ΣΤΗΛΕΣ

Τσάβι στο Sport24.gr: "Βαλβέρδε, ο καλύτερος για την Μπαρτσελόνα"

Τσάβι στο Sport24.gr: "Βαλβέρδε, ο καλύτερος για την Μπαρτσελόνα"

Η άποψη για τον Βαλβέρδε και η σχέση με τον Όσκαρ Γκαρθία. Η διαφορά του Γκουαρδιόλα και ο λόγος που η Μπαρτσελόνα δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Οι σκέψεις για την προπονητική και την εθνική του Κατάρ. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου, ο ένας και μοναδικός Τσάβι στο Sport24.gr.

Κάποιοι πηγαίνουν στο Κατάρ για τα τελευταία ένσημα και κάποιοι πηγαίνουν για να διδάξουν το σωστό ποδόσφαιρο λίγο πριν κρεμάσουν τα παπούτσια τους. Ο Τσάβι μετράει μέρες και αγώνες πριν το ποδοσφαιρικό του αντίο, αλλά ήδη ζει τα πρώτα βήματα στο ποδοσφαιρικό του μέλλον, ως προπονητής.

Κάθε άνθρωπος, όποιος κι αν είναι, περνάει από διάφορες φάσεις της ζωής του. Συναντάς τον Τσάβι στη Ντόχα του Κατάρ, μάλλον, προσπαθείς καιρό να συναντήσεις τον πιο περιζήτητο άνθρωπο των σπορ στο εμιράτο, όπου το μέγεθος της αγάπης για τον αθλητισμό είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος της χώρας.

Τον πρωταθλητή Ευρώπης και κόσμου, το σύμβολο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που είναι κάτι παραπάνω απο ένα κλαμπ, τον άνθρωπο που πήρε την απόφαση να αλλάξει ήπειρο και να γίνει η εικόνα μιας χώρας στην ποδοσφαιρική της έκρηξη.

Στο τέλος της ημέρας και στην αρχή της κουβέντας, έχεις μπροστά σου μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που θα ήθελες να καθίσεις μαζί τους και να μιλήσεις, να ρωτήσεις να μάθεις. Το Sport24.gr, για να επιτύχει αυτή την αποκλειστική συνέντευξη με τον αθλητή που "φυγαδεύεται" μετά από κάθε αγώνα για να καταφέρει να φτάσει στο αυτοκίνητό του, καθώς εκατοντάδες κόσμου τον περιμένουν να τον αγκαλιάσουν, να βγάλουν μία φωτογραφία ξανά και ξανά και ξανά, επιστράτευσε μεθόδους Μπαρτσελόνα.

Το δικό μας… τίκι τάκα, κράτησε καιρό μέχρι οι άμυνες να…καταρρεύσουν και ο χαμογελαστός αρχηγός της Αλ Σαντ να αφιερώσει αρκετή ώρα για να μιλήσει στο ελληνικό μέσο το οποίο τον “πολιόρκησε”.

Τέλος στην αγωνία και αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού ερωτήσεων και απαντήσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, που θα κάνει στάση και στην Ελλάδα.

Γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος από όλα τα μοναδικά του επιτεύγματα, κρατά σφιχτά μια: Αυτή του εραστή του ποδοσφαίρου.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας τον Τσάβι της Αλ Σαντ, συλλόγου που περιγράφεται ως μια διασταύρωση της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Κατάρ και εν γένει για το ασιατικό ποδόσφαιρο. Τον ίδιο τύπο που σήκωσε κάθε πιθανό και απίθανο τίτλο.

Τσάβι στο Sport24.gr: "Βαλβέρδε, ο καλύτερος για την Μπαρτσελόνα"

- Το συμβόλαιο με την Αλ Σαντ ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν εδώ στο Κατάρ, απομένουν λίγοι αγώνες για το τέλος της ποδοσφαιρικής διαδρομής.

“Δεν το ξέρω, δεν το έχω αποφασίσει να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Θα πάρω την απόφαση μου σε λίγους μήνες, νιώθω ακόμα καλά στο γήπεδο. Ναι, το συμβόλαιο μου τελειώνει στο τέλος της σεζόν, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Είμαι κουρασμένος ψυχολογικά, αλλά σωματικά νιώθω καλά. Θα αποφασίσω στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες”.

- Πώς αξιολογείτε τα χρόνια εδώ στη Ντόχα;

“Είμαι πολύ ευτυχισμένος εδώ, νιώθω άνετα. Πρώτα από όλα πρέπει να ευχαριστήσω τους πολίτες του Κατάρ, όλοι με σέβονται αρκετά, η οικογένεια μου είναι πολύ ευτυχισμένη εδώ (σ.σ. ζει με τη σύζυγο του, Νούρια και τη μικρή Ασία που γεννήθηκε στη Ντόχα) και ο οικογενειακός τρόπος ζωής εδώ είναι φανταστικός για εμάς.

Είμαι ευτυχισμένος στο κλαμπ, απολαμβάνω να βρίσκομαι στο γήπεδο με τους συμπαίκτες μου. Επιπλέον το προπονητικό τιμ απαρτίζεται από καλούς επαγγελματίες (σ.σ. προπονητής είναι ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, Πορτογάλος Ζεσουάλδο Φερέιρα), είναι έμπειροι και μαθαίνουμε πολλά, ειδικά οι Καταριανοί ποδοσφαιριστές.

Όπως γνωριζετε, δεν βρίσκομαι εδώ μόνο για να παίξω ποδόσφαιρο. Διδάσκω στις νέες γενιές των ποδοσφαιριστών στο Κατάρ, θέλω να τους βοηθήσω να είναι ανταγωνιστικοί, ειδικά το 2022 που θα φιλοξενηθεί εδώ το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Επαναλαμβάνω πως είμαι ιδιαίτερα ευτυχής εδώ”.

- Η προπονητική είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ντόχα έγινε το δεύτερο σπίτι για την οικογένεια Τσάβι. Παραμένει προτεραιότητα;

“Η πορεία μου στο Κατάρ μου επιτρέπει να σκέφτομαι ως προπονητής. Νομίζω πως στον πάγκο θα βρίσκομαι στο μέλλον. Δεν το έχω αποφασίσει, αλλά αγαπώ το ποδόσφαιρο, θέλω να παραμείνω στο γήπεδο και ο καλύτερος τρόπος είναι ο πάγκος. Να γίνω προπονητής.

Προσπαθώ να μοιραστώ την πείρα που απέκτησα όχι μόνο παίζοντας μια ζωή στη Μπαρτσελόνα, αλλά και στην εθνική ομάδα της Ισπανίας. Προσπαθώ να μεταφέρω στους συμπαίκτες μου όσα έμαθα από τους καλούς προπονητές που είχα κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Μαθαίνω και εγώ μαζί τους”.

Τσάβι στο Sport24.gr: "Βαλβέρδε, ο καλύτερος για την Μπαρτσελόνα"

- Από που θα ξεκινήσετε την προπονητική πορεία, από εδώ οδηγώντας μια ομάδα ή πίσω στην Ισπανία ξεκινώντας από χαμηλά;

“Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, αλλά ίσως το καλύτερο για μένα είναι να ξεκινήσω από το σύλλογο ή από μια από τις μικρότερες εθνικές του Κατάρ. Θέλουν και ζητάνε από μένα να παραμείνω εδώ στη Ντόχα. Ίσως να ξεκινήσω από την ομάδα μας, να μαζέψω εμπειρίες και στη συνέχεια να πάω στην Ευρώπη, για να ακολουθήσει η εθνική ομάδα του Κατάρ”.

- Ειναι γνωστή η επιθυμία να οδηγήσετε εσείς το Κατάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 από τη θέση του προπονητή…

“Γιατί όχι; Θα είναι μεγάλη τιμή για μένα. Πιστεύω πως μπορώ να τους βοηθήσω είτε ως προπονητής, είτε ως σύμβουλος του προπονητή. Θα βρίσκομαι εδώ σίγουρα.

Χαίρομαι γιατί οι ομάδες προσπαθούν να παίξουν με τον τρόπο που μου αρέσει, έτσι όπως έμαθα να παίζω στη Μπαρτσελόνα. Νομίζω πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος να παίζεις ποδόσφαιρο, μπορείς να νικήσεις, μπορείς να χάσεις, αλλά αν απολαμβάνεις το παιχνίδι, όλοι θα είναι περήφανοι. Ο καλύτερος τρόπος παιχνιδιού είναι αυτός της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας, νομίζω πως το Κατάρ μπορεί να αγωνιστεί έτσι. Παρακολούθησα τον αγώνα της εθνικής U23 του Κατάρ και ναι αυτός είναι ο σωστό τρόπος. Ναι μπορείς να χάσεις, αλλά όλοι θα φύγουν περήφανοι από το γήπεδο”.

- Μάλλον δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε, αλλά πρέπει, το όνειρο είναι να προπονήσετε την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα;

“Όταν γίνω προπονητής, δεν είμαι ακόμα. Θα πρέπει να πάρω άδεια, αλλά θα το κάτω. Ναι αυτός είναι ο στόχος μου, να γίνω προπονητής της Μπαρτσελόνα, αυτή είναι η αλήθεια. Το σίγουρο είναι πως θα προσπαθήσω”.

Όλοι είναι ευτυχισμένοι με τον Βαλβέρδε

- Το Sport24.gr είναι ένα ελληνικό μέσο και στην χώρα μας το όνομα του Βαλβέρδε ηχεί πάντα ευχάριστα. Πώς βλέπετε την παρουσία του στους πρώτους μήνες της θητείας του στη Μπαρτσελόνα;

“Ναι, τα πηγαίνει πολύ καλά. Ο Βαλβέρδε είναι τώρα ο καλύτερος προπονητής για τη Μπαρτσελόνα. Είναι σεμνός άνθρωπος, φυσιολογικό θα τον χαρακτήριζα, ευθύνεται για την καλή ατμόσφαιρα στην ομάδα, όλοι είναι ευτυχισμένοι με τον Βαλβέρδε. Τον ξέρεις πολύ καλά, γιατί δούλεψε στον Ολυμπιακό.

Είναι καλός προπονητής με δυνατούς συνεργάτες στο τεχνικό τιμ και ικανό υπεύθυνο εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών, έχουν την απαραίτητη πείρα για να βρίσκονται στη Μπαρτσελόνα.

Έχουν όμως στη διάθεση τους και μια καλή φουρνιά παικτών, ξεκινώντας από τον (Λιονέλ) Μέσι, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για μένα και όλων των εποχών να προσθέσω, η Μπαρτσελόνα έχει τον (Ζεράρ) Πικέ, τον (Σέρχιο) Μπουσκέτς, τον (Αντρές) Ινιέστα, τον (Λουίς) Σουάρες. Θα συνεχίσουν να κερδίζουν τίτλους”.

Τσάβι στο Sport24.gr: "Βαλβέρδε, ο καλύτερος για την Μπαρτσελόνα"

- Τελικά, η ισπανική σχολή προπονητών είναι η καλύτερη στον κόσμο και σας ρωτάω γιατί στην Ελλάδα πιστεύουμε σε αυτή. Μάλιστα δύο κορυφαίες ομάδες, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν Ισπανούς προπονητές, τον Όσκαρ Γκαρθία και τον Μανόλο Χιμένεθ αντίστοιχα.

“Οι Ισπανοί προπονητές είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Διαθέτουμε μια εξαιρετική σχολή, έναν καλό τρόπο να δουλεύουμε στην τακτική, στη ψυχολογία, στη σωματική κατάσταση. Έχουμε πολλούς καλούς προπονητές σαν τον Μανόλο Χιμένεθ, τον Όσκαρ Γκαρθία, τον Ερνέστο Βαλβέρδε, φυσικά τον Πεπ Γκουαρδιόλα και άλλους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Ζουλέν Λοπετέγκι στην εθνική Ισπανίας”.

- Υπάρχει κοινές συνιστώσες με τον Όσκαρ Γκαρθία τον νέο κόουτς του Ολυμπιακού. Πόσο καλά τον γνωρίζετε;

“Τον γνωρίζω πολύ καλά, έχω πολύ καλή σχέση μαζί του. Του εύχομαι ό,τι καλυτερο στον Ολυμπιακό, θα είναι μια καλή εμπειρία για εκείνον. Ήταν προπονητής στις ομάδες υποδομής της Μπαρτσελόνα με έργο στη Red Bull Ζάλτσμπουργκ και στη Γαλλία (Σεντ Ετιέν). Είναι πολύ καλός προπονητής με εμπειρίες σε διάφορα πρωταθλήματα, έχει σωστή αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να παίζεται το ποδόσφαιρο”.

Όλοι μπορούν να νικήσουν, λίγοι έπαιξαν έτσι

- Ποιος είναι ο προπονητής πρότυπο;

“Ο κορυφαίος προπονητής για μένα είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα, οι ομάδες του αποδίδουν τον καλύτερο τρόπο για να παίξεις ποδόσφαιρο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως εκείνος του (Ντιέγκο) Σιμεόνε, αλλά εγώ προτιμώ να παίξω έτσι ποδόσφαιρο, να είμαι (σ.σ. ο ποδοσφαιριστής) ο σταρ στο γήπεδο, να έχω την κατοχή της μπάλας, να επιτίθεμαι, να πιέζω ψηλά. Ο καλύτερος τρόπος για να παίξεις ποδόσφαιρο είναι του Γκουαρδιόλα, θέλω να παίζω έτσι.

Από όλους τους προπονητές που είχα πήρα πράγματα, αλλά με τον Γκουαρδιόλα πήραμε κάθε τίτλο που διεκδικήσαμε και οι φίλοι του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο θυμούνται εκείνη την ομάδα. Όχι γιατί κατακτήσαμε όλους τους τίτλους, αλλά για τον τρόπο που αγωνιστήκαμε. Όλοι μπορούν να νικήσουν, λίγοι έπαιξαν έτσι”.

- Η Μπαρτσελόνα έχει καταφέρει να αντικαταστήσει τον Τσάβι;

“Η Μπαρτσελόνα διαθέτει εξαιρετικούς μέσους. Ο Ινιέστα, ο Μπουσκέτς, ο (Ιβάν) Ράκιτιτς τα πηγαίνει καλά, ο Αντρέ Γκόμες βελτιώνεται συνεχώς. Επίσης υπάρχουν οι νεότεροι παίκτες όπως είναι ο (Κάρλος) Αλενιά, ο Ντένις Σουάρες έχουν όλα τα φόντα για να γίνουν καλοί ποδοσφαιριστές για τη Μπαρτσελόνα, χρειάζονται χρόνο, εμπιστοσύνη, αλλά σίγουρα ο σύλλογος θα έχει τους καλύτερους μέσους στον κόσμο”.

- Για πρώτη φορά θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως θεατής. Ποια είναι τα φαβορί το καλοκαίρι στη Ρωσία;

“Νομίζω πως θα είναι τα ίδια ονόματα όπως στις προηγούμενες διοργανώσεις. Η Γερμανία θα είναι μεγάλο φαβορί ξανά, η Βραζιλία, η Αργεντινή με τον Μέσι και ίσως έχουμε ορισμένες εκπλήξεις σαν την Αγγλία. Όλοι περιμένουν πάντα από την Αγγλία να έχει καλή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, διαθέτει καλή φουρνιά παικτών. Τα φαβορί μου είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ισπανία, η Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο η Αγγλία και η Γαλλία”.

Ο επόμενος σταρ θα είναι ο Νεϊμάρ

- Θα δούμε να αναδεικνύεται ένας νέος μεγάλος σταρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή επειδή παρακολουθούμε δεκάδες αγώνες κάθε εβδομάδα, έχει χαθεί πλέον το στοιχείο της έκπληξης;

“Θα είναι δύσκολο. Ο επόμενος μεγάλος σταρ του ποδοσφαίρου μετά τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο θα είναι ο Νεϊμάρ, είναι ήδη ένας από τους καλύτερους. Θα τα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον, τα έχει όλα. Υπάρχει και ο Εμ Μπαπέ που θα γίνει σπουδαίος”.

- Ο Νεϊμάρ δεν μοιάζει να είναι ευτυχισμένος στο γήπεδο τελευταία.

“Εξαρτάται από τον ίδιο, εξαρτάται και από την ομάδα του. Φανταστείτε αν η Παρί Σεν Ζερμέν κατακτήσει το Champions League και το καλοκαίρι η Βραζιλία πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο, σίγουρα θα είναι περισσότερο ευτυχισμένος. Εξαρτάται από το ποιος θα κατακτήσει τους επόμενους μεγάλους τίτλους, εξαρτάται από τον σύλλογο”.

Τσάβι στο Sport24.gr: "Βαλβέρδε, ο καλύτερος για την Μπαρτσελόνα"

-Για να επανέλθουμε στον Τσάβι, ζήσατε ένα μοναδικό τελευταίο παιχνίδι για τη Μπαρτσελόνα, πως ονειρεύεστε τον τελευταίο αγώνα στην ποδοσφαιρική σας καριέρα εδώ στο Κατάρ;

“Για να είμαι ειλικρινής, κατά 80% αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά. Αν κερδίζουμε στο Champions League, αν προκριθούμε στα προημιτελικά, τότε θα αποφασίσω τους επόμενους μήνες για το τι θα κάνω (σ.σ. ο τελικός του Champions League Ασίας είναι τον Νοέμβριο).

Ελπίζω στον τελευταίο αγώνα της καριέρας μου να κερδίσουμε έναν τίτλο ή το Εμίρ Καπ (σ.σ. ο σημαντικότερος θεσμός στο Κατάρ σε όλα τα αθλήματα, τελικός που γίνεται τον Μάιο) ή το Champions League”.

-Στη Qatar Stars League αγωνίζεται πλέον και ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ για λογαριασμό της Αλ Γκαράφα.

“Ναι, παίζουμε μεθαύριο αντίπαλοι (σ.σ. στο διάστημα που ακολούθησε τη συνέντευξη η Σαντ νίκησε εκτός έδρας 4-0 τη Γκαράφα ανήμερα των 38ων γενεθλίων του Τσάβι). Είναι ένας μεγάλος σταρ, η παρουσία του ανεβάζει την ποιότητα του πρωταθλήματος και θα βοηθήσει πολύ τους Καταριανούς παίκτες. Ανυπομονώ να παίξουμε αντίπαλοι ξανά”.

- Τελευταία ερώτηση, ως ένας ποδοσφαιριστής που αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στο ξεκίνημα της καριέρας του, ποια συμβουλή μπορείς να δώσεις σε νεαρούς παίκτες που νιώθουν παγιδευμένοι σε μια ομάδα, είτε δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του προπονητή τους.

“Πρέπει να έχουν πάθος για να παίξουν ποδόσφαιρο στις καλές μέρες, στις κακές μέρες, ειδικά στις κακές. Δεν έχασα ποτέ το πάθος μου για το ποδόσφαιρο, το κίνητρο για να παίξω. Ακόμα και τώρα που τα έχω όλα, απολαμβάνω το ποδόσφαιρο, χωρίς αυτό δεν ξέρω ποιος είμαι. Ειδικές στις κακές μέρες πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν και να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η συμβουλή που έχω να τους δώσω”.

Τσάβι στο Sport24.gr: "Βαλβέρδε, ο καλύτερος για την Μπαρτσελόνα"

Αφήσαμε για το τέλος αυτό που σκέφτεστε όλοι. Πως ο Τσάβι ήρθε στο Κατάρ με μοναδικό δέλεαρ ένα μεγάλο συμβόλαιο. Περιμένοντας τον στο εκπληκτικό προπονητήριο της Αλ Σαντ και παρακολουθώντας όλη την προπόνηση, κατανοείς πως ούτε οι Καταριανοί τον υπέγραψαν για φιγούρα, ούτε αυτός κατέβηκε για να βάλει πολλά μηδενικά στο λογαριασμό του. Ο σύλλογος του ζήτησε εκτός από τη λάμψη, να πάρει τόνους ουσίας από ένα από τα κορυφαία μυαλά που ανέδειξε το άθλημα του ποδοσφαίρου. Ο Τσάβι σε κάθε δευτερόλεπτο της προπόνησης έχει το ρόλο του μαθητή και του δασκάλου και αυτή η προσφορά του δεν αποτιμάται.

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ