EUROBASKET

Eurobasket U18: Η ανάλυση της Ισπανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στον ημιτελικό

Eurobasket U18: Η ανάλυση της Ισπανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στον ημιτελικό
FIBA

Η Ισπανία, αντίπαλος της Ελλάδας στα ημιτελικά του Eurobasket U18 του Βόλου (21:15, LIVE Blog από το Sport24.gr) είναι μία πανίσχυρη ομάδα και κατά πολλούς το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

Η Ισπανία κυριαρχεί στις μικρές (και τις... μεγάλες) ηλικίες εδώ και σχεδόν 15 χρόνια. Οι Ισπανοί έχουν τον τρόπο να βγάζουν διαρκώς νέους παίκτες και η ομάδα που παρατάσσουν στο Eurobasket U18 είναι η τελευταία απόδειξη για αυτό.

Η αντίπαλος της Ελλάδας στα ημιτελικά του Eurobasket U18 (21:15, LIVE Blog από το Sport24.gr) είναι το φαβορί στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Βασικά, θεωρήθηκε από την αρχή της διοργάνωσης το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και μέχρι στιγμής έχει δικαιολογήσει τον τίτλο της, έστω και αν έχει δείξει κάποιες στιγμές χαλάρωσης που παραλίγο να της στοιχίσουν.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Το θηρίο που ακούει στο όνομα Ούσμαν Γκαρούμπα (2.03 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ) της Ρεάλ – που μάλιστα είναι και έναν χρόνο μικρότερος, αφού έχει γεννηθεί το 2002 – τραβάει τα βλέμματα, έχοντας 16 πόντους και 11.4 ριμπάουντ μέσο όρο. Όσοι έχουν παρακολουθήσει την Ισπανία ωστόσο έχουν εντυπωσιαστεί με τον Σάντι Αλντάμα (2.11 μέτρα, φόργουορντ), ο οποίος ξεπετάχθηκε σε αυτό το τουρνουά και είναι πρώτος σκόρερ, δεύτερος ριμπάουντ και δεύτερος πασέρ της ομάδας με 16.8 πόντους, 7.6 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο. Ο 18χρονος φόργουορντ αγωνίζεται και στις δύο θέσεις των φόργουορντ, ενώ υπάρχουν στιγμές σε αυτό το τουρνουά που έχει ως σμολ φόργουορντ, με τους Γκαρούμπα και Γκόλντεν Ντάικ (2.04 μέτρα, σέντερ) της Ρεάλ στις θέσεις των ψηλών!

Οι δύο ψηλοί των Ισπανών όμως δεν είναι οι μόνοι επικίνδυνοι παίκτες της ομάδας, που έχει τεράστιο βάθος, με τον Χαβιέ Γκαρσία (1.86 μέτρα, γκαρντ) της Σαραγόσα να είναι ο οργανωτής της ομάδας (9.4 πόντοι και 5.8 ασίστ μέσο όρο), τον Πάου Μορένο (1.96 μέτρα, γκαρντ/φόργουρντ) να δίνει μέγεθος στην περιφέρεια έχοντας 8.8 πόντους και 4 ριμπάουντ μέσο όρο και τον Χάιμε Πραντίγια (2.05 μέτρα, φόργουορντσ/σέντερ) της Σαραγόσα ένα ακόμα μεγάλο κορμί, προσφέροντας 9.8 πόντους και 5.2 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Eurobasket U18: Η ανάλυση της Ισπανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στον ημιτελικό
FIBA

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Ισπανία είναι πιστή στην φιλοσοφία της σχολής της. Όλα ξεκινούν από την πιεστική της άμυνα και καταλήγουν σε έναν... ξέφρενο ρυθμό που προσπαθούν να επιβάλλει χάρη στην ταχύτητα των γκαρντ της και την αθλητικότητα των ψηλών της.

Η Ισπανία είναι μία ομάδα που δεν πατάει ποτέ φρένο, ενώ έχει λύσεις ακόμα και σε καταστάσεις μισού γηπέδου χάρη στην τριάδα των Αλντάμα, Γκαρούμπα και Γκαρσία. Το μεγάλο της ροτέισον δεν βοηθάει να μην κατεβάζει ρυθμούς, ενώ η ικανότητα των ψηλών της να υποστηρίξουν την άμυνα με αλλαγές προκαλεί... εκνευρισμό στους αντιπάλους της.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Η Ισπανία είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση και μάλιστα με τεράστια διαφορά από την δεύτερη, αριθμώντας 86.4 πόντους ανά αγώνα (η δεύτερη Σερβία έχει 74.4 πόντους μέσο όρο) και αυτή με την τρίτη καλύτερη άμυνα με 62.8 πόντους παθητικό. (πίσω από την Γαλλία και την Τουρκία).

Οι Ισπανοί είναι πρώτοι στο ποσοστό στα σουτ και στις ασίστ, δεύτεροι στο ποσοστό στα τρίποντα, τρίτοι στα κοψίματα, τέταρτοι στο ποσοστό στα δίποντα και στα συνολικά ριμπάουντ και έβδομοι στα κλεψίματα, ενώ είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στον τομέα των λαθών, με μόλις 12.8 ανά αγώνα. Κοινώς, για όποιον δεν το κατάλαβε, είναι πράγματι πανίσχυροι.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Οι δύο ομάδες έχουν πραγματικά μεγάλο παρελθόν, αφού οι πρώτες αναμετρήσεις τους σε επίπεδο εφήβων χρονολογούνται το 1968! Συνολικά έχουν τεθεί 14 φορές αντιμέτωπες σε Eurobasket U18, με τους Ισπανούς να έχουν τη μερίδα του λέοντος, αφού μετρούν 10 νίκες, έναντι 4 της Ελλάδας.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ