ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ανδρών: Θέλει το 2 στα 2 για να μπει στους ισχυρούς

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι δύο τελευταίοι αγώνες της Εθνικής Ανδρών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μοιάζουν διαδικαστικοί, ωστόσο στην πραγματικότητα ενδέχεται να κρίνουν το πόσο μακριά θα φτάσει στην Κίνα.

Η Εθνική Ανδρών ετοιμάζεται για τους αγώνες με την Γεωργία (21/2) και την Γερμανία (24/2) στο πλαίσιο του τελευταίου "παράθυρου" της FIBA, έχοντας εξασφαλίσει την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Ενώ όμως στα μάτια αρκετού κόσμου αυτοί οι αγώνες μοιάζουν διαδικαστικοί, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σημαντικοί από ότι φαντάζεται ο κόσμος, σε βαθμό που ίσως κρίνει πόσο μακριά θα φτάσει η Ελλάδα στην διοργάνωση!

Ο λόγος είναι η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμιας κατάταξης, σε συνδυασμό με την απόφαση της FIBA να τοποθετεί την οικοδέσποινα κάθε διοργάνωσης στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Γιατί αλλάζει αυτό το γεγονός τα δεδομένα; Επειδή είναι ανοιχτό το σενάριο η Ελλάδα να πέσει από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας στο δεύτερο πριν από την κλήρωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Βάσει του κατασταστικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην διοργάνωση θα πάρουν μέρος 32 ομάδες, χωρισμένες σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, κάτι που σημαίνει ότι στην κλήρωση θα υπάρχουν τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, τα οποία θα καθοριστούν με βάση την θέση που θα έχουν εκείνη την στιγμή στην Παγκόσμια Κατάταξη οι ομάδες που προκρίθηκαν.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 8η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, άρα θεωρητικά θα ήταν οριακά επικεφαλής σε κάποιον όμιλο, ωστόσο η 7η Σλοβενία έχει ήδη αποκλειστεί, άρα η χώρα μας πρακτικά βρίσκεται στην 7η θέση. Με την Κίνα όμως - που βρίσκεται στην 30η θέση - να παίρνει αμέσως... προαγωγή στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας ως διοργανώτρια, αυτόματα η Ελλάδα πέφτει εκ νέου στην 8η θέση (με δεδομένο ότι θα προκριθεί η Σερβία, που μαθηματικά ακόμα δεν έχει πάρει το εισιτήριο).

Οι δυσκολίες ωστόσο ακολουθούν στην συνέχεια, αφού τέσσερις ομάδες που την ακολουθούν στην κατάταξη "απειλούν" αυτή την 8η θέση! Ο λόγος για την 9η Κροατία, την 10η Αυστραλία, την 11η Ρωσία και την 12η Βραζιλία, οι οποίες έχουν την δυνατότητα με έναν συνδυασμό αποτελεσμάτων - που ξεκινάει με το σενάριο ότι θα σημειώσουν δύο νίκες - να ξεπεράσουν την Ελλάδα στην κατάταξη!

Αναλυτικά η Παγκόσμια κατάταξη μέχρι την 12η θέση:

1. ΗΠΑ

2. Ισπανία

3. Γαλλία

4. Σερβία

5. Αργεντινή

6. Λιθουανία

7. Σλοβενία

8. Ελλάδα

9. Κροατία

10. Αυστραλία

11. Ρωσία

12. Βραζιλία

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι από αυτές τις τέσσερις ομάδες η μόνη που έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της και μαθηματικά είναι η Αυστραλία, που συμμετέχει στα προκριματικά της Ασίας, ωστόσο η Ρωσία και η Βραζιλία πρακτικά κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Το ίδιο ισχύει και για την 4η της Παγκόσμιας κατάταξης, Σερβία.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι αγώνες με την Γεωργία και την Γερμανία έχουν διπλή σημασία για την Ελλάδα. Αν η Εθνική Ανδρών πάρει ισάριθμες νίκες, τότε εξασφαλίζει ότι θα βρίσκεται στο γκρουπ των ισχυρών. Αν ωστόσο ηττηθεί σε κάποιο από τα δύο παιχνίδια, τότε είναι ανοιχτό το σενάριο να πέσει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Κοινώς, όπως γίνεται σαφές, μόνο αδιάφοροι δεν είναι οι δύο τελευταίοι αγώνες.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ