OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ "το έχασε"

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για το διπλό αιφνιδιασμό του ΠΑΟΚ, που ξεκίνησε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και ολοκληρώθηκε στην Τρίπολη. Το λάθος του Λουτσέσκου, η σωστή αντιμετώπιση του Ιβάν και το ματς-τίτλος με την ΑΕΚ.

Γυρίζουμε το χρόνο μία εβδομάδα πριν. Ο ΠΑΟΚ αιφνιδιάστηκε. Δεν περίμενε ότι το ματς με τον Ολυμπιακό δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Είχε προετοιμαστεί να το πάρει, ήταν έτοιμος για νίκη και μάχη και -μεταξύ μας- νομίζω θα επικρατούσε αγωνιστικά του Ολυμπιακού. Έγινε ό,τι έγινε.

Ελάτε τώρα μία εβδομάδα μετά. Τι μεσολάβησε; Το ματς Κυπέλλου με τον Πανιώνιο που αποσυντόνισε ακόμη περισσότερο τον Δικέφαλο. Πίστεψε ότι δε βγήκε από τη σειρά του, θεώρησε πως «τους έχει όλους» και ανέπτυξε μία λογική πως «μας φοβούνται όλοι, γι' αυτό προσπαθούν να μας πάρουν το πρωτάθλημα εκτός γηπέδου». Λεπτομέρεια. Ο ΠΑΟΚ δεν κρατάει κανένα πρωτάθλημα στα χέρια του. Το διεκδικεί.

Όλη η εβδομάδα πέρασε με την οικογένεια του ΠΑΟΚ να ασχολείται με δικαστικά, επικοινωνιακά και μη ποδοσφαιρικά ζητήματα. Παρένθεση το παιχνίδι της Νέας Σμύρνης, που στο μεταξύ είχε αποκτήσει το χαρακτήρα «ματς αποδείξεων». Μόνο που οι Θεσσαλονικείς σε λάθος παιχνίδι έβαλαν αυτόν τον τίτλο. Στην Τρίπολη και προφανώς την Κυριακή στην Τούμπα παιζόταν το 80% του πρωταθλήματος. Και το υπόλοιπο 20% στο Περιστέρι σε δύο εβδομάδες. Μετά έχει... φιλικά.

Και στην Τρίπολη ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου κατέβηκε ψυχολογικά απροετοίμαστος, τακτικά αδιάβαστος, ποδοσφαιρικά σε άλλο γήπεδο. Αιφνιδιάστηκε ξανά. Αυτή τη φορά με ευθύνη του Ρουμάνου. Δύο αιφνιδιασμοί σε μία εβδομάδα είναι πάρα πολλοί για σύλλογο που προπορεύεται στη βαθμολογία. Πρέπει να είναι έτοιμος για όλα. Καλά, κακά, πιθανά, απίθανα.

Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Το ματς στην Τρίπολη το έχασε ο Λουτσέσκου. Μαθαίνω πως δεν προετοίμασε καθόλου σωστά την ομάδα του για τις παγίδες του αντιπάλου, για την τακτική του Παντελίδη. Πως δε μίλησε εκτενώς για τα ατού του Αστέρα, έδωσε μικρότερη σημασία στο παιχνίδι από όση θα έπρεπε. Αντιθέτως είχε κάνει άριστη προετοιμασία για το ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ και φυσικά το μεσοβδόμαδο με τον Πανιώνιο.

Τώρα ο Ρουμάνος «το έχασε». Και μαζί του το έχασε και το υπόλοιπο τιμ. Οι εικόνες με τον Παντελή Κωνσταντινίδη να κυνηγάει τον Καλτσά επειδή ο παίκτης του Αστέρα έκανε άσεμνη χειρονομία στους φίλους του ΠΑΟΚ, να γίνεται κουτρουβάλα από τον Μπέρτο, να ορμάει ο Λουτσέσκου στον Μπέρτο, δεν είναι εικόνες ομάδας που έχει διατηρήσει την αυτοκυριαρχία της. Έχει συμβεί και σε άλλους, ναι δεν αντιλέγω. Μόνο που αν κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι, είναι βέβαιο πως θα χάσεις τη δική σου συγκέντρωση. Και ο ΠΑΟΚ, και περισσότερο ο Λουτσέσκου, έχασαν τη σειρά τους αυτές τις ημέρες. Ειδικά την Πέμπτη και την Παρασκευή, ασχολήθηκαν πάρα πολύ με τα δικαστικά, που το μυαλό τους ταξίδεψε αλλού. Όχι στην Τρίπολη.

Ο ΙΒΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΩΣΤΑ

Και είναι μεγαλύτερο το σφάλμα του Λουτσέσκου και του περίγυρου, που όλη μέρα έλεγαν σε παίκτες, δημοσιογράφους, οπαδούς, ΚΕΔ, Βασιλειάδη κτλ για τον Γκαρθία, τον Ολυμπιακό, τα χαρτάκια, τις κορδέλες και ό,τι άλλο υπάρχει στην ατζέντα, από τη στιγμή που ο Ιβάν δεν στάθηκε με γκρίνια σε αυτά τα περιστατικά.

Ο ηγέτης του ΠΑΟΚ πήγε στα αποδυτήρια, έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες, τους είπε ότι είναι νικητές, το πριμ ισχύει ΚΑΝΟΝΙΚΑ και να κοιτάξουν τη συνέχεια. Πολύ σωστός. Ούτε κλάψα, ούτε τίποτα. Ειρωνεία ναι. Αλλά αυτό δεν είναι κακό για τον ΠΑΟΚ. Τι έπιασε τον Λουτσέσκου και τα έχωσε στον Γκαρθία πέντε μέρες μετά σε δηλώσεις του, δεν το κατανοώ. Ακόμη και αν αποδειχθεί πως έχει ΟΛΑ τα δίκια με το μέρος του ο Ρουμάνος, η δουλειά του δεν είναι το «μπλα-μπλα» και οι λεκτικές επιθέσεις. Η δουλειά του είναι η σωστή προετοιμασία της ομάδας του για τα ματς. Για άλλο πληρώνεται ο προπονητής και ως τώρα δικαιώνει την επιλογή του ιδιοκτήτη.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Όσα credit παίρνει ο Λουτσέσκου για την αναμόρφωση του ΠΑΟΚ και την έξοχη εικόνα στα περισσότερα παιχνίδια του, τόση κριτική οφείλει να δεχθεί για τα λάθη του και δη σε ένα κομβικό (για την εξέλιξη της σεζόν) παιχνίδι. Τελεία.

Συνεχίζουμε. Ο Δικέφαλος παραμένει εκ των φαβορί για τον τίτλο, αρκεί να αλλάξει σελίδα. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Με νίκη επί της ΑΕΚ την Κυριακή στην Τούμπα επανέρχεται βαθμολογικά στη διεκδίκηση, επιστρέφει η ηρεμία και κοιτάζει μετά πέντε παιχνίδια με μάτι που γυαλίζει. Αυτό είναι το κλειδί. Πρωτάθλημα παίρνει εκείνος που έχει παίκτες με μάτια που γυαλίζουν. Όχι με μυαλά που θολώνουν.

ΥΓ: Ενδεχόμενη τιμωρία του ΠΑΟΚ θα του δώσει δύο επιλογές. Η μία είναι της διάλυσης και της γνωστής καραμέλας «όλοι μας κυνηγούν, η Αθήνα μας έχει στο μάτι», οι γνωστές θεωρίες συνωμοσίας. Η άλλη της συσπείρωσης, της δουλειάς, της ηρεμίας και της προσήλωσης στο στόχο. Και μετά θα δούμε τι θα συμβεί.

Αν επιλέξουν το πρώτο σενάριο, τερματίζουν μέχρι και τρίτοι. Αν όμως δουν τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή, ο τίτλος μπορεί να ανέβει στον Πύργο το Λευκό μετά από 33 χρόνια. Ο ΠΑΟΚ από κλάψα έχει χορτάσει και μας έχει κουράσει. Από τίτλους όχι. Άλλους τούς τους έχουν στερήσει. Αυτό θα (είναι κρίμα να) τον στερήσει μόνος του.

ΥΓ2: Παρένθεση. Ξέρετε υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοσιογράφων πλέον. Δυστυχώς. Εκείνοι που έχουν έτοιμη πένα για επίθεση στον «αντίπαλο» ή για υπεράσπιση της «δικής τους ομάδας». Και εκείνοι που απλώς βλέπουν την πραγματικότητα. Μόνο που η δεύτερη κατηγορία δεν έχει «πλάτες» και δεν μπορεί να γράψει πάντα αυτό που θέλει, όπως θέλει. Και αυτό είναι πρόβλημα. Διότι η πρώτη κατηγορία γράφει ΟΠΩΣ θέλει, Ο,ΤΙ θέλει, ΟΤΑΝ θέλει και φυσικά υπερισχύει της κανονικής (μα) αβοήθητης δημοσιογραφίας.

Έτσι, ένα κοινό εκπαιδευμένο σε μίσος, αντιπαλότητες, διαπλοκή, στρατούς, πιστεύει πως όλοι είμαστε το ίδιο και η προσέγγιση του δεν είναι με βάση του τι γράφουμε, αλλά με βάση του «γιατί τα γράφουμε και τι κρύβεται από πίσω». Κλείνει η παρένθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ