OPINIONS

Η Λεωφόρος της αλήθειας του ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ /  EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Πετρωτός εμπνέεται από την έδρα του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, τον σούπερ Πρίγιοβιτς, τον Πασχαλάκη που εμπνέει σιγουριά και τον Κάτσε και καταθέτει πορίσματα που βγαίνουν μέσα από την πορεία της ομάδας του Λουτσέσκου.

Όποια ανάλυση να δει κανείς για το χθεσινό (29/4) ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ θα διαβάσει για την τύχη που είχε ο Δικέφαλος λόγω της... ασίστ που έβγαλε άθελά του ο διαιτητής Τζήλος στον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή έχει να κάνει με το "έσω έτοιμος" του Σέρβου killer του ΠΑΟΚ. Σε μία φάση που η μπάλα ήταν στα πόδια του Μουνιέ και ο Παναθηναϊκός άρχιζε να εκδηλώνει αντεπίθεση, ο 28χρονος φορ παρέμεινε σε εγρήγορση και δεν έχασε την ευκαιρία.

"Η τύχη πηγαίνει με αυτούς που την... κυνηγάνε", λέει ο θυμόσοφος λαός και ο Πρίγιοβιτς φροντίζει να το κάνει πράξη. Γι' αυτό έχει καταφέρει να πετύχει 17 γκολ σε 51 τελικές, την ώρα που ο Ανσαριφάρντ έχει τον ίδιο αριθμό με 14 περισσότερες.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Αυτή είναι μία μεγάλη αλήθεια που "φώναξε" χθες (29/4) ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και δίνει, με προσωπικό παράδειγμα, μία απάντηση στο "γιατί τώρα" ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πετύχει την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του επί του Παναθηναϊκού. Ναι, σαφώς και οι "πράσινοι" δεν είναι στα καλύτερά τους, όμως ας θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός έχασε και η ΑΕΚ πήρε ισοπαλία στη Λεωφόρο με γκολ του Λιβάγια στο 95'.

Προφανώς είναι και μία απόδειξη ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στις παρουσίες του ΠΑΟΚ στα γήπεδο του Λεκανοπεδίου και ειδικά σε έδρες που παραδοσιακά αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα. Τόσο το "Απόστολος Νικολαΐδης" (για να το πούμε με το κανονικό όνομά του), όσο και το ΟΑΚΑ, είναι έδρες που κάθονται στο στομάχι των ΠΑΟΚτσήδων εδώ και δεκαετίες και έχουν συνδυαστεί με παραδοσιακά κόμπλεξ.

Ελα, όμως, που αυτά δεν αφορούν στους παίκτες του εφετινού ρόστερ. Προφανώς δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για τον Πρίγιοβιτς, τον Μάτος, τον Μαουρίσιο, τον Μπίσεσβαρ και τον Βαρέλα, για παράδειγμα, η φράση "καταραμένο" ΟΑΚΑ και ας μην έχουν πετύχει κάτι σημαντικό εκεί ως τώρα. Σε δύο εβδομάδες έρχεται ο τελικός του Κυπέλλου και προφανώς η ευρεία νίκη στην μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά Λεωφόρο, κάτι λέει για την ψυχολογία.

Ο ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΒΑΘΜΟΥΣ

Ας προχωρήσουμε και παρακάτω για να βγάλουμε ένα ακόμη πόρισμα. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι τερματοφύλακας που δίνει βαθμούς. Γκολκίπερ που μπορεί να κρατήσει όρθια την ομάδα του σε δύσκολες στιγμές, όπως συνέβη στο πρώτο διάστημα του αγώνα χθες.

Σαφώς και έχει κάνει και λάθη σε ορισμένα παιχνίδια του, όμως, σημασία έχει ότι αφήνει το στίγμα του και εμπνέει σιγουριά. Εκεί είναι το σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον Ρέι και είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς έμεινε εκτός κλήσεων Εθνικής στα πρόσφατα φιλικά παιχνίδια.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Δεν πρέπει, όμως, να μένουμε μόνο στα ωραία του χθεσινού ΠΑΟΚ και να ψάχνουμε να αναδείξουμε έξυπνα μηνύματα που κυκλοφορούν από χθες το βράδυ στα social media, όπως αυτό που ανέβηκε στο twitter με μία φωτογραφία πανηγυρισμών των παικτών του "Δικεφάλου" και μαζί το σχόλιο "όταν πανηγυρίζεις το 0-3 και δεν είναι στα δικαστήρια".

Καλό είναι να προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε και τις αδυναμίες που χθες καλύφθηκαν, αλλά ο ΠΑΟΚ μπορεί να τις βρει μπροστά του στον τελικό. Η αναφορά μου έχει να κάνει με τη μεσαία γραμμή. Κάνιας και Μαουρίσιο δεν μπόρεσαν να επιβληθούν, ειδικά στο πρώτο μέρος, έναντι των Κάτσε και Τζανδάρη.

Η σύγκριση ειδικά σ' αυτό το ματς έχει ιδιαίτερη αξία γιατί μιλάμε για δύο παίκτες που αναδείχθηκαν από τον ΠΑΟΚ και κρίθηκε ότι δεν μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κι αν για τον Τζανδάρη υπήρχε και μία ιστορία παρεξηγήσεων στις διαπραγματεύσεις που είχε κάνει για νέο συμβόλαιο, για τον Κάτσε, μάλλον, η απορία "γιατί έφυγε τον Ιανουάριο από την Τούμπα" έχει γίνει πιο έντονη από χθες (29/4).

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ουσιαστικά μόνο ένα καθαρόαιμο εξάρι, τον Κάνιας, ο οποίος σε πολλά ματς δεν μπορεί να παίξει ολοκληρωμένο τον ρόλο του, ειδικότερα στο κομμάτι της προώθησης παιχνιδιού. Ο Κάτσε θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και χωρίς να κοστίζει στον ΠΑΟΚ. Ανήκει, βέβαια, ακόμη στον ΠΑΟΚ, οπότε, ανάλογα και με τις εξελίξεις στους Πράσινους, καλό είναι να μελετήσουν ξανά το θέμα του στην Τούμπα.

ΤΑ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ

Ενόψει τελικού, λοιπόν, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ανέβασμα της απόδοσης στη μεσαία γραμμή. Ο Μουλέν, δυστυχώς, επηρεασμένος και από τον τραυματισμό που είχε στο πέλμα δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις και το βάρος έπεσε όλο στον Μαουρίσιο. Ο οποίος, όμως, μοιάζει να έχει έλλειμμα δυνάμεων, προφανώς λόγω του γεγονότος ότι το καλοκαίρι δεν έκανε ολοκληρωμένη προετοιμασία.

Υπάρχουν στιγμές που η ποιότητα στις κινήσεις του ξεχειλίζει (κυρίως η διάθεσή του να παίζει κάθετα), το ίδιο ορατή όμως είναι και η αδυναμία του να βγάλει τρεξίματα σε διάρκεια μέσα στο γήπεδο. Ο Βραζιλιάνος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Λουτσέσκου ενόψει τελικού και προφανώς οι επόμενες δύο εβδομάδες θα συνοδευτούν από κινήσεις που θα κάνει ο Ρουμάνος για να πάρει το καλύτερο παιχνίδι από τον έμπειρο μέσο στην τελευταία παράσταση της σεζόν.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το τελευταίο συμπέρασμα έρχεται μέσα από τις δηλώσεις του Λουτσέσκου και το κάλεσμα στον κόσμο να γεμίσει την Τούμπα στο ματς με τον Πλατανιά για να αισθανθούν όλοι ως πρωταθλητές. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει επενδύσει πάνω στην ψυχολογία της αδικίας που βίωσαν οι παίκτες του από την άδοξη εξέλιξη των ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Μέχρι στιγμής του βγαίνει, γιατί ξέρει ότι έχει δώσει ένα επιπλέον κίνητρο σε παίκτες που έχουν να δώσουν. Αν του βγει και ο τελικός, τότε ο 49χρονος κόουτς θα έχει αναδειχθεί σε άριστο ψυχολόγο. Κι ας έχει εκνευρίσει πολλούς...

Υ.Γ. Χάρηκα πολύ με την εμφάνιση του Μυστακίδη. Έχει να δώσει πολλά και αποδεικνύει ότι μετά την περιπέτειά του βρίσκει τα πατήματά του. Ο ΠΑΟΚ έχει να περιμένει πολλά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ