ΜΠΑΣΚΕΤ

Αναντολού Εφές: Κάτι καλό χτίζεται

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / PANATHINAIKOS - ANADOLU EFES / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / PANATHINAIKOS - ANADOLU EFES / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Αναντολού Εφές δείχνει φέτος πιο σοβαρή από ότι συνήθως. Η τη νίκη – και κυρίως η ανατροπή – κόντρα στην Φενέρμπαχτσε είναι η τελευταία απόδειξη. Ακόμα βέβαια είναι νωρίς για πανηγυρισμούς.

Η Αναντολού Εφές αποτελεί συνώνυμο της ασυνέπειας στην EuroLeague. Έχοντας σκορπίσει ανά καιρούς χρήματα με το τσουβάλι, η τουρκική ομάδα είναι μία ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Φέτος ωστόσο δείχνει έτοιμη για το... καλύτερο.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει ξεκινήσει εξαιρετικά την σεζόν σε Τουρκία και EuroLeague, μετρώντας συνολικά 6 νίκες και 1 ήττα στις δύο διοργανώσεις (3-0 στην Τουρκία και 3-1 στην EuroLeague). Τελευταία απόδειξη ήταν η νίκη της – και μάλιστα με επιστροφή από το -16 – κόντρα στην “πληγωμένη” Φενέρμπαχτσε (89-83) για την 4η αγωνιστική της EuroLeague. Μήπως λοιπόν τελικά η είναι η χρονιά της φέτος;

ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ

Έχοντας βιώσει μία αποτυχημένη σεζόν, στην Αναντολού Εφές αποφάσισαν να αλλάξουν τα πάντα στο ρόστερ τους. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι θα πλήρωναν ακριβό τίμημα, όπως όταν αποφάσισαν να θέσουν εκτός ομάδας τον Ντέρικ Μπράουν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός είχε ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο.

Ήταν δεδομένο ότι Αναντολού θα πλήρωνε υπεραξίες για να πάρει παίκτες, όπως συμβαίνει πάντα με τις τουρκικές ομάδες. Σε αντίθεση όμως με άλλα καλοκαίρια, όπου έπαιρνε παίκτες και μετά σκεφτόταν πώς θα τους “ταιριάξει” μεταξύ τους, αυτή τη φορά η ομάδα του Αταμάν έκανε το... λογικό: Πήρε παίκτες που θα συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο.

Κάπως έτσι, στην Κωνσταντινούπολη μετακόμισαν οι Σέιν Λάρκιν, Βασίλιε Μίτσιτς, Ροντρίγκ Μπουμπουά, Τζέιμς Άντερσον, Αντριέν Μοερμάν και Τίμπορ Πλάις, για να προστεθούν στους... επιζήσαντες Μπροκ Μότουμ, Μπράιαντ Ντάνστον, Ντόγκους Μπαλμπάι και Κρούνοσλαβ Σιμόν. Στην Αναντολού δεν απέφυγαν την λογική της απόκτησης των μεγάλων ονομάτων. Έγινε ωστόσο ξεκάθαρο ότι υπήρξαν πραγματικά κριτήρια πριν συμφωνήσουν μαζί τους.

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ, ΠΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗ, ΠΙΟ... ΟΜΑΔΑ

Το δείγμα είναι μικρό, μόλις 7 αγώνων σε EuroLeague και Τουρκία. Παρόλα αυτά αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος ένα φετινό παιχνίδι της τουρκικής ομάδας και να δει ένα περσινό για να καταλάβει ότι κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα.

Μέχρι στιγμής η Αναντολού παίζει πιο γρήγορα, σκοράρει περισσότερο (85 πόντοι έναντι 77 πέρυσι) πασάρει περισσότερο (20 ασίστ φέτος έναντι 15.4 φέτος) και είναι πιο προσεκτική, μοιράζοντας 1.6 ασίστ για κάθε λάθος (20 ασίστ έναντι 12.5 λαθών), σε σχέση με τις 1.3 ασίστ ανά λάθος που είχε πέρυσι (15.4 ασίστ έναντι 11 λαθών). Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι το τελευταίο στατιστικό αρκεί να ξέρει ότι πέρυσι η Αναντολού βρισκόταν στην 14η θέση στην EuroLeague σε αυτή την κατηγορία και τώρα είναι στην 5η.

Πέρα από τα στατιστικά πάντως, το βασικό είναι ότι η τουρκική ομάδα είναι πιο ισορροπημένη. Η τριάδα των Λάρκιν, Μίτσιτς, Μπουμπουά – άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο – προσφέρει περισσότερη δημιουργία από τους Έρικ ΜακΚόλουμ, Τόνι Ντάγκλας, Ζόραν Ντράγκιτς και Σόνι Ουίμς, που έψαχναν κυρίως το δικό τους σουτ. Ο Μοερμάν είναι πιο συνεπής από τον Ντέρικ Μπράουν και ταιριάζει καλύτερα σε αυτό το σύνολο. Ο Τίμπορ Πλάις είναι απλώς χαρούμενος που μπορεί να παίξει το Πικ εν Ρολ με τους καλούς δημιουργούς της ομάδας του και δεν πρέπει να ποστάρει όπως ο – εξαιρετικός πέρυσι – Βλάντιμιρ Στίματς.

Η αλήθεια είναι πως παραείναι νωρίς για να αρχίσουν στην Αναντολού Εφές να κάνουν όνειρα για μεγαλεία. Η ομάδα τους δεν είναι τέλεια, έχει τα ψεγάδια της, αφού δεν έχει αρκετούς παίκτες να παίξουν ξύλο κάτω από το καλάθι, θα έχει σίγουρα θέμα με ομάδες με σμολ φόργουορντ που ποστάρει και δεν έχει έναν ψηλό να ποστάρει με συνέπεια για να “παγώσει” το παιχνίδι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάθε λόγο στην ομάδα να πιστεύουν ότι φέτος θα έχουν μία αξιοπρεπή πορεία. Αν μείνουν συνεπείς, τότε είναι πολύ πιθανό το τέλος της κανονικής περιόδου να βρει την Αναντολού πίσω στα playoffs της EuroLeague.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ