EUROLEAGUE

Ένας μύθος κι ένας legend

Ένας μύθος κι ένας legend
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ που από την... κόλαση έκανε το μπάσκετ απόλαυση, με πρωταγωνιστές τους Πιτίνο και Καλαθη.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε και αυτό το οποίο μετράει, είναι πώς ο Παναθηναϊκός παραμένει συνεπής στο ραντεβού του με τους καλύτερους σε μία σεζόν που έμοιαζε με βουνό. Κόντρα σε όσες δυσκολίες βρήκε μπροστά, είναι στις οκτώ καλύτερες ομάδες της EuroLeague και πλέον χώρις να έχει να χάσει τίποτα πάει γι’ ακόμα μία υπέρβαση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης .

Η νίκη επί της Μπούντουτσνοστ δεν θα μείνει ακριβώς αξέχαστη , είναι όμως αυτή που έδωσε στους «πράσινους» το εισιτήριο για τα playoffs. Πέραν αυτού όμως, θα μνημονεύεται για χρόνια χάρη στον Νικ Καλάθη και το triple double που (επιτέλους!) σημείωσε . Στη ραψωδία της καριέρας του, έκανε τα πάντα και μας κάνει να νιώθουμε τυχεροί που ζήσαμε για να δούμε τα κατορθώματα του στο παρκέ. Είναι αλήθεια πώς τον τελευταίο μήνα πηγαίνει με... σπασμένα φρένα έχοντας παρασύρει και τους συμπαίκτες του σε αυτόν τον ρυθμό.

Η μεγάλη εικόνα για το «τριφύλλι» λέει ότι κατάφερε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο προ διμήνου. Και αυτό είναι η αλήθεια. Μια ομάδα που έπαιζε, κάτι σαν μπάσκετ κι έμοιαζε αποκλεισμένη, περισσότερο για τον τρόπο που αγωνιζόταν. Στην πορεία όμως, άπαντες έδειξαν μεγάλη βελτίωση, πίστη στο πλάνο και διάθεση να θυσιάσουν τα πάντα για να πετύχουν τον στόχο τους. Η πίεση λειτούργησε με θετικό τρόπο και από τα μέσα Φεβρουαρίου άλλαξαν τα πάντα.

Όλα ξεκινούν από τον προπονητή. Αυτός είναι που καλείται να δώσει το έναυσμα, να εμπνεύσει και να παρουσιάσει κάτι ελκυστικό και ταυτόχρονα αποδοτικό στο παρκέ. Κι ο Ρικ Πιτίνο έκανε όλα τα παραπάνω σε απόλυτο βαθμό . Πήρε μια ομάδα με κάκιστη ψυχολογία και πρόγραμμα - βουνό, για να τη μετατρέψει σε... τρένο. Χωρίς να ασχολείται με τίποτα άλλο πέρα από αυτό που παρουσίαζαν οι παίκτες του μέσα στο παρκέ. Αυτό είναι και το «κλειδί» στη μέχρι τώρα πορεία, σε αντίθεση με όσα έχουμε συνηθίσει. Το γεγονός ότι έχει κερδίσει τους πάντες τα λέει όλα. Άσχετα αν μείνει ή αν φύγει το καλοκαίρι, έχει παραδώσει πολλά μαθήματα εντός κι εκτός παρκέ με τη φιλοσοφία που έχει για το άθλημα.

Οι οκτώ νίκες στα τελευταία δέκα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Με ωραίο μπάσκετ και παίκτες να λατρεύουν αυτό που κάνουν. Μη ξεχνάμε πώς τους έβαλε όλους στην εξίσωση...

NON STOP ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μέσα σε όλα, στην εντυπωσιακή ανατροπή και την παράνοια της πρόκρισης, είδαμε τον Νικ Καλάθη να πετυχαίνει αυτό που έμοιαζε θέμα χρόνου να γίνει: το triple double. Το άξιζε, το κυνηγούσε και το πέτυχε! Η χθεσινή βραδιά ανήκει σε μεγάλο βαθμό στον αρχηγό του Παναθηναϊκού, δίχως αμφιβολία.

Μια επίδοση που του... ξέφυγε αρκετές φορές την τελευταία τριετία, ήρθε στο καταλληλότερο σημείο. Για να δώσει ακόμη πιο γιορτινό τόνο στην επιτυχία.

Το standing ovation στο φινάλε του αγώνα για τον αρχηγό, δεν είναι παρά η ελάχιστη αναγνώριση της επίδρασης που έχει στο παιχνίδι της ομάδας. Και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα... Το ζητούμενο βέβαια, τη δεδομένη στιγμή είναι ν’ αντέξει και να είναι φρέσκος στη σειρά με την Ρεάλ Μαδρίτης. Αν συμβεί αυτό τότε οι «πράσινοι» θα έχουν μεγάλη τύχη.

ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΦΑΝΕΛΑ

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα μπει ως φαβορί στα παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Το κάθε άλλο... Οι μονομαχίες που έπονται θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Από κάθε άποψη και για πολλούς λόγους.

Στους «πράσινους» εξαρχής άρεσε η ιδέα αυτής της συνάντησης. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα το «τριφύλλι» πέτυχε να είναι στα playoffs κάνοντας έναν άθλο. Μένει να κάνει ακόμα έναν, ώστε να είναι στη Βιτόρια και θα το παλέψει...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ