OPINIONS

Το "σοκ" με Φαμπίνιο

Το "σοκ" με Φαμπίνιο

Η Λίβερπουλ έκλεισε τον Φαμπίνιο και ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί η απόκτηση του Βραζιλιάνου "σόκαρε" τους φίλους της Λίβερπουλ, που δεν είχαν συνηθίσει τέτοιες κινήσεις απ' τους Κόκκινους.

Ίσως το πιο σύντομο μεταγραφικό σίριαλ που έχουμε ζήσει στην digital εποχή. Στην αρχή τα ρεπορτάζ έλεγαν για προσφορά 50 εκατομμύρια της Λίβερπουλ για τον Φαμπίνιο και μέτα πως η πρόταση έγινε δεκτή.

Και πριν προλάβει κανείς να μάθει αν τελικά έχει κλείσει όντως η συμφωνία, οι Κόκκινοι ανακοίνωσαν την απόκτηση του Βραζιλιάνου με βίντεο, φωτογραφίες, υπογραφές, όλο το πακέτο. Όλα άρχισαν και τελείωσαν μέσα σε λίγες ώρες, προφανώς γιατί είχαν δρομολογηθεί αρκετές εβδομάδες πριν.


Ο 24χρονος Βραζιλιάνος έρχεται για να γίνει το αφεντικό της Λίβερπουλ στη θέση του αμυντικού χαφ. Εκεί που οι Κόκκινοι ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τον Εμρέ Τζαν, που για κάποιον λόγο αποφάσισε πως είναι καλύτερα να συνεχίσει την καριέρα του στη Γιουβέντους.

ΠΟΛΥ ΓΕΜΑΤΟ ΠΑΚΕΤΟ

Με ή χωρίς τον Τζαν, η Λίβερπουλ χρειαζόταν εδώ και καιρό μια αναβάθμιση στο εξάρι. Στο πρόσωπο του Φαμπίνιο παίρνει ένα πολύ γεμάτο πακέτο. Παίρνει ύψος (1.89) σε συνδυασμό με έκρηξη και ταχύτητα. Παίρνει αμυντική ασφάλεια (4.76 τάκλινγκ/κλεψίματα ανά 90’) σε συνδυασμό με επιθετική συμπεριφορά στο παιχνίδι (1.10 ντρίμπλες ανά 90’), αλλά και γκολ.

Ο Βραζιλιάνος και κόβει και ράβει, και κερδίζει την μπάλα και τρέχει με αυτήν, συνηθισμένος απ’το 4-4-2 της Μονακό του Ζαρντίμ. Εκεί δεν έπαιζε σε 4-3-3 ως εξάρι με δύο μέσους μπροστά του, αλλά σε δίδυμο χαφ. Έχει παίξει σχεδόν 100 ματς ως δεξιός μπακ (κάτι που λέει πολλά για τις αθλητικές του δυνατότητες), έχει γεμάτες χρονιές και στα 24 έχει τα καλύτερα χρόνια μπροστά του.

ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Τα ρεπορτάζ λένε πως η Λίβερπουλ θέλει σύντομα να κλείσει και τον Φεκίρ της Λυόν, ως αντικαταστάτη του Κουτίνιο, ενώ απ’την 1η Ιουλίου θα είναι δικός της και ο Ναμπί Κεϊτά, που τόσο κόπιασε να κλείσει από πέρυσι. Είναι σαφές πως αφού ο Κλοπ έφτιαξε την τριάδα της επίθεσης, τώρα θέλει να φτιάξει και αυτή του κέντρου.

Το χορτάρι θα μας δώσει ξανά απαντήσεις. Θα δούμε (αν τελικά αποκτηθεί και ο Φεκίρ) αν ο Κλοπ θέλει να πάει σε 4-2-3-1, αν υπολογίζει τον Γάλλο για τις θέσεις στα άκρα. Το τελευταίο είναι σημαντικό, γιατί θα δώσει την ευκαιρία στον Φιρμίνο να πάρει ανάσες και να παίξει κάποια ματς ο Σαλάχ στην κορυφή.

Η Λίβερπουλ ψάχνει αναβάθμιση στο κέντρο, αλλά μην ξεχνάμε πως θέλει και λύσεις στην επίθεση: δεν μπορεί Φιρμίνο-Μανέ-Σαλάχ να παίζουν πάντα και παντού, ούτε να έχουν διαρκώς την ίδια φόρμα.

Γι’ αυτά έχουμε καιρό. Μέχρι τότε όμως, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω στον Φαμπίνιο. Όχι σ’αυτά που μπορεί να προσφέρει, αλλά στο τι σηματοδοτεί για τη Λίβερπουλ η απόκτησή του.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ "ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ"

Με μια λέξη, σοκ. Η Λίβερπουλ για χρόνια ήταν η ομάδα που δεν μπορούσε με τίποτα να πάρει παίκτη αν τον διεκδικούσε ταυτόχρονα κάποια άλλη ομάδα. Ήταν αυτή που έπαιρνε τον Ντάουνινγκ, γιατί ο Μάτα κατέληγε στην Τσέλσι.

Οι Κόκκινοι ήταν “καταδικασμένοι” στις έξυπνες κινήσεις, να ψάχνουν την αξία εκεί που οι άλλοι δεν κοιτούσαν και πολύ σοβαρά. Χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό πήραν τον Μασεράνο απ΄τον πάγκο της Γουέστ Χαμ, τον “άγουρο” Αλόνσο απ’τη Σοσιεδάδ, τον “προβληματικό” Σουάρες απ’τον Άγιαξ, τον “περιορισμένο” Κουτίνιο απ’τα αζήτητα της Ίντερ, τον “καλό αλλά εντάξει” Μανέ απ’τη Σαουθάμπτον, τον “χασογκόλη” Σαλάχ απ’τη Ρόμα και τον “ποιος είναι αυτός” Φιρμίνο απ’τη Χόφενχαϊμ.

Επίσης η Λίβερπουλ ήταν η ομάδα που έκλεινε τον Σαλάχ απ’την Βασιλεία τον Ιανουάριο του 2014 και της τον έκλεβε την επόμενη μέρα η Τσέλσι. Η ομάδα που δεν μπορούσε καν να κλείσει τύπους όπως ο Γιαρμολένκο ή ο Κονιοπλάνκα. Ας μην πάμε στη λίστα των παικτών που έκλεινε ως “έξυπνες λύσεις” και δεν έβγαιναν ποτέ.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ "ΑΛΛΟΙ"

Και ξαφνικά η ομάδα του Κλοπ αποκτά παίκτες που ήθελαν οι “άλλοι”. Ένας ήταν ο Φαν Ντάικ, που ο Γκουαρδιόλα ήθελε σαν τρελός, αλλά ο Ολλανδός τίμησε τον λόγο που είχε δώσει στον Κλοπ. Το καλοκαίρι όταν η Λίβερπουλ έκλεισε τον Κεϊτά για φέτος, η Μπαρτσελόνα προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον πάρει εκείνη.

Κερασάκι, ο Φαμπίνιο. Ο Βραζιλιάνος ήταν μαζί με τον Ζορζίνιο και τον Φρεντ τα τρία πιο “καυτά” ονόματα στη θέση έξι. Αυτά για τα οποία θα πάλευαν Σίτι, Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, ίσως και η Παρί. Θεωρούσα πως η Λίβερπουλ δεν μπορεί με τίποτα να παίξει μπάλα εκεί, γι’αυτό κι εκτιμούσα πως οι Κόκκινοι θα πάνε σε μια λύση τύπου Ρούμπεν Νέβες, του 21χρονου Πορτογάλου της Γουλβς.

Όχι μόνο αποκτήθηκε ο Φαμπίνιο, αλλά στην ουσία ήρθε ένας παίκτης που προτίμησε τη Λίβερπουλ απ’τη Γιουνάιτεντ. Και δεν είναι πως η ομάδα του Μουρίνιο θα μείνει έτσι: λεφτά υπάρχουν, κάποιον θα πάρει.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΛΟΠ

Το θέμα είναι πως η Λίβερπουλ παίρνει παίκτη πρώτης γραμμής, για τον οποίο έχουν ενδιαφερθεί τα “μεγάλα παιδιά” (και πορτοφόλια”), η Σίτι, η Γιουνάιτεντ, η Παρί, κτλ. Πρωτόγνωρα πράγματα.

Η σφραγίδα του Κλοπ είναι εμφανής. Ο Γερμανός μιλούσε σε συχνή βάση με τον Φαμπίνιο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Βραζιλιάνος ενημέρωσε τον ατζέντη του πως δεν τον ενδιαφέρουν οι άλλες ομάδες και πως έχει πάρει την απόφασή του.

Κι όταν λέμε ατζέντη, εννοούμε τον Μέντες: τον μάνατζερ του Μουρίνιο και των παικτών που συνηθίζει να αποκτά ο Ζοζέ.

Είναι σαφές πως οι παίκτες πείθονται απ’τον άνθρωπο Κλοπ, αλλά κι απ’αυτό που βλέπουν στις τηλεοράσεις τους. Παίκτες σαν τον Μανέ, τον Σαλάχ, τον Φιρμίνο να χαίρονται το ποδόσφαιρο, να λάμπουν, να εκτοξεύουν τις καριέρες τους. Η Λίβερπουλ μπορεί να μην έχει κερδίσει κανέναν τίτλο με τον Κλοπ στον πάγκο, μπορεί να έχασε και τον τελικό του Champions League μετά από εκείνον του Europa το 2016, αλλά τέτοιες πορείες έχουν κι άλλα οφέλη πέρα απ' τα τρόπαια.

Οι παίκτες πείθονται πιο εύκολα για το πρότζεκτ, ενώ η διοίκηση έχει πειστεί πως είναι σωστή η λογική του Κλοπ, που θέλει λίγες κινήσεις, ακόμα κι αν είναι ακριβές: δεν ήθελε κανέναν άλλον πίσω απ' τους Φαν Ντάικ-Κεϊτά, δεν ήθελε να πάρει για να πάρει, προτιμούσε να εξαντληθούν οι πιθανότητες γι' αυτούς που είχε στην κορυφή της λίστας του.

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΞΟΔΑ

Και κλείνουμε, με μία αναφορά στα λεφτά. Ο Γερμανός έχει πετύχει μια απίστευτη ανανέωση/αναβάθμιση του ρόστερ της Λίβερπουλ μέσα σε δύο χρόνια. Κι όλα αυτά τα έχει πετύχει χωρίς καθαρά έξοδα, αφού το ταμείο λέει πως η Λίβερπουλ όχι μόνο δεν έχει ξοδέψει, αλλά έχει βγάλει και πέντε εκατομμύρια από αγορές/πωλήσεις.

Η δουλειά του Κλοπ σ' αυτόν τον τομέα είναι για βραβείο. Και αντί για πλακέτα, το σωστό βραβείο θα είναι μια διοίκηση που θα του πει "οκ, αφού τα κατάφερες όλα αυτά χωρίς λεφτά, πάρε κι αυτά για να κάνεις επιτέλους κι εσύ ένα δαπανηρό καλοκαίρι". Ο Κεϊτά θα έρθει για 55 εκατομμύρια, ο Φαμπίνιο ήρθε για 50, ο Φεκίρ κοστολογείται στα 60. Πάμε για +160 και μένει η θέση του τερματοφύλακα, ενός στόπερ, κτλ.

Δεν γίνεται και αυτή τη φορά τα έξοδα να "καλυφθούν" από πωλήσεις. Είναι σαφές πως τώρα είναι η ώρα της Λίβερπουλ να κάνει αυτό που κάνουν για χρόνια οι αντίπαλοί της: ένα καλοκαίρι με μεγάλα, καθαρά έξοδα για αγορές. Δεν γίνεται πάντα με το "ίσα βάρκα, ίσα πανιά".

Και για τους... αμετανόητους φίλους της Λιβερπουλ το ιδανικό μπλουζάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ