EUROLEAGUE

Φενέρμπαχτσε: Ψάχνει ισορροπία και... χρόνο

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο χρόνος που είναι αντίπαλος, η πρωτοφανής εξάρτηση από τον Νάντο Ντε Κολό, η ανάγκη για ισορροπία και η κατακόρυφη πτώση της επιθετικής αποτελεσματικότητας. Τα προβλήματα της Φενέρμπαχτσε είναι πολλά.

Η Φενέρμπαχτσε έχει ξεκινήσει με άσχημο τρόπο τη φετινή αγωνιστική περίοδο στην EuroLeague, δεδομένων των τριών ηττών στους τέσσερις πρώτους αγώνες της regular season. Από τη μία το δύσκολο πρόγραμμα με τρεις εκτός έδρας αγώνες, από την άλλη ο υψηλός βαθμός απαιτήσεων σε αυτές τις αναμετρήσεις (Ρεάλ Μαδρίτης, Ερυθρός Αστέρας, Αρμάνι Μιλάνο) έχουν φέρει από νωρίς την τουρκική ομάδα μακριά από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης -την ώρα που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι η Μπαρτσελόνα έχουν το απόλυτο σε νίκες.

Η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν έχει καλή εικόνα έως τώρα. Από τη μία λόγω των προβλημάτων τραυματισμών που αντιμετώπισαν βασικοί παίκτες στη διάρκεια της προετοιμασίας (Γιαν Βέσελι, Ζοφρί Λοβέρν), από την άλλη ελέω των πολλών -και σημαντικών- αλλαγών που έγιναν στη δομή της ομάδας.

Παίκτες όπως ο Μάρκο Γκούντουριτς και ο Νικολό Μέλι (αμφότεροι αποχώρησαν με προορισμό το ΝΒΑ) ήταν σημαντικοί για τη λειτουργία της Φενέρμπαχτσε, ενώ γνώριζαν απόλυτα τη φιλοσοφία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Με ένα μήνα επίσημων υποχρεώσεων στα πόδια τους, είναι ξεκάθαρο πως ουδείς παίκτης μπορεί να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό. Δεν υπάρχουν οι αυτοματισμοί, η χημεία, ακόμη κι η δυνατότητα για να δουλέψουν οι "μηχανές" στο κόκκινο. Ως εκ τούτου, μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό η Φενέρμπαχτσε να απέχει αρκετά από τους περσινούς μέσους όρους της, σε άμυνα και επίθεση. Εντάσσεται σε μια διαδικασία λειτουργίας με μακροπρόθεσμους στόχους, όπερ και σημαίνει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ετοιμότητα για το τελευταίο τρίτο της σεζόν. Τότε που κρίνονται οι τίτλοι.

Ειδικά από την στιγμή που οι δύο σπουδαιότερες μεταγραφές της φέτος προορίζονταν για σημαίνοντα ρόλο στο rotation και τις αρμοδιότητές τους -σε άμυνα και επίθεση. Ο Νάντο Ντε Κολό και ο Ντέρικ Γουίλιαμς ενδεχομένως να έχουν περισσότερο ταλέντο σε σχέση με τους παίκτες που αντικατέστησαν, δεν είναι όμως ακόμη σε θέση να ενσωματωθούν πλήρως σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Κι αυτό έχει να κάνει με τον χρόνο που βρίσκονται στην τουρκική ομάδα.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΝΤΟ ΝΤΕ ΚΟΛΟ

Μετά από τέσσερις αγωνιστικές, η Φενέρμπαχτσε δείχνει πρωτοφανή -για τα δεδομένα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς- εξάρτηση από την παραγωγικότητα ενός παίκτη. Ο Νάντο Ντε Κολό σημειώνει το 31.3% των πόντων της ομάδας του, ποσοστό που είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των πέντε επόμενων παικτών στον πίνακα των σκόρερ. Ο Αλεξέι Σβεντ (25.5%), ο Νίκολα Μίροτιτς (23.7%), ο Μάικ Τζέιμς (21.6%), ο Τόρνικε Σενγκέλια (24%) είναι οι παίκτες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα στην κατηγορία της επιθετικής εξάρτησης, απέχουν αρκετά όμως από αυτή που υπάρχει στην σχέση του Νάντο Ντε Κολό με τη Φενέρμπαχτσε.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ανάγκη για εύρεση ισορροπίας στον τρόπο λειτουργίας στο μπροστινό μέρος του παρκέ είναι ξεκάθαρη.

ΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

Ως ομάδα ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι η Φενέρμπαχτσε, κι αυτό είναι η επιλογή να οδηγεί τους αγώνες σε όσο το δυνατόν λιγότερες κατοχές. Αυτό συνεπάγεται μεγάλες επιθέσεις, έμφαση στον έλεγχο του ρυθμού και όσο το δυνατόν λιγότερες εκτελέσεις εντός των οκτώ (8) πρώτων δευτερολέπτων.

Από τις 76.3 κατοχές ανά αγώνα της περσινής σεζόν (τελευταία στην EuroLeague), έχει πάει στις 80.3 (τέταρτη από το τέλος). Η απόκλιση μοιάζει σημαντική, αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός πως παράγει σχεδόν δέκα πόντους λιγότερους, παρά το γεγονός πως έχει +4 κατοχές ανά αγώνα.

Οι 83.3 πόντοι έχουν γίνει 73.5 στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές της φετινής σεζόν. Όπως αντίστοιχα, έχει πέσει αισθητά το ποσοστό στο True Shooting Ratio (δίποντα, τρίποντα, βολές) αφού από το 53.9% έχει πάει στο 46.3% μέχρι στιγμής.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η σύγκριση με τα περσινά πεπραγμένα αποτυπώνει ακόμη μια "πληγή" στην επίθεση. Κι αυτό γιατί την περσινή αγωνιστική περίοδο, η Φενέρμπαχτσε ήταν η καλύτερη (!) της διοργάνωσης στο συγκεκριμένο κομμάτι, με 1.21 πόντους ανά σουτ εντός παιδιάς.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ

Καλώς ή κακώς, το πρόγραμμα της τουρκικής ομάδας για τις επόμενες τρεις εβδομάδες είναι εξίσου δύσκολο με αυτό που προηγήθηκε. Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει εκτός έδρας δοκιμασίες απέναντι σε Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα. Την ίδια ώρα, υπάρχουν δύο εντός έδρας αγώνες με Ζάλγκιρις και Μπάγερν Μονάχου.

Τούτο σημαίνει πως δεν αποκλείται η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να παραμείνει με αρνητικό πρόσημο στη διοργάνωση, χάνοντας ακόμη περισσότερο έδαφος στη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας.

Ποιος κοιτάζει όμως τόσο μακριά; Τούτη την ώρα, αυτό που προέχει είναι να βελτιωθεί η εικόνα της και να βρει την απαραίτητη ισορροπία, που θα την καταστήσει πολύ πιο αποτελεσματική.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ