OPINIONS

Στο -7 δεν μιλάς για τη γραμμή

Στο -7 δεν μιλάς για τη γραμμή

Ο Ολυμπιακός απέχει επτά πόντους απ'την κορυφή, έχει μία νίκη στα τελευταία επτά ματς και το θέμα είναι η γραμμή. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει το δίκαιο 1-1 του Φαλήρου.

Ο Ουζουνίδης τα είπε όλα πριν το ματς, στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή. “Σαν ομάδα εμείς είμαστε καλύτερα μέσα στο γήπεδο, αλλά ο αντίπαλος έχει κάποιες πολύ καλές μονάδες. Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα γκρουπ που θα αντιμετωπίσει τις ατομικές ικανότητες των αντιπάλων και θα εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες τους”.

Είτε με πέναλτι, είτε με φάουλ στο τάκλινγκ του Ένχελς, υπάρχει κανείς που διαφωνεί πως αυτά είδαμε στο άδειο “Καραϊσκάκης”; Και στο 0-0 και μετά το 1-0 ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ακριβώς αυτό: ένα σύνολο που κατάφερε να αντιμετωπίσει την ατομική ποιότητα του Ολυμπιακού, που έδειξε καλύτερη λειτουργία ως ομάδα και που έκανε ο,τι μπορούσε για να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες των γηπεδούχων.

ΔΕΧΘΗΚΕ ΜΙΑ ΦΑΣΗ ΣΕ ΣΕΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ναι, βρέθηκε πίσω στο σκορ και με παίκτη λιγότερο από στιγμή ποιότητας: το ποιοτικό “ακούμπημα” του Φορτούνη έδωσε την ευκαιρία στον Ανσαριφάρντ να βάλει πλάτη τον Οικονόμου, σε μια φάση που ο Ευαγγέλου είναι 100% σωστός και στο πέναλτι και στην αποβολή.

Δεν μπορείς να έχεις απάντηση σε όλα, για 90’. Κάποια στιγμή θα κάνει κάτι κι ο αντίπαλος και καθόλου τυχαία αυτή η στιγμή βρήκε την άμυνα του Παναθηναϊκού σε ανισορροπία μετά από απώλεια της κατοχής στο κέντρο. Ο σεταρισμένος Παναθηναϊκός, ο οργανωμένος πίσω απ’την μπάλα δέχθηκε μόνο μία καλή φάση, το σουτ του Μιραλάς στο 45’.

ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΑΝ ΕΙΧΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ, ΚΑΡΙΜ Ή ΜΙΡΑΛΑΣ

Μία ίσον καμία, το πλάνο του Ουζουνίδη λειτούργησε άψογα, χάρις στην πολλή δουλειά απ’το δίδυμο Τζανδάρη-Κάτσε και τις συνεργασίες των Ινσούα-Λουντ και Γιόχανσον-Κουλιμπαλί στα άκρα. Αυτό που έλειπε απ’τους φιλοξενούμενους ήταν κάτι που δεν αρκούσε το σχέδιο για να το δώσει: ποιότητα στην δημιουργία/απειλή.

Με τετράδα εξτρέμ και φορ τους Λουντ, Κουλιμπαλί, Δώνη και Άλτμαν ο Παναθηναϊκός είχε σαφές έλλειμμα. Ή για να το θέσω αλλιώς, αν είχε έναν εκ των Ανσαριφάρντ, Μιραλάς και Φορτούνη, είναι σχεδόν βέβαιο πως η μεγαλύτερή του ευκαιρία δεν θα ήταν το πέναλτι του Μουνιέ. Περίπατο θα μπορούσε να κάνει με έναν απ’αυτούς στην επίθεση.

Ο Μουνιέ έδωσε απειλή, ο Παναθηναϊκός είχε χαρακτήρα και πίστη την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε φόβο και ένα τραγικό πλάνο. Αυτή είναι η ιστορία του ντέρμπι, είτε με πέναλτι είτε με φάουλ στο τάκλινγκ του Ένχελς.

ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΓΚΑΡΘΙΑ;

Στο πέναλτι στάθηκε φυσικά και ο Γκαρθία. Η ομάδα του έπαιξε με παίκτη παραπάνω για μισή ώρα και το ματς τελείωσε με την κατοχή στο 50-50. Γιατί; Το τάκλινγκ του Ένχελς μπορεί να ήταν έξω, αλλά στο 80’ ο Λουντ εκτέλεσε ένα μέτρο έξω απ’τη μικρή περιοχή. Γιατί;

Θυμάται ο Ισπανός τεχνικός κάποια φάση στην οποία κάποιος κεντρικός χαφ του Ολυμπιακού πάτησε περιοχή και εκτέλεσε όπως ο Λουντ; Θυμάται κάποιο επιθετικό ανέβασμα (και μάλιστα κεντρικά και όχι με overlap) από ακραίο μπακ σαν αυτό που έκανε ο Ινσούα στη φάση του πέναλτι;

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙΣ, ΚΡΑΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Ο Γκαρθία μίλησε για πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Προπονητής είναι, ξέρει πως είναι οι παίκτες του, κουρασμένο τον Ολυμπιακό τον είδαμε και στο Περιστέρι. Δεκτή η τοποθέτησή του.

Μόνο που ο Ολυμπιακός είχε δύο εβδομάδες ξεκούραση, τελευταίο του ματς ήταν με τον Πανιώνιο πριν δύο Κυριακές. Μόνο που οι ομάδες που δεν μπορούν να τρέξουν, δεν αφήνουν την μπάλα στον αντίπαλο, αλλά την κρατάνε.

Την κρατάνε, ειδικά όταν ο αντίπαλος παίζει με παίκτη λιγότερο και χάνει. Τον αναγκάζουν να τρέξει, να κυνηγήσει την μπάλα και το σκορ. Δεν του δίνουν την μπάλα για να τους τρέξει αυτός, ούτε πέφτουν στο δικό τους μισό του γηπέδου όταν έχουν παίκτη παραπάνω.

ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΑΝ ΤΟ ΕΒΑΖΕ Ο ΛΟΥΝΤ;

Ο Παναθηναϊκός είχε τον χαρακτήρα και το σύνολο, αλλά ο Γκαρθία του έδωσε μέτρα, τον άφησε να “μυρίσει αίμα” και να επιτεθεί. Ο Ισπανός μπορεί να λέει πως το τάκλινγκ ήταν έξω και πως ο Τζούρτζεβιτς μπορούσε να τελειώσει το ματς, αλλά πρέπει να αισθάνεται τυχερός που δεν το έβαλε ο Λουντ πριν γίνουν όλα αυτά γιατί τότε δεν θα έβρισκε τι να πει.

Να ρίξουμε και μια συνολική ματιά, τώρα που ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τα "δύσκολα" ματς και μέχρι το τέλος δεν θα παίξει με ομάδα της πρώτης οκτάδας.

ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΣΕ ΕΝΤΕΚΑ ΜΑΤΣ

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει δώσει εννέα ματς πρωταθλήματος απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητο και Αστέρα, συν άλλα δύο ματς κόντρα στην Ένωση για το Κύπελλο. Ξέρετε πόσες νίκες έχει σ’αυτά τα ματς; Μία, απέναντι στον ΠΑΟΚ, με το γκολ με το γόνατο του Ένχελς.

Μία νίκη, σ’ ένα ματς που οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν τόσο παθητικά, που είχαν μόνο τέσσερις τελικές, τις λιγότερες στο φετινό πρωτάθλημα!

ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΣΤΟ OPEN-PLAY

Μία νίκη σε έντεκα ματς απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητο και Αστέρα. Σ’ αυτά τα έντεκα παιχνίδια ο Ολυμπιακός έχει βάλει μόλις εννέα γκολ. Τέσσερα με πέναλτι (δύο με Αστέρα, ένα με Ατρόμητο και ένα με Παναθηναϊκό), δύο από κόρνερ (Ένχελς με ΠΑΟΚ, Ανσαριφάρντ με ΑΕΚ), ένα με σουτ εκτός περιοχής (Μάριν με Ατρόμητο) και δύο σε γρήγορες επιθέσεις (Μάριν-Οφόε με την ΑΕΚ στον πρώτο γύρο).

Έντεκα παιχνίδια, 990 αγωνιστικά λεπτά και οι πρωταθλητές έχουν μόνο τρία γκολ στο open-play: δύο σε επιθέσεις που κράτησαν κάτω από τρία δευτερόλεπτα και ένα μακρινό σουτ. Αυτή είναι η επιθετική συγκομιδή του Ολυμπιακού σ’αυτά τα έντεκα ματς με “απαιτήσεις”.

ΕΧΕΙ ΝΙΚΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

Στο σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει μία νίκη στα τελευταία επτά παιχνίδια με τον Γκαρθία στον πάγκο. Απέναντι στον Πανιώνιο, που κατέβηκε χωρίς Σιώπη, Κόρμπο, Μπανανά, Ντουρμισάι, Σαββίδη και Γέσιλ. Με βασικούς τον Σταυρόπουλο και τον Πινιώτη.

Αυτόν νίκησε μόνο ο Γκαρθία. Με μία νίκη στα τελευταία επτά ματς είναι δύσκολο να μιλάς για τη γραμμή. Ή μάλλον όχι. Είναι εύκολο να μιλάς για τη γραμμή. Γιατί είναι δύσκολο να μιλήσεις για τα υπόλοιπα.

ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠ'ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

Σ'αυτό το κομμάτι, ο Ισπανός τεχνικός είναι πλήρως εναρμονισμένος με τον Ολυμπιακό. Και η ομάδα και ο προπονητής μιλάνε με ευκολία για οτιδήποτε έξω απ'τη δική τους αρμοδιότητα και τις δικές τους ευθύνες. Φταίνε δεκάδες πράγματα, εκτός απ'τους ίδιους.

Το πόσους πείθουν, είναι μια άλλη ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ