EUROLEAGUE

Από το ΝΒΑ στην Ευρώπη: Έφτασαν τους 14 και πληθαίνουν

Από το ΝΒΑ στην Ευρώπη: Έφτασαν τους 14 και πληθαίνουν
AP Photo/Steve Yeater AP PHOTO/STEVE YEATER

Για άλλο ένα καλοκαίρι η EuroLeague ψώνισε από το ΝΒΑ, αποκτώντας μάλιστα παίκτες με σημαντική καριέρα. Διαβάστε την αναλυτική λίστα, αλλά και τους παίκτες που ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή.

Αυτό το καλοκαίρι οι περισσότεροι σταρ της EuroLeague που είχαν την δυνατότητα να υπογράψουν νέο συμβόλαιο, επέλεξαν ευρωπαϊκά. Αντιθέτως, οι παίκτες που άφησαν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης για το ΝΒΑ ήταν λίγοι. Πολύ λίγοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Με τις ομάδες να έχουν διαμορφώσει λίγο πολύ το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το Sport24.gr έκανε την αποτίμηση των κινήσεων που έχουν γίνει έως τώρα. Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι 10 παίκτες που έφυγαν από την Ευρώπη για να διεκδικήσουν ένα συμβόλαιο (εγγυημένο ή μη) στο ΝΒΑ, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις έπαιζαν πέρυσι στην EuroLeague.

Διαβάστε επίσης ποιοι είναι οι 14 παίκτες που αγωνίζονταν πέρυσι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και την επόμενη σεζόν θα τους βλέπουμε στην Ευρώπη, με 11 εξ αυτών να παίζουν στην EuroLeague και οι δύο στο EuroCup.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: NBA - EUROLEAGUE

Αν μη τι άλλο, οι πιο ηχηρές μεταγραφές του καλοκαιριού έγιναν από την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν. Η μεν "μπλαουγκράνα" έφερε πίσω στην Ευρώπη τον Νίκολα Μίροτιτς , η δε γερμανική ομάδα έβαλε στο ρόστερ της τον Γκρεγκ Μονρό , έναν παίκτη με προϋπηρεσία εννέα ετών στο ΝΒΑ και μέσους όρους καριέρας 13,2 πόντους και 8,3 ριμπάουντ σε Ντιτρόιτ, Μιλγουόκι, Τορόντο, Βοστώνη, Φοίνιξ και Φιλαντέλφια. Ο Μονρό (Νο. 7 του Draft το 2010) έρχεται μάλιστα στην Ευρώπη σε ηλικία 29 ετών, κι ας έγινε τα τελευταία χρόνια συμπληρωματικός παίκτης στις ομάδες που υπέγραφε στο ΝΒΑ.

Από το ΝΒΑ στην Ευρώπη: Έφτασαν τους 14 και πληθαίνουν
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Από τους 11 NBAers που επέλεξαν φέτος την EuroLeague, οι τρεις ήρθαν στα μέρη μας, οι δύο για τον Παναθηναϊκό ( Τζίμερ Φριντέτ , Γουέσλι Τζόνσον ) και ο ένας για τον Ολυμπιακό ( Γουέιντ Μπάλντγουιν ). Τόσοι μετακόμισαν επίσης από το ΝΒΑ στην Γερμανία (πέραν του Μονρό και οι Τζος Χιούστις , Τάιλερ Κάβανο ), ενώ δύο πήγαν στην Ρωσία ( Κώστας Κουφός , Ντάιρις Μπέρτανς ), όσοι και στην Ισπανία (εκτός από τον Μίροτιτς επέστρεψε και ο Αλεξ Αμπρίνες ). Επίσης, ένας πήγε στην Ιταλία ( Σέλβιν Μακ ). Στις περιπτώσεις των Χιούστις, Μπάλντγουιν θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι δεν ανήκαν σε ομάδες του ΝΒΑ, αλλά της G-League, πριν υπογράψουν σε Μπάγερν και Ολυμπιακό αντίστοιχα.

Παίκτης Ομάδα ΝΒΑ 2018/19 Ομάδα EuroLeague 2019/20
Γκρεγκ Μονρό Φιλαντέλφια 76ερς Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Σέλβιν Μακ Σάρλοτ Χόρνετς Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)
Τζος Χιούστις Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Γουέσλι Τζόνσον Ουάσινγκτον Γουίζαρντς Παναθηναϊκός (Ελλάδα)
Τζίμερ Φριντέτ Φοίνιξ Σανς Παναθηναϊκός (Ελλάδα)
Γουέιντ Μπάλντγουιν Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Κώστας Κουφός Σακραμέντο Κινγκς ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Νίκολα Μίροτιτς Μιλγουόκι Μπακς Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Αλεξ Αμπρίνες Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Τάιλερ Κάβανο Γιούτα Τζαζ Αλμπα Βερολίνου (Γερμανία)
Ντάιρις Μπέρτανς Νιου Όρλεανς Πέλικανς Χίμκι (Ρωσία)
Από το ΝΒΑ στην Ευρώπη: Έφτασαν τους 14 και πληθαίνουν
AP Photo/Matt Slocum AP PHOTO/MATT SLOCUM

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΝΒΑ - ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ

Οι NBAers δεν επέλεξαν φέτος την Ευρώπη μόνο για την EuroLeague. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί ο Μίλος Τεόντοσιτς , ο οποίος μετά την αποδέσμευσή του από τους Κλίπερς αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη για να υπογράψει συμβόλαιο στην Βίρτους Μπολόνια, κάτοχο του Basketball Champions League, που την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται στο EuroCup. Στο EuroCup -και συγκεκριμένα στην Τρέντο- θα παίζει τη νέα σεζόν και ο Τζορτζ Κινγκ, που φόρεσε για ένα παιχνίδι τη φανέλα των Φοίνιξ Σανς την προηγούμενη σεζόν. Τέλος, στην Γαλλία θα μετακομίσει ο Μπίλι Γκάρετ , ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο στην Σαλόν, η οποία όμως δεν μετέχει σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Παίκτης Ομάδα ΝΒΑ 2018/19 Ευρωπαϊκή ομάδα 2019/20
Μίλος Τεόντοσιτς Λ.Α. Κλίπερς Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)
Τζορτζ Κινγκ Φοίνιξ Σανς Τρέντο (Ιταλία)
Μπίλι Γκάρετ Νιου Γιορκ Νικς Σαλόν (Γαλλία)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: EUROLEAGUE - ΝΒΑ

Την αντίθετη διαδρομή, από την EuroLeague στο ΝΒΑ, την έκαναν μόνο τέσσερις παίκτες αυτό το καλοκαίρι. Οι δύο μάλιστα έφυγαν από την Φενέρμπαχτσε, ο Νικολό Μέλι και ο Μάρκο Γκούντουριτς , υπογράφοντας σε Πέλικανς και Γκρίζλις αντίστοιχα. Στην Βοστώνη μετακόμισε ο Βενσάν Πουαριέ της Μπασκόνια, ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θα γίνει ξανά συμπαίκτης έπειτα από έξι χρόνιαμε τον αδερφό του, Γιάννη, μετά την συμφωνία του με τους Μιλγουόκι Μπακς.

Παίκτης Ευρωπαϊκή ομάδα 2018/19 Ομάδα ΝΒΑ 2019/20
Βενσάν Πουαριέ Μπασκόνια (Ισπανία) Μπόστον Σέλτικς
Μάρκο Γκούντουριτς Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) Μέμφις Γκρίζλις
Νικολό Μέλι Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) Νιου Όρλεανς Πέλικανς
Θανάσης Αντετοκούνμπο Παναθηναϊκός (Ελλάδα) Μιλγουόκι Μπακς
Από το ΝΒΑ στην Ευρώπη: Έφτασαν τους 14 και πληθαίνουν

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ - ΝΒΑ

Υπάρχουν και οι παίκτες από την υπόλοιπη Ευρώπη που υπέγραψαν συμβόλαια με ομάδες του ΝΒΑ, έστω κι αν τα περισσότερα δεν είναι εγγυημένα. Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο Ματ Τόμας, ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη των πρωταθλητών Ράπτορς μετά την καλή χρονιά που έκανε στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Βαλένθια. Από εκεί και πέρα, ο Γάλλος Γουίλιαμ Χάουαρντ και ο Στάντον Κιντ πήγαν στην Γιούτα, ο Τζαβόντε Γκριν στην Βοστώνη, ο Ανταμ Μοκόκα στο Σικάγο και ο Τζος Μάτζετ στο Ορλάντο. Όλοι με μη εγγυημένα ή μερικώς εγγυημένα συμβόλαια, ουσιαστικά για την προετοιμασία των ομάδων.

Παίκτης Ευρωπαϊκή ομάδα 2018/19 Ομάδα ΝΒΑ 2019/20
Γουίλιαμ Χάουαρντ Λιμόζ (Γαλλία) Γιούτα Τζαζ
Στάντον Κιντ Νταρουσάφακα (Τουρκία) Γιούτα Τζαζ
Ματ Τόμας Βαλένθια (Ισπανία) Τορόντο Ράπτορς
Τζαβόντε Γκριν Ουλμ (Γερμανία) Μπόστον Σέλτικς
Ανταμ Μοκόκα Μέγκα Μπέμαξ (Σερβία) Σικάγο Μπουλς
Τζος Μάτζετ Γκραν Κανάρια (Ισπανία) Ορλάντο Μάτζικ

Photo credits: AP Photo/Steve Yeater

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ