OPINIONS

Περνούσε με Πρίγιοβιτς και έτοιμο Ουάρντα

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÓÁËÊÅ - ÐÁÏÊ / EUROPA LEAGUE / SCHALKE - PAOK (Eurokinissi Sports)
Ουάρντα EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τη νέα μεγάλη βραδιά του ΠΑΟΚ μακριά από την Τούμπα, αναλύει τα σημεία στα οποία θα στηριχθεί μελλοντικά, αλλά και τις αδυναμίες που πρέπει να "σβήσει" για να "απογειωθεί".

Δεν είναι ψέμα, ούτε δημοσιογραφική υπερβολή, ότι η αποστολή του ΠΑΟΚ στη Γερμανία για τη ρεβάνς με την Σάλκε συνοδευόταν από μία αισιοδοξία, στα όρια της βεβαιότητας, ότι ο "Δικέφαλος" θα αποχωρούσε με ψηλά το κεφάλι από τη φετινή διοργάνωση του Europa League.

Είναι τέτοιο το μέταλλο του ΠΑΟΚ στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του -και ειδικά όταν παίζει με ομάδες που κουβαλούν ένα καλό όνομα- που από τα πρώτα λεπτά αποτυπώθηκε στο χορτάρι της "Veltins Arena" και έκανε τους πάντες να πιστεύουν ότι κάτι καλό θα βγει απόψε. Το πειστήριο για όλα τα παραπάνω ήταν η παρουσία των περίπου 4.000 Ελλήνων οπαδών στην κερκίδα, γεγονός που δείχνει ότι κανείς δεν απογοητεύτηκε από το αναπάντεχα βαρύ 0-3 της Τούμπας την περασμένη εβδομάδα.

Ας αφήσουμε όμως τα... αυτονόητα και ας εστιάσουμε στα συμπεράσματα που προκύπτουν τόσο από την αποψινή βραδιά, όσο και από τη συνολική πορεία του ΠΑΟΚ στο φετινό Europa League:

-Το πρώτο και σημαντικότερο πόρισμα είναι ότι αυτός ο ΠΑΟΚ είναι χτισμένος σε γερές βάσεις. Είναι ένα σύνολο με συνοχή, καλά δομημένο το καλοκαίρι που μας πέρασε και με ισορροπία ποιότητας στο ρόστερ του.

Ίβιτς και Μίχελ έχουν δημιουργήσει μία ομάδα που μπορεί να λέει ότι έχει ως βάση την παρουσία της στους "32" του Europa League και πλέον έχει μικρύνει την απόσταση που την χωρίζει από το "άλμα" στους "16" και την ανέλιξή της σε υψηλότερο ευρωπαϊκό σκαλοπάτι. Πιθανόν αυτό το άλμα να είχε γίνει από φέτος αν παίκτες όπως ο Ουάρντα και οι Ενρίκε, Πρίγιοβιτς (στον Σέρβο θα επανέλθουμε αναλυτικά πιο κάτω) είχαν έρθει από το καλοκαίρι στην Τούμπα. Ο Ενρίκε είναι σαφές ότι χρειάζεται λίγο χρόνο προσαρμογής για να μάθει τους νέους συμπαίκτες του και να τον μάθουν, για τον Ουάρντα, όμως, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ο Αιγύπτιος έχει τρομερά περιθώρια εξέλιξης

Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός σε λιγότερο από δέκα λεπτά στο πρώτο ματς με την Σάλκε στην Τούμπα είχε στείλει το μήνυμα ότι στην περίπτωσή του το ταλέντο ρέει άφθονο. Δυστυχώς, όμως, ο ΠΑΟΚ ατύχησε να τον πάρει την περίοδο που συμμετείχε με την εθνική Αιγύπτου στο Κόπα Άφρικα. Και, κάτω από αυτό το πρίσμα, ατύχησε διπλά που η Αίγυπτος έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η έλευσή του στην Τούμπα. Αν ήταν έτοιμος να παίξει δύο γεμάτα 90λεπτα κόντρα στην Σάλκε, τότε η υπόθεση πρόκριση στους "16" του Europa League μπορεί να είχε άλλη εξέλιξη. Αλλά, εντάξει, δεν μπορεί κανείς να παραπονιέται που ο ΠΑΟΚ έχει στις τάξεις του έναν φιναλίστ του τελικού του Κόπα Άφρικα (γιατί αυτό συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη που δεν χρειάζεται να τα εξηγήσουμε) και ας μείνουμε στα εξής:

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει έναν ικανότατο χειριστή της μπάλας και με τα δύο πόδια, έναν ταλαντούχο μεσοεπιθετικό που βλέπει όλο το γήπεδο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να περάσει κάθετη πάσα και χρειάζεται να δουλέψει σε δύο μόνο πράγματα. Σωματικά για να βελτιωθεί και στη δύναμη και στην έκρηξη και στην ταχύτητα (κάτι που είναι βέβαιο ότι θα γίνει αφού το επίπεδο που δουλεύει καθημερινά ο ΠΑΟΚ είναι αρκετά υψηλότερα από του Παναιτωλικού) και δεύτερον να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάτι που θα τον βοηθήσει να γίνει πιο αποτελεσματικός στο ένας εναντίον ενός. Αυτό θα έρθει, βέβαια, μέσα από τις διαδοχικές συμμετοχές και από τις υψηλότερες παραστάσεις που μπορεί να αποκτήσει μέσα από τα παιχνίδια του στον ΠΑΟΚ.

Άλλος ΠΑΟΚ με Πρίγιοβιτς, να ψάξει την ενίσχυση στο ύψος

Ας επιστρέψουμε όμως και στον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, που αν και απών στα δύο ματς με την Σάλκε "φώναξε" πολύ δυνατά πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για τον ΠΑΟΚ. Ο Σέρβος θα μπορούσε να κάνει ανταγωνιστικό τον ΠΑΟΚ στο ψηλό παιχνίδι, στοιχείο στο οποίο χώλαινε έναντι της Σάλκε. Άλλωστε, τα στημένα που δεν έκανε ευκαιρίες ο "Δικέφαλος" αλλά και εκείνα που εκμεταλλεύτηκε η Σάλκε στην Τούμπα ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά που έγειρε την πρόκριση υπέρ των Γερμανών. Είναι καταγεγραμμένο από την αρχή της περιόδου ότι ο ΠΑΟΚ υστερεί σε ύψος, το πόρισμα έχει βγει εδώ και καιρό από Ίβιτς και Μίχελ και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις προσθήκες που θα γίνουν στις μεταγραφές του καλοκαιριού.

Αποκάλυψη, αλλά αθόρυβα έγινε ο Πούγγουρας

Δυο λόγια και για τον παίκτη που τράβηξε πάνω του τα βλέμματα για πρώτη φορά τόσο έντονα στο σημερινό παιχνίδι. Ο Αχιλλέας Πούγγουρας κατάφερε να κερδίσει τα μπράβο όλων με την γεμάτη ουσία, παρά την απειρία του, εμφάνισή του στην "Veltins Arena". Το πόσο συγκεντρωμένος ήταν στο ρόλο του φάνηκε στη φάση που έσωσε την μπάλα πάνω στη γραμμή. Ο νεαρός αμυντικός έστειλε το μήνυμα ότι όταν δουλεύεις με συνέπεια και με τόση μεγάλη προσήλωση στο στόχο της καθιέρωσής σου σε μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ, τότε στο φινάλε δικαιώνεσαι. Πλέον έχει δώσει το στίγμα του και το αν η ανέλιξή του έχει συνέχεια θα κριθεί από το αν αποφύγει το λάθος που έχουν κάνει αρκετοί παίκτες της ηλικίας του και δεν ξεστρατίσει από τον δρόμο του.

Κλείνοντας, ας σταθούμε και λίγο στο γιατί ο ΠΑΟΚ τα καταφέρνει υπέροχα μακριά από την Τούμπα, ενώ αντίθετα στην έδρα του χαρίζει πίκρες στους οπαδούς του. Προφανώς είναι θέμα ψυχολογίας και προφανώς στον ΠΑΟΚ ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του αουτσάιντερ. Πρέπει να αποκτήσει ανθεκτικότερη ψυχολογία στα must win παιχνίδια και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να συμβεί αυτό: η κατάκτηση εγχώριων τίτλων. Εφόσον ο ΠΑΟΚ αρχίσει να κατακτά πρωταθλήματα και Κύπελλα με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι το έχει κάνει μέχρι τώρα στην ιστορία του, τότε θα κατεβαίνει σε παιχνίδια όπως με την Ουντινέζε, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κ.α. στην έδρα του με άλλον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ