκο να μοιάζει με ιεραπόστολο της λογικής. Υπάρχει μάλιστα μια φάμπρικα που έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με την οποία όταν η ΑΕΚ δεν μιλά, είναι ύποπτη η σιωπή της και όταν μιλά είναι προκλητικά αυτά που λέει. Όταν δεν κάνει κινήσεις εκτός τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, είναι περίεργο και επίσης ύποπτο, αλλά όταν τις κάνει είναι απαράδεκτο και θέλει να γίνει σαν τους άλλους. Βεβαίως όλα αυτά δεν αλλάζουν την πραγματικότητα, που είναι πως η ΑΕΚ διεκδικεί απολύτως ότι της ανήκει και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Όμως η σπέκουλα καλά κρατεί.

Στο κάδρο της σπέκουλας, μπήκε από την Παρασκευή (23/3) και η πρωτοβουλία της ΑΕΚ να κατεβάσει πρόταση σχετικά με την αλλαγή του νόμου περί υποβιβασμού, για τις ομάδες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αδειοδότηση. Βεβαίως για να βάζουμε και τα πράγματα σε μια σειρά, διότι και το θέατρο του παραλόγου έχει και κάποιους κανόνες επαφής με την πραγματικότητα, αυτή η πρόταση της ΑΕΚ δεν είναι καινούργια. Την είχε ρίξει στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή που έσπασε η κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά. Ως εκ τούτου είναι εκτός τόπου αλλά κυρίως εκτός χρόνου, όποιοι σκέφτηκαν να συσχετίσουν την πρόταση με τα τελευταία γεγονότα και την στάση ομάδων ως προς την προοπτική επανέναρξης του πρωταθλήματος. Το πρωτάθλημα θα (πρέπει να) συνεχιστεί και η ΑΕΚ θα το πάρει. Αλλά αυτή η πρόταση είναι άλλη κουβέντα.

Βεβαίως η πραγματικότητα είναι πως αυτή η πρόταση μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας κυρίως για τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό. Αλλά κυρίως για αυτόν. Και λοιπόν; Η ΑΕΚ αυτή την πρόταση την έκανε, έχοντας βιώσει για τα καλά στο πετσί της, στην ιστορία, τι θα πει η λέξη "υποβιβασμός". Όχι στην θεωρία. Στην πράξη. Η ΑΕΚ την βίωσε αυτή την καταστροφή και γνωρίζει ακριβώς τι σημαίνει, για μια μεγάλη ομάδα. Αντιθέτως όσοι δεν το έχουν βιώσει, δεν έχουν ιδέα πως είναι όλο αυτό. Ίσως γι αυτό το λένε και πολύ εύκολα. "Να πάει στη Β’ ο Παναθηναϊκός" ή "να τιμωρηθεί με υποβιβασμό ο ΠΑΟΚ". Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει όλο αυτό και πόσο ζόρικη και επώδυνη διαδικασία.

H AEK ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ"

Η ΑΕΚ ξέρει. Είναι η μόνη που ξέρει. Το έχει βιώσει και δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ακόμα και φέτος που θα πάρει το πρωτάθλημα, ή ενδεχομένως και το νταμπλ. Δεν θα το ξεχάσει ούτε του χρόνου τέτοια εποχή που θα μπαίνει ξανά στο δικό της σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παρόλο που εκείνα τα χρόνια της καταστροφής μοιάζουν ήδη πολύ μα πολύ μακρινά, ο οργανισμός που λέγεται ΑΕΚ, ούτε πρόκειται, ούτε πρέπει να τα σβήσει από τα μνήμη του. Κυρίως διότι αυτός είναι ασφαλέστερος τρόπος για να μην τα ξαναζήσει. Και επειδή ακριβώς η ΑΕΚ δεν ξεχνά τον υποβιβασμό και ξέρει ακριβώς τι σημαίνει ειδικά για μια μεγάλη ομάδα, ήταν και σε θέση να κατεβάσει την πρόταση που κατέβασε.

Θα μου πείτε, είναι δίκαιο για τον Ηρακλή, που λόγω οικονομικών έχει κι αυτός βιώσει όλη αυτή την καταστροφή; Η απάντηση είναι πως είναι άνισο ως μεταχείριση. Φυσικά. Άδικο όμως δεν είναι. Διότι πρώτος ο Ηρακλής θα ήθελε να είχε υπάρξει μια πρωτοβουλία τέτοια, που να τον γλίτωνε από την περιπέτεια του. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και εκείνοι που λένε πως πολλοί εξ όσων ευεργετηθούν από την πρόταση της ΑΕΚ, την χρονιά της δικής της μεγάλης καταστροφής, πανηγύριζαν. Ούρλιαζαν "εκεί, εκεί στη Β’ εθνική". Μάλιστα κάποιοι με την στάση τους στα χρόνια που η ΑΕΚ πήρε τον κατήφορο, την έσπρωξαν ακόμα περισσότερο στο γκρεμό. Ωστόσο ο χρόνος έτσι κι αλλιώς πίσω δεν γυρίζει. Μόνο μπροστά πάει.

Η ΑΕΚ βίωσε μια περιπέτεια που ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο ΠΑΟΚ μπορούν καν να φανταστούν πως είναι. Μια περιπέτεια μέσα από την οποία, μεγάλες και ιστορικές ευρωπαϊκές ομάδες, είτε λαβώθηκαν ανεπανόρθωτα και πλέον βολοδέρνουν σε μικρές κατηγορίες, είτε σβήστηκαν από τον χάρτη. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, μια ΑΕΚ η οποία τον Μάη του 2013 ήταν υποβιβασμένη, χωρίς γήπεδο και με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα πούλμαν, ενδεχομένως θα είχε την ίδια καταστροφική τύχη, αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία και το πλάνο Μελισσανίδη. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι που φάνηκε ήδη από τις χρονιές που η ΑΕΚ βούλιαζε και δεν υπήρχε ουδείς να πετάξει σωσίβιο.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ έπεσε στο γκρεμό. Και έπεσε στο γκρεμό διότι πλήρωσε πανάκριβα της δικές της αμαρτίες. Πλήρωσε όμως και ακριβά το γεγονός πως κάποιοι εντός και κάποιοι εκτός των τειχών, "ασέλγησαν" ατιμώρητοι στον οργανισμό της. Ακόμα και τις στρεβλότητες και τις φαυλότητες του ποδοσφαιρικού συστήματος τις πλήρωσε πιο ακριβά απ' όλους. Πανάκριβα. Έπαιξε με τη Θύελλα Ραφήνας και τον Ερμή Ζωνιανών και κινδύνεψε ακόμα και την ποδοσφαιρική της ύπαρξη. Αλλά τώρα πλέον που στάθηκε στα πόδια της, αποκατέστησε το στραπατσαρισμένο dna της, δυνάμωσε και επιστρέφει στην κορυφή, είναι σε θέση να αξιολογήσει όλο αυτό που έγινε. Τόσο με βάση τον ίδιο της τον εαυτό, όσο και με βάση το ελληνικό ποδόσφαιρο και το μέλλον του.

Η ΑΕΚ είναι προφανές πως δεν θέλει ένα πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό. Όχι φυσικά διότι επιδιώκει κάποια συμμαχία με τον "εχθρό" που θα παραμείνει πάντα εχθρός. Αυτά τα ευφυολογήματα περί συμμαχιών έχουν καταρρεύσει καιρό τώρα. Δεν θέλει ένα πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ, διότι ξέρει πως δεν θα έχει αξία πλέον να το κερδίζει, αν λείπουν οι μεγάλοι αντίπαλοι. Δεν θέλει ένα πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό, διότι ξέρει τι σημαίνει αυτό, όταν άλλοι στην περίπτωση της ΑΕΚ, ίσως και του Άρη ή του Ηρακλή, το απολάμβαναν και το πανηγύριζαν κιόλας. Και αυτό δεν έχει φυσικά να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι που είναι άλλο καπέλο. Την λέξη "υποβιβασμός", για μη αγωνιστικούς λόγους, πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός όταν σπεύδει να την χρησιμοποιήσει.

Και αυτό ισχύει επίσης και για όσους οπαδούς του Παναθηναϊκού λένε ελαφρά τη καρδιά "πάμε στη Γ’ να ξεχρεώσουμε όπως έκανε η ΑΕΚ". Λες και η ΑΕΚ έκανε υγιεινό περίπατο και όχι την πιο επώδυνη, ταπεινωτική και επικίνδυνη διαδρομή που μπορεί να κάνει μια μεγάλη ομάδα. Και ισχύει και για όσους λένε, επίσης ελαφρά τη καρδιά, να φτάσει η τιμωρία του ΠΑΟΚ μέχρι υποβιβασμό. Μπερδεύοντας την απονομή δικαιοσύνης για όσα έγιναν στην Τούμπα, που εννοείται οφείλει να υπάρξει, με την "εκδίκηση" για συμπεριφορές αλλά και φαινόμενα αμετροέπειας. Ας ξεχωρίσουμε επιτέλους πράγματα. Η λέξη "υποβιβασμός" είναι τοξική και καταστροφική. Και η ΑΕΚ το ξέρει καλύτερα από τον καθένα.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ