EUROLEAGUE

Σαρικόπουλος στο Sport24.gr: "Κι αν οι παίκτες δεν αγωνιστούν του χρόνου;"

Σαρικόπουλος στο Sport24.gr: "Κι αν οι παίκτες δεν αγωνιστούν του χρόνου;"
MOTIONTEAM

Ο 30χρονος σέντερ του ΠΑΟΚ, Ζήσης Σαρικόπουλος, στο Sport24.gr. Τι λέει για την κατάσταση με τον κορονοϊό, την απόφαση του ΕΣΑΚΕ για πρόωρο φινάλε στο πρωτάθλημα, τον ΠΣΑΚ και φυσικά για την πορεία της ομάδας του.

Η απόφαση για το «λουκέτο» στη Basket League ελήφθη από τον ΕΣΑΚΕ, κάτι που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο, τουλάχιστον έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού. Μένει μόνο να μπει το… βουλοκέρι από την πολιτεία και θα κάνουμε «μαύρα μάτια» για να ξαναδούμε δράση στα παρκέ. Το αν και κατά πόσο θα λείψει στον καθένα είναι μια άλλη ιστορία που σίγουρα αξίζει κάποια στιγμή να την αναλύσουμε θέτοντας, αν θέλουμε να τα έχουμε καλά με τον εαυτόν μας, τον δάχτυλον επί τον τύπον των ήλων. Όλα όμως στον καιρό τους.

Επιστρέφοντας στα… φρέσκα το Sport24.gr επικοινώνησε με τον σέντερ του ΠΑΟΚ, Ζήση Σαρικόπουλο, ο οποίος μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Μην ξεχνάμε ότι ο Δικέφαλος είναι μια από τις ομάδες, που σε κάθε περίπτωση, δεν… χαλιέται από το «ΤΕΛΟΣ» στο πρωτάθλημα. Ο λόγος δικός του.

Ζήση, εξοδόχαρτο έχεις πάρει;

«Η αλήθεια είναι πως όχι. Άλλωστε πιστεύω ότι αυτό γίνεται γι΄ αυτούς που αφελώς σκεπτόμενοι δεν πειθάρχησαν τις προηγούμενες μέρες βγαίνοντας στις παραλίες και στα πάρκα. Οι υπόλοιποι που πραγματικά έχουν ανάγκη και πρέπει να κυκλοφορήσουν δεν νομίζω ότι θα έχουν κάποιο πρόβλημα».

Πώς αντιμετωπίζεις όλη αυτή την κατάσταση με τον κορονοιό;

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Για την ακρίβεια τίποτα. Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Εκτός από τους επιστήμονες ακούμε πολλά από διάφορους για το τι πρέπει να κάνουμε και δεν θεωρώ ότι είναι και το καλύτερο. Προσωπικά έχω επιλέξει να βλέπω πολύ προσεκτικά τηλεόραση και γενικότερα μέσα ενημέρωσης, ενώ ανάλογη είναι η προσοχή μου και στα social media. Πρέπει να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε».

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης δυστυχώς τα πράγματα είναι τραγικά. Πώς είδες τη δική μας αντίδραση και γενικότερα τα μέτρα;

«Μπορώ να πω ότι τα αντανακλαστικά μας ήταν άμεσα. Είδαμε ότι τα σχολεία έκλεισαν γρήγορα και ήταν μια πολύ σωστή απόφαση, ενώ ακολούθησαν και τα υπόλοιπα. Είναι σημαντικό να μην κάνει κανείς του κεφαλιού του, αλλά να ακούει τους ειδικούς. Είδαμε τι έγινε προ ημερών σε ορισμένους δήμους που αφαίρεσαν ακόμα και τα στεφάνια από τις μπασκέτες στα ανοικτά γήπεδα. Και πολύ καλά έκανε ο Δορκοφίκης στη Γλυφάδα«.

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ"

Αυτό πλέον που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η επόμενη μέρα μετά την απόφαση του ΕΣΑΚΕ για το πρωτάθλημα. Ο 30χρονος σέντερ από την πλευρά του ζήτησε να επικρατήσει η λογική και οι δύο πλευρές να έρθουν σε μια συμφωνία.

Την απόφαση για τη διακοπή πως τη βλέπεις;

«Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι κανένας δεν περίμενε και δεν φανταζόταν ότι η χρονιά θα λήξει έτσι όπως φαίνεται. Ούτε φυσικά και η πλευρά των παικτών. Είναι δύσκολο να σκέφτεσαι το πότε θα παίξεις. Για μένα προέχει να περιοριστεί η πανδημία. Πρέπει όλοι να δράσουμε σωστά και έξυπνα και όχι σύμφωνα με την ατομική μας βούληση. Σαν παίκτης θα ήθελα να παίξω. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήμουν στο σπίτι με ένα στρώμα και να νιώθω ότι κάνω πιλάτες. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να ξέρεις τι θα ξημερώσει. Μόνο θεωρητικά μπορούμε να μιλήσουμε για το αν και πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όταν δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσει το πικ η πανδημία».

Είχαμε στη συνέχεια και την αντίδραση του ΠΣΑΚ…

«Ο ΠΣΑΚ θέλει και πολύ καλά κάνει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των παικτών κυρίως στο οικονομικό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση ότι στο τραπέζι τίθενται και βιοποριστικοί λόγοι για τους περισσότερους παίκτες. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με τις ομάδες για τα συμβόλαια. Με ηρεμία και σωστές βάσεις. Είναι σημαντικό να ακουστεί στον ΕΣΑΚΕ και το τι θέλουν οι παίκτες. Οι παίκτες αποτελούν το πρωτάθλημα. Για φανταστείτε να πει ο παίκτης δεν συμφωνώ και δεν παίζω του χρόνου. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ο ΠΣΑΚ κάνει μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν ακούγεται όπως συμβαίνει σε άλλα πρωταθλήματα. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα παιδιά στη διοίκηση του συνδέσμου που κάνουν σπουδαία δουλειά. Έχει φωνή, αλλά επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να ακουστεί περισσότερο από την πολιτεία και τη διοργανώτρια αρχή».

"ΜΕ ΤΡΩΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ"

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να διαπιστώσει ότι ο ΠΑΟΚ αποτελεί τη δυσάρεστη έκπληξη της φετινής σεζόν μέχρι και τη στιγμή της διακοπής και ο Ζήσης Σαρικόπουλος δεν είναι εύκολο να το… καταπιεί.

Να φύγει και να μην ξανάρθει τέτοια σεζόν έτσι Ζήση;

«Είναι μια πολύ παράξενη και περίεργη χρονιά. Δεν είχα κάτι τέτοιο στο μυαλό μου ερχόμενος στον ΠΑΟΚ. Ήξερα ότι κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να τακτοποιηθούν παλιές αμαρτίες αν μπορούμε να του πούμε έτσι. Να σου πως κάτι; Με τρώει όλο αυτό που έχει γίνει με την πορεία της ομάδας και δεν θέλω να τελειώσει έτσι η σεζόν. Θα ήθελα να παίξω και πάλι ώστε να βγάλουμε την ομάδα από τη δύσκολη θέση. Υπήρχαν παιχνίδια στη συνέχεια που είχαμε σημαδεύσει για να τα κερδίσουμε και πιστεύω ότι θα πετυχαίναμε τον στόχο. Βέβαια αυτά τώρα είναι θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Μένεις μόνο στα λόγια και δίνεις το δικαίωμα σε πολλούς να πουν ότι σε έσωσε η πολιτεία και ο ΕΣΑΚΕ. Ωστόσο δεν είμαι και ο πλέον αρμόδιος να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο επί του θέματος».

Τι έφταιξε όμως και η ομάδα παρουσίασε αυτή την εικόνα;

«Θέλω να πω ότι οι παίκτες δώσαμε το 100% σε μια επαναλαμβάνω περίεργη χρονιά. Ήδη στο μυαλό μου υπάρχει η σκέψη να μείνω στην ομάδα να α μπορέσουμε να φτιάξουμε. κάτι διαφορετικό. Δεν δέχομαι όλο αυτά που συνέβη φέτος. Η παρουσία στο Basketball Champions League μας αποσυντόνισε. Η ομάδα φτιάχτηκε την τελευταία στιγμή, χωρίς βάσεις και το απαραίτητο μοντάρισμα. Κυρίως οι ξένοι παίκτες επηρεάστηκαν ως ένα βαθμό, καθώς ορισμένοι ήταν ρούκις σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορέσαμε σαν ομάδα να διαχειριστούμε τη δυσκολία ορισμένων αγώνων».

Είδαμε άλλη εικόνα σε Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη…

«Δείξαμε ειδικά στην Ευρώπη με πιο δυνατούς αντιπάλους ότι η ομάδα μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ και να σταθεί αξιοπρεπέστατα. Κερδίσαμε εύκολα τη Σαραγόσα, την Μπρίντιζι, χάσαμε εκτός έδρας από τη Ντιζόν στο σουτ και στην Ελλάδα πασχίζαμε για μια νίκη. Δεν είχαμε ομοιογένεια με τις αλλαγές σε παίκτες και τους τρεις προπονητές. Το μοντάρισμα ουσιαστικά επιχειρήθηκε μέσα από τα παιχνίδια. Αν δεν είχαμε παιχνίδια στην Ευρώπη δεν θα ήμασταν σε αυτή τη θέση. Θα είχαμε χρόνο για προπόνηση και ξεκούραση».

Ποια είναι η εικόνα που σχημάτισες για το πρωτάθλημα που δεν είχε και τον Ολυμπιακό;

«Η απουσία του Ολυμπιακού στοίχισε σε δυναμικότητα και αίγλη από πολλές απόψεις. Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης είναι στις τελευταίες θέσεις, αλλά με τη δυναμική του κόσμου προσθέτουν το κάτι παραπάνω στο πρωτάθλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χατιρικά θα πρέπει να βρίσκεται στην Α1, κάθε άλλο. Πρέπει να χτίσεις κάτι πολύ καλό. Το πρωτάθλημα μου αφήνει πικρή γεύση. Δεν πέτυχα όχι θα ήθελα γιατί αυτό ήθελα να συμβεί μέσα από την ομάδα. Η ομάδα δεν το κατάφερε και είμαι απογοητευμένος. Τα έχω ως ένα βαθμό κα με τον εαυτό μου. Με πεισμώνει λίγο παραπάνω αυτό που έχει συμβεί αγωνιστικά. Νιώθω ότι έχω αφήσει στη μέση πολλά κομμάτι και θέλω να συνεχίσω. Εισέπραξα αγάπη από τον κόσμο και ήθελα να προσφέρω, να του την ανταποδώσω».

Θεωρείς ότι από τις ομάδες λείπουν οι κατάλληλοι παράγοντες;

«Σίγουρα λείπουν. Βέβαια κάποιος λόγος θα υπάρχει. Κανένας δεν ήθελε να βάζει τα χρήματά του χωρίς να έχει αντίκρισμα. Πρέπει να δει όχι τι παίρνει πίσω, αλλά ότι κάτι γίνεται γενικότερα. Βλέπει ότι το πρωτάθλημα δεν του προσφέρει το κάτι παραπάνω το κάτι διαφορετικό και δεν έχει κίνητρο. Είναι δουλειά του ΕΣΑΚΕ πως θα γίνει πιο δελεαστικό το πρωτάθλημα. Είναι κρίμα να βλέπεις ότι το προϊόν δεν το προστατεύουμε».

Θα φτάσουμε να πούμε καλό Αύγουστο για να επιστρέψετε στα παρκέ…

«Ελπίζω αυτό το διάστημα να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Είναι κάτι περίεργο. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ ξανά. Δυσκολεύομαι να το αποδεχτώ. Να βλέπουμε όμως τι γίνεται γύρω μας. Στην Ιταλία και στην Ισπανία για παράδειγμα. Δεν είναι το ίδιο να είσαι σε τέσσερις τοίχους και να κάνεις ορισμένες ασκήσεις από το να βρίσκεται στο γήπεδο. Προσωπικά ακολουθώ το πρόγραμμα που μου έχω δώσει ο γυμναστής μας και περιμένω. Φαντάζει αιώνας το διάστημα μέχρι την επόμενη προετοιμασία. Το μπάσκετ ήδη μου λείπει. Δεν έχει συμβεί ξανά να μην είμαι σε θέση ούτε στο γήπεδο να πάω. Αγαπάω το μπάσκετ και δεν το βλέπω σαν δουλειά».

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ