LONGREADS

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

Ποια ομάδα είχε την καλύτερη επίθεση και ποιος κέρδισε τη μάχη της άμυνας; Ποια ομάδα είχε τις καλύτερες ευκαιρίες και ποια έστησε τείχος; Πόσους βαθμούς άφησαν οι διεκδικητές σε αγώνες που ήταν καλύτεροι απ''τον αντίπαλο; Ο Θέμης Καίσαρης παρουσιάζει την ακτινογραφία της Super League και δίνει όλες τις απαντήσεις για τη μάχη ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και την κατάρρευση του Ολυμπιακού.

Ναι, σύμφωνοι. Ο τίτλος τελικά κρίθηκε στο ρολό του Γκαρθία και στην μπούκα του Σαββίδη. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, η οριακή μάχη του τίτλου είδε την ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ να μάχονται στήθος με στήθος και τον Ολυμπιακό να μένει πίσω στον δεύτερο γύρο. Παίχτηκε και ποδόσφαιρο, είδαμε μάχη μέχρι την τελευταία αγωνιστική για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Είδαμε τον Παναθηναϊκό να παλεύει με σφεντόνες, τον Ατρόμητο να κάνει εντυπωσιακή πορεία, τον Αστέρα να ανεβαίνει με τον Παντελίδη στον πάγκο.

Υπάρχει και το ποδόσφαιρο, το οποίο προσπαθήσαμε να αναλύσουμε όσο καλύτερα γίνεται κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και τώρα που αυτή ολοκληρώνεται με τον τελικό του Κυπέλλου, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια τελευταία ματιά, να αξιολογήσουμε τις ομάδες με βάση τις ευκαιρίες που έφτιαξαν και αυτές που δέχθηκαν. Να τις δούμε σύμφωνα με τα xGoals Υπέρ και τα xGoals Κατά. Τα xGoals είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ.

Μέσω αυτών μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα γκολ θα "έπρεπε" να βάλει μια ομάδα με βάση της τελικές που είχε και πόσα γκολ θα "έπρεπε" να δεχθεί με βάση της τελικές του αντιπάλου. Επίσης μπορούμε να υπολογίσουμε όχι μόνο πόσες τελικές κάνει/δέχεται μια ομάδα, αλλά και το πόσο επικίνδυνες είναι αυτές κατά μέσο όρο.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

Στο πρώτο γράφημα έχουμε μαζί τις επιδόσεις των ομάδων στα xGoals Υπέρ και Κατά. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο πιο πολλές ευκαιρίες έχει δημιουργήσει, ενώ όσο πιο αριστερά βρίσκεται τόσο λιγότερο απειλητική ήταν. Και όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια ομάδα, τόσο πιο πολλές ευκαιρίες έχει δεχθεί, ενώ όσο πιο κάτω είναι, τόσο καλύτερα τα πήγε στην αναχαίτιση.

Οι διακεκομένες γραμμές υποδηλώνουν το μέσο όρο του πρωταθλήματος και μας δίνουν την ευκαιρία να έχουμε μια άμεση αίσθηση για το πως τα πήγε κάθε ομάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Αυτή είναι η αποτύπωση του φετινού πρωταθλήματος.

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

Τέρμα δεξιά, ο ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος είχε την καλύτερη επιθετική παραγωγή του πρωταθλήματος, με ευκαιρίες για 2.2 γκολ ανά αγώνα και τη δεύτερη καλύτερη αμυντική συμπεριφορά, με 0.83 xGoals Κατά.

Δεύτερη πίσω απ'την ΑΕΚ, που "ξύνει τον πάτο" του γραφήματος: η ομάδα του Χιμένεθ έσπασε τα κοντέρ στην άμυνα και απειλήθηκε μακράν λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, αφού δέχθηκε ευκαιρίες για μόλις 0.53 γκολ ανά αγώνα, ενώ παράλληλα ήταν 3η στην επιθετική παραγωγή.

Ανάμεσα σε ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός: δεύτερος σε επιθετική παραγωγή πίσω απ'τον ΠΑΟΚ με 1.92 xGoals ανά αγώνα, αλλά με άθλια αμυντική επίδοση. Οι ερυθρόλευκοι δέχονταν ευκαιρίες για να φάνε 1.1 γκολ ανά παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο ήταν πολύ πίσω από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά είχε χειρότερη άμυνα κι από Ατρόμητο, Αστέρα, Παναθηναϊκό και Παναιτωλικό!

Πίσω απ'τους τρεις μεγάλους, το δίδυμο Ατρόμητου-Αστέρα. Μπορεί η ομάδα του Κάναντι να μάζεψε 11 βαθμούς περισσότερους απ'την ομάδα του Παντελίδη, όμως στην ουσία οι διαφορές τους ήταν λίγες. Ατρόμητος και Αστέρας είχαν πολύ κοντινό αποτύπωμα σε άμυνα-επίθεση, τη διαφορά υπέρ της ομάδας του Περιστερίου την έκανε η αποτελεσματικότητα και η κλάση του Ουάρντα.

Ο Παναθηναϊκός είχε σχετικά καλή αμυντική συμπεριφορά, αλλά δεν γινόταν να πάει πάραπάνω με τόσο "φτωχή" επίθεση. Ο Ουζουνίδης κράτησε την άμυνα στο να δέχεται ευκαίριες για 1.01 γκολ ανά αγώνα, αλλά ήταν πολύ λίγα τα 1.20 γκολ που έφτιαχε στην επίθεση, ήταν επίδοση ίδια με του ΠΑΣ Γιάννινα.

Πάνω αριστερά οι ομάδες που πάλεψαν με τη μετριότητα. Ψηλότερα απ'όλες, με τη χειρότερη αμυντική συμπεριφορά, οι δύο που έπεσαν, ΑΟΚ και Πλατανιάς. Η "περίεργη" παρουσία είναι φυσικά αυτής της Ξάνθης.

Η ομάδα του Ράσταβατς τερμάτισε 6η, μάζεψε ίδιους βαθμούς με τον Αστέρα, αλλά στην πραγματικότητα τα οφείλει όλα σε Γέντρισεκ-Ζίβκοβιτς: ο ένας έβαλε περισσότερα απ'όσα θα έπρεπε, ο άλλος έφαγε λιγότερα και κάπως έτσι η Ξάνθη τερμάτισε 6η, αντί να παλέψει για την κατηγορία, όπως η Λαμία με την οποία έχει το ίδιο "αποτύπωμα".

ΕΠΙΘΕΣΗ: Η ΑΕΚ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ, Ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά στην επίθεση. Άλλο πράγμα οι πολλές τελικές (που ανεβάζουν λίγο-λίγο την πιθανότητα για γκολ) κι άλλο πράγμα οι πραγματικά καλές ευκαιρίες. Στο επόμενο γράφημα θα δούμε αυτό ακριβώς. Πόσες τελικές είχαν ανά αγώνα οι ομάδες, αλλά ταυτόχρονα πόσο καλές ήταν κατά μέσο όρο οι ευκαιρίες τους.

Στον οριζόντιο άξονα έχουμε την ποσότητα των τελικών και στον κάθετο την ποιότητα. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα τόσο περισσότερες τελικές έκανε και όσο πιο αριστερά, τόσο λιγότερες. Και όσο πιο πάνω βρίσκεται, τόσο καλύτερες κατά μέσο όρο ήταν οι τελικές που έκανε στο φετινό πρωτάθλημα, με τις διακεκομένες γραμμές να υποδηλώνουν το μέσο όρο των ομάδων. Ιδού.

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

H AEK ήταν μπροστά στην ποσότητα των τελικών, αλλά αρκετά χαμηλά στην ποιότητα. Η ομάδα του Χιμένεθ έκανε τις περισσότερες τελικές ανά αγώνα, αλλά κατά μέσο όρο οι τελικές της είχαν μόλις 11.8% πιθανότητες για να γίνουν γκολ.

Ο ΠΑΟΚ είχε κατά μέσο όρο μακράν τις πιο απειλητικές τελικές με 15% πιθανότητες να γίνουν γκολ, ενώ ήταν δεύτερος στην ποσότητα των τελικών. Τρίτος και στα δύο ο Ολυμπιακός, που θυμίζουμε πως είχε τις πιο επικίνδυνες τελικές στο τέλος του πρώτου γύρου και ήταν αρκετά ψηλότερα απ'τον ΠΑΟΚ.

Αστέρας και Ατρόμητος είναι και εδώ ζευγάρι με πολύ κοντινό "αποτύπωμα". Οι Περιστερώτες κέρδισαν οριακά σε ποσότητα, οι Τριπολιτσιώτες οριακά σε ποιότητα.

ΠΑΣ και Πανιώνιος δείχνουν πως θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη με ποιοτικότερα τελειώματα (σαν αυτά της Ξάνθης πχ), ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν 5ος σε ποσότητα τελικών, αλλά κάτω απ'τον μέσο όρο στην ποιότητα.

ΑΜΥΝΑ: ΤΟ ΑΠΟΡΘΗΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΑ ΧΑΛΙΑ

Πάμε να δούμε το ίδιο όσον αφορά την άμυνα. Τις τελικές δηλαδή που δέχονταν οι ομάδες ανά αγώνα, αλλά και το πόσο επικίνδυνες ήταν αυτές κατά μέσο όρο.

Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο περισσότερες τελικές δέχθηκε απ'τους αντιπάλους της και όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο καλύτερες ήταν οι ευκαιρίες που δέχθηκε κατά μέσο όρο.

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

Απόλυτο φρούριο η ΑΕΚ. Η Ένωση όχι μόνο δέχθηκε τις λιγότερες τελικές, αλλά ήταν και μακρά οι πιο ακίνδυνες. Καμία ομάδα δεν δέχθηκε τελικές με κάτω από 10% πιθανότητες για γκολ και η ΑΕΚ κράτησε τους αντιπάλους της στο 9%.

Ατρόμητος-Αστέρας έχουν ξανά κοντινό "αποτύπωμα" και δείχνουν πως είχαν ισορροπημένη εικόνα σε άμυνα-επίθεση: και στα δύο πήγαν εξίσου καλά.

Ο ΠΑΟΚ ήταν 2ος στην ποσότητα των τελικών και σε καλή θέση όσον αφορά την ποιότητα, λίγο πάνω απ'τον μέσο όρο, ενώ ο Παναθηναϊκός παίρνει την 3η θέση στην ποσότητα, αλλά πήρε την 5η χειρότερη θέση όσον αφορά την ποιότητα.

Ο Ολυμπιακός ήταν τόσο προβληματικός αμυντικά που έχει κοντινό αποτύπωμα με τον Παναιτωλικό. Οι ερυθρόλευκοι ήταν στην 4η θέση των ομάδων με τις λιγότερες τελικές και στην 11η(!) θέση όσον αφορά την επικινδυνότητα. Θυμίζουμε πως στο τέλος του 1ου γύρου, οι ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι μόνο απ'τον Πλατανιά.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΙ

Ώρα για μια πιο ειδική ματιά στους τρεις διεκδικητές του τίτλου. Με βάση τς xGoals χωρίσαμε τους αγώνες ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού σε τρεις κατηγορίες. Αγώνες που η ομάδα ήταν “καλύτερη”, αγώνες που ήταν “χειρότερη” και αγώνες ισοδύναμους, αμφίρροπους.

Πως έγινε ο διαχωρισμός; Στην κατηγορία των αγώνων που “ήταν καλύτερες”, οι ομάδες σε σχέση με τον αντίπαλο είχαν υπέρ τους διαφορά πάνω από 0.40 xGoals. Ένα παιχνίδι πχ που η ΑΕΚ είχε 0.95 xGoals και ο αντίπαλος μόνο 0.30. Με τον ίδιο τρόπο, αγώνες που ήταν “χειρότερες” είναι αυτοί που ο αντίπαλος είχε υπέρ του διαφορά πάνω από 0.40 xGoals, ματς πχ που ο Ολυμπιακός είχε 0.60 xGoals και ο αντίπαλος 1.10. Τέλος, στην κατηγορία των ισοδύναμων αγώνων βάλαμε τα ματς που η διαφορά των δύο αντιπάλων ήταν μικρότερη των 0.40 xGoals, έναν αγώνα πχ που τελείωσε με τις δύο ομάδες στο 0.85-1.05, με μικρή διαφορά μεταξύ τους. Θυμίζουμε πως ο ΠΑΟΚ έδωσε 28 παιχνίδια και ΑΕΚ-Ολυμπιακός έδωσαν από 29.

Ξεκινάμε απ'τους αγώνες που οι τρεις διεκδικητές ήταν "καλύτεροι" απ'τον αντίπαλο, που έφτιαξαν καλύτερες ευκαιρίες απ'τον αντίπαλο για μίνιμουμ 0.40 xGoals περισσότερα.

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

Η ΑΕΚ ήταν "καλύτερη" απ'τον αντίπαλο σε 24 απ'τα 29 παιχνίδια της, αλλά η Ένωση πήρε μόνο το 82% των βαθμών σε αυτούς τους αγώνες και "άφησε" 13 πολύτιμους βαθμούς. Η μοναδική της ήττα σε τέτοιο ματς ήρθε απ'τον Ατρόμητο στο "Σπύρος Λούης". Ο ΠΑΟΚ ήταν "καλύτερος" σε 23 απ'τα 28 ματς και κατάφερε να πάρει το 90% των βαθμών, χάνοντας μόνο επτά. Η ήττα του Δικεφάλου ήρθε στο Φάληρο απ'τον Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν "καλύτεροι" σε "μόνο" 20 απ'τα 29 παιχνίδια τους, αλλά ταυτόχρονα είχαν και κακή επίδοση σ'αυτά: ο Ολυμπιακός έκανε μόνο 14 νίκες, πήρε μόνο το 77% των βαθμών και έχασε 14. Πάμε και στα ματς που οι τρεις διεκδικητές ήταν "χειρότεροι", όταν δηλαδή ο αντίπαλος είχε 0.40 xGoals παραπάνω ή και περισσότερα.

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

Η ΑΕΚ ήταν "χειρότερη" μόνο σε ένα ματς, σ'αυτό με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, όταν και πήρε λευκή ισοπαλία. Ο ΠΑΟΚ ήταν στην Τρίπολη, όπου και τελικά έχασε, και στην Λάρισα, όταν ήρθε ισόπαλος 1-1 με την ΑΕΛ. Ο δε Ολυμπιακός ήταν "χειρότερος" απ'τον αντίπαλο σε έξι αγώνες, δηλαδή στο 20% των παιχνιδιών που έδωσε. Οι ερυθρόλευκοι νίκησαν ΠΑΟΚ και Λαμία, ήρθαν ισόπαλοι με τον Ατρόμητο και έχασαν δυο φορές απ'την ΑΕΚ και μία απ'τον ΠΑΣ. Πάμε και στις "ισορροπημένες" αναμετρήσεις.

Super League 2017-18: Οι "Δικέφαλοι" και η κατάρρευση του Ολυμπιακού

Και οι τρεις ομάδες έχασαν πέντε βαθμούς σ'αυτά τα ματς. Η ΑΕΚ έχασε απ'τον Αστέρα, αλλά νίκησε τον ΠΑΟΚ, τον Παναιτωλικό και πήρε ισοπαλία στη Λεωφόρο. Ο ΠΑΟΚ έχασε απ'την ΑΕΚ, ήρθε ισόπαλος στη Λιβαδειά και νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός έχασε απ'τον Παναθηναϊκό, νίκησε εντός την ΑΕΛ και ήρθε ισόπαλος με τον Αστέρα στην Τρίπολη.

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Η ΑΕΚ είναι σαφές πως πάτησε πρώτα στην άμυνα και μετά στην αποτελεσματικότητα (και όχι στη δημιουργία) στην επίθεση. Η ομάδα του Χιμένεθ δεν δέχθηκε τυχαία τα λιγότερα γκολ στο πρωτάθλημα, το πέτυχε γιατί επέτρεπε στον αντίπαλο λίγες και "μέτριες" ευκαιρίες. Το εντυπωσιακό για την Ένωση ήταν πως δεν επηρεαζόταν απ'την έδρα. Μακριά απ'το "Σπύρος Λούης" είχε μικρή πτώση στην επίθεση (όλοι έχουν), αλλά ήταν η μοναδική ομάδα που δεν έχασε πολλά στην άμυνα: δεχόταν ευκαιρίες για 0.49 γκολ εντός έδρας και για 0.58 εκτός.

Αυτό ήταν και το όπλο με το οποίο "πολέμησε" το γεγονός πως επιθετικά ήταν πίσω από ΠΑΟΚ-Ολυμπιακό.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Ο ΠΑΟΚ ήταν η πιο ισορροπημένη ομάδα. Πρωτιά στην επιθετικότητα (χωρίς να χρειάζεται πολλές τελικές), μακράν οι ποιοτικότερες ευκαιρίες και 2η καλύτερη αμυντική επίδοση. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν μακριά απ'την Τούμπα και δεν ήταν επιθετικό. Αρκετές φορές συζητήθηκε το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν δημιουργεί εξίσου εκτός έδρας, το είπε ακόμα κι ο Πρίγιοβιτς, αλλά δεν ισχύει. Ο ΠΑΟΚ είχε ευκαιρίες για 2.32 γκολ στην Τούμπα και 2.10 μακριά απ'αυτήν: ελάχιστη πτώση, που τον κράτησε στην 1η θέση της επίθεσης και εκτός έδρας. Επιπλέον, μακριά απ'την Τούμπα κατά μέσο όρο οι ευκαιρίες του Δικεφάλου είχαν 16%(!) να γίνουν γκολ, το υψηλότερο ποσοστό της κατηγορίας ανεξαρτήτως έδρας.

Το πρόβλημα ήταν πως εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ ήταν άστοχος και ευάλωτος. Μακριά απ'την Τούμπα οι παίκτες του Λουτσέσκου έβαλαν 12 γκολ λιγότερα απ'τα προσδοκώμενα. Ταυτόχρονα, είχαν αμυντικά θέματα. Στην έδρα του ο ΠΑΟΚ δεχόταν ευκαιρίες για 0.48 γκο, αλλά εκτός έδρας για 1.14.

ΜΕ ΑΜΥΝΑ "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ" Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός είχε τη 2η καλύτερη επίθεση, αλλά δεν γινόταν να πάει μακριά με τέτοια άμυνα, που του έδωσε "αποτύπωμα" κοντά στον Παναιτωλικό. Οι ερυθρόλευκοι δέχθηκαν στην έδρα τους ευκαιρίες για περισσότερα γκολ απ'αυτές που δέχθηκαν Αστέρας και Ατρόμητος, ενώ το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο εκτός έδρας: μακριά απ'το "Καραϊσκάκης" ο Ολυμπιακός είχε επίθεση για 1.59 γκολ και άμυνα για να δέχεται 1.38(!), ενώ δεχόταν πάνω από 11 τελικές, όσες δεχόταν η Κέρκυρα στην έδρα της.

Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να έχουν παράπονα απ'τη διαιτησία, ο Προτό είπε πως με το VAR ο Ολυμπιακός θα το έπαιρνε με διαφορά, όμως δύσκολα το VAR θα έκανε κάτι για την αμυντική λειτουργία του. Οι ερυθρόλευκοι στην ουσία δεν κατάφεραν ποτέ μέσα στη χρονιά να βρουν σταθερές σε άμυνα και επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ