EUROLEAGUE

Ιτούδης στο Sport24.gr για κορονοϊό: "Η γιατρός είπε τώρα είσαι παίκτης και οφείλεις να πειθαρχήσεις"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Για δύο εβδομάδες, ο Δημήτρης Ιτούδης πάλεψε με τον κορονοϊό έως ότου βγει νικητής. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας περιγράφει στο Sport24.gr τις ημέρες που έβλεπε τον πυρετό να μην υποχωρεί και τη σημαντική βοήθεια των γιατρών στο "Σωτηρία".

Ολόκληρος ο πλανήτης συνεχίζει να ζει υπό τον φόβο του κορονοϊού εδώ και μήνες. Από τις αρχές του έτους κι έπειτα, η πανδημία άπλωσε τα δίχτυα της σε κάθε άκρη του κόσμου, με την Ευρώπη να παραμένει στα "κόκκινα" σε ό,τι αφορά σε καθημερινά κρούσματα. Το δεύτερο κύμα, που περίμεναν οι επιστήμονες, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών που βλέπουν τα νούμερα να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Ήδη, την Πέμπτη 27 Αυγούστου, καταγράφηκαν 259 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, την ώρα που η Κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την εξάπλωση με περιοριστικά μέτρα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μεταξύ αυτών που κλήθηκαν να παλέψουν με τον κορονοϊό και βγήκαν, εν τέλει, νικητές ήταν ο Δημήτρης Ιτούδης. Το βράδυ της Παρασκευής 7 Αυγούστου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανακοίνωσε πως ο προπονητής της βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό με την υποσημείωση πως " δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί σε κάποιο νοσοκομείο". Στην πράξη βέβαια, μερικές ημέρες αργότερα ο 49χρονος τεχνικός υποχρεώθηκε να νοσηλευτεί στο "Σωτηρία" επειδή ο πυρετός (το μοναδικό σύμπτωμα που εκδήλωσε) δεν υποχωρούσε.

Τέλος καλό όλα καλά όμως για τον ίδιο, αφού με την κατάλληλη κατεύθυνση από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, βρήκε τον τρόπο να κερδίσει τον κορονοϊό και να είναι σε θέση να επιστρέψει στην οικογένειά του (αρχικά) και την ομάδα του (εν συνεχεία). Έτσι, τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεση που είχε δώσει μέσω των social media λίγες ώρες αφότου ενημερώθηκε πως είναι θετικός στον κορονοϊό. " Θα γυρίσω πιο δυνατός" είχε γράψει στο Twitter, κι αυτό έκανε.

"ΔΕΝ ΕΠΕΦΤΕ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ"

Πλέον, απαλλαγμένος από τον ιό και το συνεπακόλουθο άγχος, ετοιμάζει τα πράγματά του για επιστροφή στη Ρωσία. Εκεί όπου αναμένεται να βρίσκεται τη Δευτέρα 31 Αυγούστου προκειμένου να πιάσει δουλειά και να προπονήσει ξανά τους παίκτες του με φόντο την έναρξη της σεζόν.

Λίγες ημέρες πριν μπει το αεροπλάνο της επιστροφής για τη ρωσική πρωτεύουσα, ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στο Sport24.gr για την περιπέτεια της υγείας του, τα βήματα που ακολούθησε κατόπιν των εντολών του ιατρικού επιτελείου του "Σωτηρία" και το... ευχάριστο της υπόθεσης, που δεν ήταν άλλο από το γεγονός πως δεν μετέδωσε τον ιό σε κάποιον από το οικογενειακό και στενό φιλικό του περιβάλλον.

" Έλαβα ένα τηλεφώνημα στις 6 Αυγούστου από έναν φίλο μου, που φιλοξένησα την περίοδο των διακοπών, ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό. Την επόμενη μέρα, έκανα το διαγνωστικό τεστ, όπου κι εγώ βρέθηκα θετικός" αναφέρει αρχικά ο Δημήτρης Ιτούδης για το πώς ξεκίνησε η περιπέτειά του. Τι έκανε αμέσως μετά;

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

" Η πρώτη μου κίνηση ήταν να ενημερώσω όλους τους οικείους μου και όλους όσους ήρθα σε επαφή τις προηγούμενες ημέρες. Ταυτόχρονα αποφασίσαμε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να το δημοσιοποιήσουμε. Ήταν η άμεση ευθύνη που έχει ο καθένας. Μπήκα αμέσως σε καραντίνα. Τις πρώτες πέντε - έξι ημέρες είχα πυρετό. Αυτό ήταν το μοναδικό σύμπτωμα. Ο πυρετός δεν έπεφτε όμως, από το 38.3 πήγαινε στο 37.7 με αντιπυρετικά. Ήταν μεγάλη η καταπόνηση όσον αφορά στο να μην πέφτει ο πυρετός. Έκανα μία αιματολογική εξέταση και αξονική τομογραφία στις αρχές του κορονοϊού στο "Σωτηρία", οι οποίες ήταν πολύ καλές.

Οι δεύτερες όμως εξετάσεις, μετά την έβδομη μέρα του πυρετού έδειξαν πως είχαν "τσιμπήσει" κάποιοι δείκτες στις αιματολογικές, κι εκεί η γιατρός μου και στο Σωτηρία, η επίκουρος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, μου είπε την μπασκετική ατάκα πως "τώρα είμαι εγώ ο προπονητής κι εσύ ο παίκτης, οφείλεις λοιπόν να πειθαρχήσεις στις εντολές μου και θα πάνε όλα καλά". Κι αυτό έκανα. Νοσηλεύτηκα για έξι μέρες. Οφείλω να ευχαριστήσω τόσο την κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου και την ομάδα της, όσο και τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον κ. Βασίλη Κικίλια, και την Πολιτική Προστασία, οι οποίοι ήταν "από πάνω" μου και κατάρτησαν ένα πολύ καλό πρόγραμμα φαρμάκων, τα οποία ουσιαστικά έδρασαν από την πρώτη μέρα. Πειθάρχησα στο πρόγραμμα που μου δόθηκε και όλα πήγαν καλά".

"Ο ΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ"

Παρότι θα μπορούσε να κρατήσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε για τον ίδιο και την οικογένειά του, ο Δημήτρης Ιτούδης έσπευσε να το δημοσιοποιήσει. Ο λόγος ήταν πως ήθελε αφενός να ενημερωθούν με αυτόν τον τρόπο άπαντες όσοι έτυχε να έρθουν σε επαφή μαζί του (άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο) αφετέρου για να καταδείξει πως ο ιός είναι δίπλα μας.

" Θεωρώ άμεση και ύψιστη ευθύνη όλων, είτε είναι αυτό που λένε πολλοί ως "επώνυμοι" είτε όχι, να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν την κοινωνία. Προσωπικά, ενημέρωσα περίπου εκατό άτομα από τον κύκλο μου, μόλις έμαθα ότι είμαι θετικός. Ευτυχώς ήταν όλοι αρνητικοί. Αντίστοιχα, κοινοποιήθηκε το σχετικό μήνυμα τόσο μέσω εμού όσο και μέσω της ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκειμένου αυτό να φτάσει προς όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί μου, έστω για ένα λεπτό. Ευτυχώς δεν υπήρξε διασπορά σε αυτή την κατεύθυνση κι αυτό ήταν ευχής έργο. Η ενημέρωση είναι θέμα ευθύνης προς όλους. Δεν χρειάζεται να παίρνεις μία τόσο μεγάλη ευθύνη για τον πλησίον σου. Είναι ξεκάθαρες οι Αρχές και οι επιστήμονες. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φοράμε τη μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας" εξήγησε χαρακτηριστικά ο 49χρονος τεχνικός για να προσθέσει:

" Ξέρεις όσον αφορά σε μένα, ενώ είναι ωραίο ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο κόσμος θέλει να με αγκαλιάσει ή να βγει μια φωτογραφία μαζί μου, από την άλλη υπάρχουν κάποιες στιγμές δεν ξέρεις τι να πεις σε αυτό. Να αρνηθείς και να πεις όχι; Είναι ευχής έργο που δεν υπήρξε διασπορά εν αγνοία μου φυσικά, πριν μάθω τα αποτελέσματα των εξετάσεων".

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Όσο για εκείνους που εξακολουθούν να εγείρουν... ενστάσεις αναλογικά με την ύπαρξη του κορονοϊού; " Θεωρώ ότι είναι ανούσιο να συζητάμε πλέον αν υπάρχει ο ιός ή πόσο επικίνδυνος είναι. Ο κόσμος που δεν θέλει να πειστεί, προφανώς δεν θα πειστεί από τίποτα" τόνισε επ' αυτού. Ο ίδιος άλλωστε κατάλαβε -για τα καλά- ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πόσο επίμονος μπορεί να παρουσιαστεί ο ιός.

Για να προσθέσει αμέσως μετά πως " προφανώς είναι δίπλα μας ο κορονοϊός, πάντα ήταν εδώ και μήνες, πριν προσβληθώ εγώ από τον ιό. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ. Ο κλειστός οικογενειακός κύκλος και οι φίλοι μου, που μπορεί να μην είχαν όλοι την αίσθηση της εγρήγορσης, μέσω εμού ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο κι είναι κι αυτοί σε κατάσταση επαγρύπνησης πολύ περισσότερο απ' ότι πριν. Ο ιός είναι δίπλα μας, υπάρχει, δεν κάνει διακρίσεις σε καμία περίπτωση. Είτε σε μικρές και μεγάλες ηλικίες, είτε σε υγιή οργανισμό είτε σε οργανισμό με υποκείμενα νοσήματα. Εισέρχεται πολύ εύκολα και άλλον εξέρχεται δύσκολα, σε αρκετές περιπτώσεις. Οπότε οφείλουμε κι εμείς να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί".

"ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Η ΔΡΑΣΗ"

Πλέον, απαλλαγμένος οριστικά από τον ιό, ο Δημήτρης Ιτούδης ετοιμάζει βαλίτσες για την επιστροφή στη Ρωσία. Είναι ήδη επτά ημέρες εκτός νοσοκομείου, οι τελευταίες εξετάσεις που έκανε ήταν εξαιρετικές και ο ίδιος σκέφτεται πλέον την επάνοδο στα παρκέ και τη δουλειά που έχει να κάνει με τους συνεργάτες και τους παίκτες του για να διατηρήσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην κορυφή της EuroLeague.

" Ξέρεις, μου λείπει η δράση. Λόγω του ότι δεν υπάρχει πτήση άμεσα για τη Ρωσία, δεν μπορώ να φύγω άμεσα. Θα κάνω μερικές ημέρες υπομονή μέχρι να επιστρέψω και να ξαναβρεθώ κοντά στην ομάδα, τους συνεργάτες και τους παίκτες μου" κατέληξε ο 49χρονος τεχνικός, ο οποίος μπορεί να μην ήταν παρών από την πρώτη μέρα έναρξης της προετοιμασίας της ρωσικής ομάδας, πλην όμως ενημερωνόταν για όλα και παρακολουθούσε τις προπονήσεις μέσω video stream για να έχει ιδία άποψη για οτιδήποτε συνέβαινε στο πρώτο κομμάτι προπονήσεων για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η μεγάλη συνάντηση στο Sport24: Ιτούδης, Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος μαζί

*Photo Credits: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου - Tourette Photography

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ