LONGREADS

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος

France's Kylian Mbappe smiles after his team won 4-2 during the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. (AP Photo/Martin Meissner)
France's Kylian Mbappe smiles after his team won 4-2 during the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό τον Κιλιάν Εμπαπέ και έχει αυτήν την στιγμή όλο τον κόσμο στα πόδια του; Γιατί του ζήτησε ο Μπουφόν να ανταλλάξουν φανέλες; Ο ρόλος του Ζαρντίμ στην ανάπτυξη του και η ατάκα του Ανρί.

Από τα 12 ήξερε πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα από τους συνομήλικους του. Και τους μεγαλύτερους του. Για αυτό και δεν υπερέβαλε. Αρκούνταν στη δουλειά, στο να παρατηρεί, να εξελίσσεται. Κάπως έτσι, ο Kylian Mbappé βρέθηκε στα 18 του να έχει όλους τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους ποδοσφαίρου να τον παρακαλούν να τους προτιμήσει. Και αυτός διάλεξε την Paris Saint Germain.

Την Κυριακή (15/7), μόλις στα 19 του χρόνια κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γαλλία και ανακηρύχθηκε ως ο πολυτιμότερος νέος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης. Όχι άδικα. Σκόραρε στον τελικό το τέταρτο τέρμα του στα επτά ματς που αγωνίστηκε (534'), έδωσε και μια ασίστ.

France's Kylian Mbappe poses with the best young player award after the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. (AP Photo/Martin Meissner)
France's Kylian Mbappe poses with the best young player award after the final match between France and Croatia at the 2018 soccer World Cup in the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Sunday, July 15, 2018. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Έγινε ο νεότερος παίκτης μετά τον Πελέ που πετυχαίνει γκολ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ μαζί με τον Βραζιλιάνο και τον Μπέργκομι είναι οι τρεις νεαρότεροι παίκτες στην ιστορία που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο.

"Εάν ο Κιλιάν συνεχίζει να ισοφαρίζει τα ρεκόρ μου με αυτό τον τρόπο τότε ίσως πρέπει να ξεσκονίσω τα παπούτσια μου ξανά", έγραψε στο twitter ο Πελέ.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος

Προφανώς και σήμερα ξέρεις ποιο είναι αυτό το παιδί, που χτυπά ο Buffon στοργικά στο κεφάλι. Να διευκρινίσω εδώ πως το ενσταντανέ είναι από τον πρώτο ημιτελικό της Juventus με τη Monaco τον Μάιο του 2017, όταν ο Ιταλός απέκρουσε δυο δύσκολα σουτ του νεαρού. Στα κουλουάρ της σεζόν 2016-17 είχε μόλις 11 συμμετοχές στην Ligue 1 (δύο ως βασικός) και από μία στο Europa League (μπήκε ως αλλαγή, στο 56', με την Τottenham, στις 10/12 του 2015), στο Coupe de la Ligue (ήταν βασικός και αναντικατάστατος, με την Bordeaux) και το Coupe de France (έπαιξε για 83' με την Évian).

Το καλοκαίρι του 2016, είχε παίξει με την U19 της Γαλλίας. Αυτή που κατέκτησε το Euro. Στον τελικό με την Ιταλία, ήταν εξ αυτών που σκόραραν (4-0). Μετά, πήγε στην ομάδα του, στην οποία ξεκίνησε τη σεζόν 2015-16 από την U19. Από την αρχή φαινόταν πως δεν άνηκε εκεί. Μετακινήθηκε αρχικά στη δεύτερη ομάδα, όπου και πάλι έχασε το λογαριασμό των γκολ και σε μια διακοπή για τις εθνικές ομάδες, προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα.

Έκανε ντεμπούτο, στη Ligue 1, στις 2/12 του 2015 (ήταν 16 χρόνων και 347 ημερών), εναντίον της SM Caen. Είχε αντικαταστήσει τον Fabio Coentrao. Το αποτέλεσμα ήταν 1-1 και ο Leonardo Jardim είχε δηλώσει "ο Kylian έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ, για να βρει μια θέση στο υψηλό επίπεδο". Τον είχαν ρωτήσει αν ρίσκαρε με τη συμμετοχή του, ενώ ήταν μόλις 17. Ξεκαθάρισε ότι "πάντα πίστευα πως το ταλέντο δεν έχει σχέση με την ηλικία".

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος

Ο Kylian Mbappé Lottin γεννήθηκε στις 20/12 του 1998 (έξι μήνες αφότου η Γαλλία είχε κατακτήσει το World Cup, στο Stade de France), στο Bondy της Γαλλίας. Κοινότητα που θα βρεις στα βορειοανατολικά του Παρισιού. Ο πατέρας του, Wilfried, μετανάστης από το Camerοon, εργαζόταν ως κόουτς στην τοπική ομάδα (AS Bondy) και εκεί άρχισε προπονήσεις ο Kylian, από όταν ήταν 6 χρόνων.

Με τη μητέρα του έπαιζε χάντμπολ (η Fayza ήταν επαγγελματίας παίκτρια), αλλά... δεν τον κέρδισε. Όπως είχε πει ο πατέρας του στο France Football "από την πρώτη στιγμή δεν ήταν απλά ενθουσιώδης. Είχε τρέλα. Εργαζόμουν όλη μέρα και εκείνος τις περισσότερες ώρες ήταν δίπλα μου, να δουλεύει, να παρατηρεί. Ήθελε πάντα, να εμπνέεται από τα είδωλα του και "χανόταν" με τις ώρες στο YouTube και τα video games. Θα σας πω ειλικρινά ότι ήταν ικανός να παρακολουθήσει πέντε σερί ματς".

Το πρώτο του ίνδαλμα

Το 1997, οι γονείς του Jirès Kembo-Ekoko (σημείωση: ο πατέρας του ήταν διεθνής με το Ζαΐρ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974) αποφάσισαν να στείλουν τον 9χρονο γιο τους και τη μικρότερη αδελφή του, στη Γαλλία, όπου ζούσε ο θείος τους. Είχαν κρίνει πως εκεί τα παιδιά τους θα μπορούσαν να έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση. Μια καλύτερη ζωή. Η μετεγκατάσταση έγινε στην πόλη Bondy, όπου ο 9χρονος Kembo-Ekoko συνήθιζε να περνά τα απογεύματα του, παίζοντας μπάλα στους δρόμους, με τους φίλους του.

Εκεί τον εντόπισαν οι άνθρωποι της AS Bondy και κάπως έτσι, τέθηκε υπό τις οδηγίες του πατήρ Mbappé. Σύντομα, αναπτύχθηκε τέτοια σχέση μεταξύ του Jirès και του Kylian, που ο Wilfried αποφάσισε πως θα ήταν χρήσιμος να αναλάβει την κηδεμονία του Ζαϊρινού. Ο Kembo-Ekoko ο μεγάλος αδελφός του Kylian και το πρώτο ίνδαλμα.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος

Τα καλοκαίρια, συνήθιζε να παίζει με φίλους του αδελφούς του και κάπου εκεί κατάλαβε... πως κάτι κάνει καλά. Ή τουλάχιστον καλύτερα από πολλούς μεγαλύτερους του. "Κυριαρχούσε με άνεση, είχε εξαιρετική ντρίμπλα και σκόραρε με εκνευριστική ευκολία". Για αυτό και όταν έγινε 6 "ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να ασχοληθεί πιο συστηματικά".

Οι δρόμοι των αγοριών χώρισαν το 2001, οπότε ο Jirès κλήθηκε στην INF Clairefontaine. Δηλαδή, μια από τις 12 καλύτερες ακαδημίες του έθνους, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και από την οποία πέρασαν οι Τhierry Henry, Nicolas Anelka, Blaise Matuidi, Hatem Ben Arfa και William Gallas.

Όταν έλαβε τη σχετική πρόσκληση ο Kylian (2011), ο ετεροθαλής αδελφός του έκλεινε το πέμπτο χρόνο ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η αλήθεια είναι πως ο Mbappé δεν δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει. Έγινε θέμα στη Liberation και το France Football, όταν ήταν μόλις 12 χρόνων.

Εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ακαδημίας, όπου φιλοξενείτο event για παιδιά ηλικίας 12, 13 χρόνων. Στις εξέδρες υπήρχαν και πολλοί "κατάσκοποι" από συλλόγους όλης της Ευρώπης. Σε όλα τα σημειωματάρια, υπήρχε το ίδιο όνομα: Kylian Mbappé.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δήλωναν έτοιμοι να πουλήσουν τη μάνα τους, για να καταφέρουν το παιδί που φορούσε τη φανέλα της AC Milan να τους προτιμήσει. Ένας εκ των scouts ομολόγησε ότι "είναι καλύτερος από όλα τα άλλα παιδιά και το ξέρει. Για αυτό και δεν υπερβάλει σήμερα. Γνωρίζει πως είναι στις λίστες όλων μας".

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος

Σε ερώτηση για τις φιλοδοξίες του, είχε πει πως θα ήθελε να κατακτήσει το χρυσό παπούτσι και να παίξει στη Real Madrid. Στο πρόσωπο του δεν φάνηκαν ίχνη... ονειροβάτη. Ήταν σαν να έβλεπε το μέλλον του. Στο σχόλιο "μήπως θες πολλά;" είχε εξηγήσει "καλύτερα να βάζεις ως στόχο το φεγγάρι. Αν αποτύχεις, τουλάχιστον πας στα σύννεφα".

Απέρριψε Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Liverpool και Bayern Munich

Βάσει του συστήματος που ακολουθεί η INF Clairefontaine, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στην ακαδημία, τα μέλη της προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι οι επαγγελματικοί σύλλογοι. Όλοι της Ligue 1 ζήτησαν τον Mbappé, όπως και οι Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Liverpool και Bayern Munich. Διάλεξε τη AS Monaco, τον Δεκέμβριο του 2015. Ήταν ακόμα έφηβος, παρ' όλα αυτά δεν ζήτησε την άποψη κάποιου. Ούτε καν του πατέρα του, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι "έχει πολύ μεγάλα όνειρα και ακούει ό,τι έχουν να του πουν οι πιο έμπειροι. Δεν είμαστε όμως, από τις οικογένειες που κάνουν συσκέψεις, για να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για την απόφαση τους".

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος

Κάτι που δεν θα έλεγες πως ήταν εναρμονισμένο με όσα είπε στην Equipe, τον Οκτώβριο του 2016, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της υπερπρότασης που είχε κάνει η Manchester City (θα σου πω τι περιλάμβανε, μη βιάζεσαι) και ενώ ακόμα δεν είχε σοβαρό χρόνο συμμετοχής ο μικρός. Αν και για είμαι ακριβής, οφείλω να σου πω ότι υπάρχει και μικρότερος Mbappé: ο κατά επτά χρόνια μικρότερος Ethan, ο οποίος είναι και η πηγή έμπνευσης για αυτό.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος
© REUTERS


Ο αδελφός μου με ξεφτίλισε στο Playstation και πανηγύριζε κατ' αυτόν τον τρόπο

Πίσω στον πατήρ φαμίλια, είχε δηλώσει στην Equipe ότι "πιστεύουμε πως θα γίνει σταθερό μέλος της ομάδας και θα του δοθούν ευκαιρίες. Δεν περιμέναμε πως θα γίνει βασικός, δεν είμαστε ηλίθιοι, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα είναι η έκτη επιλογή στους επιθετικούς. Διαφορετικά, θα μπορούσε να πάει αλλού, όπου τον θέλουν περισσότερο". Είχε προειδοποιήσει πως αν δεν αλλάξει κάτι, θα ζητούσαν (πληθυντικός) μετακίνηση τον Γενάρη. Δεν χρειάστηκε.

Βέβαια, ο Jardim δεν έτρεξε να ικανοποιήσει τον πατέρα του Kylie. Για την ακρίβεια, κράτησε τον παίκτη στον πάγκο, στο ματς που ακολούθησε των δηλώσεων (με την Toulouse). Τον σήκωσε για να γίνει βασικός, στο επόμενο παιχνίδι για τη Ligue 1, το 6-2 επί της Montpellier και από τότε ουδείς κοίταξε πίσω. Το πρώτο επίσημο hat trick αποτέλεσε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο, στο 7-0 επί της Rennes, για το League Cup, το δεύτερο στο 5-0 επί της Metz τον Φλεβάρη, ενώ έκανε... σεφτέ ως βασικός στο Champions League, εναντίον της Manchester City, όταν σκόραρε και το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ.

Κιλιάν Εμπαπέ: Το 1998 αγέννητος, το 2018 ο καλύτερος


Το πρώτο γκολ στο Champions League, ο χορός εκατομμυρίων και ο Henry

Συνήθως, οι 18χρονοι που ξεχωρίζουν διαπλανητικώς στο σπορ "πατούν" στο ρυθμό τους ή την ικανότητα στο ντριμπλάρισμα. Ο Mbappé έχει κάνει "τικ" και στα δυο κουτιά. Στο επίπεδο που θα θεωρείται ολοκληρωμένος παίκτης, αν και ακόμα έφηβος. Όπως είχε γράψει το ESPN FC "ταιριάζει απόλυτα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κατά την οποία ουδείς περιμένει από έναν ποδοσφαιριστή να είναι εξαιρετικός σε έναν ρόλο. Τουναντίον, απαιτείται να έχει πολλές, διαφορετικές, ποιότητες, για να ξεχωρίσει".

Και ο Mbappé είχε ό,τι χρειαζόταν, ώστε να γίνει και ο νεαρότερος -full time- διεθνής των "τρικολόρ", ανανεώνοντας αυτή τη λίστα έπειτα από 60 χρόνια. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο Jardim διαχειρίστηκε μοναδικά το χρόνο συμμετοχής του και τις ευκαιρίες που του έδωσε, την διετία που δούλεψε μαζί του, όπως εκείνος εξελισσόταν σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες νέους επιθετικούς του πλανήτη.

Το πρώτο μισό της τελευταίας του σεζόν στο Πριγκιπάτο το πέρασε ως... κουβαλητής (μέχρι τα Χριστούγεννα είχε σκοράρει 3 φορές και είχε δώσει 5 ασίστ). Παρεμπιπτόντως, τότε ήταν που οι PSG, Borussia Dortmund and Bayern Munich άκουσαν για δεύτερη φορά "όχι", σε αίτημα μετακίνησης. Είχε προηγηθεί αυτό του Αυγούστου του 2016, οπότε ο παίκτης υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο.

Σε εκείνη τη λίστα άνηκε και η Manchester City, της προσφοράς των 48 εκατ. ευρώ. Τον Γενάρη του 2017, όπως αποκάλυψε η Equipe, προστέθηκε στη λίστα και η Liverpool, με τη Real Madrid. Μετά, έγινε ο κακός χαμός, αν σκεφτείς ότι από τον Γενάρη έως τον Απρίλιο ήταν που ξεχύθηκε και έγινε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που έγραψε η ομάδα του. Έως τις αρχές του Απρίλη είχε 11 γκολ, σε ισάριθμα ματς. ΟΚ, δεν είχε ασίστ... αλλά δεν του κράτησε κάποιος κακία. Είχε ήδη ξεκινήσει το κρεσέντο των έξι γκολ, σε 6 νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League.

Ο Henry είχε μιλήσει για... το διάδοχο του, υποστηρίζοντας πως "έχει το μυαλό στο κεφάλι του. Σέβεται τους άλλους και είναι ήρεμος. Δεν μιλά πολύ. Άπαξ τώρα και του δώσεις την μπάλα,... μιλά ασταμάτητα και παύει να είναι γλυκός και καλός. Γίνεται αποφασιστικός και δεν παραιτείται ποτέ. Έχει τεράστιο ταλέντο. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με την μπάλα". Ως προς το "ο νέος Henry"... ο παλιός είχε πει πως "είναι άδικο να τον αποκαλείτε έτσι, γιατί φτιάχνει το δικό του όνομα". Και είχε δίκιο.

The name of French soccer player Kylian Mbappe is projected onto the Arc de Triomphe as soccer fans invade the Champs Elysees avenue after France won the soccer World Cup final match between France and Croatia, Sunday, July 15, 2018 in Paris. France won its second World Cup title by beating Croatia 4-2(AP Photo/Thibault Camus)
The name of French soccer player Kylian Mbappe is projected onto the Arc de Triomphe as soccer fans invade the Champs Elysees avenue after France won the soccer World Cup final match between France and Croatia, Sunday, July 15, 2018 in Paris. France won its second World Cup title by beating Croatia 4-2(AP Photo/Thibault Camus) AP

Photo credits: AP Photo/Martin Meissner

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ