ΜΠΑΣΚΕΤ

Πηνελόπη Παυλοπούλου: Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς

Πηνελόπη Παυλοπούλου: Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς

Η αγάπη της Πηνελόπης Παυλοπούλου για το μπάσκετ είναι μεγάλη. Πίσω από την επιλογή της να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, κρύβεται μια πολύ σημαντική απόφασή της και ο Παναγιώτης Φασούλας.

Τον περασμένο Ιούνιο η Πηνελόπη Παυλοπούλου κλήθηκε να πάρει μια μεγάλη απόφαση: να διαλέξει ανάμεσα στο μπάσκετ ή την επαγγελματική αποκατάσταση στις ΗΠΑ . Ανάμεσα στον Ολυμπιακό ή τα πάρα πολλά λεφτά. Τελικά άκουσε την καρδιά της και μέσα σε τέσσερις μήνες, έχει ήδη αρχίσει να ζει το όνειρό της .

Γεννημένο το 1996, το νέο αστεράκι του γυναικείου μπάσκετ, έχει κάνει όλη την διαδρομή που ακολουθούν τα ταλέντα στη χώρα μας. Αρχισε το μπάσκετ από τον Πανιώνιο , πήγε στον Πρωτέα Βούλας, έπαιξε σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, πήρε χρυσά μετάλλια, πρόλαβε να αγωνιστεί και στην Α1. Συν τοις άλλοις, ήταν παρούσα και με μεγάλη συμμετοχή στη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ: ήταν μέλος του Πρωτέα Βούλας που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο final 4 του Βόλου το 2013. Σε ηλικία 17 ετών είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής και στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό και στον τελικό με τον ΠΑΟΚ . Γιατί ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη; Διότι ο Πρωτέας Βούλας ήταν τότε ομάδα Α2 και κατέκτησε το τρόπαιο

Την κλασσική διαδρομή ακολούθησε και στις Εθνικές . Πέρασε από Κορασίδες, Νεάνιδες, Νέες και έφτασε - έστω και με καθυστέρηση - στην γυναικών, κλέβοντας την παράσταση στην Τενερίφη. Γι αυτό και η FIBA πριν από την εκκίνηση των προκριματικών της EuroLeague την συμπεριέλαβε στις 12 παίκτριες που αξίζει να προσέξει κανείς . Τελικά την πρόσεξαν όλοι, εκτός από την Βίσλα και οι Πολωνοί τιμωρήθηκαν γι αυτό.

Να επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας. Η Παυλοπούλου, λοιπόν, ένα παιδί που μεγάλωσε σε οικογένεια γιατρών και από μικρή συνδύαζε ιδανικά τα μαθήματα και το μπάσκετ. Και στα 18 της αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, προκειμένου να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει. Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατάφερε πάλι το απόλυτο. Και ήταν η καλύτερη παίκτρια - μαθήτρια του Κολεγίου.

Πηνελόπη Παυλοπούλου: Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς
AP PHOTO/BEN MARGOT

Οι επιδόσεις της την έφεραν μπροστά στο μεγάλο δίλημμα. Διότι ως καλύτερη μαθήτρια δέχθηκε αμέσως πρόταση από πολυεθνική εταιρεία των ΗΠΑ με μισθό που ζαλίζει (πάνω από 70.000 δολάρια ετησίως συν άλλες παροχές) και ως καλύτερη παίκτρια εμφανίστηκε η προοπτική του Ολυμπιακού - και της Εθνικής μπάσκετ. H Πηνελόπη Παυλοπούλου τα έβαλε κάτω, άκουσες απόψεις πολλών και πήρε την απόφαση να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Διότι από μικρό κορίτσι ήθελε να αφοσοιωθεί μόνο στο μπάσκετ, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει και τις σπουδές της. Μεγάλο ρόλο δε σε αυτό, έπαιξε και Γενικός Διευθυντής της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού, ο Παναγιώτης Φασούλας, που την γνώριζε πολύ καλά από τον Πρωτέα και επέμενε όσο κανείς άλλος για την απόκτησή της.

Η Πηνελόπη, λοιπόν, ζήτησε άδεια άνευ αποδοχών από την πολυεθνική εταιρεία στις ΗΠΑ για δύο χρόνια και επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στο πιο υψηλό επίπεδο. Μάλιστα οι Αμερικανοί αποδέχθηκαν το αίτημά της όταν αντιλήφθηκαν πόσο ήθελε να παίξει μπάσκετ και της έδωσαν χρονικό περιθώριο, αν και εφόσον αλλάξει γνώμη.

Κάπως έτσι αποδεικνύεται πως ακόμα και το 2018, υπάρχουν νέα παιδιά που εφαρμόζουν την ελληνική παροιμία. "Τον πλούτο πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς". Και δείχνει πως παραμένει παιδί χαμηλών τόνων, παρά την επίθεση δημοσιότητας που λαμβάνει εδώ και μία εβδομάδα χάρη στα μοναδικά επιτεύγματά της . Εστω κι αν στα 22 της, έχει προλάβει να καταλάβει τι εστί δόξα μέσω του αθλητισμού. Προς το παρόν το απολαμβάνει, ζει από νωρίς το όνειρο για το οποίο άφησε πίσω τόσα πολλά χρήματα και το χαμόγελό της το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο, μιλάει περισσότερο και από την ίδια. "Τι στιγμές ζούμε", είπε μέσα από την ψυχή της και στρώθηκε στη δουλειά για την επόμενη πρόκληση στην μπασκετική της καριέρα.

Photo credits: Eurokinissi - AP Photo/Ben Margot

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ