OPINIONS

Νταήδες no name

Νταήδες no name

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τα συνεχιζόμενα κρούσματα αντιπαράθεσης μέσω των Social Media, τον Γιάννη Μπουρούση που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και την αδυναμία να χτυπάς είτε λεκτικά είτε σωματικά.

Υπάρχουν μερικοί (λίγοι) άνθρωποι του αθλητισμού που προτιμούν να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και να το πληρώνουν. Γίνονται δυσάρεστοι με τις πράξεις τους αλλά κυρίως με τα λεγόμενά τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Μπουρούσης.

Ο διεθνής σέντερ (2.11) γεννημένος στη Καρδίτσα έχει περάσει από πολλές φάσεις στη ζωή του. Η καριέρα του είχε πολλά up και down. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Μετά καθιερώθηκε, άνοιξε τα φτερά του, απέκτησε δόξα και χρήμα. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική και τη Ρεάλ Μαδρίτης και έκανε το ταξίδι από τον έναν στον άλλον "αιώνιο" αντίπαλο. Επικρίθηκε σε υπέρτατο βαθμό για την ιστορία με τους ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού και την "κηλίδα" της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Μάκη Ψωμιάδη, εν συνεχεία σχολιάστηκε για την προσωπική ζωή του, όταν παντρεύτηκε την κόρη του παράγοντα που είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Με τα καλά του και τα κακά του, ο Γιάννης Μπουρούσης, τόσα χρόνια στην καριέρα του έχει μπλεχτεί σε πολλές καταστάσεις από τις οποίες τις περισσότερες φορές βγήκε ζημιωμένος. Αλλά ποτέ ακόμη και σήμερα που διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του δεν είχε κρυφτεί πίσω από τα "πρέπει" του. Το είχαμε διαπιστώσει σ' αυτή τη συνέντευξη το 2016 όταν για δύο ώρες έβγαλε ό,τι είχε μέσα του. Με ονόματα και περιστατικά. Και όχι αοριστίες.

Απαλλαγμένος από παλιότερα κόμπλεξ, ο Μπουρούσης απολαμβάνει το μπάσκετ στην Κίνα, έχει ηρεμήσει με τη γέννηση και των δύο παιδιών αλλά παραμένει το ίδιο δηκτικός στις δηλώσεις του. Το ίδιο έκανε και στη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM και αναφέρθηκε στο γνωστό επεισόδιο που είχε γίνει με τον Νίκο Παππά στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" και είχε αποκαλύψει το Sport24.gr. Τότε οι δύο άντρες είχαν έρθει στα χέρια για ένα σχόλιο το οποίο αφορούσε πρόσωπο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Και ο Μπουρούσης μετά από τόσο καιρό είπε το αυτονόητο: ότι με τον Παππά μετά από αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να κάνει παρέα. Ξεκάθαρα και στα ίσα. Μετά από λίγα λεπτά ο Νίκος Παππάς χωρίς αναφορά σε ονόματα και καταστάσεις, μέσω instagram μίλησε για κάποιον που είναι "φασίστας, άξεστος και σαλιάρης".

Το τότε επεισόδιο είχε επηρεάσει τα αποδυτήρια της Εθνικής, όπως και τα άλλα επεισόδια μικρά και μεγάλα που είχαν γίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το περυσινό Ευρωμπάσκετ. Τα Social Media μας έχουν περάσει σε μιας άλλης μορφής επικοινωνίας και έχουν αλλάξει ριζικά και τη δουλειά των δημοσιογράφων. Όμως η βασική αρχή παραμένει η ίδια: το ανώνυμο κείμενο ή σχόλιο παραμένει αδιάφορο σχόλιο χωρίς καμία ισχύ και υπόβαθρο. Η μη αναφορά σε ονόματα καθιστά οποιαδήποτε δημοσίευση σε ανεπαρκή. Πολλοί αθλητές κρύβονται πίσω από αυτή τη μόδα. Ο Μπουρούσης και κάποιοι άλλοι προτιμούν ένα διαφορετικό δρόμο. Δεν προτιμούν το δρόμο των "no name" σχολίων και την αποστολή μηνυμάτων. Κυρίως σε δημοσιογράφους. Προτιμούν τον δρόμο της αλήθειας και των αποκαλύψεων. Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους, μερικοί από τους οποίους δέχονται ενίοτε να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Οι φίλαθλοι-οπαδοί ξέρουν πολύ καλά πλέον ότι το Facebook, το Instagram και το Twitter είναι το πρόσχημα. Οι αιτίες έχουν άλλο υπόβαθρο και τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνο αθλητικό.

Άλλοι, λοιπόν, "κρύβονται" πίσω από τη σιγουριά των Social Media και άλλοι πίσω από τις ομάδες τους και τους οπαδούς τους. Μου προκαλεί θλίψη μετά από 11 ημέρες πως ο αθλητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπόγρης, δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Να αναλάβει τις ευθύνες του, να ζητήσει συγγνώμη ή και να διαψεύσει ότι επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Σωτήρη Γεωργίου, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον σέντερ των "ερυθρόλευκων". Ο διεθνής παίκτης κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, η ΚΑΕ Ολυμπιακός επικοινωνιακά χειρίστηκε άψογα την υπόθεση και μερίδα οπαδών επικρότησε την πράξη. Η κοινωνία μας δηλαδή και η αθλητική κοινότητα είδαν ως κάτι φυσιολογικό ένας τύπος 2.10, ο οποίος έχει φορέσει το εθνόσημο, να επιτίθεται και να δέρνει μπροστά σε δύο συμπαίκτες του, έναν άνθρωπο των ΜΜΕ, ο οποίος τόλμησε να του κάνει κριτική. Είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα είχε λήξει αν ο Μπόγρης είχε δώσει εξηγήσεις. Τέτοιες επιθέσεις αποτελούν ντροπή για τον ελληνικό αθλητισμό και τα αρμόδια όργανα πρέπει να προστατεύσουν όλους όσοι ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τα σπορ στη χώρα μας. Ακόμη και τώρα πιστεύω ότι με μια παρέμβασή του ο μπασκετμπολίστας θα δώσει τέλος σ' αυτή την "προσωπική διένεξη". Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα παιδί μόλις 28 ετών. Και τα λάθη συγχωρούνται.

Υ.Γ. Το ξύλο, η ανωνυμία και η λεκτική βία δεν δείχνουν δύναμη, αλλά αποτελούν αδυναμία. Άλλοι το καταλάβαμε γρήγορα και άλλοι αργά. Αλλά το καταλάβαμε...

Υ.Γ.2 Όλα τα θέματα τα συζητάμε καθημερινά 16.00 - 18.00 στον Sport24 Radio 103,3 μαζί με τον Γιώργο Συρίγο στην εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ