EUROLEAGUE

Ιτούδης: "Ο Χάινς είναι 1,96μ. και παίζει σαν 2,30μ."

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË 4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ / EUROLEAGUE / FINAL 4 / SEMIFINAL / CSKA MOSCOW - REAL MADRID (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË 4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ / EUROLEAGUE / FINAL 4 / SEMIFINAL / CSKA MOSCOW - REAL MADRID (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την κατάκτηση της EuroLeague από την ΤΣΣΚΑ, το μέλλον του, το ενδεχόμενο να πάει στο ΝΒΑ και σχολίασε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ.

Δύο ημέρες μετά την κατάκτηση της EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ, ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στον Sport24 Radio 103,3. Ο Έλληνας κόουτς αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του με την ομάδα της Μόσχας, μίλησε για το μέλλον του, το ενδεχόμενο να πάει στο ΝΒΑ και σχολίασε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα των δηλώσεών του:

Για το πως αισθάνεται εκπροσωπώντας το ελληνικό μπάσκετ: "Αντιλαμβάνομαι και είμαι περήφανος που αντιπροσωπεύω τα ελληνικά χρώματα. Είμαστε και οι τρεις υπερήφανοι. Ταυτόχρονα είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε τη Ρωσία, μία μεγάλη πόλη όπως είναι η Μόσχα και έναν τεράστιο σύλλογο όπως είναι η ΤΣΣΚΑ"

Για το κλίμα στη Μόσχα: "Τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά τον πανζουρλισμό που υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχει καθολική αναγνώριση, τιμή και περηφάνια. Πριν από λίγο μου έστειλαν στο κινητό μου μία συγχαρητήρια επιστολή από τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Στο αεροδρόμιο μας περίμεναν φίλαθλοι, αλλά όχι τόσο πολλοί όσο θα ήταν στην Ελλάδα. Φυσικά και υπάρχει μία σειρά εκδηλώσεων, όπως το να παραβρεθούμε σε αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας, να πάμε στο Κρεμλίνο και στο τέλος της σεζόν θα γιορτάσουμε με τους φίλους της ομάδας. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κάνει περήφανους αρκετά εκατομμύρια Ρώσους φίλους τους μπάσκετ. Παράλληλα, είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τα ελληνικά χρώματα κι εγώ και ο άμεσος συνεργάτης μου, Ανδρεάς Πιστιόλης και ο γυμναστής Κώστας Χατζηχρήστος. Επίσης είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε μία μεγάλη χώρα τη Ρωσία, τη Μόσχα και μία τεράστια ομάδα την ΤΣΚΣΑ. Είναι τιμή μας".

Για τις διαφορές της δικής του ομάδας με την ΤΣΣΚΑ του Ετόρε Μεσίνα: "Το μπάσκετ εξελίσσεται. Όταν ήρθαμε στην ομάδα είδαμε τα συμβόλαια που υπήρχαν και σκεφτήκαμε τις προσθήκες που χρειαζόμασταν. Η μία ήταν ο Νάντο (σ. σ. Ντε Κολό), που όταν μιλήσαμε, όπως κάνω με όλους τους παίκτες, ήταν μεταξύ των Ράπτορς και της ΤΣΣΚΑ. Του άρεσε η ιδέα της ομάδας μας. Ο Νάντο όταν ήρθε στην ομάδα, δεν ήταν MVP. Εδώ έγινε, με τη συνέπεια που τον διακρίνει, τον επαγγελματισμό και το ταλέντο του. Ο Μίλος (σ. σ. Τεόντοσιτς) ήταν ήδη εδώ και περάσαμε μαζί αξέχαστα χρόνια. Προσαρμόστηκε στις συνθήκες που επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ και μας χαροποιεί που έκανε το βήμα παραπάνω, πηγαίνοντας στο ΝΒΑ. Οι υπόλοιποι παίκτες, λοιπόν, έπρεπε να είναι έτοιμοι για να κάνουν πράγματα με μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Η πρώτη κουβέντα που είπα στον Κόρι (σ. σ. Χίγκινς) όταν ήρθε από την Γκαζιαντέπ ήταν αν ήταν έτοιμος να κάνει πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο. Μου είπε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο, όμως συνειδητοποίησε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ότι θα έπρεπε να κερδίσει το χρόνο του. Το ίδιο συνέβη και με τον Ουίλ (σ. σ. Κλάιμπερν). Όπως και με τον Ντάνιελ (σ. σ. Χάκετ), που έπρεπε να έρθει σε μία ομάδα που υπήρχαν ταλαντούχα γκαρντ, που έχουν κύρος στην Ευρωλίγκα. Ο Ντάνι ήταν έτοιμος και είχε ξεκάθαρο στόχο για το πως θα διαχειριστεί αυτή τη συνθήκη και να κερδίσει το χρόνο συμμετοχής. Έτσι έγινε πολύτιμος τόσο στα αποδυτήρια, όσο και στο παρκέ. Αυτό χρειάζεται δουλειά και αποδοχή ρόλου. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει ο Σέρχιο (σ. σ. Ροντρίγκες) ότι στον τελικό θα παίξει λιγότερο, διότι απέναντί του υπάρχει ο Λάρκιν, τον οποίον πρέπει να τον κάνουμε να σκεφτεί περισσότερο την άμυνα. Όλα αυτά τα περάσαμε στους παίκτες μέσα από την προπόνηση".

Για τα στοιχεία που έχει η «νέα» εποχή του μπάσκετ: "Προστάζει ξεκάθαρους ρόλους και αποδοχή αυτών. Κι αυτό είναι δουλειά του προπονητή. Όπως είναι λογικό οι παίκτες σκέφτονται πρώτα τον εαυτό τους και η λογική τους είναι να αναδείξουν τον εαυτό τους σε ένα ομαδικό άθλημα. Εμείς, οι προπονητές πρέπει να τους βάλουμε να σκέφτονται την ομάδα. Αυτό απαιτεί ώρες συζήτησης τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ο Κάιλ (σ. σ. Χάινς) που είναι ο αρχηγός συσπείρωσε τα αποδυτήρια. Κανείς δεν έχει προσωπική ατζέντα. Ναι μεν κάθε παίκτης θα έχει κέρδος, αλλά θα το έχει μέσα από την ομαδική προσπάθεια.

Ο κάθε προπονητής οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να θυσιάσει το θέαμα για τις όποιες σκοπιμότητες. Πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος, να βλέπει που οδεύει το μπάσκετ και το πως θα ικανοποιήσει τον κόσμο. Ο κ. Μπερτομέου μας λέει συνεχώς ότι πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των φιλάθλων και να προσεγγίσουμε πιο πολύ το νεανικό κοινό. Διότι, πλέον πρέπει να προσεγγίσουμε και τα παιδιά που βλέπουν τα παιχνίδια από τα κινητά τους, ανταλλάζοντας μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μοντέρνα σχολή προπονητών επιτάσσει να έχουμε συνειδητοποιήσει το πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ελκυστικό μπάσκετ. Υπάρχει και το αποτέλεσμα, αλλά αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν".

Για το λόγο που η ΤΣΣΚΑ δεν πήρε το καλοκαίρι υψηλόσωμο σέντερ: " Θα μπορούσα να λέω τώρα διάφορα παραμύθια, μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Προφανώς και το σκεφτήκαμε, αλλά έπρεπε να δούμε το ρόστερ μας και την αγορά. Είχαμε δύο ψηλούς που είχαν συμβόλαιο και θέλαμε να τους δώσουμε ακόμα μία ευκαιρία, οπότε πήραμε τον Μπολομπόι, που παίζει και 4 και 5. Ξέραμε ότι κάτι μπορούσαμε να κερδίσουμε και κάτι να χάσουμε, είδαμε, όμως, ότι με το υπάρχον ρόστερ θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί. Το πόσο ψηλός είναι ένας παίκτης δεν πάει μόνο με το μήκος του σώματος και το άνοιγμα των χρειών. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παραδείγματος χάρη, είναι 2,11 και χειρίζεται την μπάλα σαν γκαρντ. Δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, τραβώντας δύο και τρεις παίκτες πάνω του. Λειτουργεί ως πόιντ γκαρντ. Στον τελικό, όταν ο Πλάις ήταν στο παρκέ, ο Χάινς ήταν μέσα. Μπορεί ο Πλάις να είναι ψηλότερος για περισσότερα από 20 εκατοστά, αλλά αυτό το ματσάρισμα ήταν το καλύτερο για εμάς. Ο Ταβάρες είναι ένας αμυντικός ογκόλιθος και είναι πολύ σημαντικός για τη Ρεάλ. Ήμασταν η μόνη ομάδα που του επιτεθήκαμε και τον βάλαμε σε σκέψεις για να κάνει φάουλ. Στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου ο Ταβάρες έπαιξε 14 και 14,5 λεπτά. Ήμασταν η μόνη ομάδα που πήγε πάνω στον Ταβάρες. Στα περισσότερα παιχνίδια, οι γκαρντ φοβόντουσαν τον Ταβάρες κι αυτό λειτουργούσε".

Για τον Κάιλ Χάινς και το γεγονός ότι τον φώναξε κοντά του στη συνέντευξή του μετά τον τελικό: "Εκείνη τη στιγμή ήταν μία εκπληκτική συγκυρία. Όταν ήρθε η κάμερα, ο Κάιλ ήταν δίπλα και τον τράβηξα να έρθει μαζί μου. Αισθάνθηκα, λοιπόν, ότι έπρεπε να μοιραστώ το προσωπικό κομμάτι με τον αρχηγό της ομάδας. Με τόσες εμπειρίες που έχει είναι το παράδειγμα προς μίμηση για το πως μπορείς να θυσιάσεις την προσωπική προβολή για το ομαδικό καλό. Αυτό πρεσβεύει ο Κάιλ, αυτό πρεσβεύω κι εγώ. Το ύψος που δεν έχει το αναπληρώνει σε ύψος καρδιάς. Μπορεί να είναι 1,96, αλλά παίζει σα να είναι 2,30. Όπως έχει πει άλλωστε και ο ίδιος: Δεν νομίζω να μακρύνω, είμαι έτοιμος, όμως, να τα βάλω με όλους".

Για τα προβλήματα του μπάσκετ στην Ελλάδα: " Ωχ! Προφανώς και δε θέλω να είμαι ο ξερόλας και ο ειδήμων. Δε είμαι και ο πλέον κατάλληλος για να πω τι δεν κάνουμε σωστά. Προφανώς με θλίβουν αυτά που γίνονται, όπως θλίβουν και κάθε άτομο που σκέφτεται αμιγώς το μπάσκετ. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να σκεφτούν και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πάμε αυτό το υπέροχο άθλημα, που έχει δώσει στον Έλληνα τόσες επιτυχίες, μπροστά. Ελπίζω να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Και χωρίς καμία δόση κριτικής, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων δεν γίνεται κάτι. Μόνο στα εγχώρια".

Για το πότε θα πάει στο ΝΒΑ: "Να δω έναν αγώνα εννοείτε; (γέλια) Έχω πολύ καλή σχέση και έχω συνεργαστεί με αρκετούς ανθρώπους, έχω πάει σε Summer League κι έχω δουλέψει στους Πίστονς και τους 76ερς. Μου αρέσει ο τρόπος λειτουργίας του ΝΒΑ, διότι πάνω από όλα προστατεύουν το άθλημα. Το άθλημα που είναι αιμοδότης των αμοιβών μας, για να μπορούμε να κάνουμε το χόμπι μας. Είναι υποδειγματική η λειτουργία της λίγκας σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, είμαι πολύ ικανοποιημένος στη Ρωσία. Μπορώ να δημιουργήσω αυτό που θέλω, έχω καλούς συνεργάτες και συνεχώς μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Αυτή είναι η προσέγγιση της ΤΣΣΚΑ και για αυτό βελτιωνόμαστε ως σωματείο".

Για το μέλλον του στην ΤΣΣΚΑ: " Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Πετύχαμε μία σπουδαία επιτυχία και όλοι είμαστε χαρούμενοι. Εύχομαι να συνεχίσουμε και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Μόλις τελειώσει η σεζόν θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο το μέλλον μου στην ομάδα. Είναι δεδομένες οι πιέσεις από όλες τις πλευρές. Ευχαριστώ πολύ τον πρόεδρο για τη στήριξη, η σχέση μας είναι σε άλλο επίπεδο κι έχουμε πολύ καλή επικοινωνία".

Για το αν υπάρχουν Ευρωπαίοι προπονητές που μπορούν να σταθούν στο ΝΒΑ: "Φυσικά και υπάρχουν. Ο Τζο Ντούμαρς λέει ότι το μπάσκετ είναι παγκόσμιο. Υπάρχουν αρκετοί που μπορούν να πάνε στο ΝΒΑ κι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή. Ήδη βρίσκονται στα προπονητικά επιτελεία αρκετοί Ευρωπαίοι".

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Δημήτρη Ιτούδη.

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ