ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Α2 στην εκκίνηση: Ο Διαγόρας, ο Ολυμπιακός Β' και οι αστέρες της κατηγορίας

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Η Α2 ξεκινά και το Sport24.gr παρουσιάζει τις 16 ομάδες που θα παλέψουν στον φετινό μαραθώνιο των 30 αγωνιστικών. Το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα, το μεγάλο όνομα και οι παίκτες που θα ξεχωρίσουν.

Μία εβδομάδα μετά από την πρεμιέρα της Basket League 2019/20, σειρά παίρνει η Α2 που ανοίγει σήμερα την αυλαία της με οκτώ αναμετρήσεις σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με τον Ολυμπιακό Β' να ξεχωρίζει ως όνομα, με τον Διαγόρα Δρυοπιδέων να είναι το φαβορί, με νέες δυνάμεις και φιλόδοξα σωματεία, το φετινό πρωτάθλημα θα είναι αμφίρροπο, σκληρό, θα έχει σημαντικούς αθλητές, αξίζει την προσοχή των φίλων του μπάσκετ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Ανατόλια - Κόροιβος Αμαλιάδας

Καρδίτσα - Παγκράτι

Αγρίνιο - Ψυχικό

Διαγόρας Δρυοπιδέων - Δάφνη Δαφνίου

Ολυμπιακός Β' - Τρίτωνας

Ελευθερούπολη - Χαρίλαος Τρικούπης

Απόλλωνας Πάτρας - Φίλιππος Βέροιας

Αμύντας - Οίακας Ναυπλίου

* Ολοι οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17:00

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β' - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΟΜΑ

Δύσκολη χρονιά για τους ερυθρόλευκους, που κουβαλούν το -6 από την περσινή σεζόν. Με τον Δημήτρη Τσαλδάρη στον ρόλο του head coach και με τους Αλεξέι Ποκουσέβσκι, Νίκο Αρσενόπουλο, Θωμά Νίκου, Βασίλη Χρηστίδη, Πέτρο Μελισσαράτο, Βαγγέλη Τζόλο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, Πέτρο Νοέα, Ανδρέα Πετρόπουλο να ξεχωρίζουν, οι Πειραιώτες δεν έχουν κάποιον ξεκάθαρο στόχο πέρα από την σωτηρία.

Η κατηγορία είναι δύσκολη και σκληρή, οι αντίπαλοι θα έχουν έξτρα κίνητρο για να νικήσουν τις ερυθρόλευκες φανέλες, όλα θα μοιάζουν... βουνό για ένα σύνολο που ξεκίνησε με στόχο να "βγάλει" νέα παιδιά, αλλά γρήγορα άλλαξε κατεύθυνση και δυνάμωσε με την εμπειρία των Νίκου - Μελισσαράτου. Νικολαΐδης και Χρηστίδης είναι τα δύο σημαντικότερα projects μαζί με τον Ποκουσέβσκι, που δεν αγωνίστηκε στους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν απέναντι στον Ερμή Λαγκαδά και το Ανατόλια για το Κύπελλο Ελλάδας. Η ομάδα θα παίζει στο βοηθητικό κλειστό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και στην πρεμιέρα θα αντιμετωπίσει τον Τρίτωνα.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ - ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΙΑ

Λίγους μήνες μετά από το φινάλε μιας σπουδαίας καριέρας, ο Τόλης Κουτρούλιας αποχαιρέτησε τον Παπάγο για να ξεκινήσει καριέρα προπονητή στο Παγκράτι. Η ιστορική ομάδα γύρισε στην Α2 έστω και από το... παράθυρο, με ένα ανανεωμένο ρόστερ στο οποίο ξεχωρίζει ο βραχύσωμος πόιντ γκαρντ Γιάννης Τζιβελέκας που έκανε φοβερή χρονιά στη Β' Εθνική. Δεν υπάρχουν σημαντικά ονόματα στους ροσονέρι, που είδαν σημαντικούς τους παίκτες όπως ο Λιτόπουλος, ο Φωτίου, ο Ροδοστόγλου, ο Μπένος και ο Μαγιντόμπε να βρίσκουν νέες μπασκετικές στέγες. Στόχος θα είναι η παραμονή στην κατηγορία, ενώ έδρα παραμένει το θρυλικό κλειστό του Μετς.

ΑΓΡΙΝΙΟ - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

Με προπονητή τον Γιάννη Διαμαντάκο και με ενθουσιασμό για τη σημαντικότερη πρόκληση της ιστορίας της, η ομάδα θα πρέπει να κάνει υπέρβαση για να βρίσκεται και την επόμενη χρονιά στην κατηγορία. Ο Αντώνης Μιχάλογλου είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει, ο Γάλλος Κέβιν Φραντσέσκι έγινε ο πρώτος κοινοτικός στην ιστορία του Αγρινίου και μάλλον θα αναλάβει τον ρόλο του "καπετάνιου" χάρη στην έφεσή του στο σκοράρισμα, από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει πολύ ταλέντο, υπάρχει όμως φιλοδοξία γι' αυτό το εγχείρημα που αναμένεται να έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα.

ΑΜΥΝΤΑΣ - Ο ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Αν υπάρχει "κλασική ομάδα Α2", αυτή είναι ο Αμύντας που κρατάει τον Υμηττό σταθερά στην κατηγορία. Το κλειστό της ΠΥΡΚΑΛ παραμένει μια από τις δυσκολότερες έδρες για κάθε αντίπαλο, ο Αλέξανδρος Ζαβός συνεχίζει στο τιμόνι, οι Κουκουνιάς, Ζούπας, Βαρδιάνος, Γκαβανόπουλος, Κερασοβίτης συνεχίζουν λες και δεν έφυγαν ποτέ, φέτος έγινε και μια σημαντική προσθήκη, αυτή του πολύπειρου Δημήτρη Κομποδιέτα που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Χάλαρης και Φακοπουλίδης θα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο, ωστόσο υπήρξαν και σημαντικές αποχωρήσεις όπως αυτές των Τοπάλι, Διαμαντόπουλου, Καμπούρη, αλλά και του Χρήστου Μπάρμπα που αποσύρθηκε από τα παρκέ. Δεν θα κινδυνεύσει, δεν θα ανέβει, ίσως όμως πλησιάσει την πρώτη πεντάδα για τα playoffs ανόδου.

ΤΡΙΤΩΝΑΣ - ΑΝΕΒΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Ανέβηκε κι αυτός από το... παράθυρο, έχασε σημαντικούς παίκτες που θεωρούνταν πενταδάτοι (Ψαρόπουλος, Ντιμπ, Τσούτσος), πήρε όμως τον πολύ έμπειρο περιφερειακό σκόρερ Νίκο Κόκκαλη, τον πρώην συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Φιλαθλητικό, Γιώργο Παπαδημητρίου, τους νεαρούς Παπαρέγκα - Γάργαλη από τον Πρωτέα Βούλας και τον καλό σκόρερ Νίκολα Στανόγεβιτς από τον Εθνικό. Η λογική λέει πως είναι στο group των αδύναμων ομάδων της κατηγορίας ή έστω σε αυτό το group που θα παλέψει στα playouts, εκτός αν οι Κούτουλας, Μαλτέσιος, Κουκουνιάς, Βερτούδος που έμειναν κάνουν μεγάλη σεζόν και μετατρέψουν το κλειστό του Στρέφη σε έδρα-καμίνι. Προπονητής παραμένει ο Μιχάλης Μιχελάκος, ο νεότερος της κατηγορίας, καθώς είναι μόλις 29 ετών.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ - ΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΡΕΛΟ

Με παρακαταθήκη την περσινή καλή σεζόν, με τον Ντίνο Καλαμπάκο στον πάγκο και τον Φώτη Βασιλόπουλο στον άσο, η ομάδα του Μεσολογγίου θα είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες της κατηγορίας. Έχει έναν κορμό καλών ρολιστών όπως ο Στάθης Παπαδιονυσίου, ο Τάσος Αντωνάκης, ο Αλέξης Ράπτης, ο Γιάννης Σαχπατζίδης (μένει εκτός για αρκετές εβδομάδες εξαιτίας τραυματισμού), ο Σωκράτης Ναούμης και ο Διονύσης Σκουλίδας, θα τρέχει, θα παίζει θεαματικό μπάσκετ, θα ζει και θα πεθαίνει με το σπουδαίο ταλέντο του Βασιλόπουλου που θα έχει όσο χώρο θέλει για να συνδυάζει επιφωνήματα θαυμασμού με νίκες. Η λογική λέει πως θα χωρέσει στην πρώτη πεντάδα και θα βρίσκεται στα playoffs ανόδου, αν αποκτήσει χημεία και δεν έχει σοβαρούς τραυματισμούς, μπορεί να είναι και η ομάδα που θα κυνηγήσει τον Διαγόρα Δρυοπιδέων.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Ο πολύπειρος Δημήτρης Γκίμας θα καθοδηγήσει την ομάδα της Ημαθίας που μπήκε την τελευταία στιγμή στην Α2, αλλά μάλλον δεν θα μείνει για πολύ σε αυτήν. Ο Ευθύμης Κοθράς είναι το όνομα που ξεχωρίζει, ο Μίλιτζαν Ντρεκάλοβιτς ο κοινοτικός, από εκεί και πέρα όμως το ρόστερ είναι αρκετά φτωχό. Άγχος δεν θα υπάρχει κι αν ο Φίλιππος βγάλει από τη φετινή διαδικασία 2-3 παίκτες για τις επόμενες σεζόν, τότε θα έχει πετύχει έναν αρκετά σημαντικό στόχο. Αν δεν γίνει κάποια τεράστια υπέρβαση, αυτή θα είναι η μία από τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν απευθείας.

ΨΥΧΙΚΟ - ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ

Με τον ίδιο προπονητή, τον Γιώργο Ρεμεντέλα, με τους ίδιους βετεράνους (Αντώνη Μάντζαρη - Νίκο Παπανικολάου) σε ηγετικούς ρόλους, με έναν ποιοτικό κοινοτικό (Ζοέλ Αλμέιδα) και με ένα group νεαρών με καλό potential (Μαστόρος - Μιλεντίγεβιτς - Γκαβασιάδης), το Ψυχικό φαίνεται πως στη χειρότερη θα βρίσκεται στα playouts και στην καλύτερη θα γλιτώσει από αυτά. Δεν έχει "έδρα", δεν έχει κοινό, παραμένει όμως μια σταθερή αξία στην κατηγορία χωρίς να ενθουσιάζει ή να απογοητεύει. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το όραμα αυτής της ομάδας που δείχνει να έχει κολλήσει στη μετριότητα, αν και η καθιέρωση στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, για μια ομάδα αυτού του επιπέδου, δεν είναι και μικρό πράγμα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

Ο Γιάννης Τζήμας μετακόμισε στη Λάρισα και ο Κώστας Κομποδιέτας πήρε τη θέση του στην τεχνική ηγεσία μιας ομάδας που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Basket League και θα βρεθεί και πάλι σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α2. Με τους Νίκο Κακλαμάνο, Βαγγέλη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Ερμείδη, Νίκο Καλλέ, με τους Μπιλλή (πέρυσι στον Κολοσσό), Σανδραμάνη (πέρυσι στον Προμηθέα) και καλούς ρολίστες, η Καρδίτσα θα προσπαθήσει να παίξει καλό μπάσκετ και να διεκδικήσει τις πιθανότητές της για να χωρέσει στην πρώτη πεντάδα. Ερωτηματικό το κίνητρο της ομάδας, μετά από το... προσπέρασμα στην ευκαιρία που είχε για να παίξει στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ - ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ

Η Καβάλα αποχαιρέτησε, η Ελευθερούπολη πήρε τη θέση της και θα προσπαθήσει να πετύχει κάτι καλύτερο από μια απλή παραμονή στην Α2. Δεν έχει εντυπωσιακό ρόστερ, έχει όμως καλούς νεαρούς, έμπειρους βετεράνους και έναν κοινοτικό (Νέμανια Μανόλοβιτς) που θα προσπαθήσει να πρωταγωνιστήσει. Εχει ταβάνι, έχει παίκτες που ξέρουν την κατηγορία (Γκέλιος, Μοτσενίγος, Μπένας, Τσούτσος) και προπονητή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Δεν τρομάζει, αλλά δεν θα είναι σε καμία περίπτωση σάκος του μποξ.

ΑΝΑΤΟΛΙΑ - ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Με προπονητή τον Πέτρο Γκαϊτατζή και με ένα ρόστερ πραγματικά καλό, το Ανατόλια έδειξε τις δυνατότητές του με τη νίκη-πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδας επί του Ολυμπιακού Β', πριν παλέψει στα ίσα με τη Λάρισα της Basket League. Ο 43χρονος Σωτήρης Καραποστόλου, ο 41χρονος Αντώνης Ασημακόπουλος και οι Μπρόζος, Γαλανίδης, Αμπατζάς, Τόζιος, Γκάτζιας, Γερομιχαλός φτιάχνουν μια ομάδα σοβαρή, που παίζει ποιοτικό μπάσκετ, στηρίζεται από τον Νίκο Χαΐτογλου και θα απολαύσει το φετινό ταξίδι όσο λίγες της κατηγορίας. Δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν δούμε το Ανατόλια στην πρώτη πεντάδα, πολύ δύσκολα θα μπει σε περιπέτειες, αν και το σημαντικότερο θα είναι η καθιέρωση σε αυτό το επίπεδο και όχι μια νέα υπέρβαση.

ΔΑΦΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ - ΝΙΑΤΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ

Η "θυγατρική ομάδα" του Περιστερίου, πήρε δύο από εκεί (Σταυρακούκα - Φιλιππάκο), αλλά έκανε κι άλλες σημαντικές κινήσεις όπως αυτή του Ανδρέα Κανονίδη και εκείνες των Γιώργου Αγγέλου - Αντριάνο Τοπάλι. Ο Μάης Κωνσταντινίδης έμεινε στον πάγκο, νιάτα, δύναμη, ταχύτητα, όνειρα για διάκριση υπάρχουν στον υπερθετικό βαθμό και ένας πιθανός θρίαμβος στην πρεμιέρα με αντίπαλο τον Διαγόρα Δρυοπιδέων μπορεί να εκτοξεύσει τη Δάφνη που αγωνίζεται στο κλειστό του Χαϊδαρίου και θα είναι σε αυτό το group των ομάδων που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΞΑΝΑ

Με τον Κώστα Δελέγκο να συνεχίζει στον ρόλο του head coach, ο φετινός Απόλλωνας θα είναι πιο έμπειρος, αλλά και πιο επικίνδυνος από πέρυσι. Οι Μολφέτας, Ζούμπος, Εζόμο, Μπέμπης, Μπαζίνας έμειναν στο ρόστερ, σε αυτό προστέθηκαν ο Νιφόρας, ο Κάδρας (ο σέντερ της Εθνικής Εφήβων), ο Τζακόπουλος, ο Κούτρας, αποκτήθηκε ένας κοινοτικός (Μίλαν Μάρκοβιτς) και ο πολύπειρος Άγγελος Τσάμης που γυρίζει σε υψηλό επίπεδο μετά από το πέρασμά του από την Γ' Εθνική. Οι Πατρινοί βρίσκονται πια στη σκιά του Προμηθέα, δεν μπορούν να διεκδικήσουν την άνοδο στην Basket League, έχουν όμως ρόστερ ικανό να τους κρατήσει στην Α2 κι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος τους.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΔΡΥΟΠΙΔΕΩΝ - ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΑΒΟΡΙ

Είναι το μεγάλο φαβορί όχι απλά για την άνοδο στην Α1, αλλά και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Νίκος Λιακόπουλος και ο Βαγγέλης Καράμπουλας, δύο από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία των εθνικών κατηγοριών, μπήκαν δίπλα στους Κουκά - Μαχαίρα, ο Μιχάλης Πολυτάρχου αποκτήθηκε τελευταίος και ο Γκιουζέλης θα έχει τον ρόλο του βασικού πάουερ φόργουορντ.

Με τον Νάσο Χούμπαυλη στη θέση του προπονητή, υπάρχουν κάποια πράγματα που μοιάζουν δεδομένα, όπως η μεγάλη σεζόν που περιμένουμε να κάνει ο Λιακόπουλος. Οι Καρασταμάτης, Πετροδημόπουλος γεμίζουν τον πάγκο, τα αποδυτήρια θα είναι "δεμένα", μόνο ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός μπορεί να δυσκολέψει αυτή την ομάδα, ειδικά από τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχει αντίπαλος στο μέγεθος του περσινού Ηρακλή. Η ομάδα έχει καταγωγή από την Κύθνο (Δρυοπίδα ονομάζεται η πρωτεύουσα του νησιού) και αγωνίζεται στο κλειστό του Αιγάλεω με πράσινη φανέλα.

ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - ΕΝΑΝ ΠΑΙΚΤΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ

Ο Κώστας Παπαδόπουλος αποχώρησε από τον Ιπποκράτη Κω και μετακόμισε στην Αμαλιάδα, έφτιαξε ένα καλό ρόστερ αλλά με μια σημαντική αδυναμία στις θέσεις των γκαρντ όπου ξεχωρίζει ο Μάριος Ματαλών. Πίσω του δεν υπάρχει ποιοτικός παίκτης στις θέσεις 1-2, καθώς η ομάδα προτίμησε να γεμίσει τις θέσεις 3-4-5 με ένα κράμα νεαρών και έμπειρων παικτών όπως ο Τάταρης, ο Σιγκούνας, ο Χρυσόπουλος, ο Αθανασούλας, ο Χατζηδάκης και ο Ρονάλντας Ρουτκάουσκας που έμεινε στην Α2 για να κάνει και φέτος πρωταθλητισμό. Αν υπήρχε ένας "Πολυτάρχου" ή ένας "Μάντζαρης", ο Κόροιβος θα ήταν δύο επίπεδα καλύτερος. Ακόμη κι έτσι, όλα δείχνουν ότι θα προσπαθήσει να μπει στην πεντάδα και μέσω των playoffs ανόδου να γυρίσει στη μεγάλη κατηγορία.

ΟΙΑΚΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ - Ο ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ

Ίσως η πιο ενθουσιώδης ομάδα της φετινής Α2. Το κλειστό της πόλης γεμίζει, ο Χάρης Κουλουριώτης έχει αρκετό βάθος στον πάγκο του και δύο σπουδαίους βετεράνους (Φάνη Κουμπούρα - Άκη Καλλινικίδη) που καθοδηγούν τους υπόλοιπους. Εμειναν ο Ραζής, ο Παπαντωνίου, ο Σκορδάς, αποκτήθηκαν οι ταλαντούχοι Σιμιτζής, Ζώρζος, Ψημίτης, ο τρομερός σκόρερ Στέφαν Τζόρτζεβιτς κι ο ανερχόμενος Δημήτρης Μακρής. Στη θεωρία, ο Οίακας είναι ομάδα που πρέπει να έχει στόχο την πεντάδα της Α2. Στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά, όσοι όμως παρακολούθησαν την περσινή του πορεία στη Β' Εθνική ξέρουν ότι το Ναύπλιο ζει και αναπνέει για μπάσκετ και αυτή η σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πραγματικά μεγάλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ