OPINIONS

Τα ψώνια για το Champions League

Τα ψώνια για το Champions League

Ο τίτλος στην Αγγλία έχει κριθεί, αλλά αυτό δεν ισχύει για την τετράδα και το Champions League. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα ψώνια των μεγάλων της Premier League.

Ναι, ο τίτλος θεωρείται τελειωμένη υπόθεση. Θα πρέπει να συμβεί κάτι πολύ συγκλονιστικό για να μην κατακτήσει η Σίτι το φετινό πρωτάθλημα. Όμως, υπάρχουν ακόμα ανοικτά δύο πολύ σημαντικά μέτωπα.

Πέντε απ’τις ομάδες της πρώτης εξάδας συμμετέχουν στα νοκ-άουτ του Champions League, ενώ η Άρσεναλ σ’αυτά του Europa, με μια πιθανή κατάκτηση να δίνει στους Λονδρέζους τον δρόμο που βρήκε πέρσι η Γιουνάιτεντ.

Κι αν τα ευρωπαϊκά νοκ-άουτ μοιάζουν υπόθεση μακρινή και βασισμένη στις κληρώσεις, δεν ισχύει το ίδιο για την τετράδα της Premier. Πίσω απ’τη σκόνη που αφήνει η Σίτι τέσσερις ομάδες παλεύουν για τρία εισιτήρια: Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ έχουν μόλις πέντε βαθμούς διαφορά μεταξύ τους, με την Άρσεναλ να είναι 6η, 11 βαθμούς πίσω απ’την Γιουνάιτεντ και έξι πίσω απ’την 5η Τότεναμ.

Με όλα αυτά στο μυαλό και με ταμεία γεμάτα με χρήμα για μεταγραφές, όλες οι ομάδες ξόδεψαν σε έναν απ’τους πιο δραστήριους Ιανουάριους όλων των εποχών.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: ΕΞΟΔΑ 65 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Η Σίτι είχε έτοιμο, κλεισμένο τον Αλέξις Σάντσες, μέχρι που εμφανίστηκε η Γιουνάιτεντ και εκτόξευσε τις απολαβές του Χιλιανού. Οι Πολίτες αρνήθηκαν να τον κάνουν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του πρωταθλήματος στα 29 του και να διαταράξουν τις ισορροπίες εντός της ομάδας, δίνοντάς του περισσότερα απ’όσα παίρνει ο Ντε Μπρόινε και οι υπόλοιποι.

Επιπλέον, η Σίτι δεν κατάφερε να αλλάξει γνώμη στον Φαν Ντάικ και να τον πείσει να προτιμήσει το Μάντσεστερ απ’το Λίβερπουλ. Οι Κόκκινοι πήραν τον Ολλανδό, αλλά ο Πεπ δεν έμεινε άπραγος. Πλήρωσε τη ρήτρα του Λαπόρτ και ο Γάλλος έκανε κιόλας ντεμπούτο το βράδυ της Τετάρτης απέναντι στη Γουέστ Μπρομ.

Manchester City's Aymeric Laporte, centre, challenges for the ball with West Bromwich Albion's Salomon Rondon during the English Premier League soccer match Manchester City versus West Bromwich Albion at The Etihad Stadium, Manchester, England, Wednesday Jan. 31, 2018. (Martin Rickett/PA via AP)
Manchester City's Aymeric Laporte, centre, challenges for the ball with West Bromwich Albion's Salomon Rondon during the English Premier League soccer match Manchester City versus West Bromwich Albion at The Etihad Stadium, Manchester, England, Wednesday Jan. 31, 2018. (Martin Rickett/PA via AP) AP

Ο Γκουαρδιόλα στράφηκε στη λύση του Μαχρέζ για να αντιμετωπίσει την απώλεια του Σάντσες, αλλά και τον τραυματισμό του Σανέ, που θα τον κρατήσει εκτός δράσης για σχεδόν δύο μήνες. Η Λέστερ ζήτησε τον ουρανό με τ’άστρα και η Σίτι αποσύρθηκε.

Η προσθήκη του Λαπόρτ κάνει πετυχημένο τον Ιανουάριο, για μια ομάδα που αυτή τη στιγμή δεν ενισχύεται για να πετύχει κάτι στο πρωτάθλημα, αλλά για να καλυτερεύσει και να αυξήσει τις επιλογές της. Απόλυτα πετυχημένο παράθυρο μεταγραφών θα ήταν αν η Σίτι έπαιρνε και τον Φρεντ, τον εκλεκτό του Γκουαρδιόλα για τη θέση του 6.

Η Σαχτάρ δεν ήθελε να τον αποχωριστεί πριν το καλοκαίρι κι έτσι μέχρι τότε ο Πεπ θα περιοριστεί στον Φερναντίνιο.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: -

Ο Μουρίνιο μύρισε αίμα. Είδε στο πρόσωπο του Σάντσες την ευκαιρία να ενισχύσει την ομάδα του, πληγώνοντας ταυτόχρονα τη Σίτι. Για να το πετύχει τα έδωσε όλα: όχι μόνο τον Μιχιταριάν για να “πληρώσει” την Άρσεναλ, αλλά και 25 εκατομμύρια πριμ υπογραφής στον Χιλιανό, συν ένα συμβόλαιο που τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία της Premier League.

Manchester United's Alexis Sanchez, left, and Tottenham's Kieran Trippier, right, vie for the ball during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Manchester United at Wembley stadium, in London, Wednesday Jan. 31, 2018. (AP Photo/Alastair Grant)
Manchester United's Alexis Sanchez, left, and Tottenham's Kieran Trippier, right, vie for the ball during the English Premier League soccer match between Tottenham Hotspur and Manchester United at Wembley stadium, in London, Wednesday Jan. 31, 2018. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Ο Σάντσες θα παίρνει 20 εκατομμύρια τον χρόνο στα 29 του και τα προφανή προσόντα του θα προσφέρουν πολλά στην επίθεση της Γιουνάιτεντ. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, όπως και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως τα φετινά ζητήματα της ομάδα του Μουρίνιο δεν έχουν τόσο να κάνουν με τα πρόσωπα, αλλά με τη λειτουργία του συνόλου.

Μια ματιά στον αγώνα με την Τότεναμ και στον τρόπο που λειτούργησε αυτό το 4-2-3-1 με δίδυμο Πογκμπά-Μάτιτς αρκεί.

ΤΣΕΛΣΙ: ΕΞΟΔΑ 55 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Η Τσέλσι πήρε τον Μπάρκλεϊ από την Έβερτον για μόλις 17 εκατομμύρια, σε μια κίνηση που ήταν έτοιμη να γίνει το καλοκαίρι, πριν ο παίκτης αλλάξει γνώμη μετά τα ιατρικά. Για το αριστερό άκρο της άμυνας ήρθε για 20 εκατομμύρια ο Έμερσον απ’τη Ρόμα.

Ο Κόντε συνεχίζει να ψωνίζει πλάγια μπακ απ’την πατρίδα του και προσέθεσε τον Βραζιλιάνο μετά τους Αλόνσο και Ζαπακόστα. Το μεγάλο σίριαλ έγινε για την θέση του σέντερ φορ.

Η Τσέλσι αρχικά ενδιαφέρθηκε για τον Άντι Κάρολ, αλλά αυτός όπως πάντα ήταν τραυματίας και ξαφνικά βγήκε στην επιφάνεια του όνομα του Κράουτς. Ήταν σαφές πως ο Κόντε ήθελε ένα φορ-κολόνα στην περιοχή.

Chelsea's Olivier Giroud waves to the fans at half time after he was introduced, during the English Premier League soccer match between Chelsea and Bournemouth at Stamford Bridge in London, Wednesday Jan. 31, 2018. (AP Photo/Tim Ireland)
Chelsea's Olivier Giroud waves to the fans at half time after he was introduced, during the English Premier League soccer match between Chelsea and Bournemouth at Stamford Bridge in London, Wednesday Jan. 31, 2018. (AP Photo/Tim Ireland) AP

Η λύση δόθηκε μέσω ντόμινο. Η Άρσεναλ ήθελε τον Ομπαμεγιάνγκ και η Ντόρτμουντ έψαχνε τον αντικαταστάτη του. Η Τσέλσι έστειλε τον Μπατσουαγί δανεικό στην Ντόρτμουντ, ο Ομπαμεγιάνγκ πήγε στο Λονδίνο και έτσι ο Κόντε βρήκε την κολόνα που ήθελε στο πρόσωπο του Ζιρού που δεν ήταν πιο απαραίτητος στον Βενγκέρ ούτε ως αναπληρωματικός.

Ο Γάλλος στα 32 του ήταν φτηνός (17 εκατομμύρια) και μπορεί να μην “κόλλησε” στην Άρσεναλ, αλλά προσέφερε πάντα πολλά ως αλλαγή και σίγουρα θα θέλει μέσω της Τσέλσι να “πιέσει” για την παρουσία του στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι.

Η Τσέλσι δεν είναι χωρίς πίεση και μετά τη σοκαριστική εντός έδρας ήττα απ’την Μπόρνμουθ ο Κόντε παραδέχθηκε πως οι Μπλε θα πρέπει να παλέψουν για να βρεθούν στην τετράδα.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: ΕΣΟΔΑ 40 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Πριν καν μπει ο Ιανουάριος οι Κόκκινοι έκαναν την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας τους και αγόρασαν τον Φαν Ντάικ για σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κλοπ απέδειξε (ξανά) πως δεν ασχολείται με εναλλακτικές: το καλοκαίρι ήθελε Κεϊτά και Φαν Ντάικ και μόνον αυτούς.

Τον έναν τον έκλεισε για το καλοκαίρι του 2018 αφού η Λειψία δεν ήθελε με τίποτα να πουλήσει νωρίτερα και τον άλλον τον απέκτησε τελικά τον Ιανουάριο. Η χαρά των φίλων της Λίβερπουλ δεν κράτησε για πολύ, αφού αποδείχθηκε απατηλή η αίσθηση πως ο Κλοπ θα μπορούσε να πείσει τον Κουτίνιο να περιμένει έξι μήνες ακόμα πριν κάνει τη μεταγραφή των ονείρων του.

Liverpool's Virgil van Dijk applauds fans after the final whistle during the English FA Cup Third Round soccer match between Liverpool and Everton at Anfield in Liverpool, England, Friday, Jan. 5, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)
Liverpool's Virgil van Dijk applauds fans after the final whistle during the English FA Cup Third Round soccer match between Liverpool and Everton at Anfield in Liverpool, England, Friday, Jan. 5, 2018. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Ο Βραζιλιάνος πήγε στην Μπαρτσελόνα για 120 εκατομμύρια και γρήγορα έγινε αντιληπτό πως η Λίβερπουλ δεν θα έπαιρνε κάποιον στη θέση του. Ο Κλοπ δεν πιστεύει στις εναλλακτικές λύσεις και πιστεύει πως η ομάδα του μπορεί να τερματίσει στην τετράδα ως έχει.

Ρισκαδόρικη σκέψη. Η Λίβερπουλ όχι μόνο έχασε την δημιουργία της απέναντι στα “λεωφορεία” (όπως φάνηκε απέναντι σε Σουόνσι και Γουέστ Μπρομ), αλλά μετά τον δανεισμό του Στάριτζ δεν έχει και επιλογές στην επίθεση. Φιρμίνο, Μανέ, Σαλάχ είναι πλέον αναντικατάστατοι, ενώ ο Λαλάνα χτύπησε με το που επέστρεψε από τραυματισμό.

ΤΟΤΕΝΑΜ: ΕΞΟΔΑ 28 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Μία κίνηση και καλή. Η Τότεναμ συνεχίζει να ψάχνει ευκαιρίες, να βρίσκει την αξία εκεί που δεν κοιτάνε οι άλλοι. Η ομάδα του Ποκετίνο ήταν τελικά αυτή που ανέλαβε να βγάλει τον Λούκας Μούρα απ’τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει από τότε που έγινε συμπληρωματικός στην Παρί.

Paris Saint Germain's Lucas Rodrigues Moura Da Silva, left, kicks the ball during their French League One soccer match against Saint-Etienne, in Saint-Etienne, central France, Sunday, Jan. 31, 2016. (AP Photo/Laurent Cipriani)
Paris Saint Germain's Lucas Rodrigues Moura Da Silva, left, kicks the ball during their French League One soccer match against Saint-Etienne, in Saint-Etienne, central France, Sunday, Jan. 31, 2016. (AP Photo/Laurent Cipriani) AP

Ο Βραζιλιάνος είναι ακόμα 25 και μπορεί κάλλιστα να ανεβάσει το όνομά του και την καριέρα του σε μια ομάδα που δουλεύει καλά και βελτιώνει τους παίκτες που αποκτά. Για 28 εκατομμύρια μπορεί σε μερικές σεζόν ο Βραζιλιάνος να θεωρείται μεγάλο κελεπούρι.

ΑΡΣΕΝΑΛ: ΕΞΟΔΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Οι μεγάλες αλλαγές ξεκίνησαν και είμαστε ακόμα στην αρχή. Η Άρσεναλ φαίνεται να σχεδιάζει το μέλλον κι αν αυτό περιλαμβάνει τον Βενγκέρ μένει να αποδειχθεί. Οι Κανονιέρηδες ήξεραν πως θα αποχωριστούν τον Σάντσες, το θέμα είναι πως θα αντιδρούσαν.

Το μπάσιμο της Γιουνάιτεντ έδωσε την ευκαιρία στον Βενγκέρ να σνομπάρει τα λεφτά της Σίτι και να πάρει τον Μιχιταριάν, που μιζέριαζε στο Μάντσεστερ. Δύσκολα θα δώσει τα γκολ του Χιλιανού, αλλά σίγουρα μπορεί να βγάλει μεγάλο βάρος της δημιουργίας απ’τους ώμους του Οζίλ.

Τα ψώνια για το Champions League

Τα γκολ η Άρσεναλ τα έψαξε αλλού και γι’αυτό έφερε τον Ομπαμεγιάνγκ στο Λονδίνο. Πολλά τα 64 εκατομμύρια για 28χρονο φορ, αλλά ο Γκαμπονέζος μπορεί να φέρει γκολ και να αποφορτίσει τον Λακαζέτ που ζορίζεται στην πρώτη του χρονιά στην Αγγλία.

Ταυτόχρονα η Άρσεναλ έδωσε τον Ζιρού στην Τσέλσι, αποφάσισε επιτέλους να εγκαταλείψει το πρότζεκτ Γουόλκοτ (στην Έβερτον για 23 εκατομμύρια) και να πει αντίο στον Κοκλέν (στην Βαλένθια για 14 εκατομμύρια).

Είναι σαφές πως η Άρσεναλ ανακατασκευάζεται και για να γίνει αυτό συμβαίνουν πράγματα εκτός παραδοσιακής λογικής Βενγκέρ: και 28χρονος φορ και κόστος 64 εκατομμύρια; Είτε ο λόγος του δεν περνάει πια γιατί το μέλλον σχεδιάζεται χωρίς αυτόν, είτε γιατί αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του για να μη χαθεί η τετράδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Photo credits: AP Photo/ Martin Rickett /Alastair Grant / Tim Ireland / Rui Vieira / Laurent Cipriani

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ