ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι ψεύτικες θέσεις ψάχνουν χώρους στο γήπεδο

Οι ψεύτικες θέσεις ψάχνουν χώρους στο γήπεδο

Από το false 9 στο false 10 χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποτέ θα σταματήσουν οι... ψευτοθέσεις. Όσο το ποδόσφαιρο και οι παίκτες εξελίσσονται τόσο οι προπονητές θα βρίσκουν νέες θέσεις και καινούργια τρικ για να νικήσουν τον αντίπαλο.

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται καθημερινά και οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς καθώς νέοι παίκτες με περισσότερες ικανότητες μπαίνουν στο παιχνίδι. Αυτό αναγκάζει τους προπονητές να ψάχνουν για νέα συστήματα/τακτικές ώστε να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών που μπορούν να κάνουν αρκετές δουλειές στο χορτάρι. Η αρχή έγινε με τους ακραίους μεσοεπιθετικούς οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ανάποδες πλευρές στα δύο συστήματα που κυριαρχούν (4-3-3, 4-2-3-1).

Στη συνέχεια ήρθε το False 9 με τον Πεπ Γουαρδιόλα και τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να παίρνουν με αυτό το τρικ το 100% από παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Φρανσέσκο Τότι. Υπάρχει φυσικά και ο αναβαθμισμένος ρόλος του Deep-Lying Playmaker που δημιουργήθηκε για να λύσει άλλα προβλήματα, όμως ούτε αυτό έφτανε. Η τελευταία προσθήκη είναι αυτή του false 10, η οποία δεν είναι φρέσκια αλλά με τόσες... ψεύτικες θέσεις, καλό είναι να προσπαθήσουμε να τους βάλουμε όλους στον αγωνιστικό χώρο, να δούμε τις διαφορές τους και κυρίως να εξετάσουμε γιατί γίνεται όλο αυτό και το ποδόσφαιρο έχει φτάσει να είναι κάτι παραπάνω από σκακιστική παρτίδα (υπερβολή, τίποτα δεν είναι σαν μία παρτίδα σκάκι).

Οι περισσότερες αλλαγές που γίνονται στο ποδόσφαιρο έχουν ως στόχο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της "ζώνης 14", το κομμάτι δηλαδή που είναι έξω από την μεγάλη περιοχή και θεωρείται το πιο ευάλωτο και συγχρόνως το καλύτερο για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από το γκολ. Ο συγκεκριμένος διαχωρισμούς του γηπέδου σε 18 ζώνες έγινε από τους ίδιους τους προπονητές όταν ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν πιο συγκεκριμένα τα πράγματα όταν το άθλημα το απαίτησε με την εξέλιξή του. Στο σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε τη "ζώνη 14" αλλά και πως έχει χωριστεί το γήπεδο σε 18 κομμάτια.

Οι ψεύτικες θέσεις ψάχνουν χώρους στο γήπεδο

Το false 10 λοιπόν που είναι η τελευταία προσθήκη μετά τα εξτρέμ με ανάποδα πόδια, τον Deep-Lying Playmaker και το False 9, έχει φυσικά ως στόχο την εκμετάλλευση της "ζώνης 14". Ουσιαστικά όλες αυτές οι θέσεις δημιουργήθηκαν όταν "εξαφανίστηκαν τα κλασικά δεκάρια και οι στράικερ, με το ποδόσφαιρο να ζητάει συνεχώς νέες προσθήκες και αλλαγές. Όταν οι προπονητές αποφάσισαν να βάλουν στο παιχνίδι τον Deep-Lying Playmaker το έκαναν για να ελευθερώσουν έναν παίκτη τους και να βοηθήσουν το παιχνίδι στην επίθεση αλλά παράλληλα έχασαν την επαφή με την "ζώνη 14". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το False 9 αλλά η δράση φέρνει αντίδραση και ενώ καλύφθηκε η ζώνη 14, δημιουργήθηκαν κενά σε άλλα σημεία. Μπορεί όχι τόσο σημαντικά αλλά εξίσου χρήσιμα! Σε αυτό το σημείο μπαίνει το false 10 το οποίο συναντάται κυρίως στο σύστημα 4-3-3 και στο 4-2-3-1. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι αυτό του Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα, ο οποίος με την έλευση του Σουάρες άλλαξε θέση και από false 9, έγινε false 10, με την έτερη ονομασία της νέας του θέσης να είναι "κεντρικός ακραίος".

Αν και οι δύο θέσεις (F9, F10) μοιάζουν αρκετά καθώς κινούνται σχεδόν στον ίδιο χώρο έχουν μία μεγάλη διαφορά. Στην πρώτη περίπτωση ο παίκτης αντί να κινείται στην πλάτη της άμυνα επιστρέφει προς τα πίσω για να δεχθεί τη μπάλα σχεδόν σε θέση επιθετικού μέσου. Αντίθετα στην δεύτερη περίπτωση ο παίκτης είναι ήδη στη θέση που πρέπει. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου οι δύο ψευτοθέσεις υπάρχουν ταυτόχρονα σε μία ομάδα με το πιο γνωστό παράδειγμα να είναι αυτό του Καγκάουα και του Ρούνεϊ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Βέβαια σε αυτό το δίδυμο υπάρχει η παράμετρος του Ρούνεϊ, ενός ποδοσφαιριστή με μοναδικά χαρακτηριστικά που μπορεί να παίξει σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και να υπηρετήσει όλες τις θέσεις, ακόμα και τις... ψεύτικες..

Εν κατακλείδι το ψευτοδεκάρι (που μερικές φορές περιγράφεται ως "κεντρικό εξτρέμ") μοιράζεται παρόμοιες ιδιότητες με ψευτοεννιάρι, και χρησιμοποιείται συχνά σε σχηματισμό 4-2-3-1. Το f10 είναι συνήθως, γρήγορος, επιθετικογενής, τεχνίτης και δημιουργικός παίκτης που έχει την δυνατότητα να παίξει πιο βαθιά από το f9 και ξεκινάει από θέση επιθετικού χαφ ή σε ορισμένες περιπτώσεις από θέση εξτρέμ, αφού τα ακραία μπακ της εποχής έχουν την δυνατότητα, την άνεση και τα στοιχεία για να παίξουν ολόκληρη την πλευρά. Αυτή η "νέα θέση" δημιουργεί αρκετά προβλήματα στις άμυνες καθώς ο ποδοσφαιριστής μπορεί να κινηθεί με την ίδια ευχέρεια και στις πτέρυγες δημιουργώντας χώρους για τους υπόλοιπους και συγκεκριμένα αυτό που λένε οι προπονητές "pocket", με τους παίκτες που μπορούν ή το κάνουν ήδη στις ομάδες τους να είναι οι Μέσι, Χάμες, Κοουτίνιο και Αζάρ.

Οι ψεύτικες θέσεις ψάχνουν χώρους στο γήπεδο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ