Νέα πενταμελή ΚΕΔ που θα επιλέξει 42 διαιτητές πρότεινε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5).

Τη δημιουργία νέας πενταμελούς ΚΕΔ, η οποία θα επιλέξει στη συνέχεια 42 διαιτητές και θα τους χωρίσει σε τρία επίπεδα ικανότητας πρότεινε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5). Οι Θεσσαλονικείς κατέθεσαν τις απόψεις τους, με στόχο να βελτιωθεί η πρώτη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ σε έναν τομέα που προκαλεί πολλή γκρίνια, πολλά παράπονα, πολλή ένταση τα τελευταία χρόνια.

ADVERTISING

Αναλυτικά, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ζητά τη δημιουργία νέας πενταμελούς ΚΕΔ με συμμετοχή τουλάχιστον δύο μελών που θα προκρίνονται από τον ΕΣΑΚΕ. Η ΚΕΔ θα επιλέξει 42 διαιτητές, χωρισμένους σε τρία επίπεδα ικανότητας, ώστε να γίνεται ευκολότερα ο ορισμός ή ή κλήρωσή τους στους αγώνες. Θα υπάρχει επίσης μια δεξαμενή 20 νεότερων διαιτητών που θα παίζουν 2-3 αγώνες στην κανονική περίοοδο. Η ΚΕΔ θα επιλέξει ένα σώμα παρατηρητών που θα αποτελείται από 10 έως 15 άτομα, τα οποία θα ελέγχουν την απόδοση των διαιτητών με παρουσία σε κάθε γήπεδο. Θα καταθέτουν εκθέσεις σε ΚΕΔ και ΕΣΑΚΕ μέσα σε λίγες ώρες, ενώ παρατηρητές δεν θα είναι μέλη της ΚΕΔ.

Όλοι οι διαιτητές θα βαθμολογούνται, ενώ θα υπάρχει και ποινολόγιο ώστε στο τέλος της σεζόν οι πιο αδύναμοι να υποβιβάζονται. Το instant replay θα είναι υποχρεωτικό σε κάθε αγώνα της Λίγκας, ενώ θα δημιουργηθεί και θέση συμβούλου για θέματα διαιτησίας στον ΕΣΑΚΕ με την πρόσληψη καθηγητή διαιτησίας που θα ελέγχει ολόκληρη τη διαδικασία.

ADVERTISING

Δείτε εδώ τις προτάσεις της ΚΑΕ Ολυμπιακός και εδώ τις προτάσεις της ΚΑΕ Προμηθέας.