OPINIONS

Ζήτω η τρέλα (και το νταμπλ)

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την πιο τρελή ομάδα της σύγχρονης ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας, που πάει για νταμπλ μετά από 40 χρόνια, για την πιο τρελή φάση που όμως ο Χιμένεθ την έχει δει πολλές φορές, αλλά και για την πιο τρελή ιστορία γύρω από έναν παίκτη.

Έχουν κερδίσει πολλές ομάδες παιχνίδια, ακόμα και ντέρμπι, με γκολ στο τελευταίο λεπτό. Έχουν κερδιθεί ακόμα και τεράστια τίτλοι όχι μ’ ένα, αλλά με δυο γκολ στις καθυστερήσεις ενός τελικού. Επίσης υπάρχουν ομάδες που έφτασαν ψηλά και που είχαν μια δόση τρέλας στο παιχνίδι τους και την διαδρομή τους. Μάλιστα κάποιοι επιμένουν πως ίσως είναι και απαραίτητο συστατικό επιτυχίας. Όμως αυτό που φέτος κάνει η ΑΕΚ, ξεπερνά κατά (πάρα) πολύ, αυτό που λέμε μια «δόση τρέλας». Η φετινή ΑΕΚ είναι η αποθέωση του «ζήτω η τρέλα». Και μ’ αυτή τη σημαία, πηγαίνει φουλ για την κατάκτηση του νταμπλ, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Τώρα προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου, μ’ ένα τρελό γκολ, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Σ’ άλλες εποχές και για άλλη ΑΕΚ, θα λέγαμε για κάτι μοναδικό. Για την φετινή ΑΕΚ, είναι απλώς άλλη μια μέρα στη… δουλειά. Σημειώστε. Νίκη στο πρώτο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα με γκολ στο 90’ και ανατροπή από 0-2. Νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα με γκολ στο 94’ και ανατροπή από 0-1. Νίκες που αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι ουσιαστικά αυτές που δίνουν το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ. Ειδικά αυτή στο Καραϊσκάκη και εκείνο το γκολ του Γιακουμάκη. Και έχει και συνέχεια. Βαθμός στην Λεωφόρο με γκολ στο 94’, ανατροπές και γκολ στο φινάλε στην Ευρώπη με Ριέκα και Αούστρια Βιέννης. Και η τρέλα συνεχίζεται.

Η ΑΕΚ έμενε εκτός τελικού και έχανε την ευκαιρία να διεκδικήσει το νταμπλ μετά από 40 χρόνια. Και έμενε έξω, για να τα λέμε όλα, διότι η Λάρισα την εγκλώβισε για τα καλά. Και διότι είχε έναν Μόρα ανίκητο. Ανοίγω παρένθεση. Πρόκειται για τον ίδιο Μόρα που κάποιοι έδιωξαν από την ΑΕΚ διότι ήθελαν να πάρουν τον σωσία του Τζον Τίκι και μακρινό ξάδελφο της μπάλας, Φεντερίκό Ασκάρατε. Και για τον ίδιο Μόρα, που κάποιοι με τραγικούς χειρισμούς, δεν κατάφεραν να τον φέρουν να σώσει ότι σωζόταν, στην χρονιά της μεγάλης καταστροφής. Κλείνω παρένθεση. Η ΑΕΚ έμενε εκτός τελικού. Μέχρι που η μπάλα στρώθηκε στον Λάζαρο σε σημείο που κανείς ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να εκτελέσει διαφορετικά, παρά μόνο αν βγάλει κάτι από ρεπερτόριο Κριστιάνο. Ο Λάζαρος το έκανε και σκόραρε και έστειλε την ΑΕΚ στον τελικό.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Αυτή την ίδια φάση, ο Χιμένεθ την έχει ξαναδεί πολλές φορές. Όχι μόνο φέτος. Μ’ ένα γκολ του Μίτσελ από την σέντρα, στο 97ο λεπτό, είχε προκριθεί απέναντι στον Παναθηναϊκό το 2011 και είχε φτάσει μέχρι και την κατάκτηση του κυπέλλου τότε. Διότι ο Χιμένεθ έχει ήδη ένα κύπελλο με την ΑΕΚ το ’11, έναν τελικό πέρυσι και ετοιμάζεται για ένα νταμπλ φέτος. Το λες και εντυπωσιακό. Βεβαίως, για να επανέλθω, το να πετύχει η ΑΕΚ γκολ νίκης στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Χιμένεθ το έχει ξαναδεί πολλές φορές στην φετινή σεζόν. Η ομάδα το έχει ξανακάνει. Και το έχει ξανακάνει όχι απλώς διότι αυτή η ομάδα έχει μάθει να ζει στην τρέλα. Αυτή είναι εκδοχή γι αυτό που ζει απ’ έξω ο κόσμος. Το έχει ξανακάνει, διότι δεν έχει παρατήσει κανένα ματς, όσο και αν έχει στραβώσει, όση κούραση μυαλού και σώματος και αν έχει.

Δεν είναι απλώς πως έχει νοοτροπία νικητή. Είναι πως πάντα πιστεύει, πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει. Γι αυτό και μετρά τόσο πολλά γκολ, στο τελευταίο λεπτό καθυστερήσεων. Και γι αυτό και ουδείς μπορεί να τα αποδώσει στην τύχη. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, ειδικά στο ποδόσφαιρο, παύει να είναι σύμπτωση. Ίσως το πιο βασικό συστατικό επιτυχίας αυτής της ΑΕΚ, ενδεχομένως ακόμα πιο βασικό από το ότι είναι πιο ομάδα απ’ όλους, είναι πως δεν σταματά ποτέ να πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει. Κάτι που είναι αποτέλεσμα δουλειάς και του Χιμένεθ και των ποδοσφαιριστών. Κανείς μέσα στον οργανισμό της φετινής ΑΕΚ, δεν σταματά ποτέ να πιστεύει, πως μπορεί να κερδίσει ένα ματς. Και έτσι παίρνει νίκες. Και έτσι πάει φουλ για την κατάκτηση του νταμπλ, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΕΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ… ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Βεβαίως η αλήθεια είναι πως όσο και αν η φετινή ΑΕΚ έχει συνηθίσει τους πάντες και σε φινάλε όπως αυτό απέναντι στην Λάρισα και σε τέτοιου είδους τρέλα, αυτό το σενάριο που προέκυψε, ξέφυγε από τα όρια κάθε καλπάζουσας φαντασίας. Όχι για το χρονικό σημείο που ήρθε το γκολ. Ούτε για την ομορφιά του και τον βαθμό δυσκολίας του. Αλλά κυρίως για τον σκόρερ του. Ο Λάζαρος μπήκε να παίξει σ’ αυτό το ματς, ξέροντας πως όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω του και όχι μόνο τον βαθμό που θα βοηθήσει την ΑΕΚ στο παιχνίδι. Το προ ημερών ραντεβού με τον Μελισσανίδη, παρότι τίποτα το οριστικό δεν έβγαλε, φούντωσε τα σενάρια για το μέλλον του παίκτη. Και ακόμα και το πολύ ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, θα ήταν αρκετό για να ανοίξει κουβέντα περί μηνύματος της εξέδρας.

Όμως τα έφερε έτσι η μπάλα που είναι ακριβώς όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Όσιμ και «κλήρωσε» στον Λάζαρο να πετύχει αυτή την γκολάρα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, η οποία έστειλε την ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου για να διεκδικήσει το νταμπλ μετά από 40 χρόνια. Και το «πρόεδρε ανανέωσε τον τώρα», ήταν αυτό που άρχισε να κυκλοφορεί σαν αστραπή, σε κάθε σημείο του ΟΑΚΑ. Η πραγματικότητα είναι πως αυτό το γκολ, δεδομένα θα αυξήσει την πίεση (που ήδη έτσι κι αλλιώς υπήρχε), να κλείσει η ΑΕΚ θετικά την υπόθεση του Λάζαρου. Λογικό. Από την άλλη μεριά, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, στο ραντεβού που έγινε ανάμεσα στον Μελισσανίδη και τον Λάζαρο, καμία πόρτα δεν έκλεισε. Το ακριβώς αντίθετο. Το να πέφτει στο τραπέζι, το συμφωνηθέν από το καλοκαίρι του 2016 «συν ένα», δεν είναι διόλου παράλογο, ούτε καμία παραγνώριση της φετινής προσφοράς του Χριστοδουλόπουλου. Ούτε πολύ περισσότερο σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόθεση ανανέωσης.

Δεδομένα ο Λάζαρος θα ήθελε από τώρα μια πρόταση πακέτο για συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας. Αφενός διότι αισθάνεται και σωστά πως την δικαιούται, αφετέρου και κυρίως διότι θέλει να μείνει στην ΑΕΚ και όχι να φύγει. Το γκολ αυτό απέναντι στην Λάρισα, αυξάνει την πίεση προς τον Μελισσανίδη, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως και πριν καν μπει αυτό το γκολ, μια δεύτερη κουβέντα ανάμεσα στους δυο τους, θα μπορούσε να δώσει έτσι κι αλλιώς μια λύση όπως την θέλει ο κόσμος της ΑΕΚ. Άλλωστε όσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουν δυο άνθρωποι, όταν βάζουν στο τραπέζι δυο αντίθετες σκέψεις, που είναι και οι δυο σωστές, άλλα τόσο υπάρχει η δυνατότητα να βρουν μια χρυσή τομή. Και ίσως αυτό που έγινε με την Λάρισα, με τον τρόπο που έγινε, να είναι και το κλειδί γι αυτή την χρυσή τομή.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ