OPINIONS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Κατόρθωμα...

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος που είδε τον Ολυμπιακό να κάνει το τέλειο παιχνίδι στο πρώτο μέρος και το πιο άθλιο στο δεύτερο, γράφει τους λόγους της ήττας και τη συγγνώμη που πρέπει να ζητήσουν από τον Πρίντεζη, συμπαίκτες και προπονητές...

Ο Ολυμπιακός έχασε στο ΟΑΚΑ, ο κόσμος του είδε μια απίστευτα διπρόσωπη ομάδα, αλλά για όλα υπάρχει εξήγηση. Όσο πέρναγε η ώρα στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι λύσεις του Μπλατ μειώνονταν και αυτές του Πασκουάλ, αυξάνονταν. Κι όμως στο πρώτο μισό, ο Αμερικανός είχε κάνει πάρτι και ο συνάδελφός του δεν καταλάβαινε τι γινόταν.

Οι Πειραιώτες έχασαν γιατί δεν είχαν πολλές λύσεις. Όταν θες να παίξεις με ποικιλία, πρέπει να ‘χεις και τον απαραίτητο πλουραλισμό. Από την αρχή ως το τέλος. Δε θα αραδιάσω τι έκαναν μεμονωμένα οι
ερυθρόλευκοι", γιατί το ξέρετε ήδη. Επιμένω πως η ομάδα αν είχε έναν αθλητικό ψηλό, θα μπορούσε να αλλάξει και άλλα πράγματα στην εικόνα της. Σέβομαι τις επιλογές, αλλά είναι και κρίμα, μια ομάδα που παίζει τόσο καλά για έναν ημίχρονο, να μην αντέχει στη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός έχασε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Όχι από τον Καλάθη, όχι από τον Λάγκφορντ. Ο Λεκαβίτσιους εκτέλεσε μια ομάδα που έπαψε να αμύνεται και να συνεργάζεται. Κι όμως διαβάστε όσα έγιναν στο πρώτο μέρος και θα πιστέψετε ότι στο τέλος κέρδισε ο Ολυμπιακός: Οι εκπλήξεις του Μπλάτ εμφανίστηκαν από την αρχή. Ζώνη με προσαρμογές και ο Πασκουάλ ψαχνόταν. Ο Τίμα με τις νέες… συνθήκες εργασίας, να βγαίνει στο "4" και να κυνηγάει τον Τόμας, την ώρα που ο Πρίντεζης πήγαινε πάνω στον Παπαπέτρου. Ο Ολυμπιακός είχε ήδη «ξεχαρβαλιάσει» κάθε πλάνο του Πασκουάλ. Ο Τίμα να οργιάζει στην επίθεση, που ούτως ή άλλως είναι του γούστου του.

Ο "πράσινος" τεχνικός δεν περίμενε σε καμία περίπτωση ότι ο Λετονός θα αποδεικνυόταν το μεγάλο όπλο του αντιπάλου, αλλά θα μπορούσε να ήταν υποψιασμένος αν είχε παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο "ερυθρόλευκο" ρεπορτάζ. Ο Τίμα, είχε να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες καταστάσεις το προηγούμενο διάστημα. "Ή θα σοβαρευτείς ή θα ‘χουμε θέμα" του είπε ο Μπλατ που τον πιστεύει. Ο Λετονός έπαψε να γυροφέρνει και να παριστάνει το… αέρινο τριάρι όπως έκανε τον προηγούμενο καιρό.

Ο προπονητής του, τον έφερε κοντά στο καλάθι και ο Ολυμπιακός άρχισε να δημιουργεί προβλήματα σε έναν Παναθηναϊκό που δε μπορούσε να τον περιορίσει. Για τον Παπαπέτρου παραήταν δυνατός. Για τον Τόμας, παραήταν γρήγορος. Και έτσι έγινε η αρχή. Ο Ολυμπιακός έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες τους 48 πόντους. Μέσα στο ΟΑΚΑ. Ημίχρονο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού που είχε συνηθίσει να βλέπει μια ομάδα να παίζει και να προσπαθεί να αμυνθεί, έβλεπε έναν Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται κάθε… χιλιοστό του παρκέ. Ναι, ο Γκος και ο Λέντεϊ ήταν μακριά από τα ζητούμενα.

Όταν όμως η ενέργεια του Τουπάν και του Παπανικολάου "κουμπώνει" με την επιθετικότητα του Πρίντεζη και την μαχητικότητα του Μιλουτίνοβ είναι εύκολο να γίνει η δουλειά. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος, είχε πρόβλημα μόνο τις στιγμές που μπλόκαρε στην περιφέρεια. Είτε γιατί έμεινε πολλή ώρα η μπάλα στα χέρια των παικτών, είτε γιατί βγήκε δυνατά η "πράσινη" άμυνα και τους οδήγησε σε άσχημα κατατόπια. Ε, θα υπάρξουν κι αυτά. Δεν γίνεται 20 λεπτά να κάνεις «παπάδες». Η στατιστική χαμογελούσε στον Ολυμπιακό. Τα ποσοστά εξαιρετικά και κυρίως η ομαδικότητα και οι συνεργασίες, σε όλο το μεγαλείο. Ημίχρονο με τελικές πάσες 2-13. Τι άλλο να γράψω δηλαδή;

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα διαβάσατε; Όλα αυτά είναι το πρώτο μέρος. Και αν το πάρουν ως δεδομένο, έχουν δικαίωμα οι Ολυμπιακοί να ελπίζουν. Αλλά πρέπει να ‘χει διάρκεια η ομάδα, ποιότητα και λύσεις. Βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς γκάρντ. Κανέναν! Απίστευτο. Τίποτα ο Σπανούλης, τίποτα ο Γκος, τίποτα ο Τουπάν, περιορισμένη δράση ο Παπανικολάου περαστικός ο Μάντζαρης. Χτυπημένος ο Στρέλνιεκς. Στο "5" ; Μιλουτίνοβ περιορισμένος και Λέντεϊ αλλού για αλλού.

Σου έμειναν ο Τίμα που ‘χε ψυχολογία και ο Πρίντεζης να παλεύει με νύχια και δόντια. Αποτέλεσμα; Άλλαξαν όλα τα δεδομένα με το που άρχισε το Β’ μέρος. Ο Παναθηναϊκός έγινε πιεστικός (λογικό), οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν λάθη και η καλή κυκλοφορία τους είχε χαθεί. Τα ποσοστά κατέρρευσαν σε δίποντα και τρίποντα. Για τις βολές καλύτερα να μη γράψω.

Είναι ένα θέμα που υπήρχε πάντα. Και ο Πασκουάλ εκεί που ‘χε ξεκινήσει στο ματς τον Παπαπέτρου και ήταν "βούτυρο στο ψωμί" των πρώην συμπαικτών του, αυτή τη φορά μπήκε με τον Αντετοκούνμπο από τα αποδυτήρια και κατάφερε να κάνει άνω- κάτω την αναμέτρηση. Οι πεντάδες του Μπλατ υπέφεραν και ο Σπανούλης κράταγε τη μπάλα περισσότερο από το φυσιολογικό και το πρέπον. Ε, μπήκε και η αθλητικότητα στην εξίσωση και οι Πειραιώτες έπαθαν τη ζημιά. Πάντα θα χρειάζεται αθλητικός ψηλός σε αυτή την ομάδα, όπως και να παίζει, όποια κι αν είναι η εικόνα της αναμέτρησης.

Στην τελευταία περίοδο οι "πράσινοι" ήταν πέντε μπροστά, είχε χάσει με 12 πόντους το τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός. Ήταν πανεύκολο στην τελική ευθεία να κάνει ό,τι γουστάρει ο Παναθηναϊκός. Ψυχολογία, έδρα και κέφι. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο και όπως αποθέωσα τον Μπλατ για το πρώτο μέρος, πρέπει να του "τα χώσω" για αυτό, είναι ντροπή να παίζει μόνο ο Πρίντεζης. Πρέπει να του ζητήσουν συγγνώμη προπονητές και παίκτες. Ο Πασκουάλ πήρε… εκδίκηση με την ενέργεια των ψηλών του, την πίεση του Αντετοκούνμπο και την πλήρη διάλυση της ηρεμίας των «ερυθρόλευκων». Όπως είπα ότι μέσα στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός έβαλε 48 πόντους στο ημίχρονο, πρέπει να κλείσω το κείμενο λέγοντας ότι τελείωσε το ματς και είχε δεχθεί 93 πόντους.

Αλλά πέρα από την άμυνα, είναι και η επίθεση. Στατική, βιδωμένη ομάδα και βολές στο… γάμο του Καραγκιόζη. Ο Ολυμπιακός θα μάθει σίγουρα από αυτά που του συνέβησαν. Έχουν να κρατήσουν πάρα πολλά από την εικόνα του πρώτου μέρους και θα ‘πρεπε να καθίσουν μισή μέρα στα αποδυτήριά τους και να παρακολουθήσουν το δεύτερο ημίχρονο. Αξίζει τον κόπο να το κάνουν. Να δουν πως έχασαν, ποιοι παίκτες τους έκαναν τη ζημιά και τι χρειάζονται για το μέλλον. Θέλει μεγάλη προσπάθεια όχι για να χάσεις, αλλά και για να μεταμορφωθείς τόσο απότομα. Όχι προς το χειρότερο. Προς το… άθλιο. Κατόρθωμα. Μοναδικό! Βαθμολογικά μην ασχολείστε, είναι πολύ νωρίς ακόμα. Κάθε παιχνίδι έχει διαφορετική ιστορία, ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να γίνει πιο μαχητικός. Δυο σπρωξιές «έφαγαν» και λιποθύμησαν! Τα λέμε μετά τη Φενέρ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ