EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Στο Μιλάνο θα "κριθεί"

Ολυμπιακός: Στο Μιλάνο θα "κριθεί"
EUROKINISSI

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την επιστροφή του Ολυμπιακού στην... κανονικότητα, που θα κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Μιλάνο. Δημιουργία, Πρίντεζης-Μιλου και Σάσα. Η αλήθεια για τους ξένους ρέφερι.

H νίκη είναι νίκη, ειδικά όταν μια ομάδα έχει εθιστεί σε ... ήττες. Ο Ολυμπιακός είχε να πάρει ροζ φύλλο από τις 17 Ιανουαρίου. Πέντε παιχνίδια ήταν πολλά, οπότε η επικράτηση στην Ποντγκόριτσα , ήρθε για να σπάσει το σερί της αποτυχίας αλλά και να ξαναβάλει τους Πειραιώτες στον σωστό δρόμο.

Ναι μεν έχασαν πολύ έδαφος ( ήδη οι θέσεις 4-5, είναι μακρινό όνειρο ), γνώρισαν την αμφισβήτηση και αισθάνθηκαν αδύναμοι, παρόλα αυτά έδειξαν ότι υπάρχει σφυγμός και κυρίως είναι σε θέση να ξαναβρεί η ομάδα τις σταθερές της.

Προφανώς δεν είναι η Μπούτουτσνοστ η ομάδα-κριτήριο για το αν ο Ολυμπιακός μπορεί να ξαναπαίξει μπάσκετ της αρχής της σεζόν, περισσότερα θα ξέρουμε την ερχόμενη εβδομάδα στο Μιλάνο απέναντι στην διαφορετική με τα προηγούμενα χρόνια, Αρμάνι. Από την στιγμή, μάλιστα, που έλειπε ο Γεωργιανός σέντερ Μπιντάτζε, με το αστείρευτο ταλέντο, η δουλειά των “ερυθρολεύκων” έγινε ευθύς εξ' αρχής πιο εύκολη.

Βεβαίως σε αυτό έβαλαν και οι ίδιοι το χεράκι τους, παίζοντας μετά από καιρό μπάσκετ που τους αντιπροσωπεύει. Με 26 ασίστ, μόλις 8 λάθη, 50% στα τρίποντα και 51 πόντους στο πρώτο μέρος. Ναι, ο αντίπαλος δεν ήταν ισχυρός, ήταν όμως κι ο Ολυμπιακός καλός για να απλοποιήσει από νωρίς τα πράγματα.

Η ισορροπία μέσα και έξω από τη ρακέτα είναι ένα ζητούμενο για την ομάδα του Μπλατ, που χθες την είχε σε μέγιστο επίπεδο. Εκτός από τις καλές επιδόσεις στο περιφερειακό σουτ (εξαίρεση το 1/6 του Σπανούλη) ο Ολυμπιακός στήριξε ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του σε δυο παίκτες που του ... έλειψαν πολύ στο διάστημα των πέντε σερί ηττών του.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΝ ΕΝΑΣ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤ ΛΑΪΝ

Ο Μιλουτίνοβ για πρώτη φορά, μετά από τον τραυματισμό του, είχε νταμπλ-νταμπλ με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ, θυμίζοντας την αυτοκρατορική του εμφάνιση εναντίον του Παναθηναϊκού, ενώ και ο Γιώργος Πρίντεζης επιτέλους πιο ανάλαφρος σε σχέση με τον πρόσφατο εαυτό του, τελείωσε με 19 πόντους έχοντας 8/12 σουτ. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο έμπειρος άσος σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων, ευστοχεί σε τρίποντο και όλα δείχνουν πως επιστρέφει δριμύτερος. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να βρίσκει το δίδυμο των ψηλών του σε τόσο καλή βραδιά, γιατί έχει το εύκολο καλάθι, τα τελειώματα στα πικ εν ρολ, πολλά επιθετικά ριμπάουντ και προκαλεί τεράστια προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα.

Από την στιγμή, μάλιστα, που στο ντουέτο προστίθεται και ένας τρίτος (αυτή τη φορά ο Βεζένκοφ, σε ένα πολύ μεστό παιχνίδι, από τα καλύτερα του μέσα στη χρονιά) η φροντ-λάιν του Ολυμπιακού σε ... πρώτη φάση δείχνει πανίσχυρη.

Σε δεύτερη, έχει αδυναμίες καθώς ο ΛεΝτέι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο “5”, όπως συνήθως συμβαίνει απέναντι με ψηλότερους αντιπάλους. Ήταν και το μοναδικό σημείο που οι Πειραιώτες έχασαν το προβάδισμα καθώς η Μπούντουτσνοστ με ένα σερί 11-0 πέρασε 16-15 στα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου. Είναι η δυσλειτουργία στο χτίσιμο του ρόστερ, όλο αυτό. Αν παίζει ο Βεζένκοφ στο “4” (όπως σωστά γίνεται άλλωστε για μπακ-απ του Πρίντεζη αποκτήθηκε) δεν χωράει ο Λε Ντέι που αποδίδει καλύτερα σαν πάουερ-φοργουορντ, εκτός αν βρεθεί αντίπαλος με σέντερ στο ύψος του.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η προσθήκη του Γουέμπερ στην περιφέρεια φέρνει ένα καλό πασέρ (και κυρίως γρήγορο στη μετακίνηση της μπάλας), ο Μάντζαρης έχει ξαναμπεί στην εξίσωση και δίνει λύσεις και όταν οι τέσσερις γκαρντ δίνουν 21 (από τις συνολικά 26) ασίστ της ομάδας, μάλλον πρέπει να τους βάλει κανείς καλό βαθμό.

Πολλοί απόρησαν με την επιμονή του Μπλατ στον Γκος, υπάρχει όμως εξήγηση. Ελλείψει του Στρέλνιεκς, είναι αυτός που θα παίζει περισσότερο λόγω φρεσκάδας και έκρηξης. Ο Αμερικανός κάνει ακόμη εύκολα λάθη, δεν είναι τόσο εύστοχος, αν και μετά από τρία ματς χωρίς εύστοχο τρίποντο επανήλθε με 2/5.

Η ΕΚΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αυτή την στιγμή, ο Ολυμπιακό έχει 13-12 και στην τριπλή ισοβαθμία με Μπασκόνια και Μιλάνο είναι καλύτερος λόγω των δυο νικών που έχει πετύχει κόντρα στους Βάσκους. Είναι δηλαδή στην έκτη θέση. Αν περάσει νικηφόρα στο Μιλάνο την ερχόμενη εβδομάδα, δύσκολα θα του ξεφύγει η συγκεκριμένη κατάταξη, καθώς ακολουθούν τρεις αγώνες εντός (Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα) και το ταξίδι στα Κανάρια Νησιά.

Το διπλό στο Μιλάνο θα είναι μεγαλύτερης αξίας, καθώς ο Ολυμπιακός θα έχει πάρει μια σημαντική νίκη, επιστρέφοντας στην ... κανονικότητα και όχι αρκούμενος σε μια επικράτηση επί της αδύναμης Μπούντουτσνοστ.

ΥΓ: Επειδή από δω κι από κει λέγονται και καμιά φορά γράφονται κιόλας, να επισημάνουμε κάτι. Ο Ολυμπιακός ζητώντας ξένους διαιτητές εν όψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στην Basket League δεν σημαίνει ότι ζητάει από την ΕΟΚ να παρανομήσει. Οι κανονισμοί διαιτησίας δεν γράφουν πουθενά ότι απαγορεύεται στην Ελλάδα ο ορισμός αλλοδαπών ρέφερι

ΥΓ 2: Στο σχετικό εδάφιο του κανονισμού τονίζονται τα εξής: "Το σύστημα που εφαρμόζεται για τον ορισμό των διαιτητών, επιλέγεται από την ΚΕΔ η οποία λαμβάνει την σχετική πρόταση του ΔΣ της ΕΟΚ. Το σύστημα ορισμού διαιτητών είναι δυνατό να διαφέρει ανά κατηγορία πρωταθλήματος (πχ απευθείας ορισμός εκ των καταλόγων εν ενεργεία διαιτητών της αυτής ή και άλλης κατηγορίας, ορισμός με κλήρωση, ο τρόπος της οποίας υπόκειται στην κρίση των μελών της, ο αποκλεισμός από τη κλήρωση διαιτητών που έχουν συνεχείς διαιτησίες στα ίδια σωματεία και κάθε άλλη λεπτομέρεια με τον τρόπο της κλήρωσης). Σε κάθε συνεδρίαση ορισμού διαιτητών από την ΚΕΔ μπορεί να τηρείται σχετικό πρακτικό".

ΥΓ 3: Όπως καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, πουθενά ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ θέμα μη συμμετοχής ξένων ρέφερι στο πρωτάθλημα, καθώς ο ορισμός των διαιτητών είναι υπόθεση της επιτροπής διαιτησίας, με βάση τις προτάσεις από το ΔΣ της ΕΟΚ. Αν δηλαδή η ΕΟΚ κρίνει σκόπιμο να κληθούν για ένα αγώνα ξένοι ρέφερι, η ΚΕΔ μπορεί να τους ορίσει χωρίς να τίθεται πρόβλημα παράβασης των κανονισμών.

ΥΓ 4: Δεν είναι, άλλωστε, καινοφανές ξένοι διαιτητές να σφυρίζουν σε πρωταθλήματα άλλων χωρών. Το κάνουν και οι Έλληνες ρέφερι, άλλωστε αποδεχόμενοι τις κατά καιρούς προσκλήσεις της κυπριακής λίγκας, ή ακόμη και της κινέζικης, αν θυμηθούμε παλιότερα τον Λάζαρο Βορεάδη.

ΥΓ 5: Ξένους διαιτητές χρησιμοποιεί και η VTB, με τον Νικο Πιτσίλκα που έχει την ευθύνη του ορισμού τους. Πρόσφατα, στο ντέρμπι Χίμκι-ΤΣΣΚΑ σφύριξε ο Σλοβένος Πουκλ. Η επιλογή γίνεται με βάση τους διαθέσιμους εν ενεργεία διαιτητές διαθέτει η κάθε ομοσπονδία. Έτσι είναι και η συνήθης διαδικασία. Την ακολούθησαν και οι Λιθουανοί όταν προσκάλεσαν για το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου τους Λαμόνικα-Ρίζικ

ΥΓ 6: Εμμέσως, άλλωστε, πλην σαφώς στην ανακοίνωση της ΟΔΚΕ για το θέμα των αλλοδαπών ρέφερι, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην άφιξη τους εν Ελλάδι. Διαφορετικά δεν θα απειλούσε με αποχή των μελών της "αν στις ελληνικές διοργανώσεις μετέχουν ξένοι διαιτητές". Θα έλεγε απλά ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανονισμούς και δεν θα χρειαζόταν η... αγωνιστική συσπείρωση γύρω από την ΕΟΚ (και η πρεμούρα, μην χάσει η ομοσπονδία τα οφίτσια).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ