ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκος Γκάλης: Στο Αλεξάνδρειο 39 χρόνια μετά το ντεμπούτο του!

Νίκος Γκάλης: Στο Αλεξάνδρειο 39 χρόνια μετά το ντεμπούτο του!
EUROKINISSI

Ο Νίκος Γκάλης θα κάνει σήμερα (2/12, 16:00) στο Αλεξάνδρειο το τζάμπολ στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ με αμαξίδιο, σε ένα σημαδιακό παιχνίδι. Πολύ απλά διότι ακριβώς πριν από 39 χρόνια στο ίδιο γήπεδο ο θρυλικός "γκάνγκστερ" έκανε το ντεμπούτο του στον Άρη.

Η 2η Δεκεμβρίου 1979 δεν συνοδεύτηκε ποτέ από κάποια ιστορική επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ. Είναι συνυφασμένη όμως με το πιο σημαντικό, ίσως, ντεμπούτο κάποιου αθλητή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα. Εκείνη την ημέρα, βλέπετε, είχε παίξει για πρώτη φορά στο Αλεξάνδρειο ο Νίκος Γκάλης. Και ακριβώς 39 χρόνια αργότερα θα επιστρέψει σήμερα (2/12, 16:00) στην κεντρική σάλα του "Nick Galis Hall" για ένα διαφορετικό τζάμπολ.

Ο 61χρονος, πια, "γκάνγκστερ" είναι ο επίτιμος καλεσμένος του Final Four του Κυπέλλου μπάσκετ με αμαξίδιο που διοργανώνεται από χθες (1/12) στο Αλεξάνδρειο από χθες, με αποκορύφωμα τον σημερινό τελικό (Άτλας - Ηράκλειο), το τζάμπολ του οποίου θα κάνει ο Νίκος Γκάλης. Ένα τζάμπολ σημαδιακό, μιας και η 2η Δεκεμβρίου 1979 ήταν η ημέρα που συστήθηκε ουσιαστικά στο ελληνικό κοινό και δη αυτό του Άρη, όταν φόρεσε για πρώτη φορά την κίτρινη φανέλα σε έναν αγώνα με τον Ηρακλή, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της δεύτερης φάσης του ελληνικού πρωταθλήματος.

Εν έτει 1979, βέβαια, το μπάσκετ ουδεμία σχέση είχε με το "σήμερα". Κατ' αρχάς, δεν υπήρχε ρεπορτάζ για το άθλημα ούτε καν στις εφημερίδες της εποχής. Έτσι δεν έγινε ποτέ γνωστή στο ευρύ κοινό η μάχη που έδωσαν εκείνο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός προκειμένου να αποκτήσουν τον ομογενή με τις ελληνικές ρίζες που έβαζε περίπου 28 πόντους στην τελευταία του χρόνια στο Σίτον Χολ και ήταν ο τρίτος σκόρερ σε όλο το κολεγιακό πρωτάθλημα την σεζόν 1978/79. Ο Γκάλης όμως περίμενε ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Και οι "αιώνιοι" κάποια στιγμή βαρέθηκαν να τον περιμένουν...

Νίκος Γκάλης: Στο Αλεξάνδρειο 39 χρόνια μετά το ντεμπούτο του!
EUROKINISSI

Κάπου εκεί εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Άρης, ο οποίος πήρε το θέμα πολύ πιο ζεστά. Μέχρι και στην Αμερική ταξίδεψαν οι Αλέκος Μηχαηλίδης και Γιώργος Τσιλιγγαρίδης, παράγοντες του Άρη εκείνα τα χρόνια, προκειμένου να τον πείσουν να υπογράψει, αφήνοντας το όνειρο του ΝΒΑ στην άκρη. Τελικά τα κατάφεραν. Έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν τρεις εβδομάδες, ο Νίκος Γκάλης (ή Γεωργαλής, όπως ήταν το οικογενειακό όνομά του) υπέγραψε συμβόλαιο στον Άρη και σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια έκανε το ντεμπούτο του με την κίτρινη φανέλα. Ήταν κόντρα στον Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο και με το καλημέρα οι οπαδοί του Άρη τον έβλεπαν με καχυποψία.

Σύμφωνα με τον "θρύλο", στην Θεσσαλονίκη περίμεναν έναν παίκτη 1,91μ. (βάσει των ρεπορτάζ της εποχής) και εμφανίστηκε ένας τύπος με μαλλί-αφάνα οκτώ εκατοστά κοντύτερος. Ακόμα και οι ίδιοι οι συμπαίκτες του δεν ήταν σίγουροι για το πόσο καλός ήταν. Το ντεμπούτο του, δε, λίγους ξεσήκωσε. Εκείνο το απόγευμα της 2ης Δεκεμβρίου 1979 ο Γκάλης ναι μεν έβαλε 30 πόντους και ο Άρης νίκησε τον Ηρακλή 79-78, ωστόσο ο νέος σταρ της ομάδας έκανε σωρεία λαθών (ως επί το πλείστον βήματα λόγω των διαφορετικών κανονισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης) και έχασε ένα κάρο σουτ.

Οι φίλαθλοι ας μην ανησυχούν και να δείξουν λίγη υπομονή. Τους υπόσχομαι ότι θα παίξω μεγάλο μπάσκετ (Νίκος Γκάλης, 2/12/1979)

Κάποιοι τον χαρακτήρισαν "εγωιστή" και πολλοί προέβλεψαν ότι δεν θα κάνει καλό στον Άρη η ύπαρξη ενός παίκτη που προσπαθεί να κερδίσει μόνος του τους αγώνες. Πάντως, ο Ανέστης Πεταλίδης, γενικός αρχηγός της ομάδας εκείνη την περίοδο, είχε προβλέψει τότε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: " Μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε. Προσέξτε όμως γιατί μια μέρα θα γλείφετε εκεί που τώρα φτύνετε. Αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί να κερδίσει τους πέντε".

Μετά την πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα του Άρη είχε κάνει πάντως δήλωση και ο Νίκος Γκάλης. Δεν είχε πολλά να πει ο "γκάνγκστερ": " Οι φίλαθλοι ας μην ανησυχούν και να δείξουν λίγη υπομονή. Τους υπόσχομαι ότι θα παίξω μεγάλο μπάσκετ". Όπερ και εγένετο.

Για την ιστορία, αυτό είναι το φύλλο αγώνα:

Αρης - Ηρακλής 79-78 (44-37 ημ.)

Διαιτητές: Προεστός, Οικονομίδης

Αρης (Ντέβελι):Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4.

Ηρακλής (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ