EUROLEAGUE

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Για αυτό οι Ισραηλινοί έχουν "τρελαθεί" μαζί του

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Για αυτό οι Ισραηλινοί έχουν "τρελαθεί" μαζί του

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη Μακάμπι Τελ Αβίβ βρήκε ένα μουτζουρωμένο καμβά, πινέλα και χρώματα που δεν ήταν της επιλογής του, αλλά ζωγραφίζει ένα όμορφο πορτρέτο της ομάδας του λαού. Το Sport24.gr εξηγεί πώς βελτιώθηκε η εικόνα της Μακάμπι και γιατί οι φίλοι της έχουν "τρελαθεί" με τον 52χρονο κόουτς.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μεσούσης της σεζόν δεν δίστασε μπροστά στην πρόκληση που του παρουσιάστηκε, υπέγραψε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και την έβαλε - έπειτα από καιρό - στον... ίσιο δρόμο. Η ομάδα του λαού, ακόμα και αν δεν καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τα playoffs της EuroLeague, έχει πραγματοποιήσει μία πάρα πολύ καλή πορεία υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή, ο οποίος με κάθε ευκαιρία ακούει το όνομά του να γίνεται σύνθημα στα χείλη των απαιτητικών φίλων της Μακάμπι.

Μακάμπι Τελ Αβίβ με Νέβεν Σπάχια στην EuroLeague: ρεκόρ 1-6. Μακάμπι Τελ Αβίβ με Γιάννη Σφαιρόπουλο: ρεκόρ 13-9. Πώς, όμως, η πρωταθλήτρια Ισραήλ κατάφερε υπό τις οδηγίες του 52χρονου προπονήτη να έχει το πέμπτο καλύτερο ρεκόρ - πίσω από τις Φενέρμπαχτσε (18-4), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (16-6), Ρεάλ Μαδρίτης (15-7) και Αναντολού Εφές (14-8) - στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση το διάστημα που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι στον πάγκο της; Η απάντηση είναι με πολλή δουλειά αλλά και αρκετές εσωτερικές αλλαγές.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ

Ο Ραμόν Σέσιονς είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ πριν αναλάβει το "τιμόνι" της ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ενώ ο Κέντρικ Ρέι παραχωρήθηκε δανεικός, ώστε να μοιράζεται καλύτερα ο χρόνος στα γκαρντ. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν προχώρησε σε κάποια μεταγραφική κίνηση, ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί και την σεζόν 2014/15, όταν ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε επικεφαλής της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ανακάτεψε την... τράπουλα δείχνοντας εμπιστοσύνη στο υπάρχον ρόστερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ και με την ανακατανομή ρόλων που πραγματοποίησε, την έκανε... ομάδα.

ΟΙ "ΠΙΝΕΛΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σκότι Γουίλμπεικιν έχει όλα τα φόντα και τις ικανότητες για να πρωταγωνιστήσει το υψηλότερο και υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει πραγματοποιήσει πάρα πολύ καλές εμφανίσεις. Ο Έλληνας κόουτς μάλιστα φορές και κατά την διάρκεια των παιχνιδιών τον "ανεβάζει" στο "2", ώστε να τον αποφορτίσει, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, ακόμα και σε αγώνες που δεν είναι στη μέρα του, να παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού.

Ο Άλεξ Τάιους με τον Νέβεν Σπάχια δεν είχε πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς το "βάρος" της θέσης "5" έπεφτε κυρίως στους ώμους του Ταρίκ Μπλακ. Ο ρόλος του 31χρονου σέντερ με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, όμως, αναβαθμίστηκε και ο έμπειρος ψηλός δικαίωσε με τις εμφανίσεις του τον προπονητή του για την επιλογή του, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως αναδείχθηκε και ΜVP της EuroLeague για τον μήνα Ιανουάριο. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ύστερα από το step up του Άλεξ Τάιους, έχει τόσο στα χαρτιά, όσο και στην πράξη, δύο σέντερ πρώτης γραμμής.

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Για αυτό οι Ισραηλινοί έχουν "τρελαθεί" μαζί του

Ο Άντζελο Καλοϊάρο στην εποχή του Γιάννη Σφαιρόπουλου σταθεροποιήθηκε στη θέση "3", γεγονός που βοήθησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να αποκτήσει επιτέλους ισορροπία στο παιχνίδι της. Σε αυτό το γεγονός πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των ΝτιΆντρε Κέιν και τον αναβαθμισμένου Μάικλ Ρολ. Οι δύο ψηλοί γκαρντ έχουν εξαιρετική παρουσία στην πίσω πλευρά του παρκέ, όπου αναλαμβάνουν "δύσκολες" αποστολές, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή τους στην επιθετική λειτουργία της ομάδας τους χωρίς να εκβιάζουν προσπάθειες. Ο Κέιν είναι ένας γκαρντ που... κουμπώνει τέλεια στα "θέλω" του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ενώ ο Ρολ με τον Έλληνα κόουτς χρησιμοποιείται και ως δεύτερος playmaker. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι κι ερχόμενος από τον πάγκο της ομάδας του βοηθάει πλέον όχι μόνο εκτελεστικά και αμυντικά, αλλά και οργανωτικά.

Ο Γιοβέλ Ζούσμαν αποτελεί το πιο σημαντικό πρότζεκτ του ισραηλινού μπάσκετ, αλλά ο Νέβεν Σπάχια δεν υπολόγιζε και τόσο σε εκείνον και στις ικανότητές του. Ο 21χρονος φόργουορντ, όμως, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, όχι μόνο παίρνει ευκαιρίες, αλλά καταφέρνει να ανταποκρίνεται σε αυτές, ενώ ήταν και ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην πρώτη της νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ύστερα από το 2004. Δεν είναι, όμως, μόνο ο 21χρονος Ισραηλινός φόργουορντ που έχει αποκτήσει ρόλο με τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τζον Ντιμπαρτολομέο, ο οποίος ερχόμενος από τον πάγκο, αποτελεί τον παίκτη που αλλάζει συνήθως υπέρ της ομάδας του τον ρυθμό ενός αγώνα, ενώ όλο και περισσότερο χρόνο αποκτά - κυρίως στα ματς της λίγκας του Ισραήλ - και ο 18χρονος Ντένι Αβντίγια.

Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΗΔΗ

Πολλές φορές μία λανθασμένη επιλογή αρκεί για να διαγράψει πολλές σωστές. Άλλες πάλι μία σωστή επιλογή, αρκεί για να σβήσει αρκετές λανθασμένες. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο τζένεραλ μάνατζέρ της, Νίκολα Βούιτσιτς τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει αρκετά λάθη. Άλλωστε, μόνο όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Η ομάδα του λαού με την επιλογή της, όμως, να αναθέσει το "τιμόνι" της στον Έλληνα κόουτς έκανε την καλύτερη επιλογή και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο.

Γιάννης Σφαιρόπουλος: Για αυτό οι Ισραηλινοί έχουν "τρελαθεί" μαζί του

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει γίνει ξανά ομάδα. Έχει διακριτούς ρόλους και η φιλοσοφία του τέως προπονητή του Ολυμπιακού φαίνεται στο παιχνίδι της παρά το γεγονός πως δεν επέλεξε εκείνος το ρόστερ της. Η Μακάμπι βάσει λογικής και παρά την πορεία πρωταθλητισμού που έκανε με τον 52χρονο προπονητή, δεν θα προλάβει το... τρένο των playoffs. Οι φίλαθλοί της, όμως, θα συνεχίσουν να αποθεώνουν τον Γιάννη Σφαιρόπουλό, καθώς στο πρόσωπό του βλέπουν πλέον και με αποδείξεις, τον προπονητή υπό τις οδηγίες του οποίου η ομάδα τους θα ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες τους. Τα έργα της δουλειάς του Γιάννη Σφαιρόπουλου άρχισαν να φαίνονται από νωρίς και η "τρέλα" των φίλων της Μακάμπι Τελ Αβίβ για εκείνον, όλα δείχνουν, πως θα συνεχιστεί, καθώς όποιος δουλεύει, συνήθως ανταμείβεται. Και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πάνω από δουλεύει πολύ και όσο λίγοι...

Τα αποτελέσματα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην EuroLeague με τον Γιάννη Σφαιρόπουλου:

Αναντολού Εφές - Μακάμπι Τελ Αβίβ 90-77

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Φενέρμπαχτσε 70-74

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπάγερν Μονάχου 95-71

Νταρουσάφακα - Μακάμπι Τελ Αβίβ 71-73

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια 79-81

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Χίμκι 79-63

Ζάλγκιρις - Μακάμπι Τελ Αβίβ 80-73

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αρμάνι Μιλάνο 94-92

Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ 91-79

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπουντούτσνοστ 81-76

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μακάμπι Τελ Αβίβ 76-93

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπαρτσελόνα 99-83

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός 84-75

Μπασκόνια - Μακάμπι Τελ Αβίβ 97-73

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ολυμπιακός 65-64

Αρμάνι Μιλάνο - Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-83

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Νταρουσάφακα 77-58

Μπάγερν Μονάχου - Μακάμπι Τελ Αβίβ 70-77

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αναντολού Εφές 71-79

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ζάλγκιρις 83-85

Χίμκι - Μακάμπι Τελ Αβίβ 71-76

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Γκραν Κανάρια 90-55

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ