ΜΠΑΣΚΕΤ

Φενέρμπαχτσε: Ο Γκριν θα δώσει κάτι διαφορετικό, αλλά...

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÂÁËÅÍÈÉÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - VALENCIA (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÂÁËÅÍÈÉÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - VALENCIA (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Φενέρμπαχτσε αιφνιδίασε με την απόφαση να καλύψει το κενό του Τάιλερ Ένις με τον Έρικ Γκριν, ο οποίος καλείται να δώσει κάτι διαφορετικό στην ομάδα, αλλά ίσως δεν είναι αυτό που έλειπε. Το Sport24.gr αναλύει.

Η Φενέρμπαχτσε βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τάιλερ Ένις . Έπρεπε να βρει άμεσα τον αντικαταστάτη του Καναδού. Εκεί όμως που όλοι περίμεναν από την πρωταθλήτρια Τουρκίας να αποκτήσει έναν πόιντ γκαρντ, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συμφώνησε με τον Έρικ Γκριν . Έναν καθαρό σούτινγκ γκαρντ δηλαδή.

Η αλήθεια είναι ότι η απόκτηση του άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού αιφνιδίασε πολύ κόσμο, για μία σειρά από λόγους. Από το γεγονός ότι πλέον η Φενέρ πίσω από τον Κώστα Σλούκα στην θέση του πόιντ γκαρντ έχει μόνο τον βετεράνο Μπόμπι Ντίξον (που περισσότερο σουτάρει παρά πασάρει) και τον παραγκωνισμένο Σινάν Γκιουλέρ, μέχρι ότι – θεωρητικά – ο Γκριν δεν μοιάζει ακριβώς με παίκτη που ταιριάζει στο στυλ μπάσκετ που πρεσβεύει ο Ομπράντοβιτς.

ΔΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ο Έρικ Γκριν είναι ένας... σεσημασμένος σκόρερ και ένας από τους καλύτερους στο είδος του στην Ευρώπη. Πιθανότατα ήταν ο καλύτερος διαθέσιμος σκόρερ στην ελεύθερη αγορά. Είναι εξαιρετικός σε καταστάσεις Catch and Shot και Spot Up, κάτι που θα βοηθήσει στις καλύτερες αποστάσεις που χρειάζεται η Φενέρμπαχτσε. Η παρουσία του εξασφαλίζει στην Φενέρμπαχτσε έναν ακόμα παίκτη πέραν του Κώστα Σλούκα που μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα και να βάλει μεγάλα σουτ. Το βασικότερο είναι ότι με την απόκτησή του η Φενέρμπαχτσε απέκτησε έναν παίκτη που μπορεί να “ξεκολλήσει” την ομάδα στην επίθεση με μία προσωπική ενέργεια. Κάπου εδώ όμως υπάρχουν και μερικά “αλλά”.

Ο Γκριν λοιπόν είναι πράγματι καλός σκόρερ. Αυτό που έχει δείξει ωστόσο είναι πως δεν είναι καλός δημιουργός. Δεν βλέπει εύκολα γήπεδο και την έξτρα πάσα (δεν είχε ποτέ πάνω από 1.5 ασίστ μέσο όρο στην καριέρα του), ενώ σε καταστάσεις Pick and Roll είναι σαφές ότι προτιμάει να σουτάρει από το να πασάρει. Το ίσως μεγαλύτερο πρόβλημά του ωστόσο είναι ότι για να είναι αποδοτικός θέλει να έχει σημαντικό χρόνο συμμετοχής. Αυτός είναι ο λόγος που δεν “κόλλησε” ποτέ στον Ολυμπιακό και αποχώρησε μετά το τέλος της σεζόν 2016/17, αλλά και αυτός είναι ο λόγος που είχε καλή σεζόν στην Βαλένθια την σεζόν 2017/18 όταν ένιωσε σημαντικός. Στην Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς ωστόσο είναι πιο πιθανό να έχει έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που είχε στον Ολυμπιακό και όχι έναν παρόμοιο ρόλο με αυτόν που είχε στην Βαλένθια. Μέσα σε όλα, πρέπει να τονιστεί ότι ο Γκριν δεν είναι ακριβώς και... αμυντικός εξολοθρευτής.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΕΝΕΡ

Σε μία ομάδα που πλέον έχει μόνο έναν “καθαρό” πόιντ γκαρντ (Σλούκας), ο Γκριν θα κληθεί αρχικά να προσαρμοστεί σε έναν διαφορετικό ρόλο – πιο δημιουργικό από ότι συνήθως – και παράλληλα να δώσει κάτι διαφορετικό στην τουρκική ομάδα από τους υπόλοιπους γκαρντ της: Το άμεσο σκοράρισμα.

Η λογική λέει ότι τον πρώτο καιρό ο Ομπράντοβιτς θα έχει ως κύριους δημιουργούς τους Σλούκα και Γκούντουριτς στην περιφέρεια σε καταστάσεις Pick and Roll (και δευτερευόντως τους Ντίξον και, στην Τουρκία, τον Γκιουλέρ ή τον Μαχμούτογλου), ενώ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει και από μέσα προς τα έξω με τον – πιθανότατα καλύτερο ψηλό πασέρ στην Ευρώπη – Νίκολο Μέλι.

Ο Γκριν θα αποκτήσει σταδιακά ρόλο δεύτερου δημιουργού σε καταστάσεις Pick and Roll, παίρνοντας την μπάλα από τα δύο “φτερά” και ευρισκόμενος σε κίνηση, προκειμένου να δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο ανισορροπία. Δεν θα του ζητηθεί να γίνει κάτι που δεν είναι (δημιουργός). Θα του ζητηθεί όμως να.. βάλει λίγο νερό στο κρασί του και θα απαιτηθεί από αυτόν να μάθει να διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι. Αν κάνει ένα βήμα μπροστά σε αυτό τον τομέα, τότε η Φενέρμπαχτσε θα γίνει ακόμα πιο απειλητική χάρη στην ικανότητά του στο σκοράρισμα.

Η αλήθεια είναι ότι όσο προχωράει η σεζόν αρκετός κόσμος θα αναρωτιέται αν η Φενέρμπαχτσε θα τα βγάλει πέρα έχοντας ουσιαστικά μοναδικό “κανονικό” πόιντ γκαρντ τον Σλούκα και την ελπίδα ότι ο Γκούντουριτς θα ανέβει επίπεδο και ο Γκριν θα μπορέσει άμεσα να μπει στην φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς. Αρκετοί θα αναρωτηθούν αν χρειάζεται να αποκτηθεί ένας ακόμα πόιντ γκαρντ. Είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα έχει σκεφτεί πρώτος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος σίγουρα έχει κάτι στο μυαλό του. Το τι έχει στο μυαλό του βέβαια θα το μάθουν όλοι σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ