OPINIONS

Μια ήττα με δύο αναγνώσεις

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ / ΦΙΛΙΚΟ / ΓΚΕΝΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ / ΦΙΛΙΚΟ / ΓΚΕΝΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ήττα από τη Γκενκ δεν θα υπάρχει καν ως ανάμνηση, αρκεί ο Ολυμπιακός να μην φοβηθεί την πραγματικότητα. Ο παράγοντας κούραση, η κολυμπήθρα του Σιλωάμ και ο χαφ που χρειάζεται...χθες. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Η ήττα με σκορ 4-0 από τη Γκενκ δεν ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσει ο Ολυμπιακός την παρουσία του στο Βέλγιο, σε αυτό το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας.

Από όποια οπτική γωνία κι αν το δει κανείς, είναι ένα αποτέλεσμα που χτυπάει άσχημα, όσες βάσιμες δικαιολογίες κι αν υπάρχουν για να φτάσουμε σε αυτό. Ο Ολυμπιακός είναι ένας οργανισμός που δύσκολα καταπίνει μια τέτοια ήττα, έστω κι αν πρόκειται για ένα φιλικό παιχνίδι που δεν θα παίξει κανέναν απολύτως ρόλο όταν θα φτάσει η στιγμή του "ταμείου" τον Μάιο του 2019.

Αυτό το 4-0 συνοδεύεται -κλασικά- από υπερβολές υπεράσπισης και αναθέματος. Όπως θα συνέβαινε αν το σκορ ήταν υπέρ των "ερυθρολεύκων". Το μενού θα είχε αποθέωση μέχρι "σιγά το καφενείο που κερδίσαμε". Καμία έκπληξη.

Χαζεύοντας τις αντιδράσεις οπαδών και Τύπου σε socila media και ιστοσελίδες, όλοι λίγο πολύ έχουν δίκιο. Και άδικο. Ο αντίκτυπος του αποτελέσματος έρχεται πάντα και "κουμπώνει" σε αυτό που έχεις προαποφασίσει μέσα σου. Και ανάλογα εκφράζεται.

Για παράδειγμα, πέρσι τέτοια εποχή στο Λιμάνι επικρατούσε ευφορία. Ο Ολυμπιακός έπαιζε καλή μπάλα, ήταν φρέσκος, κέρδιζε την Παρτίζαν στο Βελιγράδι, υπήρχε μια εικόνα πως όλα βαίνουν καλώς και όσο κυλάει η σεζόν η ομάδα θα γίνεται καλύτερη. Το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι γνωστό...

Φέτος η προετοιμασία του Μαρτίνς δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Χάσι, γεγονός που σχολιαζόταν θετικά από το σύνολο του Τύπου και των φίλων του Ολυμπιακού.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν η ομάδα να μην έχει την φρεσκάδα που είχε πέρσι τέτοια εποχή και που στο τέλος αποδείχτηκε και καταστροφική για το υπόλοιπο της σεζόν.

Επομένως το γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν διπλές προπονήσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε του φιλικού με την Γκενκ (θα πρέπει να) έχει τη σημασία του. Σωστά, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο.

ΑΛΛΟ ΚΟΥΡΑΣΗ, ΑΛΛΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ

Αν ψάξει κάποιος, δικαιολογίες μπορεί να βρει. Όσες θέλει. Το ζητούμενο είναι να μην κρυφτεί πίσω από αυτές για να "ομορφύνει" την εικόνα. Ναι, ο Ολυμπιακός κουβαλάει κούραση. Αυτή την εποχή το συγκεκριμένο γεγονός είναι και θεμιτό και απαραίτητο και καλοδεχούμενο.

Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όλες τις ανορθογραφίες που εμφανίστηκαν στο χορτάρι του "Luminus Arena" και είχαν ως αποτέλεσμα αυτό το 4-0.

Για παράδειγμα δεν μπορεί να ευθύνεται η κούραση, επειδή Βούκοβιτς και Σισέ... κουτούλησαν μεταξύ τους και ο Ολυμπιακός δέχθηκε ένα ερασιτεχνικού επίπεδου γκολ στο 30'.

Η κούραση δεν ευθύνεται ούτε για το γκολ τέσσερα λεπτά αργότερα, καθώς οι παίκτες έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, όμως αδυνατούν να ελέγξουν σωστά τον χώρο με τις απαραίτητες μετατοπίσεις και ένα απλό κόψιμο αντιπάλου από αριστερά στην περιοχή, φέρνει τον σκόρερ του 2-0 να εκτελεί ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι.

Προϊόν της κούρασης δεν είναι ούτε το γεγονός ότι οι Μπουχαλάκης, Φετφατζίδης, Φορτούνης έχουν ξεκάθαρη αδυναμία να πιέσουν στη μπάλα. Δεν το έκαναν με συνέπεια ούτε όταν ήταν φρέσκοι στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι στο ρεπερτόριο τους.

Η κούραση δεν μπορεί να φταίει ούτε για το δεύτερο πέναλτι της Γκενκ στο ματς, όταν μια... ανώτερη δύναμη έπεισε τον Σισέ ότι πρέπει εντός περιοχής να πιάσει από τη μέση τον Σαμάτα, τη στιγμή που αυτός κυνηγούσε τη μπάλα που πήγαινε στο πλάγιο!

ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η αλήθεια είναι ότι η Γκενκ είναι ξεκάθαρα πιο έτοιμη από τον Ολυμπιακό αυτή την εποχή. Αλήθεια είναι ότι οι δυνατές προπονήσεις βαραίνουν τα πόδια των Πειραιωτών. Αλήθεια είναι ότι στην τελική, υπάρχει και η στραβή μέρα στο ποδόσφαιρο.

Το ίδιο αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται κεντρικό χαφ βαρβάτο... χθες. Ότι πρέπει να ξεμπερδεύει με τον Μεριά είτε έτσι είτε αλλιώς και να πάρει τις αποφάσεις του για την άμυνα.

Αλήθεια είναι πως πρέπει να καταλήξει τι θέλει να κάνει με τον Ανσαριφάρντ, τον Μάριν και τον Πάρντο για να δει τι είδους ενίσχυση θα χρειαστεί στη γραμμή κρούσης.

Αλήθεια είναι πως αν πράγματι η κούραση παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, τότε ο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του πρέπει να σκαρφιστούν ένα σταδιακά πιο βατό πρόγραμμα, που θα φέρει τους παίκτες σε έναν μίνιμουμ βαθμό φρεσκάδας ενόψει Europa League.

Αλήθεια είναι πως ότι συνέβη κόντρα στη Γκενκ, δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία αν ο Ολυμπιακός δεν φοβηθεί την πραγματικότητα: ότι ακόμη έχει πολλή δουλειά μπροστά του, αδυναμίες να βελτιώσει και ανάγκη από 2-3 επιπλέον ποδοσφαιριστές που θα κλείσουν τρύπες, δίνοντας λύσεις στον προπονητή.

Άλλωστε κακά τα ψέμματα, αν ο Ολυμπιακός έβαζε τεσσάρες στα φιλικά και πάθαινε καμιά νίλα στα προκριματικά του Europa League, δεν θα υπήρχε άνθρωπος στον πλανήτη να μνημονεύει τα αποτελέσματα της προετοιμασίας.

Έτσι και τώρα, εφόσον οι "ερυθρόλευκοι" εμφανιστούν όπως πρέπει όταν πρέπει, κανείς δεν θα θυμάται καμία Γκενκ. Αρκεί στο Λιμάνι να αξιολογήσουν σωστά, με ψυχραιμία και δίχως υπεκφυγές την ήττα στο "Luminus Arena".

Σε πρώτη φάση, οι δηλώσεις του Πέδρο Μαρτίνς μετά το ματς ήταν στη σωστή κατεύθυνση...

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ