LONGREADS

Aυτοί είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι που διοικούν αθλητικούς οργανισμούς

Aυτοί είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι που διοικούν αθλητικούς οργανισμούς

Το Forbes ενημέρωσε για τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, για το 2018. Σε μια επί μέρους λίστα, μάθαμε και τους πιο πλούσιους κατοίκους του πλανήτη που διοικούν ομάδες. Υπήρξε αλλαγή στο Νο1, που προκάλεσε -θα έλεγες- μια έκπληξη.

Όπως κάθε χρόνο, το Forbes παρακολούθησε τις εξελίξεις, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πιο πλούσιων κατοίκων του πλανήτη και δημοσίευσε τα αποτελέσματα. Μετά, προχώρησε στις επί μέρους λίστες και κάπως έτσι βρήκαμε αυτή με τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες αθλητικών οργανισμών. Διαπιστώθηκε αλλαγή στο Νο1, καθώς ο Steve Ballmer, ιδιοκτήτης των LA Clippers αποχώρησε από την κορυφή, για να την πιάσει ο Ινδός Mukesh Ambani. Ας δούμε το ΤΟΡ5, αλλά και τους πιο πλούσιους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Mukesh Ambani

Aυτοί είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι που διοικούν αθλητικούς οργανισμούς
Net worth 40.1 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Πετροχημικά, πετρέλαιο, αέριο
Ομάδα Mumbai Indians
Σπορ Kρίκετ (Indian Premier League)

Ο ταπεινής καταγωγής Mukesh Dhirubhai Ambani γεννήθηκε στις 19/4 του 1957 στην Aden, πόλη-λιμάνι της Υεμένης με 800.000 κατοίκους. Το φυσικό λιμάνι της Aden βρίσκεται στον κρατήρα αδρανούς ηφαιστείου -ανατολικά της Ερυθράς Θάλασσας. Για χρόνια, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70, ζούσε μαζί με τους γονείς του και τα τρία του αδέλφια σε ένα διαμέρισμα, δυο υπνοδωματίων στο Bhuleshwar -γειτονιά του Mumbai, γνωστή ως... η έδρα 100 ναών. Πήρε πτυχίο χημικού μηχανικού, από το Institute of Chemical Technology της Matunga -βρίσκεται στην “καρδιά” του Mumbai. Θέλησε να συνεχίσει τις σπουδές του, στο Stanford, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για να βοηθήσει τον πατέρα του.

Ο Dhirubhai Ambani είχε μόλις θέσει τις βάσεις της Reliance. Τη σήμερον ημέρα, η ινδική εταιρία χαρτοφυλακίου είναι ιδιοκτήτρια επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ενέργεια, τα πετροχημικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τους φυσικούς πόρους, το λιανικό εμπόριο και τις τηλεπικοινωνίες, σε όλη τη χώρα. Για να μη σε κουράζω, η Reliance Industries Limited είναι η πιο κερδοφόρα εταιρία στην Ινδία και η 203η στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη (Fortune Global 500) και είναι υπεύθυνη του 5% των συνολικών εσόδων της κυβέρνησης -διότι τυγχάνει και ο πιο υψηλά φορολογούμενος φορέας, ιδιωτικού τομέα του έθνους.

Ο πιο πλούσιος Ινδός και 36ος πιο πλούσιος κάτοικος του πλανήτη, είναι ο πρόεδρος και αυτός που διαχειρίζεται τον κολοσσό που κερδίζει 51 δισεκατομμύρια δολάρια, σε πετρέλαιο και αέριο. Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 80% τον τελευταίο χρόνο και αυτομάτως, έφτασε την περιουσία του Mukesh στα 40.2 δισεκατομμύρια δολάρια -από 23.2 δισ. δολ. που ήταν πέρυσι. Το μεροκάματο του φτάνει στα 7.569 δολάρια.

Aυτοί είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι που διοικούν αθλητικούς οργανισμούς

Long story short, ο Mukesh (είναι χορτοφάγος και δεν πίνει αλκοόλ) ζει πια στον πύργο Antilla, ιδιωτικό σπίτι στο Νότιο Mumbai. Πήρε το όνομα του από το μυθικό νησί Antilla (ο μύθος ήθελε να βρίσκεται στον Ατλαντικό, δυτικά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση της Ισπανίας από Μουσουλμάνους) απασχολεί 600 ανθρώπους, οι οποίοι συντηρούν την πολυτελέστατη κατοικία των 27 ορόφων -σε ύψος που άλλα κτίρια διαθέτουν 60 ορόφους. Έχει σχεδιαστεί από εταιρία του Chicago, ώστε να αντέχει σεισμό έως 8 της κλίμακας Richter. Από το Νοέμβριο του 2014 είναι το πιο ακριβό ακίνητο στον κόσμο, μετά το παλάτι του Buckingham -η αξία του ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολ. Ζει εκεί με τη σύζυγο του, Nita και τα τρία τους παιδιά (Anant, Akash και Isha).

Αυτός λοιπόν, ο κύριος είναι ο ιδιοκτήτης της Mumbai Indians, ομάδα κρίκετ της Premier League της χώρας. Ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια (τότε παρουσιάστηκε και η Indian Premier League) και έχει προλάβει να γίνει η πιο επιτυχημένη της λίγκας, καθώς είναι η μόνη με 3 τίτλους. Είναι και η ομάδα που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, όταν μεταδίδονται οι αγώνες της -239 εκατομμύρια. Ο κύριος χορηγός ήταν η MasterCard. Τώρα είναι η Eithad Airways. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι (Samsung, DHFL -Dewan Housing Finance Corporation, με φάκελο αξίας 11.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Steve Ballmer

Los Angeles Clippers owner Steve Ballmer, right, participates in a hotdog eating contest with cooperative eater Joey Chestnut during the first half of an NBA basketball game between the Clippers and the Houston Rockets, Wednesday, Feb. 28, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Los Angeles Clippers owner Steve Ballmer, right, participates in a hotdog eating contest with cooperative eater Joey Chestnut during the first half of an NBA basketball game between the Clippers and the Houston Rockets, Wednesday, Feb. 28, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP


Ο Ballmer, δεξιά σε διαγωνισμό "ποιος θα φάει τα περισσότερα hotdog" στο ημίχρονο αγώνα του αγώνα των Clippers με τους Rockets (28/2/2018).

Net worth 38.4 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Microsoft
Ομάδα Los Angeles Clippers
Σπορ Μπάσκετ (ΝΒΑ)

Είναι επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος. O πατέρας του, Frederic ήταν μετανάστης από την Ελβετία και η μητέρα του -εβραϊκής καταγωγής-, Beatrice από τη Λευκορωσία. Ο Steve μεγάλωσε στο Michigan, έζησε τρία χρόνια στις Βρυξέλλες -φοίτησε στο International School- και το 1973 παρακολούθησε προπαρασκευαστικά μαθήματα μηχανικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Lawrence και πήρε πτυχίο από ιδιωτική σχολή, με άριστα στα μαθηματικά, στο SAT (Scholastic Assessment Test, που αξιολογεί τους τελειόφοιτους λυκείου και τους στέλνει στα κολέγια που ανήκουν -βάσει επιδόσεων). Το 1977 αποφοίτησε από το Harvard, με τιμές, στα μαθηματικά και τα οικονομικά.

Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft (εταιρία εσόδων 89.950.000.000 δολαρίων το 2017), από τον Ιανουάριο του 2000 έως το Φεβρουαρίου του 2014. Τον είχε προσλάβει ο -συμφοιτητής του στο Harvard- Bill Gates στη Microsoft, το 1980 (ήταν ο υπ' αριθμόν 30 υπάλληλος της εταιρίας), το 1980 όταν ήταν φοιτητής στο Stanford University -το οποίο παράτησε. Ο πρώτος μισθός ήταν 50.000 δολάρια, ενώ πήρε και ποσοστό στην εταιρία (8%).

Νωρίτερα, είχε διακριθεί σε μαθηματικούς διαγωνισμούς -είχε κερδίσει και τον Gates- και είχε δουλέψει ως assistant product manager στη Procter&Gamble, για δυο χρόνια. Μεταγενέστερα έγινε πρόεδρος της εταιρίας και αντικατέστησε στη θέση του CEO, τον Gates, το 2000. Στις 13/8 του 2013 ανακοίνωσε πως επρόκειτο να εγκαταλείψει τον κολοσσό, μέσα στους 12 επόμενους μήνες. Το έκανε στις 4/2 του 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, η προσωπική του περιουσία φτάνει -τη σήμερον ημέρα- στα 38.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Είδε την περιουσία του να γίνεται από 8.4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 38.400.000.000 δολάρια, μέσα σε 12 μήνες. Ευχαριστεί το 38% της ανόδου στην τιμή των μετοχών της Microsoft.

Είναι ο 21ος πιο πλούσιος άνθρωπος επί γης. Είναι και ο ιδιοκτήτης των Los Angeles Clippers, από τις 29 Μαΐου του 2014, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα ρατσιστικά σχόλια του Donald Sterling -έως τότε ιδιοκτήτη- και αναγκάστηκε σε έξοδο από τον κομισάριο του ΝΒΑ, Adam Silver. Ο Ballmer έκανε τη μεγαλύτερη προσφορά (2 δισεκατομμύρια δολάρια) ή αν προτιμάς, τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει γίνει για αθλητικό οργανισμό στην ιστορία της Βορείου Αμερικής. Τον Σεπτέμβριο του 2014 πήρε από όλα τα μέλη των Clippers τα προϊόντα Apple που είχαν και τα αντικατέστησε με αντίστοιχα της Microsoft -είχε προηγηθεί... ανάλογο ban στα μέλη της οικογενείας του. Για την τελευταία τριετία, ήταν ο πιο πλούσιος ιδιοκτήτης αθλητικού οργανισμού. Φέτος, του πήρε τα πρωτεία ο Ambani. Προφανώς και θα ζήσει.

Dietrich Mateschitz

ARCHIV: Red Bull driver Sebastian Vettel of Germany, left, and Dietrich Mateschitz of Austria, team owner of Red Bull and Toro Rosso F1 teams, right, celebrate after Vettel became Formula One World Champion 2010 at the Emirates Formula One Grand Prix at the Yas Marina racetrack in Abu Dhabi, United Arab Emirates (Foto vom 14.11.10). Red-Bull-Konzernchef Dietrich Mateschitz hat Meldungen dementiert, nach denen der Brite Lewis Hamilton in der kommenden Saison Teamkollege von Weltmeister Sebastian Vettel werden koennte. (zu dapd Text) Foto: Gero Breloer/AP/dapd
ARCHIV: Red Bull driver Sebastian Vettel of Germany, left, and Dietrich Mateschitz of Austria, team owner of Red Bull and Toro Rosso F1 teams, right, celebrate after Vettel became Formula One World Champion 2010 at the Emirates Formula One Grand Prix at the Yas Marina racetrack in Abu Dhabi, United Arab Emirates (Foto vom 14.11.10). Red-Bull-Konzernchef Dietrich Mateschitz hat Meldungen dementiert, nach denen der Brite Lewis Hamilton in der kommenden Saison Teamkollege von Weltmeister Sebastian Vettel werden koennte. (zu dapd Text) Foto: Gero Breloer/AP/dapd DAPD
Net worth 23 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Red Bull
Ομάδες New York Red Bulls, Red Bull Racing, Red Bull Toro Rosso Honda RB Leipzig
Σπορ Ποδόσφαιρο (MLS), Formula 1, Ποδόσφαιρο (Bundesliga)

Γεννήθηκε στις 20/5 του 1944, Sankt Marein im Mürztal, πόλη περιοχής (Styria) που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αυστρίας (στην περιφέρεια της Bundesland) και συνορεύει με τη Σλοβενία. Εκεί ζουν 276.526 άνθρωποι. Η οικογένεια του είχε ρίζες στην Κροατία (Matešić). Οι γονείς του ήταν δάσκαλοι δημοτικού. Πήραν διαζύγιο, όταν εκείνος ήταν παιδί. Ο Dietrich δεν παντρεύτηκε ποτέ. Απέκτησε ωστόσο, ένα γιο εκτός γάμου.

Χρειάστηκε δέκα χρόνια για να πάρει πτυχίο στο μάρκετινγκ, από το Hochschule für Welthandel (νυν πανεπιστήμιο διοίκησης οικονομίας και επιχειρήσεων της Βιέννης) και υπήρξε ο πρώτος υπάλληλος της Unilever (εταιρία με 400 brands καταναλωτικών αγαθών, από τρόφιμα και ποτά έως προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρία καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων, όπως η μαργαρίνη, στην Ευρώπη). Άλλαξε 2-3 δουλειές, έως τα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν έκανε ένα ταξίδι στη νοτιοανατολική Ασία -για δουλειά της Blendax που φτιάχνει οδοντόκρεμες- και ανακάλυψε το Krating Daeng (μεταφράζεται ως “κόκκινος ταύρος”).

Aυτοί είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι που διοικούν αθλητικούς οργανισμούς

Επρόκειτο για γλυκαντικό ενεργειακό ποτό, χωρίς ανθρακικό που είχε αναπτυχθεί από την Chaleo Yoovidhya -εταιρία της Ταϊλάνδης που άνηκε... στον Chaleo Yoovidhya. Πώς όμως, το ανακάλυψε; Είχε jet lag που... εξαφανίστηκε, όταν ήπιε το συγκεκριμένο ποτό. Βρήκε τον άνθρωπο που το είχε φτιάξει και του πρότεινε συνεργασία (το 1984). Τρία χρόνια μετά, “γεννήθηκε” το Red Bull. Οι δυο συμμέτοχοι έβαλαν από 500.000 δολάρια και πήραν από 49% των μετοχών, με τον γιο του Tαϊλανδού να παίρνει υπόλοιπο 2%. Από την αρχή, η προώθηση αφορούσε extreme sports, πριν γίνει η πρώτη αγορά μετοχών σε κατασκευάστρια εταιρία της Formula 1, το 2001. Άλλαξε μετερίζια έως ότου πήρε πρωτάθλημα με την Red Bull Racing και πιλότο τον Sebastian Vettel.

Ακολούθησαν και άλλες διακρίσεις, πριν περάσει στη Nascar, το 2005 αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα SV Austria Salzburg (νυν Red Bull Salzburg), μετά την MestroStars (ποδοσφαιρική ομάδα της Αμερικής που έγινε New York Red Bulls), το 2007 ίδρυσε την Red Bull Brazil (ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας), ενώ το 2009 δημιούργησε την RB Leipzig. Το 2012 πρόσθεσε και μια ομάδα χόκεϊ επί πάγου, στο Μόναχο (και ναι, λέγεται πια Red Bull München). Έχει δίπλωμα πιλότου.

Paul Allen

Portland Trail Blazers owner Paul Allen, center, watches during the first half of an NBA basketball game between the Portland Trail Blazers and the Minnesota Timberwolves in Portland, Ore., Wednesday, Jan. 24, 2018. (AP Photo/Craig Mitchelldyer)
Portland Trail Blazers owner Paul Allen, center, watches during the first half of an NBA basketball game between the Portland Trail Blazers and the Minnesota Timberwolves in Portland, Ore., Wednesday, Jan. 24, 2018. (AP Photo/Craig Mitchelldyer) AP
Net worth 21.7 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Microsoft, επενδύσεις
Ομάδες Portland Trail Blazers, Seattle Seahawks
Σπορ Μπάσκετ (ΝΒΑ) και Football (NFL)

Γεννήθηκε στις 21/1 του 1953, στο Seattle. Είναι ο άνθρωπος που “έφτιαξε” μαζί με τον Bill Gates τη Microsoft. Γνωρίστηκαν στο ιδιωτικό σχολείο που πήγαιναν, ως έφηβοι (Lakeside School) και μοιράζονταν τον ενθουσιασμό τους για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Χρησιμοποίησαν τις παροχές του σχολείου για να δουλέψουν επί της δημιουργίας συστημάτων, κάτι που έκαναν και στο University of Washington. Είχαν αποβληθεί πολλάκις, διότι είχαν κάνει κατάχρηση των προνομίων τους. Αλλά δεν σταμάτησαν.

Το δεύτερο χρόνο των σπουδών, ο Allen εγκατέλειψε για να δουλέψει ως προγραμματιστής στη Honeywell, της Βοστώνης (αμερικανική πολυεθνική ετερογενών δραστηριοτήτων που παράγει καταναλωτικά προϊόντα, μηχανικές υπηρεσίες και αεροδιαστημικά συστήματα). Εκεί κατέληξε και ο Gates, αφότου εγκατέλειψε το Harvard. Σύντομα παράτησαν και τη δουλειά, για να φτιάξουν τη Microsoft, με τις γνωστές συνέπειες. Έχει πολυδιάστατη παρουσία σε φιλανθρωπικές ενέργειες (από την έρευνα για την Ebola, άλλες για το περιβάλλον έως επιστημονικές έρευνες), στις οποίες έχει διαθέσει ποσό μεγαλύτερο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ίδρυσε το Allen Institute for Brain Science για να μάθει και να καταλάβει πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος (έχει φτιάξει και τα Institute for Artificial Intelligence,Institute for Cell Science και Stratolaunch Systems). Όλα -συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών οργανισμών τα διαχειρίζεται μέσω του το Vulcan Inc. το οποίο ίδρυσε το 1986. Μαζί με την αδελφή του, Jody είναι ιδιοκτήτες της εταιρίας παραγωγών τηλεόρασης και κινηματογράφου, Vulcan Productions. Παραμένει στο ΤΟΡ50 των πλουσιότερων στον πλανήτη -φέτος “κάθεται” στο Νο44.

Philip Anschutz

AEG founder Philip Anschutz, right, and his wife Nancy watch the Los Angeles Lakers play the Golden State Warriors during the first half of an NBA basketball game, Friday, Nov. 22, 2013, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill)
AEG founder Philip Anschutz, right, and his wife Nancy watch the Los Angeles Lakers play the Golden State Warriors during the first half of an NBA basketball game, Friday, Nov. 22, 2013, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP
Net worth 13 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Επενδύσεις
Ομάδες Los Angeles Kings, LA Galaxy, LA Lakers
Σπορ Χόκεϊ (NHL), αμερικανικό ποδόσφαιρο (MLS), μπάσκετ (ΝΒΑ)

Γεννήθηκε στις 28/12 του 1939, στο Russell του Kansas, σε οικογένεια που διέθετε διυλιστήρια (Circle A Drilling) και μεγάλες εκτάσεις γης (επένδυε σε ράντζα του Colorado, της Utah και του Wyoming). Την αρχή έκανε ο παππούς του, Carl, Γερμανός που μετανάστευσε από τη Ρωσία και ίδρυσε τη Farmers State Bank, του Kansas. Η “The Anschutz Corporation¨” δημιουργήθηκε από τον πατέρα του, Fred, με τον Philip να αναλαμβάνει το 1962. Παρεμπιπτόντως, παντρεύτηκε την πρώτη του αγάπη, την Nancy με την οποία γνωρίστηκαν στα 16. Έκαναν τρία παιδιά.

Επένδυσε τα έσοδα σε μετοχές, κτηματομεσιτικά και σιδηρόδρομο, πριν επεκταθεί σε εταιρίες διασκέδασης και τελικά, φτιάξει την Anschutz Entertainment Group, ευρύτερα γνωστή ως AEG. Ναι, εκεί όπου ανήκουν ουκ ολίγα στάδια (από το Staples Center έως τη Manchester Arena, την Ο2 του Λονδίνου, την Mercedes-Benz Arena του Μονάχου, την Ulker Sports Arena και το νέο σπίτι της Galatasaray, Turk Telekom Arena). Το 2015 υπέγραψε συμφωνία λειτουργίας 15 χρόνων της Wembley Arena, ενώ υπάρχει και η συμφωνία με την Ευρωλίγκα. Ανήκει στους συνιδρυτές της Major League Soccer (ποδοσφαιρική λίγκα των ΗΠΑ) και των πρώτων της ομάδων.

Έμφαση στο ποδόσφαιρο -το ευρωπαϊκό

Στο κείμενο που ακολουθεί, θα βρεις όσους κροίσους ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αρχής γενομένης από τον Roman Abramovich, ο οποίος είναι στο Νο7 της γενικής λίστας και στο Νο10 των πιο πλούσιων Ρώσων.

Νο7 Roman Abramovich (Νο140 στον κόσμο)

FILE - In this file photo dated Saturday, Dec. 19, 2015, Chelsea soccer club owner Roman Abramovich sits in his box before the English Premier League soccer match between Chelsea and Sunderland at Stamford Bridge stadium in London.  According to a joint statement Monday Aug. 7, 2017, 50-year old Russian tycoon Roman Abramovich and his wife Dasha Zhukova have announced their impending divorce, after ten years together. (AP Photo/Matt Dunham, FILE)
FILE - In this file photo dated Saturday, Dec. 19, 2015, Chelsea soccer club owner Roman Abramovich sits in his box before the English Premier League soccer match between Chelsea and Sunderland at Stamford Bridge stadium in London. According to a joint statement Monday Aug. 7, 2017, 50-year old Russian tycoon Roman Abramovich and his wife Dasha Zhukova have announced their impending divorce, after ten years together. (AP Photo/Matt Dunham, FILE) AP
Net worth 10.8 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Χάλυβας, επενδύσεις
Ομάδα Chelsea FC

Ήρθε στον κόσμο, ως μέλος εβραϊκής οικογένειας που ζούσε στην πόλη Tauragė, της νυν Λιθουανίας -τότε Σοβιετική Ένωση. Το επίθετο του ήταν Abramovichus, ενώ τον φώναζαν Roma. Ο πατέρας του, Arkady ήταν εργοδηγός -δούλευε φυσικά, για το κράτος- και η μητέρα του, Ιrina, μουσικός. Εκείνος ωστόσο, δεν έχει "εικόνες" από τους γονείς του. Η Irina πέθανε όταν ήταν 18 μηνών (κατά τη διαδικασία έκτρωσης) και ο Arkady σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα, όταν ο Roman ήταν τριών. Κατετάγη στον στρατό, ως μισθοφόρος. Εκεί έκανε την πρώτη απόπειρα εμπορίου: πουλούσε κλεμμένη βενζίνη στους αξιωματικούς.

Αυτό που έκανε, δεν ήταν όσο απλό πιθανόν να ακούγεται. Για αυτό θα στο εξηγήσω: είχε κάνει συμφωνία με τους οδηγούς της μονάδας του, να του δίνουν λίγα καύσιμα, με αντάλλαγμα καραμέλες και γλυκά. Ανέκαθεν φλέρταρε με την παρανομία και το 1992 πλήρωσε το τίμημα. Συνελήφθη για κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα, για να αλλάξει την πορεία ενός τρένου που είχε 55 δεξαμενές καύσιμου ντίζελ. Επιβιβάστηκε στο τρένο στη Μόσχα και... το έστειλε στη Ρίγα, αντί της στρατιωτικής βάσης στο Καλίνινγκραντ.

Σύντομα αποσύρθηκαν οι κατηγορίες, με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τι εννοώ; Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, εναντίον του πρώτου προέδρου της Ρωσίας, Boris Yeltsin, εμφανίστηκε στο ρωσικό Κοινοβούλιο, με μια βαλίτσα που ήταν γεμάτη χρήματα. Εξήγησε πως τα προσφέρει στις ειδικές δυνάμεις, ώστε να πολεμήσουν για τον Yeltsin και να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που έκανε ο κόσμος, στους δρόμους.

Ο... καημός του Abramovich είχε ξεκάθαρο στόχο. Υπό τον Yeltsin, το εμπόριο πετρελαίου ήταν εξόχως προσοδοφόρα επιχείρηση. Αν επικρατούσαν οι κομμουνιστές πραξικοπηματίες, οι πλούσιοι Ρώσοι θα είχαν πρόβλημα. Και αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελε ο Abramovich -ή οι φίλοι του. Ο Yeltsin τον αντάμειψε για την πίστη του, προσφέροντας τίτλο τιμής στην οικογένεια του και τοποθετώντας το γαμπρό του, στην επιχείρηση εμπορίας πετρελαίου του Roman. Αναλυτικά την ιστορία του μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Νο10 Stanley Kroenke (Νο183 στον κόσμο)

E. Stanley Kroenke, left, owner of the Denver Nuggets looks on during the second half in Game 7 in their first-round NBA basketball playoff series against the Los Angeles Lakers, Saturday, May 12, 2012, in Los Angeles. The Lakers won 96-87. (AP Photo/Mark J. Terrill)
E. Stanley Kroenke, left, owner of the Denver Nuggets looks on during the second half in Game 7 in their first-round NBA basketball playoff series against the Los Angeles Lakers, Saturday, May 12, 2012, in Los Angeles. The Lakers won 96-87. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP
Net worth 8.3 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Αθλητικά, κτηματομεσιτικά
Ομάδες Los Angeles Rams, Arsenal, Denver Nuggets, Colorado Avalanche
Σπορ football (NFL), ποδόσφαιρο, μπάσκετ (ΝΒΑ) και χόκεϊ (ΝHL)

O -γερμανικής καταγωγής- Enos Stanley Kroenke γεννήθηκε στις 29/7 του 1947, στην περιοχή Mora του του Missouri, των κάποιων δεκάδων κατοίκων. Ο πατέρας του είχε την εταιρία -ξυλείας- Mora Lumber Company. Η πρώτη του δουλειά ήταν να σφουγγαρίζει τα πατώματα των γραφείων. Στα 10 ανέλαβε τα λογιστικά βιβλία. Στο high school έπαιζε baseball, basketball και ασχολήθηκε με το στίβο. Το υποκοριστικό του είναι Silent Stan, για τον προφανή λόγο. Έχει πτυχία (έως και Bachelor) στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Σε ένα ταξίδι, στο Aspen του Colorado για σκι, γνώρισε τη γυναίκα του, Ann Walton, κληρονόμο των Wal-Mart. Η Ann κληρονόμησε μετοχές, μετά το θάνατο του πατέρα της, οι οποίες τώρα αξίζουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 1983 δημιούργησε την Kroenke Group, κτηματομεσιτικού ενδιαφέροντος. Μετά πέρασε στα αθλητικά και τη διασκέδαση. Ίδρυσε την Kroenke Sports & Entertainment, που αγόρασε μετοχές στους St. Louis Rams στο NFL, μετά την μετακόμιση τους στο Missouri, το 1995. Πολύ αργότερα τους πήγε στο Los Angeles. Το 2000 πήρε το πλήρες πακέτο των Denver Nuggets και των Colorado Avalanche (ΝHL).

Ακολούθησε εξαγορά γηπέδου (αργότερα έγιναν γήπεδα, καθώς πήρε και το Pepsi Center του Denver, αλλά και το Dick's Sporting Goods Park των Rapids), ομάδας lacrosse και αυτή των Colorado Rapids (ΜLS), από τον Phil Anschutz. Το 2007 πέρασε στην από εδώ μεριά του Ατλαντικού, καθώς έγινε μέτοχος της Arsenal, για να εξασφαλίσει το 62.89% έως το 2011. Διαθέτει ράντζα συνολικής έκτασης 3.435 τετραγωνικών μέτρων.

Νο19 Joe Lewis (Νο388 στον κόσμο)

Lake Nona team member Henrik Stenson, right, of Sweden, shakes hands with Tavistock founder Joe Lewis during the second day of the Tavistock Cup golf tournament in Windermere, Fla., Tuesday, March 15, 2011.(AP Photo/Phelan M. Ebenhack)
Lake Nona team member Henrik Stenson, right, of Sweden, shakes hands with Tavistock founder Joe Lewis during the second day of the Tavistock Cup golf tournament in Windermere, Fla., Tuesday, March 15, 2011.(AP Photo/Phelan M. Ebenhack) AP
Net worth 5 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου επενδύσεις
Ομάδα Tottenham Hotspur
Σπορ Ποδόσφαιρο

Ο γεννημένος στις 5/2 του 1937, στη Μεγάλη Βρετανία εγκατέλειψε το σχολείο στα 15, για να βοηθήσει τον πατέρα του σε εταιρία catering που διατηρούσε. Όταν πέρασε η Tavistock Banqueting στα χέρια του, πρόσθεσε πολυτελή αγαθά, τα οποία πουλούσε σε Αμερικανούς τουρίστες. Αγόρασε και ένα club το οποίο πούλησε το 1979. Έτσι απέκτησε τα πρώτα του -καλά- χρήματα. Μετά πούλησε και την οικογενειακή επιχείρηση, ασχολήθηκε με τις συναλλαγές νομισμάτων. Μετακόμισε στις Bahamas, όπου δεν φορολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Το 1992 συνεργάστηκε με τον George Soros, για να στοιχηματίσουν πως η στερλίνα δεν θα μπει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως “Μαύρη Τετάρτη” και τον έκανε πολύ πλούσιο. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του είναι η Tavistock Group (των 200 assets σε 10 χώρες) και η ENIC Group (English National Investment Company), με επίκεντρο τα σπορ και τα media, στην οποία ανήκει το 85.55% των μετοχών της Tottenham Hotspur. H ίδια εταιρία είχε το 11.8% των μετοχών της εταιρίας που “τρέχει” την FC Basel, το 96.7% της Slavia Prague, το 99.9% της Vicenza Calcio, το 20.2% της Glasgow Rangers και το 43% της ΑΕΚ.

Νο20 Vichai Srivaddhanaprabha (Νο388 στον κόσμο)

Owner of English club Leicester City Vichai Srivaddhanaprabha, center speaks with a with a Buddhist monk ahead of Buddhist religious rituals at Shwedagon pagoda, considered as the holiest Buddhist shrine in Yangon, Myanmar, Sunday, May 22, 2016. The Leicester City players and staff, champions of English Premier League visited Myanmar for a few hours on Sunday. (AP Photo/ Gemunu Amarasinghe)
Owner of English club Leicester City Vichai Srivaddhanaprabha, center speaks with a with a Buddhist monk ahead of Buddhist religious rituals at Shwedagon pagoda, considered as the holiest Buddhist shrine in Yangon, Myanmar, Sunday, May 22, 2016. The Leicester City players and staff, champions of English Premier League visited Myanmar for a few hours on Sunday. (AP Photo/ Gemunu Amarasinghe) AP
Net worth 5 δισεκατομμύρια δολάρια
Πηγή πλούτου Duty-free
Ομάδα Leicester City
Σπορ ποδόσφαιρο

Γεννήθηκε (στις 5/6 του 1958) ως Vichai Raksriaksorn. Είναι ο "βασιλιάς" στο χώρο του duty free. Ξεκίνησε με ένα κατάστημα, στη Mahatun Plaza, στο κέντρο του Bangkok το 1989. Πουλούσε ταϊλανδέζικες χειροτεχνίες. Ακολούθησε δεύτερο κατάστημα, στο μοναδικό τότε διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, το Don Muang, για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών που δεν είχαν χρόνο. Τα δυο καταστήματα έγιναν τρία, τέσσερα και τώρα πια έχει χάσει το λογαριασμό. Στο μεσοδιάστημα, πριν ιδρύσει την King Power, δεν τον ήξερε άνθρωπος στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο, με τα κέρδη του να φτάνουν τα 1.300 ευρώ το μήνα. Αυτό άλλαξε άρδην το 2001, με την άνοδο του Thaksin Shinawatra στην εξουσία.

Ο Κροίσος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ήταν που αποφάσισε να δημιουργηθεί δεύτερο αεροδρόμιο στο έθνος, το Suvarnabhumi. Έκανε εγκαίνια το 2006. Ο Shinawatra έμελλε να είναι η γνωριμία που άλλαξε τη ζωή του Srivaddhanaprabha. Πώς; Του έδωσε το μονοπώλιο στα καταστήματα του νέου αεροδρομίου. Ήταν το τελευταίο πράγμα που έκανε, πριν ανατραπεί το 2007 από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εκείνη την περίοδο, ο νυν ιδιοκτήτης της Leicester City ήταν στο Νο21 με τους πλουσιότερους Ταϊλανδούς, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 220 εκατ. ευρώ. Είχε ήδη συνάψει σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της χώρας του και έδινε εκατομμύρια σε φιλανθρωπικές ενέργειες που διαχειριζόταν ο Βασιλιάς. Για αυτό και επιβίωσε μετά την ανατροπή του Shinawatra. Είχε... κάνει την αλλαγή, εγκαίρως. Μετά, πήρε το μονοπώλιο και στο άλλο αεροδρόμιο και πλέον είναι ο τέταρτος πλουσιότερος κάτοικος της Ταϊλάνδης (σε σύγκριση με το 2015 "ανέβηκε" 102 θέσεις στο συνολικό πίνακα).

Photo Credits: Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ