EUROLEAGUE

Ολυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου: Από τον "χαραμάδα" στον Ποκουσέβσκι

Ολυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου: Από τον "χαραμάδα" στον Ποκουσέβσκι
EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον καλό Ολυμπιακό, την δυναμική γραμμή των ψηλών, τον “χαραμάδα” και τον Ποκουσέφσκι που μπορεί να αφήσει εποχή.

Είχε αρκετό καιρό να παίξει και να το ευχαριστηθεί ο Ολυμπιακός. Να παίξει καλά σε ένα σημαντικό ματς, όπως αυτό με την Μπάγερν , που στη θεωρία έπαιζε το τελευταίο της χαρτί για την πρόκριση στους “8”. Να επαναφέρει τα χαμόγελα στους βασανισμένους οπαδούς του, που εδώ και δυο μήνες μετρούσαν σχεδόν ... μόνο ήττες.

Ο δεύτερος γύρος της Ευρωλίγκας ήταν σκέτη καταστροφή, μέχρι το τζάμπολ της Πέμπτης (3-8 σε 11 αγώνες) και η ομάδα που είχε αρκετές πιθανότητες να πλασαριστεί στην πρώτη τετράδα κατρακύλησε και μάχεται πλέον να εξασφαλίσει το εισιτήριο που οδηγεί στα πλέι-οφ.

Χωρίς Σπανούλη-Στρέλνιεκς, με έκτακτη απουσία αυτή του Αγραβάνη , τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, απέναντι σε μια (τουλάχιστον) σοβαρή ομάδα. Ο Ολυμπιακός τα απλοποίησε τόσο, που η τελική διαφορά των 20 πόντων να έμοιαζε μικρή για να αντικατοπτρίσει την χαώδη διαφορά των δυο ομάδων πάνω στο παρκέ.

Εντάξει, η Μπάγερν ξεκίνησε με 0/4 λέι απ, έβαλε μόλις 10 πόντους στην πρώτη περίοδο, έμοιαζε με σκιά του καλού της εαυτού, αλλά το χεράκι του για όλα αυτά το έβαλε και ο Ολυμπιακός. Κυρίαρχος από το πρώτο, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, κατάφερε από την αρχή να επιβληθεί και ουδέποτε να απειληθεί, επί της ουσίας.

Οι 89 πόντοι, τα πολλαπλάσια ριμπάουντ (44-23), οι 22 ασίστ και το γενικότερο θέαμα μιας (επιτέλους) φρέσκιας ομάδας ικανοποίησε το κοινό που πήγε στο ΣΕΦ. Υπήρξαν αρκετοί λόγοι να φύγει κανείς ικανοποιημένος και χορτασμένος, από αυτό το ματς.

ΜΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΦΡΟΝΤ ΛΑΪΝ

Πρώτα η γραμμή των ψηλών . Ο Μιλουτίνοβ σταθερά ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς με τα “ερυθρόλευκα” σε ένα ακόμη ... οργιαστικό βράδυ. Χωρίς αντίπαλο στο ύψος του, ο Σέρβος σέντερ πήρε από την αρχή τις πρωτοβουλίες, ολοκλήρωνε τις φάσεις όπως και όποτε ήθελε, αποδεικνύοντας ότι φέτος είναι καλύτερος από ποτέ.

Δεν ξέρουμε τι σκέφτονται οι Σαν Αντόνιο Σπερς για το καλοκαίρι, πιθανότατα θα τον πάρουν καθώς ξεκινούν την ανοικοδόμηση της ομάδας τους, προς το παρόν ο Ολυμπιακός απολαμβάνει τους καρπούς μιας σπουδαίας επένδυσης για την οποία επικρίθηκε, αλλά σίγουρα δεν μετάνιωσε.

Δίπλα του (ή σε ρόλο μπακ-απ, όταν έπαιξε στο “5”) ο Ζακ Λεντέι, που τελείωσε με 23 πόντους (στα προηγούμενα πέντε ματς είχε συνολικά 30) κάνοντας πράξη τα δικά του λόγια πριν από το ματς: “ Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε και να δείξουμε με έργα ότι είμαστε αποφασισμένοι για όλα...

Και μαζί τους, ο Γιώργος Πρίντεζης που μοιάζει να ξαναβρίσκει τα πατήματά του. Αν ανακτήσει και την ψυχραιμία του, γιατί πολλές φορές μοιάζει να χάνεται και να πνίγεται στο άγχος του, θα ναι ακόμη καλύτερος.

Ο ... ΧΑΡΑΜΑΔΑΣ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

Υπήρχε όμως και ο “χαραμάδας”! Ποιος είναι αυτός; Ο Μπριάντε Γουέμπερ. Όπου “χαραμάδες”, οι παίκτες αυτής της σωματικής διάπλασης. Πολύ λεπτοί, νευρώδεις, ικανοί να διαπερνούν και τις χαραμάδες. Ο Αμερικανός παίζει με πάθος, καμιά φορά πάνω από το κανονικό, πιέζει την μπάλα, σκοράρει, μαζεύει ριμπάουντ και έχει αρχίσει να δημιουργεί όπως πρέπει. Για ένα παίκτη που πρωτοεμφανίζεται στην Ευρωλίγκα, στα μέσα μάλιστα της χρονιάς, ο απολογισμός του (8.2 πόντοι, 5.2 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ) είναι εξαιρετικός . Όπως και η εμφάνισή του την Πέμπτη (12 πόντοι, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ).

Πληθωρική και η εμφάνιση του Παπανικολάου, που μπορεί να μην σκόραρε, έβγαλε όμως άμυνες και γέμισε την στατιστική του με 10 ριμπάουντ και 6 ασίστ (ατομικό ρεκόρ στην Ευρωλίγκα), που μετά τις εσωτερικές αλλαγές (ο Τουπάν στο “2” σαν τέταρτος γκαρντ, ο Βεζένκοφ στο “3”) παίζει περισσότερο από ποτέ.

ΚΕΡΑΣΑΚΙ Ο ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ

Σε μια ωραία μπασκετική βραδιά, ο Σάσα Ποκουσέφσκι ήταν το “κερασάκι” στην τούρτα. Ο πιτσιρίκος Σέρβος έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού , που έπαιξε στην Ευρωλίγκα (17 και 2 μηνών) παίρνοντας το σχετικό ρεκόρ του Γιώργου Πρίντεζη από το 2002.

Ο ψιλόλιγνος φόργουορντ, για τον οποίο οι σκάουτερ του ΝΒΑ ... τρίβουν τα χέρια τους, είναι μια μεγάλη προοπτική του Ολυμπιακού, που θα πρέπει να του δώσει τον απαραίτητο χώρο και να επιμείνει . Όσοι τον έχουν δει να παίζει με αντιπάλους της ηλικίας του μιλάνε για ένα γκαρντ-φόργουορντ 212 εκατοστών με τεράστια χέρια και ακόμη πιο τρομακτική ευστοχία. Θα αφήσει εποχή, προσθέτουν. Αν πάρουμε υπόψη την επιμονή που έδειξε ο Ολυμπιακός στην περίπτωση Μιλουτίνοβ, ο μικρός Σάσα, πρέπει να αισθάνεται ήσυχος.

Φυσικά, για να συνεχιστούν τα χαμόγελα ο Ολυμπιακός που μετά το γήπεδο, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για τα Κανάρια Νησιά , θα πρέπει να επαναλάβει την εμφάνισή που έκανε στο ΣΕΦ και μακριά από την Ελλάδα. Απέναντι σε μια ομάδα η οποία δεν έχει να χάσει κάτι, αλλά δεν ... επιμένει και πάρα πολύ. Παράδειγμα ο αγώνας της με την Μπαρτσελόνα. Πάλεψε ένα ημίχρονο, για να χάσει εν τέλει με 30 πόντους.

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κάνει και δεύτερη νίκη, μέσα στην εβδομάδα, φτάνει στις 15 και θα έχει απόλυτο πλεονέκτημα απέναντι στις άλλες ομάδες, καθώς τα άλλα δυο παιχνίδια (Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα) τα παίζει στο Φάληρο.

ΥΓ: Ολόκληρη σύσκεψη έγινε τις προάλλες στην ΕΟΚ. Για μια διαρροή κύκλων και ... μια ανακοίνωση της ΟΔΚΕ. Η οποία, όπως η ΚΕΔ, είναι ανεξάρτητη βεβαίως-βεβαίως

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ