OPINIONS

To VAR θα έδινε τη λύση

To VAR θα έδινε τη λύση

Ο Πάνος Βόγλης γράφει για το VAR που θα έδινε τη λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την ΑΕΚ που παίρνει δίκαια το πρωτάθλημα, τον ΠΑΟΚ που έχει κάθε λόγο να φωνάζει, αλλά και τον υφυπουργό Αθλητισμού που προσπαθεί να σώσει τις ομάδες κι εκείνες τον βρίζουν.

Η διακοπή βοηθάει. Κι ας μην το παραδέχονται πολλοί, η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος ήταν ωφέλιμη για να ηρεμήσουν λίγο όλοι οι εμπλεκόμενοι. Κανείς δεν είπε πως θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Άλλωστε αν κατάλαβα καλά ο στόχος του Βασιλειάδη δεν ήταν να λυθούν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε αυτό το διάστημα. Κακώς η επιχειρηματολογία πολλών εστιάζει εκεί.

Πρόθεσή του (και νομίζω το πέτυχε) ήταν να ηρεμήσουμε. Να πέσουν οι τόνοι, τόσο όσο χρειάζεται για να διεξαχθούν ξανά αγώνες. Δε γίνεται να υπάρχουν ακραία περιστατικά στα γήπεδα και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα. Άρα υπό αυτό το πρίσμα αποστολή εξετελέσθη.

Πάμε στο σήμερα με μια ματιά στο χθες. Τι έγινε και τι να περιμένουμε; Με φόντο μάλιστα έναν πιθανό τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, σε 40 ημέρες.

Ο ΚΟΜΙΝΗΣ ΘΑ ΕΒΛΕΠΕ ΤΟ VAR

Τι έγινε; Στον ΠΑΟΚ δεν μέτρησε ένα κανονικό γκολ στο 90’ ενός ντέρμπι που θα τον έφερνε πολύ κοντά στον τίτλο. Έχουν δίκιο να φωνάζουν γι’ αυτή τη φάση οι Θεσσαλονικείς. Το γκολ του Βαρέλα ήταν κανονικό. Όμως ήταν τόσο δύσκολη η φάση, που πραγματικά δε μπορείς να βρεις δόλο στους διαιτητές. Γνώμη μας είναι, πως όταν οι φάσεις είναι οριακές, πολύ δύσκολες και στην κρίση του διαιτητή, δεν πρέπει να στεκόμαστε περισσότερο στο τι αποφάσισε.

Το μόνο που κρατάμε από όλο αυτό το σκηνικό (μέχρι να μπει ο Σαββίδης στο γήπεδο) είναι η αναγκαιότητα να έρθει το VAR στην Ελλάδα και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα είχε λυθεί το θέμα. Ο Κομίνης θα έβλεπε τη φάση στο βίντεο, όπως θα την έβλεπαν και οι συνεργάτες του στο δικό τους μπουθ. Πάλι κάποιος θα φώναζε, αλλά η εικόνα βοηθάει.

Ξέρω ότι οι ΑΕΚτζήδες ακόμη και σήμερα έχουν διαφορετική άποψη για το γκολ, ωστόσο ότι και να λέμε εμείς δεν έχει σημασία. Δεν αποφασίζουμε. Το βίντεο θα έδινε λύση. Αυτό νομίζω συνέβη και στα αποδυτήρια. Καμία απειλή δεν έπαιξε ρόλο και ας λέει τα δικά του ο Κομίνης. Είδε τη φάση, έκρινε πως ήταν κανονικό το γκολ και το μέτρησε υπέρ του ΠΑΟΚ. Τελεία.

Όμως δεν γίνεται να μετράνε γκολ στα αποδυτήρια, δε γίνεται να μπαίνει ο ιδιοκτήτης ομάδας στο γήπεδο, όπως δε γίνεται να μιλάμε 15 ημέρες για ένα ματς. Ας το ξεπεράσουμε όλοι και ας προχωρήσουμε παρακάτω.

Ο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΝ

Όπως επίσης δεν γίνεται –και εδώ θα ήθελα την προσοχή σας- να παλεύει ΜΟΝΟΣ του ο Υφυπουργός Αθλητισμού να σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι εδώ στην Ελλάδα να... πετάνε χαρταετό.

Να πηγαίνουν κρυφά οι τρεις μεγάλοι στο γραφείο του κατόπιν δικής του επιθυμίας και να τσακώνονται, να μη βγάζουν άκρη, να ειρωνεύονται ο ένας τον άλλον και τελικά η συζήτηση να διακόπτεται επειδή η μία ομάδα σηκώθηκε και έφυγε.

Να εγκρίνει όρους για επανέναρξη του πρωταθλήματος ο Βασιλειάδης και οι ομάδες να κολλάνε στους τύπους και να μην δέχονται ούτε τα προφανή για το δικό τους καλό. Ασχέτως του τι συνέβη μετά.

Να δέχεται στο γραφείο του ο Υφυπουργός τις άστεγες τηλεοπτικά ομάδες και εκείνες να του κουνάνε το δάχτυλο όταν τους παρουσιάζει ένα πολύ συμφέρον οικονομικά πλάνο. Ο Απόλλωνας και 2-3 ακόμη. Είμαστε σοβαροί;

ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟ

Για να πάμε στο δια ταύτα, εγώ αν ήμουν ο Βασιλειάδης σήμερα θα έπαιρνα μία γενναία απόφαση. Θα σταματούσα να ασχολούμαι με το ελληνικό πρωτάθλημα. Αφού τους ζήτησε "γενναίες αποφάσεις", αφού τους βρήκε τρόπο να ανεβάσουν το επίπεδο του προϊόντος, αφού παρενέβη πριν σφαχτούν μέσα στα γήπεδα ξανά, και εκείνοι ζουν στο δικό τους κόσμο, τι άλλο να κάνει;

Κύριε Βασιλειάδη πάρτε τη γενναία απόφαση, με το όποιο πολιτικό κόστος και μην ασχολείστε άλλο μαζί τους. Αν δεν θέλουν εκείνοι να σωθούν, θα τους σώσετε με το ζόρι; Τους βρήκατε χρήματα, ζητάτε κανόνες, φέρνετε το βίντεο και αντί να υπογράψουν με δέκα χέρια, τσακώνονται για ανοησίες, κάνουν επίδειξη δύναμης και μετά σας βρίζουν κιόλας;

Γιατί δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει και οι Ολυμπιακοί και οι ΠΑΟΚτζήδες, σαφώς οι Παναθηναϊκοί και οι ΑΕΚτζήδες μέχρι να πάρουν το πρωτάθλημα, τα έχωναν στον Υφυπουργό ότι έπαιζε τα παιχνίδια της μίας ή της άλλης ομάδας. Τότε μιλάμε για τρελό. Τον Ιανουάριο είναι με τον ΠΑΟΚ, τον Φεβρουάριο με τον Ολυμπιακό, τον Μάρτιο με την ΑΕΚ.

Ας σοβαρευτούμε λίγο κι ας αφήσουμε τον Βασιλειάδη στην άκρη διότι δεν είναι αυτός το ζητούμενο. Αυτός είναι ο εύκολος στόχος. Όταν οι ΠΑΕ δεν ξέρουν ποιον να κατηγορήσουν για τις αποτυχίες και αστοχίες τους, η προφανής λύση είναι η Πολιτεία, η ΕΠΟ, το παγκόσμιο σύστημα και κάτι τέτοια.

ΤΟ GREXIT ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ

Στο σήμερα η ΑΕΚ παίρνει δίκαια ένα πρωτάθλημα, αλλά και ο ΠΑΟΚ έχει κάθε λόγο να φωνάζει. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Θέλει χρόνο, αλλά κυρίως θέλει αποφάσεις. Αν όμως δεν θέλουν να τις πάρουν οι ομάδες, τότε λυπάμαι αλλά κανείς δεν μπορεί να τις επιβάλλει σε κάτι που έχει ανεξάρτητους κανόνες.

Τρανό δείγμα του αν θέλουν να αλλάξουν ρότα οι ΠΑΕ και να τους παίρνουμε ξανά στα σοβαρά και όχι ως κάτι περιθωριακό, είναι οι προσεχείς αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και ο τελικός του Κυπέλλου. Αν ζήσουμε ξανά σκηνές απείρου κάλλους, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Το Grexit θα επιβληθεί μόνο που δεν θα αποτελέσει λύση, αλλά ταφόπλακα στο άθλημα μας. Το έχουνε πάρει χαμπάρι οι ηγέτες των ομάδων ή νομίζουν πως η Κυβέρνηση (που βρίζουν πρωί-μεσημέρι- βράδυ και όχι πάντα άδικα) θα τους δώσει μία μαγική λύση;

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ