ΣΤΗΛΕΣ

Οι έξι ευρωπαϊκοί τελικοί που έγιναν στην Ελλάδα

AC Milan soccer team players pose prior to the start of the Cup of Champions final between AC Milan and Barcelona played at the Olympic Stadium, Athens, Greece, on May 18, 1994. AC Milan won 4-0. (Ap Photo/Carlo Fumagalli)
AC Milan soccer team players pose prior to the start of the Cup of Champions final between AC Milan and Barcelona played at the Olympic Stadium, Athens, Greece, on May 18, 1994. AC Milan won 4-0. (Ap Photo/Carlo Fumagalli) AP

Έξι ευρωπαϊκοί τελικοί έχουν γίνει στην Ελλάδα. Σαν σήμερα (18/5) το 1994 και το 2007 θριάμβευσε η Μίλαν με Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ αντίστοιχα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ. (VIDEOS)

Η Ελλάδα δεν αποτελεί σίγουρα ποδοσφαιρικό μέγεθος πρώτης γραμμής, ούτε καν δεύτερης. Δεν αποτελεί ακριβώς τη Μέκκα του ποδοσφαίρου, έστω και αν το 2004 η Εθνική μας βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Εντούτοις, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προτιμηθεί από την UEFA ως τελικός προορισμός μιας διασυλλογικής διοργάνωσης. Συνολικά, αυτό έχει συμβεί έξι φορές και σαν σήμερα (18/5) τις δυο εξ αυτών για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Έξι τελικοί, λοιπόν, σε τρία διαφορετικά γήπεδα (ΟΑΚΑ, Γ. Καραϊσκάκης, Καυτανζόγλειο) και αφορά Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League και Κύπελλο Κυπελλούχων. Ναι, δεν έχει γίνει ποτέ τελικός του Κυπέλλου UEFA ή του Europa League. Πιθανότατα στο μέλλον να συμβεί και αυτό κάποια στιγμή.

Μάλιστα, αν μια ομάδα έχει θετικές μνήμες από τελικούς στη χώρα μας, αυτή είναι η Μίλαν. Τρεις φορές έχει δώσει ευρωπαϊκό τελικό στην Ελλάδα και μετρά ισάριθμες κατακτήσεις τροπαίων. Αν μη τι άλλο, για τους "ροσονέρι" αποτελεί τον τέλειο προορισμό. Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, κάνει φλας μπακ και θυμίζει έναν προς έναν τους αγώνες που έκριναν τίτλο.

ΤΣΕΛΣΙ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (19/5/1971 - ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ)

Ο πρώτος εν Ελλάδι τελικός έγινε στις 19 Μαΐου 1971, με τις Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης να διεκδικούν το παρθενικό τους Κύπελλο Κυπελλούχων και μάλιστα για την Τσέλσι θα ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο γενικά, εν αντιθέσει με την "Βασίλισσα". Εντέλει, το τρόπαιο κρίθηκε σε επαναληπτικό, αφού δεν υπήρχε η παράταση και τα πέναλτι.

Πάνω από 42.000 θεατές βρέθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τον Πίτερ Όσγκουντ να ανοίγει το σκορ στο 56' και τον Ιγκνάθιο Θόκο να ισοφαρίζει στο 90' και να στέλνει το ζευγάρι σε δεύτερο ματς, το οποίο διεξήχθη στις 21 Μαΐου στο ίδιο γήπεδο. Εκεί, οι Λονδρέζοι ήταν καλύτεροι και επικράτησαν 2-1 με τέρματα των Ντέμπσι (32') και Όσγκουντ και τη Ρεάλ να μειώνει με τον Φλέιτας στο 75'. Ο κόσμος στο δεύτερο ματς ήταν σαφώς λιγότερος σε σχέση με εκείνο δυο ημέρες πριν και δεν έφτασε καν τις 20.000.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Στάδιο Καραϊσκάκη: 19/5/1971

Τσέλσι - Ρεάλ Μαδρίτης: 1-1 (56' Οσγκουντ / 90' Θόκο)

Διαιτητής: Ρούντολφ Σόιρερ (Ελβετία)

ΤΣΕΛΣΙ: Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Χόλινς (105' Μάλιγκαν), Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (89' Μπόλντουιν), Χάντσον.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ, Πέρεθ (85' Φλέιτας), Αμάνθιο, Χέντο (77' Γκράντε).

ΜΙΛΑΝ-ΛΙΝΤΣ (16/5/1973 - ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ)

Μόλις δυο χρονιά μετά, ορίστηκε εκ νέου τελικός στην Ελλάδα, αλλά αυτή την φορά διεξήχθη στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, με τη Μίλαν να αντιμετωπίζει στις 16 Μαΐου 1973 την -πολύ δυνατή τότε- Λιντς για τον τελικό του Κυπελλούχων.

Πάνω από 40.000 βρέθηκαν στις εξέδρες και παρακολούθησαν εκείνον τον αγώνα, που κρίθηκε με τέρμα του Κιαρούτζι μόλις στο 5' για τους "ροσονέρι" και έχοντας για αρνητικό πρωταγωνιστή τον διαιτητή, Χρήστο Μίχα, ο οποίος άφησε με φριχτά παράπονα τους Άγγλους. Ο πρώτος Έλληνας που σφύριξε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η εμπειρία αποδείχτηκε τραυματική.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Καυτανζόγλειο Στάδιο: 16/5/1973

Μίλαν - Λιντς 1-0 (5' Κιαρούτζι)

Διαιτητής: Χρήστος Μίχας

ΜΙΛΑΝ: Βέκι, Σαμπαντίνι, Ζινιόλι, Ανκουιλέτι, Τουρόνε, Ροζάτο (59' Ντόλτσι), Ριβέρα, Μπενέτι, Σολιάνο, Μπιγκόν, Κιαρούτζι.

ΛΙΝΤΣ: Χάρβεϊ, Ρένι, Τσέρι, Μπέιτς, Μάντελεϊ, Χάντερ, Γκρέι (54' ΜακΚουίν), Γιόραθ, Λόριμερ, Τζόρνταν, Τζόουνς.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (25/5/1983 - ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ)

Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να οριστεί και πάλι τελικός στην Ελλάδα και για πρώτη φορά ήταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στις 25 Μαΐου 1983, το Αμβούργο και η Γιουβέντους προκρίθηκαν στον τελικό και ο αγώνας έγινε στο ΟΑΚΑ.

Οι Γερμανοί δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν την πρωτεύουσά μας, αφού εδώ κατέκτησαν το πρώτο και μοναδικό Πρωταθλητριών της ιστορίας τους, νικώντας 1-0 τη "Βέκια Σινιόρα" με τέρμα του Φέλιξ Μάγκατ μόλις στο 9ο λεπτό του τελικού μπροστά σε 73.500 θεατές. Εκείνη την σεζόν, να θυμίσουμε πως η ομάδα του γερμανικού Βορρά είχε αποκλείσει στον δεύτερο γύρο τον Ολυμπιακό.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Ολυμπιακό Στάδιο: 25/5/1983

Διαιτητής: Νικολάε Ραϊνέα

Αμβούργο - Γιουβέντους 1-0 (9' Μάγκατ)

ΑΜΒΟΥΡΓΟ: Στάιν, Καλτζ, Γιάκομπς, Ιερόνιμους, Βερμέγιερ, Ρολφ, Μάγκατ, Γκρο, Μιλέφσκι, Χρούμπες, Μπάστρουπ (55' Φον Χέισεν).

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Τζοφ, Τζεντίλε, Σιρέα, Μπρίο, Καμπρίνι, Μπονίνι, Ταρντέλι, Πλατινί, Μπόνιεκ, Ρόσι (56' Μαροκίνο), Μπέτεγκα.

ΑΓΙΑΞ-ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΛΕΙΨΙΑΣ (13/5/1987, ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ)

Τέσσερα χρόνια αργότερα, είχαμε και πάλι τελικό για το Κύπελλο Κυπελλούχων στο ίδιο Στάδιο, με τον Άγιαξ να αναμετράται με τη Λοκοκομοτίβ Λειψίας. Η ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ κατάφερε να νικήσει τους Γερμανούς με 1-0 χάρη σε γκολ του 23χρονου τότε, Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος έκανε... σεφτέ στα ευρωπαϊκά τρόπαια. Ακολούθησε η εθνική του και η Μίλαν, κάνοντας πολύ πιο πλούσιο το παλμαρέ του.

Κοντά στις 35.000 φίλαθλοι βρίσκονταν στο γήπεδο, αλλά μόνο μια χούφτα φίλοι της Λειψίας, ομάδας της Ανατολικής Γερμανίας. Βλέπετε, το τείχος του Βερολίνου δεν είχε πέσει ακόμα. Για την ιστορία, ο "Αίαντας" είχε αφήσει εκτός στον δεύτερο γύρο τον Ολυμπιακό, νικώντας 4-0 στο Άμστερνταμ και φέρνοντας 1-1 στην Αθήνα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Oλυμπιακό Στάδιο: 13/5/1987

Διαιτητής: Λουίτζι Ανιολίν

Άγιαξ - Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0 (21' Φαν Μπάστεν)

ΑΓΙΑΞ: Μέντζο, Σιλόι, Φέρλαατ, Ράικαρντ, Μπέβε, Βίντερ, Βάουτερς, Φαν Σιπ, Μιούρεν (82' Σόλτεν), Φαν Μπάστεν, Βίτσκε (66' Μπέργκαμπ).

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ: Μίλερ, Κρέερ, Μπάουμ, Λίντνερ, Τσότσχε, Μπρέντοβ, Σολτς, Λίντερς (75' Κουν), Εντμουντ (55' Λάτσκε), Ρίχτερ, Μάρσαλ.

ΜΙΛΑΝ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (18/5/1994 - CHAMPIONS LEAGUE)

Αν μη τι άλλο, ο τελικός που έχει μείνει περισσότερο χαραγμένος στο μυαλό των περισσοτέρων, ήταν αυτός της 18ης Μαΐου 1994 ανάμεσα σε Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Από τη μια ο Φάμπιο Καπέλο και από την άλλη ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος αυτή την φορά έφυγε ηττημένος και μάλιστα με βαρύ σκορ. Μια Μίλαν βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα των φίλων της, σκόρπισε τους Καταλανούς και τους διέλυσαν με το εμφατικό 4-0.

Τα δυο πρώτα γκολ σημειώθηκαν από τον Μασάρο, μια γκολάρα με λόμπα από τον Σαβίτσεβιτς και άλλο ένα από τον Ντεσαγί. Η Μπαρτσελόνα δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα εκείνο το βράδυ και παραδόθηκε στις άγριες ιταλικές ορέξεις.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Ολυμπιακό Στάδιο: 18/5/1994

Διαιτητής: Φίλιπ Ντον

Μίλαν - Μπαρτσελόνα 4-0 (22', 45' Μασάρο, 47' Σαβίτσεβιτς, 58' Ντεσαγί)

ΜΙΛΑΝ: Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (83' Νάβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίτσεβιτς, Μασάρο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γκουαρντιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρο, Σέρχι (72' Εστεμπαράν), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεγκιριστάιν (52' Εουσέμπιο).

ΜΙΛΑΝ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (18/5/2007 - CHAMPIONS LEAGUE)

Δυο χρόνια μετά τον τελικό της Πόλης και την επική ανατροπή της Λίβερπουλ, οι δυο ομάδες αντάμωσαν και πάλι με φόντο το "Άγιο Δισκοπότηρο" της διοργάνωσης, αλλά τώρα ήταν στην... πόλη της Μίλαν. Στην αγαπημένη της Αθήναμ έκανε το "3 στα 3" σε τελικούς διασυλλογικής διοργάνωσης, επικρατώντας εκείνο το βράδυ της 18ης Μαΐου 2007 με 2-1 των ρεντς.

Ο Πίπο Ιντσάγκι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της "εκδίκησης" των Μιλανέζων του Κάρλο Αντσελότι, σκοράροντας στο 45' και στο 82', για να μειώσει απλά ο Ντιρκ Κάουτ για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, που δεν κατάφερε να φέρει πάλι τούμπα τα εις βάρος της δεδομένα. Εκπληκτική η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, στις εξέδρες του οποίου βρέθηκαν 74.000 θεατές. Εκείνη την σεζόν, η Μίλαν είχε παίξει στους ομίλους με την ΑΕΚ, νικώντας 3-0 εντός έδρας και χάνοντας 1-0 στο ΟΑΚΑ με το φάουλ του Σέζαρ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Ολυμπιακό Στάδιο: 18/5/2007

Μίλαν - Λίβερπουλ 2-1 (Ιντσάγκι 45', 82' / Κάουτ 89')

Διαιτητής: Χέρμπερτ Φάντελ

ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, ΌΝτο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80' Καλάτζε), Αμπροζίνι, Πίρλο, Γκατούζο, Σέεντορφ (92' Φαβάλι), Κακά, Ιντσάγκι (88' Τζιλαρντίνο).

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ρέινα, Φίναν (88' Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Μαστσεράνο (78' Κράουτς), Τσάμπι Αλόνσο, Πέναντ, Ζέντεν (59' Κιούελ), Τζέραρντ, Κάουτ.

Photo Credits: Ap Photo/Carlo Fumagalli

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ