OPINIONS

Το πλάνο της ΑΕΚ δεν είναι μεταμεσονύκτιο

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα έχουν στο μυαλό τους στην ΑΕΚ για το ματς της Τούμπας και που δεν επρόκειτο να αλλάξουν όσες μεταμεσονύχτιες δικαστικές αποφάσεις και αν βγουν.

Τελικά κατά πως φαίνεται, ο κύκλος τετραγωνίζεται. Αρκεί μια δεκάωρη σύσκεψη στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ. Βεβαίως άντε να εξηγήσεις στον Λιβάγια ή στον Αραούχο, πως γίνεται να πέφτουν για ύπνο Σάββατο βράδυ και να ξέρουν πως βρίσκονται πέντε βαθμούς μπροστά από τον ΠΑΟΚ και πως θα παίξουν ματς κεκλεισμένων των θυρών και να ξυπνούν Κυριακή πρωί με δυο βαθμούς μπροστά και να πηγαίνουν σε παιχνίδι με κόσμο.

Όμως από την άλλη μεριά, ειδικά ο Αραούχο που βρίσκεται ήδη 1,5 χρόνο στην Ελλάδα, θα έχει στο μυαλό του πως θα μπορούσε τα πράγματα να είναι και χειρότερα. Άλλωστε έχει ζήσει και τον περσινό τελικό του κυπέλλου.

Το ερώτημα αυτομάτως που τίθεται, είναι τι θα κάνει η ΑΕΚ. Το άκουγα από πολλούς πριν βγει η απόφαση της έφεσης, το άκουσα από ακόμα περισσότερους όταν βγήκε η απόφαση. Και ας ήταν μαύρα μεσάνυχτα. Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή και εύκολη. Η ΑΕΚ θα μπει στο γήπεδο για να παίξει την μπάλα της. Πρώτον διότι έτσι έχει μάθει να κάνει πάντα. Στα χειρότερα και στα καλύτερα της. Σε κάθε γήπεδο. Και αυτό ειδικά στον ΠΑΟΚ, θα έπρεπε να το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Η ΑΕΚ μπήκε (και έπαιξε μπάλα) και δεν βγήκε να φύγει όταν η φωτοβολίδα είχε κάψει την πλάτη του Σάχα στον ημιτελικό του κυπέλλου το 2011. Στο dna της έχει η ΑΕΚ, να μπαίνει και να παίζει την μπάλα. Ακόμα και αν καίγονται λάστιχα και αλλάζει ο νόμος σ’ ένα βράδυ, ακόμα και όταν στο γήπεδο τερματίζει με περισσότερους βαθμούς. No matter what, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι.

Ή μήπως έχετε στο μυαλό σας πως ο Σιμόες, ο Λάζαρος, ο Μπακάκης, ο Μπακασέτας, ο Κονέ, ο Αραούχο, ο Λιβάγια και όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ΑΕΚ, είχαν αρχίσει την προηγούμενη εβδομάδα να κάνουν μπακαλίστικους λογαριασμούς. Πόση είναι η τιμωρία, πόσο μας παίρνει να χάσουμε, πόσο άδεια θα είναι η Τούμπα. Προφανώς και όχι. Η ΑΕΚ θα έμπαινε έτσι κι αλλιώς στο ματς με τον ΠΑΟΚ, για να παίξει την μπάλα της. Όπως έκανε και στο Καραϊσκάκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν δεν ήταν καν μπροστά στην βαθμολογία και δεν υπήρχε κανένα ζήτημα κεκλεισμένων. Του εναντίον, ήταν στην τρίτη θέση. Αλλά μπήκε για να παίξει την μπάλα της. Και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, έτρεχε για να κερδίσει και φώναζε ο Κονέ από τον πάγκο στο 1-1, «μην κάνετε καθυστερήσεις ρε, πάμε να το κερδίσουμε».

Η ΑΕΚ θα μπει και σ’ αυτό το ματς στην Τούμπα, για να παίξει την μπάλα της. Διότι αυτό το -3 του ΠΑΟΚ, ποδοσφαιρικά (και όχι νομικά) δεν το είχαν καθόλου στο μυαλό τους οι παίκτες, έτσι κι αλλιώς. Και απόδειξη είναι πως στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή, μετά το αποτέλεσμα στην Τρίπολη, έλεγαν πάμε να κερδίσουμε τον Πανιώνιο για να περάσουμε πρώτοι, όχι για να πάμε στους πέντε την διαφορά. Επίσης, έτσι όπως είδαν τον κόσμο να τους ξεπροβοδίζει χθες μέχρι και το αεροδρόμιο, κάτι που κανείς τους δεν το είχε ξαναδεί ή ξαναζήσει, ουδείς από τους παίκτες της ΑΕΚ είχε στο μυαλό του την οικονομία της βαθμολογίας που είχε διαμορφώσει η τιμωρία. Ήθελαν (και θέλουν), να κερδίσουν και το ματς με τον ΠΑΟΚ και να δουν το βράδυ τους δεκαπλάσιους οπαδούς στο αεροδρόμιο.

Και όποιος από τους παίκτες της ΑΕΚ δεν αισθάνεται κάπως έτσι, όποιος δεν έχει καταλάβει πόσο μεγάλη είναι αυτή η ευκαιρία, δεν θα μπορούσε να σταθεί έτσι κι αλλιώς στο ύψος των περιστάσεων. Είτε με τιμωρία του ΠΑΟΚ, είτε όχι. Είτε με γεμάτη, είτε με άδεια Τούμπα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΑΕΚ θα (πρέπει να) μπει και θα (πρέπει να) παίξει την μπάλα της και στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Αυτό έκανε από την αρχή της φετινής σεζόν. Αυτό την είχε φέρει μέχρι τώρα στην κορυφή της βαθμολογίας, χωρίς καμία προσθαφαίρεση βαθμών από δικαστήριο. Αυτό θα κάνει και στην Τούμπα.

Θυμίζω για όσους το λησμονούν, πως η ΑΕΚ δεν θα παίξει στην Τούμπα τον πρώτο τελικό για φέτος. Έτσι έχει διαμορφωθεί η ζωή της, περίπου από τα τέλη του Γενάρη. Με συνεχόμενους τελικούς. Από εκείνο το στραβοπάτημα με την Λάρισα και το 0-0, η ΑΕΚ μπήκε σε μια σειρά do or die αγώνων. Και στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο και στην Ευρώπη. Κάτι που σημαίνει πως εκπαιδεύτηκε σ’ αυτή την πίεση, σχεδόν υποχρεωτικά. Σε γεμάτα γήπεδο και ζόρικες έδρες. Σ’ όλη αυτή την σειρά των παιχνιδιών, η ΑΕΚ έκανε ένα μόνο πράγμα. Έπαιξε την μπάλα της. Μ’ όλες τις δυνάμεις της και με τα δεδομένα που έπρεπε να διαχειριστεί κάθε φορά. Έπαιξε την μπάλα της στα τρια συνεχόμενα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έπαιξε την μπάλα της στα δυο ματς με τη Ντιναμό, έπαιξε την μπάλα της στα εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος και σ’ αυτό με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Δεν πήρε όλες τις φορές τις νίκες που ήθελε. Αλλά ο κοινός παρανομαστής είναι ένας. Όσες φορές η ΑΕΚ έπαιξε την μπάλα της, δεν βρέθηκε κανένας αντίπαλος που να μπόρεσε να την κερδίσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στην Ευρώπη. Σ’ αυτή την σειρά των συνεχόμενων αγώνων, ένα μόνο ματς έχασε η ΑΕΚ. Ήταν αυτό με την Λάρισα για το κύπελλο. Και το έχασε διότι, απολύτως συνειδητά, άλλαξε και ενδεκάδα και αγωνιστικούς προσανατολισμούς και επί της ουσίας ήταν η πρώτη φορά που δεν έπαιξε την μπάλα της. Συνειδητά το έκανε, καθώς υπάρχει και η ρεβάνς και έπρεπε να ξεκουραστούν και παίκτες. Όμως το αποτέλεσμα είναι, πως έχασε διότι δεν έπαιξε την μπάλα της.

Η ΑΕΚ ακριβώς ότι έκανε και όπως το έκανε σ’ όλα τα προηγούμενα φετινά παιχνίδια, θα πάει να το κάνει και στην Τούμπα. Και το κλειδί για να πάρει αυτό που θέλει, θα είναι οι Έλληνες παίκτες της. Ο ελληνικός κορμός που έχει. Η ΑΕΚ στην Τούμπα θα έχει τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε Έλληνες στο βασικό σχήμα. Και άλλους τόσους στον πάγκο. Οι περισσότεροι εξ αυτών, με εξαίρεση τον Κονέ αλλά και τον Λάζαρο, δεν είναι συνηθισμένοι στην πίεση της κορυφής και της μάχης για το πρωτάθλημα.

Όλοι τους όμως, έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ξέρουν καλά και ακριβώς, τι σημαίνει για την ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Για την ιστορία της, για τον κόσμο της, για το dna της. Είναι εντελώς διαφορετικό για έναν παίκτη να το ακούει ή να το πληροφορείται όταν μπαίνει στα αποδυτήρια και διαφορετικό να το ξέρει ο ίδιος. Και αυτό είναι το πλεονέκτημα της φετινής ΑΕΚ όχι μόνο γι αυτό το κρίσιμο ματς της Τούμπας, αλλά συνολικά στην φετινή μάχη του πρωταθλήματος. Είναι επί της ουσίας ο οδηγός της. Η ΑΕΚ όχι μόνο θα πάει στην Τούμπα να παίξει το παιχνίδι που ξέρει, αλλά θα το κάνει και μ’ ένα κορμό που ξέρει καλά τι θα σημάνει αυτό που μπορεί να φέρει αυτό το παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ